Norveska

Started by maki, 08-03-2011, 20:19:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mina123

Nisu testovi nego treba da se radi online obuka. To su koliko sam ja cula uveli od decembra. Ljudi koji su odlazili u decembru januaru su imali to isto.

biljana.ns

Jeleko hvala ti puno na detaljnim informacijama, svaka informacija bas mnogo znaci.

Jeleko, Max00 koliko ste uspele da savladate jezik do sada? Do kog nivoa ste stigle? Kakav vam je sada osecaj u odnosu na pocetak? Da li imate savet za nas pocetnike kako da ga brze savladamo?

Hvala vam unapred na odgovoru.

jeleko

Ja jezik ucim nekih 10-ak meseci.Sada pocinjem b2 nivo.Ucim preko skype-a sa prof.,imam jedan cas nedeljno od 1,5h.U Sagi se otprilike jedan nivo prelazi za 3 meseca,i vise je casova nedeljno.Meni ovaj tempo odgovara i mislim da ne bih mogla pratiti nesto ucestalije ,jer imam i drugih obaveza(porodica,posao).Ono sto ja smatram najbitnijim jeste ucenje i van casa na razne nacine.Prvo usvajanje svega sto je predjeno na casu,a onda slusati norveski radio,tv,citati novine,gledati filmove itd.Ja licno imam malo problem sa pricom,tj. da se opustim i pocnem konverzaciju,jos uvek razmisljam na srpskom.Meni je na pocetku bilo super i islo lako,ali kad su dosli malo tezi tekstovi,tj.vise posla za rad kuci,nekako sam ispala iz fazona.Tako da mislim da je to najbitnije,drzati kontinuitet u ucenju.Na intervjuu sa njima sam ok prosla,sporazumeli smo se i nije bilo necega da je ostalo ne razjasnjeno.Inace danas sam dobila odg,da se javim kad dobijem licencu i polozim b2 nivo,i da me pozivaju na intervju u NO.

leposava25

Ja imam osecaj da je Saga obicna agencija za proturanje farmaceuta. Imam 3 koleginice koje su odradile intervju na norveskom, odradile test iznadprosecno i dobile negativan odgovor iz Vitusa, takodje, osobine licnosti su im u redu . Osim toga, rezultati testa su procureli u nedelju, a krajnji rok za ispunjavanje testova je bio ponedeljak. Mislim da prolaz imaju oni koji tutnu najvise para sagi u dzep, a ostali sluze za sminku.

jeleko

Ja nisam ucila u Sagi,a dobila sam pozitivan odg od Vitus-a.Sto se tice rezultata testa,oni su bili odmah vidljivi za svakog pojedinca,posle zavrsenih testova.Ali cula sam da su oni iz Vitusa nisu gledali samo te rezultate testova,nego bas sam test,na kojim se pitanjima gresilo,znaci uzimali su neku siru sliku.Iskreno,ne verujem da je iko imao iznadprosecne rez iz testa norveskog,jer je bas tezak,a za prosek je uzeta norveska populacija.Ljudi koji extra govore jezik su bili u proseku ili ispod.To sa parama kod nas prolazi,ali mislim da kod Norvezana ne.Moj neki ukupan utisak je da oni hoce pripremljen kadar za tamo,tome idu u prilog i ti kursevi on-line koje su nam poslali.Hoce da dobiju sto spremnijeg farmaceuta,da bi uklapanje tamo islo brze i lakse.

leposava25

Izvini, molim te, od koga si dobila informacije o tome ako nisi isla u sagu?
Hvala

leposava25

I jos me interesuje kako si znala za termin intervjua? Kontaktirala si njih direktno ili Zoricu? I profesorka koja ti je drzala casove je profesorka iz Sage ili?

jeleko

Ja sam prosle godine na Saginom sajtu videla da pozivaju farmaceute na intervju sa Norvezanima.Tada jos nisam ni ucila jezika.Nazvala sam Sagu i prijavila se na intervju i rekla da jos ne ucim jezik.I otisla na zakazani termin.Tada sam imala prevodioca.Ove godine kada sam cula da bi ponovo trebali doci,nasla sam Henrijetin mail,na tom formularu od prosle godine(na Saginom sajtu) i poslala joj por.Odgovorila je da dolaze i da ce mi javiti kada i gde.Da bih bila jos sigurnija nazvala sam i Sagu i pitala da li mogu da se prijavim za taj intervju,i oni su isto uzeli moje podatke i rekli da to prosledjuju Vitusu.S tim da sam rekla da ne ucim jezik kod njih.Posle par dana Henrijeta mi se javila porukom sa terminom i mestom intervjua i ja sam potvrdila dolazak.Moja profesorica ima svoju skolu  u Novom Sadu,i nema nista sa  Sagom. Jos jedan kolega koji uci kod iste prof kao ja,je takodje isao na intervju,s tim da se on samo prijavio kod Zorice,nije ih direktno kontaktirao.Odradio je intervju,super prica norsk i dobio je takodje pozitivan odg.

leposava25

Mnogo hvala na odgovoru, samo me sada mnogo interesuje , pošto ti je prošle godine bio potreban prevodioc na intervjuu, na kome si jeziku rešavala test?

girl from ipanema

Joj leposava,leposava..

Zaista nije u redu da svoj bes i gorcinu iskaljujes na nekome.Devojka je napisala svoje iskustvo i hvala joj na tome jer je opste poznato kakvi su farmaceuti,ni skriptu nisu hteli da daju na faksu a kamoli neku informaciju vezanu za posao.
Testove nije moguce uraditi natprosecno niti proci test licnosti,on se ne prolazi vec se determinisu neke osobine koje su njima bitne tj poslodavcu koji vrsi selekciju.
Sto se mene tice trebalo bi Norvezani da uvedu jos 5 testova.
Da li zaista mislis da bi oni kompromitovali sebe i doveli u opasnost da izgube posao zbog primanja mita(sto je opste pravilo u zemlji Srbiji)Pa bre oni mogu da biraju,ima nas hiljade
Bolje uci norveski i mani se tih teorija zavere,nije bitno da l` je Saga ili neka druga skola,bitno je koliko imas zelje i motiva da naucis jezik.pozzz

jeleko

Test sam resavala na engleskom.Umem sasvim ok da koristim engleski,ali ga retko kada koristim,i zbog toga mi je prosli put bilo lakse i sigurnije da imam prevodioca,nego da neke stvari ne objasnim dobro.Uvek biram da igram na sigurno. I sto se testa tice,dobro poznavanje jezika na kom radis test bilo je bitno samo za test licnosti,a i za to postoji google translate.Norveski je svakako na norveskom,a za ostale testove jezik nije toliko vazan,jer kroz primere koje dobijas na pocetku mozes skontati princip resavanja. Nazalost,mi u zemlji Srbiji tesko mozemo poverovati da negde u svetu ovakve stvari funkcionisu,bez novca i rodbinskih veza,tako da leposava25 razumem tvoje misljenje,ali mislim da gresis i da je ovaj nacin sasvim normalna praksa kod njih,iako i ja smatram da na osnovu jednog razgovora od 15 min i par testova ne mogu dobiti 100 % tacnu sliku o nekome.Pozdrav!

max00

Na Saginom fejsu su objavljene slike sa tog informativnog razgovora ne izgleda bas da je bilo 100 ljudi ...

leposava25

Jeleko, hvala na odgovoru.
Gfi,  zašto bih bila besna, žao mi koleginica, mnogo si naivna, šta misliš, zašto predstavnici Vitusa dolaze u Beograd da pokupe farmaceute? Jer im se to ISPLATI. Ne moraju da uzmu nikakvo mito, u Beogradu dobiju farmaceute koji će da im rade za 1/3 manju platu nego Norvežanin ili neko iz EU. Takođe, test ličnosti služi da bi se videlo ko će da se buni kada ga premeste nakon godine dana rada u neku hiljadu kilometara udaljenu zabit, a ko će da klima glavom i kaže yes boss.Poznajem nekoliko osoba koje su uspele da dobiju posao preko Vitusa iz Srbije. Njihovi profili su svakakvi, samo ne uzorni. Kaarbo Vegard je bivši vojnik, na Linkedin profilu ne može da se vidi kakav je fakultet završio, verovatno nikakav. Razmisli malo zašto su ga zaposlili.
Lepi pozdrav.

Bred

Au, izgleda ipak da te testove radite da bi vas vrbovali za CIA-u. :siza:

leposava25