Norveska

Started by maki, 08-03-2011, 20:19:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

jeleko

Leposava,da li su ti ljudi koje poznajes i rade u Vitusu ,dobili posle nekog vremena tako udaljeno mesto u NO.Ja,iskreno,prvi put cujem nesto tako.Obicno ljudi na pocetku dobiju manja mesta,a posle se pomeraju gde zele.Sto se plate tice,platu imamo kao i norveski reseptarfarmasøyt,koliko nam i priznaju naseg fakulteta.E sad da je nama ovde dobro sa nasim zvanjem i obrazovanjem niko ne bi ni pomislio na Norvesku,ljudi idu iz potrebe,a ne iz hira.S druge strane,ne znam ni jednog farmaceuta(a mnogo ih je otislo)da se vratio u Srbiju.I jos nesto,pre nekako sam razgovarala sa jednom koleginicom,lekarom,koja je u Bergenu i druzi se tamo sa nasim koleginicama farmaceutima,ona kaze da kad potpises ugovor o radu sa tako jakom firmom kao Vitus,da si zasticen kao beli medved.Imas svoja prava,a iza tebe stoji DRZAVA! Drzava koja je donela neke zakone o radu i koji se moraju postovati.A ne kao kod nas.Nema veze sto ti ne uzimaju profil prilikom zaposljavanja(kod privatnika),ali ako ne kazes yes boss,dobijes radnu knjizicu.I nikoga nije briga za tebe,posebno drzavu.I o cemu mi govorimo,o tome kako smo bi divni i sjajni,a oni su hladni i uzasni?! Mislim,da je to daleko istine.Oni jednostavno hoce spremne ljude koji sto bolje pricaju jezik,da ne bi posle imali muke sa njima tamo i to je to.Meni je Henrijeta 10 min pricala o tome kako i moj muz mora dobro da govori norveski,zbog posla i zbog uklapanja u drustvo,jer idu na sigurno i kada te uvezu hoce da ostanes tamo,a ne da su dzabe ulagali trud i vreme,a i novac.

olgap

Zdravo svma! Iscitala sam celu temu, ali mi jedna stvar nije jasna (ili nisam uspela da je vidim). U kom trenutku se salju dokumenti za Norvesku (diploma, program, licenca itd.)? Ja sam skoro pocela da ucim jezik, pa me interesuje da li moram da cekam dok ne polozim za B2 ili mogu i pre toga da saljem? Hvala :)

jeleko

Olgap,moj ti je savet da malo odmaknes s jezikom pa tek onda saljes dokumente.Posebno sto sada zahtevaju b2 nivo jezika.Sto se tice duzine cekanja to se nikad ne zna,i zavisi kod koga ti dodju dokum. da ih obradjuje.Maksimalno vreme cekanja je oko 6 meseci,a minimalno oko 3 nedelje.Ono sto sam je zakljucila,sto se tice duzine trajanja licence(da li 1 ili 2 godine),oni koji dobiju licencu maj,jun,jul tj ako je blize septembru dobijaju licencu na dve godine,a ko je dobije posle septembra i pocetkom godine dobija na godinu dana.Jer se Nasjonalfag organizuje samo u septembru i onda verovatno uzimaju u obzir koliko vremena covek ima da spremi taj ispit.To je moj zakljucak,na osnovu do sada vidjenog,koji ne mora da bude tacan.Ja sam moje dokumente poslala u oktobru i jos cekam licencu.pozdrav!

olgap

Ok. Hvala na savetu. :)

max00

Cula sam da od 1.1.14 traze polozen bergens za drzavni?

maki

To je delimicno tacno. Od ove godine se drzavni za farmaceute odrzava na visoj skoli(zajedno sa lekarima,stomatolozima itd) i na Folkeuniversiret-u. Na oba sajta stoji Bergens test kao zahtev za norvesku. Medjutim mene su na visu primili sa diplomom B1 kursa;ali Vitus ne podrzava()citaj:materijalno) taj kurs jer traje 4nedelje u Oslu. Tako da je preporuceni kurs ovaj koji odrzava Folkeuniversiret I koji traje 4+2dana sa online poducavanjem u medjuvremenu I na taj nacin su troskovi nizi plus posao ne trpi. Kako Folkeuniversiret odrzava sve te zvacicne testove jezika oni nisu bas tako lako hteli da priznaju druge diplome,pa ce sve nas bez Bergenstesta testirati. Mada toplo savetujem svima da poloze taj Bergenstest jer svuda traze da mases diplomom,tako da je to dobra investivija u samog sebe. Plus drzavni se ne mora polagati odmah. Dobijate licencu koja vazi 2god;moze se polagati I nakon godinu dana rada,kada ce jezik vec uznapredovati. Ono sto sam ja naucila za ovako kratko vreme-ne treba se zaliti I boriti protiv sistema. Nego knjigu u sake I sami napred.

jeleko

Maki,izvini,nisam bas najbolje shvatila,pa ako bi mogla da pojasnis-koji su to testovi jezika koje organizuje Folkuniversitet,taj koji traje 4+2 + on line.Jel to nesto kao ranije Norskprøve 3 ili trinn 3?I da li je dovoljno imati taj test jezika za drzavni? Jer ja sam cula da upis na kurs za drzavni ide na nacin-ko ima bergen test ima najvecu prednost za polaganje drzavnog,zatim trinn 3,pa tek ako ostane mesta mogu druge diplome jezika doci u obzir.Hvala!

maki

Folkeuniversitet zahteva diplomu u nivou Bergenstesta ili Trinn 3(dakle B2 nivo). Svi koji nemaju to,bice testirani. To sam i danas dobila od njih povratnim mailom na moju prijavu. Kakva vrsta testiranja ce biti u pitanju,da li usmena ili pismena (ili oba)-to jos ne znam,cekam odgovor od njih. Cim dobijem neki info-pisem.

jeleko

pu

Hvala svima na ovoj temi koji su pruzili punoooo korisnih informacija.

Elem, ja sam bila na ovom intervjuu sa Vitus-om u februaru, bilo je skroz ok, mada sam ja iz prica drugih ljudi ocekivala da ce biti preopusteno, ali nije bilo bas tako. Oni su bili jako ljubazni, nije bilo nekih glupih pitanja kao kod nas na razgovorima za posao, ali nije to ipak bilo samo opusteno caskanje, nego razgovor za posao. U svakom slucaju dobro je proslo, prosla sam dalje i sad cekam licencu i idem na B2...

Ja sam za licencu predala sredinom novembra, odgovor za dopunu dokumentacije sam dobila prosle nedelje...trazili su mi dokaz o licenci ( posto  je nemam jer radim u farm. kuci) i jos neki dokaz o radnom iskustvu, iako sam ja predala kopiju radnu knjizice. Prosledila sam sva dokumenta i objasnjenja i sad cekicam...

Htela sam da zamolim nekoga da napise kakva ima iskustva o tome koliko dugo se jos ceka na licencu posle ovog zahteva za dopunom dokumentacije...eto, ako je imao neko slicna iskustva please nek napise. Ljudi mi kazu da je to to dobar znak; da su poceli da obradjuju moj predmet i da ne bi trebalo jos dugo da cekam...mozda jos 2,3 nedelje...

Hvala na odgovoru....Poz

jelenast

Meni je zahvtev za dopunu dokumenata stigao vrlo brzo od predaje,stim sto su meni trazili detaljan plan i program i onu potvrdu good standing koja nije starija od tri meseca.Ja sam to poslala i oni dobili 6.2.2014 i od tada jos uvek cekam

pu

Hmmmm...znaci nema pravila...nista onda cekamo :)

hvala  na odgovoru!

girl from ipanema

Mislim da ce Vitus imati potraznju za farmaceutima do 2015 najkasnije.
Najvise je zainteresovanih iz Srbije,i jedni smo drugima konkurencija ne samo ovde nego i za inostranstvo sto je malo bizarno zaista

crazy ball

Quote from: leposava25 on 15-02-2014, 11:08:28
Jeleko, hvala na odgovoru.
Gfi,  zašto bih bila besna, žao mi koleginica, mnogo si naivna, šta misliš, zašto predstavnici Vitusa dolaze u Beograd da pokupe farmaceute? Jer im se to ISPLATI. Ne moraju da uzmu nikakvo mito, u Beogradu dobiju farmaceute koji će da im rade za 1/3 manju platu nego Norvežanin ili neko iz EU. Takođe, test ličnosti služi da bi se videlo ko će da se buni kada ga premeste nakon godine dana rada u neku hiljadu kilometara udaljenu zabit, a ko će da klima glavom i kaže yes boss.Poznajem nekoliko osoba koje su uspele da dobiju posao preko Vitusa iz Srbije. Njihovi profili su svakakvi, samo ne uzorni. Kaarbo Vegard je bivši vojnik, na Linkedin profilu ne može da se vidi kakav je fakultet završio, verovatno nikakav. Razmisli malo zašto su ga zaposlili.
Lepi pozdrav.
Apropo "slanja" u hiljadu kilometara udaljenu zabit- u Norveskoj e niko ne moze prebaciti preko tvoje volje bilo gde. Uvek si prvo pitan i imas izbor da kazes da ne zelis da ides i da ti je lepo tu gde jesi i kraj price. A oni su vrlo svesni cinjenice da im ne ide u prilog da ti prave zulj, jer ti u svakom trenutku mozes da se okrenes drugom lancu apoteka. Tj.njima je svaki zaposleni bitan, a dobar radnik i kolega posebno! Pri tome bih poseban akcenat stavila na rec KOLEGA!
Svaka firma bira profile koji im trebaju za odredjena radna mesta, ako je to vojnik onda je vojnik...i ne vidim sta je tu lose. Covek je verovatno stekao veliko iskustvo na poslovima kojima se bavio, a njima je mozda bas to bilo potrebno u tom trenutku...
Mislim da nema portebe za mracenjem i bezveznim insinuacijama. Bolje da se okrenemo pozitivnim stvarima i optimizmu i poguramo jedni druge ka zeljenom cilju. U ostalom, sta taj isti Vitus je bio super kada je otvorio vrata Srbima u trenutku kad ni Boots ni Apotek1 nisu bili zainteresovani za to. A sada kada poostravaju kriterijume nista ne valjaju...stvarno smo mi cudna sorta. Hajde ljudi, budite malo realni! I ako zaista zelite u Norveskoj, radite na tome i isplatice se. Rece neko nekad: Ako nesto zaista jako zelis, to ce se i ostvariti! Ali u ovom slucaju mora da se ulozi rad i trud. Ali ne ono kao uf ja sam se polomio pa su me ispalili, a u stvari si ladio jaja, nego brate mili zasukati rukave i udri! I onda ce rezultat da stigne...

crazy ball

Quote from: dzumambica on 09-02-2014, 15:20:49
Ono sto je bitno je takodje i da dok ne dobijete stalnu boravisnu dozvolu vezani ste za Vitus.
Dzumambica, zanima me odakle ti ova informacija? Ja za to jos nisam cula...