Norveska

Started by maki, 08-03-2011, 20:19:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

max00

Iz Sage.

Ja sam cula da kao apotek1 ne primaju vise iz srbije i da traze samo sa autorizacijom tojest nakon drzavnog i da su plate manje nego u Vitusu.

Jesi pitala ti devojku malo detaljnije kako joj je u apotek1?

jelenast

plate jesu manje,ona kaze da je ok.Jedino ako nisu u medjuvremenu prestali da primaju ona je pocela da radi u oktobru.Å i ta razlika u plati nije velika.

girl from ipanema

Ja sam krenula da ucim norveski i planiram da se preselim.Da li neko zna kolika je plata pocetna u Vitus apotekama?

max00

Stort behov for nye farmasøyter

24-01-2014 15:19 CET

Det er 767 apotek i Norge med 6 500 ansatte, spredd over hele landet. Ca. 3000 av de
ansatte er farmasøyter. I mange år har det til en hver tid vært mellom 100 og
200 ledige farmasøytstillinger i apotekene, og i midten av januar var det mer
enn 140 ledige stillinger, fra Finnmark i nord til Agder i sør. Det betyr at omtrent 5 prosent av farmasøytstillingene til en hver tid er ledig.

Kjenner du noen som har en farmasøyt i seg?

En farmasøyt er en allsidig person, men enkelte
symptomer er likevel mer vanlige blant farmasøyter enn andre. Farmasiutdanningen
passer for folk som er opptatt av realfag, med vekt på medisin og helse, og hvordan
legemidler virker i kroppen. Farmasøyter løser hverdagsproblemer, og trives med
å snakke med andre mennesker.

Det finnes to typer farmasøyter, avhengig av lengden
på utdanningen: provisorfarmasøyt (femårig mastergrad) og reseptarfarmasøyt
(treårig bachelorgrad). Det går an å studere farmasi i Tromsø, Namsos/
Trondheim, Bergen og Oslo.
Utlyste farmasøytstillinger i apotek per 15.01.2014:

Arbeidssted   - fylke   
Ledige   stillinger

Akershus   
17

Aust-Agder   
4

Buskerud   
13

Finnmark   
1

Hedmark   
7

Hordaland   
12

Møre og Romsdal   
6

Nordland   
5

Oppland   
4

Oslo   
19

Rogaland   
13

Sør-Trøndelag   
7

Telemark   
10

Troms   
4

Vest-Agder   
5

Vestfold   
8

Østfold   
6

Totalt   
141

Om apotekforeningen

Apotekforeningen ble stiftet i 1881, og er bransjeorganisasjonen for apotekene i Norge og deres eiere.

Alle apotek, både privat eide og de offentlig eide sykehusapotekene, er medlemmer av Apotekforeningen. Alle medlemsgrupper er representert i Apotekforeningens styre.

Apotekforeningen fremmer apotekenes sak i faglige og politiske sammenhenger. Les vår "Strategi for apotek 2012-2014".

https://www.mynewsdesk.com/no/apotekforeningen/pressreleases/stort-behov-for-nye-farmasoeyter-953081

girl from ipanema

da,nama ne priznaju ceo faks,vec bachelor,tako da tamo radimo kao reseptar farmasoyt,ali i to je vise nego dovoljno za pocetak.Ima li ovde nekog ko je trenutno u Sagi?

biljana.ns

Ja sam u Sagi ali u Novom Sadu. Na prvom sam kursu koji je poceo polovinom januara.

girl from ipanema

evo ovako najnovije info.predstavnici iz vitusa bili u bg-u i rekli sledece:uvode se novi testovi prilikom selekcije,test jezika,licnosti i znanja iz struke.veliki broj farmaceuta iz serbistana je zainteresovan da ode,danas je bilo preko 100 ljudi.oni imaju potrebu za kadrom ali do izvesne mere,verujem da ce za godinu dana reci STOP.kako god,potreban je perfektan b2 nivo a mozda ce i c1 trebaju s obzirom koliko nas odavde zeli preko.sve teze i teze,propali smo nacisto a sve zato jer cutimo i trpimo.

Bred

Zar je moguce da je bilo 100 ljudi?!

Acanp

Pozdrav svim kolegama! Brede zaista je juce bilo oko 100 ljudi u Sagi, a mozda i malo preko toga... To je bila slika i prilika stanja u kom se nalazi nasa profesija u ovom trenutku, sveopste krize, posledice postojanja 4 drzavna farmaceutska fakulteta u jednoj maloj zemlji kao sto je Srbija i donekle uvodjenja bolonje na univerzitete(ali to je vec neka sasvim druga prica). Ako se nesto ne preduzme na nivou drzave, situacija ce biti za koju godinu i bezizlazna, a cini mi se da o tome niko od nadleznih ne brine.  Mnogo nas je na trzistu rada i svi smo manje-vise nezadovoljni onim sto nam se nudi nakon zavrsenog fakulteta, tj. farmaceutski fakultet je nazalost postao neopravdano tezak za ono sto  nudi nakon zavrsetka studija.

Videvs kakvo je stanje u struci u zemlji Srbiji, odlucio sam da pocnem da ucim norveski  i odem u Norvesku, kao i vecina ljudi koja je juce dosla u Sagu, ali je  usledio hladan tus ...Mnostvo farmaceuta na jednom mestu, maltene polovina jedne generacije studenata farmacije u Beogradu i svi, ukljucujuci i mene, u potrazi za boljim zivotom vani.

Predstavnici iz Vitus apotek su rekli, kao sto je girl from ipanema vec napisala, da ce intervjuisati samo ljude koji imaju minimum b2 nivo poznavanja norveskog jezika, a da ce potom kandidati raditi test licnosti i strucni test. Na taj nacin ce oni stvoriti sliku o kandidatima i izabrati najbolje da rade kod njih. Spomenuli su da trenutno u njihovom lancu  postoji potreba za oko 30 farmaceuta. Isto tako su kazali da oni traze kandidate i iz ostalih zemalja Evrope i da svim clanicama EU priznaju master diplome, a nama koji smo van EU bachelor. Tako da je moj zakljucak (vrlo subjektivan) da im vise nismo potrebni kao pre.  Informacije koje sam dobio od prijatelja koji je u NO i radi kao farmaceut isto tako ukazuju na to, rcmo. u Apotek1 i Boots apotek se ne moze raditi bez minimum polozenog Norskprøve 3 testa jezika (sto je u sustini i normalno, ali to do skoro nije bila prepreka, dovoljno je bilo ako imate zavrsen B1nivo u Srbiji i da do polaganja drzavnog ispita u Norveskoj polozite Norskprøve 3), u Vitus apotek jos uvekl ne postoji ovo ogranicenje ali ce se u toku ove godine sigurno pojaviti. U Apotek 1 i Boots apotek nece vise biti dovoljna licenca za rad koju izdaje SAK , vec ce za njih raditi ljudi koji imaju autorizaciju, a mi je mozemo dobiti tek nakon 2 godine rada u Norveskoj i polozenog drzavnog ispita, tako da se postavlja pitanje da li za nas uopste ima mesta u ova dva lanca apoteka(  npr. trenutno je situacija takva da ako ste farmaceut  iz EU, onda ne  postoje ogranicenja, ne traze vam potvrdu znanja jezika, ne morate da saljete nista sem kopije diplome i pasosa za dobijanje autorizacije(ne licence, kao zto vazi za nas)). Norveski drzavni ispit za farmaceute iz Srbije se od 2014. po prvi put ne polaze vise u Oslu na Farmaceutskom fakultetu, vec u Oslu u ustanovi gde polazu lekari i stomatolozi iz zemalja van EU,Amerike,Kanade,Australije. I to nesto govori. Trenutno u Norvesku dolaze farmaceuti iz Rumunije, Bugarske ali i Hrvatske i stvara se ozbiljna konkurencija...Nasim farmaceutima sa df smera iz Beograda su cak i kolege sa biohemiskog smera iz Beograda konkurencija, jer oni isto kao i diplomirani farmaceuti dobijaju licencu za receptara sto je malo apsurdno,ali tako je ,o tome Sak odlucuje...  Sve u svemu misija odlaska u Norvesku nije jos uvek nemoguca, ali je poprilicno otezana. Ja ne odustajem i ne bih to preporucio nikome ko zeli da ode, ali jedna stvar je cinjenicna , a to je da zelja, ulozen trud i novac  vise nisu garant da ce se otici u Norge.

girl from ipanema

Nazalost,sve sto je rekao kolega Acanp je 100% tacno.Zaista je sad mnogo teze i mislim da ce tokom ove 2014.god postati nemoguca misija.Verovatno ce izabrati kandidate sad u avgustu i eventualno krajem godine i to je to.Lose nam se pise u Srbiji,ovo je potpuna propast

max00

Ja sam bila na razgovoru za posao pre neki dan i meni su ovi iz Vitusa rekli da su farmaceuti koje su ranije primili iz Srbije sa zavrsenim B1 pokazali kao los izbor u smislu da nisu dobro baratali jezikom i da sad biraju iskljucivo kandidate koji u potpunosti zavrse B2 nivo. Bili su neki Karbo i Henrijeta pri cemu sam cula da je Henrijete prilicno nezgodna, oboje pricaju naglaskom pa ih je bas tesko razumeti.

Sve u svemu, ok iskustvo ali se tacno vidi prelaz da su jako podigli kriterijum za nas iz Srbije. I meni su rekli da moram da uradim te testove.

halo

auuuuu ama moglo da se predpostavi da to nece jos dugo tako lagano...ali jos samo ovu godinu...sto neko rece-katastrofa u najavi. a ja taman krenuh da ucim norge. nego ajd da se okusa sreca neko ovde rece da se vise nas skupimo,kupimo to na faksu sto treba i da ga prevedemo pa da podelimo troskove. evo ja sam za ako to jos vazi

girl from ipanema

Da li si ti zavrsila B2 u Sagi?Jel to dovoljno u smislu da mozes tecno da razgovaras sa njima?
Ja  sam na A2 nivou takodje u Sagi ali mi se cini da nema dovoljno konverzacije vec previse gramatike.
Da li testove radis online i kada su ti rezultati i konacan odgovor da li si prosla ili ne?pozdrav

maki

Moram da dam komentar na toliko hvaljeni B2 nivo u Sagi. To je nazalost daleko od B2 nivoa u Norveskoj. Po mom misljenju to je vise B1 nivo. Ali kada dodjete u Norvesku,nivo jezika odskoci u roku od dva meseca ukoliko komunicirate svaki dan na poslu ili generalno ste primorani da pricate sa norvezanima. Mislim da je stvar do coveka i da nijedan kurs ne garantuje znanje. Ja sam na primer bila razocarana trecim nivoom u Sagi,jer je program i knjiga po sadrzaju daleko od onoga sto nama u praksi treba. Saga je definitivno dobar pocetak ucenja jezika i mogu se saznati neke korisne informacije kroz taj kurs vezano za Norvesku. Ono najvaznije je da se vi posvetite maksimalno ucenju jezika, bila to Saga ili neka druga skola. Svi napadaju Zoricu za ovo i ono, ali prvi mi bi isto to radili da poboljsamo i povecamo obim poslovanja same skole da smo vlasnici iste. Konkretno je Saga nama pomogla, mada smo imali i dobrog ucitelja ta dva nivoa. A sto se tice Vitusa i njihovog utiska o farmaceutima,da su bili razocarani-ne bi toliko dolazili u Srbiju(3x u poslednjih godinu dana). Ovde su npr. rekli da su veoma zadovoljni farmaceutima iz Srb. i9 to je sigurno tako. Cinjenica je da je trziste farmaceutima gotovo zasiceno,ali se opet sa druge strane stalno otvaraju apoteke i nova radna mesta,tako da ljudi ne gubite nadu i sto se tice testiranja i polaganja B2 nivoa...iskreno to je logicno i potrebno za svaki dalji korak u vasem napredovanju. Neretko vam traze da pokazete papir o znanju norveskog jezika, ali mislim da je to najmanje sto neko moze da uradi za sebe ukoliko zeli da dodje da radi i zivi ovde. Ovim mislim na test koji se polaze u Norveskoj (Norsk prøve 3-B1, Bergen test-B2 nivo) Jos cu se raspitati za polaganje Nasjonale faga,ali gotovo sam sigurna da bi to moglo da se odradi iz Srbije,tj da se dodje u Norge na polaganje i na neki kurs. 100% je sigurno da ne morate da radite u N. 2 godine, ali da li postoje neki drugi manji uslovi, to nisam sigurna.
Volela bih da se odrzi optimisticni duh na ovoj temi. Bitno je da covek ima zelju i ne sumnjam da ce vam razlog koji vas je doveo do takve situacije da pozelite da napustite svoju zemlju, dozvoliti da odustanete posle prve prepreke. U Norveskoj postoje poslovi sa kojima se moze startovati, poput raznosenja novina par sati dnevno,( Vozacka dozvola vam vazi 3 mes.) Moze da se zaradi dovoljno dok se ceka na neko mesto u apoteci ili polaze Nasjonale fag. Dakle mogucnosti su brojne,bitna je zelja i ako je ikako moguce ko planira da dolazi sam-udruzite se i iznajmite zajedno stanove za pocetak i prebrodite pocetne izdatke. Iako je teze nego pre dve godine (kada je sve krenulo sa vitusom), daleko je od nemoguceg. Lykke til :)

Mina123

Par informacija o trenutnom stanju:

Kao prvo ni Henrieta ni taj lik ne pricaju na dijalektu. Verujte mi kad prvi put cujete dijalekat shvaticete sta znaci ne razumeti norveski. Njih dvoje sasvim lepo prichaju,on pogotovu.

Kao drugo nijedan od tih testova koje su uveli ne testira znanje iz prakse! Kamo srece da testira,to bi bilo skroz prihvatljivo. Testove koje su uveli su testovi inteligencije (kao recimo po skolama sto se nekad radi), test norveskog (koji je tezak jer opet nema veze sa praksom ni sa knjigama iz kojih se uci) i test licnosti (to se radi i po Srbiji kada se aplicira za odredjene poslove recimo po farm.kompanija).

Kao trece, naravno da su poostrili i da ce da poostre kad se prijavljuje milion ljudi. Od tih ljudi ima ih dosta koji su ucili norveski,ali ga zapravo ne znaju, ima ljudi koji ocekuju da ce u Norveskoj zaradjivati milione i koji kad vide u novinama "plata od 4500eura" ne shvataju da je to bruto i da je zivot tamo papreno skup. Interesovanje je znatno poraslo,a po novinama je sve vishe takvih clanaka o bogatoj Norveskoj,cak se i na televiziji pojavilo tako da sve vise ljudi (cak i ljudi koji rade u Srbiji vec sto godina) se okrece ka tome iz pogresnih razloga.

Kao cetvrto,uveli su od ove godine to da ce da intervjuisu ljude samo sa Saginim B2 nivoom zato sto su se u septembru neki ljudi izblamirali na intervjuu nisu znali nista i ocekivali su da dobiju posao i da gore uce jezik, na sta su ovi naravno poshizeli. Iako to zapravo nije fer jer gomila ljudi iz EU bash tako i ide u Norveshku,ali mi nismo EU to ne vazi za nas.

Kao peto, ocekujte uvodjenje zahteva jezika od veoma uskoro, u smislu B2 ili C1 ali ne diploma iz Srbije nego iz Norveske sto znaci da ce inicijalno ulaganje para biti vece posto ce morati da se putuje gore i polaze.