Norveska

Started by maki, 08-03-2011, 20:19:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mina123

Radna dozvola se vezuje za poslodavca,ali ti imas pravo da promenis poslodavca i onda apliciras za novu radnu dozvolu tj moras da aplicirash. Tako da nisi vezan za poslodavca, moze i sa drugim poslodavcem da se dobije radna dozvola ;-)

crazy ball

Tako sam i ja kontala, pa se zbunih u trenutku.. :)

dzumambica

Ja sam razumela da je  Kaarbo Vegard pricao o primeru radnika iz Indije  koji su radnu dozvolu dobili za rad u jednoj kompaniji, a hteli da predju u drugu zbog bolje plate i to nije moglo... i onda je rekao da ako mislimo da setamo iz vitusa u npr apotek1 u tom periodu, to nije izvodljivo...Ali ne znaci da je nemoguce...tj verovatno je kako je napisala mina123...sem ako nisam totalno lose cula rekao je  " you аre stuck with us"...ja stvarno ne bih da dizem paniku...  mozda sam lose razumela jer je bilo mnogo utisaka odjednom. Nisam se jos  upustila u administrativne procese... na kraju krajeva sigurno je bolje zaglaviti sa vitusom nego vecinom poslodavaca u Srbiji :) a sto se tice mracenja i  ostalog skroz se slazem sa crazy ball-om...

black

Quote from: crazy ball on 16-03-2014, 20:44:08
nego brate mili zasukati rukave i udri! I onda ce rezultat da stigne...

Ceo zivot sve sto radim to mi je deviza, ali povodom ovoga, cisto da spomenem da su mene odbili na par mesta, pored dobrog vladanja jezikom i licence, sto ne znaci da cu sada da rezem vene.

Norveska jeste super zemlja, fantasticno uredjena, ugrejes se fino novcem na onu hladnu klimu, likestilling osv, ali bih ukazao i na neke mane cele ideje, a vidim da je najveca tema o odlasku farmaceuta u inostranstvo.

Da me ne shvatite pogresno, krenuo sam u celu prièu sa istim entuzijazmom, tipa, blize je od Kanade gde smo takoðe priznati, egzotican jezik, fjordovi, ljudi po karakteru slièni crnogorcima (koliko sam stekao utisak), ali me pogadja da toliko ljudi, koleginica i kolega zdravstvenih radnika, ukljuèujuæi i mene samog, sada to vide kao jedan uzak levak i jedino re¹enje za snala¾enje iz ove te¹ke situacije. Nismo tamo masteri - nikakav problem, mi smo mazohisti i uèiæemo ponovo. Ono ¹to smo se preznojavali na fakultetu, to nije bitno? Za¹to se ne tra¾i na fakultetu izjednaèavanje sa evropskim standardima? Da ne fali profesorima struènost, ne razumem? Ako drugi iz EU mogu da budu provizori, sto ne bismo mogli i mi? Vise bi pomogli finansijski rodbini u Srbiji. Kakvu mi to motivaciju nudimo studentima ovde? Zavrsite fakultet, i ako cepate jezike, naucite norveski i mozda cete se zaposliti u NO. Kao bachelori.

Mislim da Norve¹ka nije san svakog od nas, nego krik za boljim ¾ivotom. Za¹to ne hrli cela EU, Rusija i ostatak sveta u Norve¹ku? Pa norvezani idu odande! Jesmo li mi najpametniji narod odjednom, da ne ka¾em mi, farmasøyter-i, helsefagarbeider-i, legespesialister-i i druge trenutno trazene pozicije?

Norveska je nasa tradicionalno prijateljska zemlja, jos od onih zarobljenika sto su ih primili u drugom svetskom ratu. Evo i sada nam puno pomazu na putu ka evropskim integracijama, ali vreme je da se vrata otvore sirom jer je interesenata puno. Nece svako na doktorat na engleskom u Belgiju isl. Mi volimo apoteku, mozda englesku, spansku, nemacku, rusku, francusku :) I u zemljama ex yu smo trazeni.

Ne mislite li da smo mi dobar brend, koji moze da se pokaze bilo gde u svetu? Doc, post doc, bilo sta? Mozda je bolje to uciti nego norveski.

Biohemicar nije prihvacen kao bioingeniør. To je ok? Drugacije enzime i sastojke krvi imaju?
Zasto niko ne zna da je i jedan biohemicar otisao u inostranstvo i zaposlio se bez nostrifikacije ili doktorata? Kao da nasi profesori nisu svetski priznati strucnjaci.

Sak je malo gærnt ut po pitanju davanja odgovora ... ne kazu u propratnom aktu licence ni koliko ESPB poena nam se priznaje, dok neki fakulteti u norveskoj izdaju lepe potvrde.

Toliko do mene. Lykke til!

PS
We're all living in Amerika,
Amerika ist wunderbar.

girl from ipanema

Procitah tvoj tekst i ne vidim poentu?Sta je pisac hteo da kaze?Zivimo u septickoj jami i normalno je da trazimo izlaz odavde.Naravno da nije prijatno da tamo radis sa bachelor diplomom ali sta uraditi povodom toga..Ovo sto si napisao je tacno ali adresa na koju si poslao nije dobra.Sve mi to znamo ali sta je resenje?Pozdrav od koleginice

crazy ball

Black, koliko sam ja upoznata posle par godina zivota u Norge, ima masa Rusa, Poljaka, Madjara, Spanaca, u poslednje vreme i Portugalaca, ne retko cujem i francuski, redje italijanski ali nije da ga nema, pa cak i Nemaca ima!...tako da...ima stranaca sa svih krajeva Evrope :)

Ljudi idu napolje u potrazi za boljim sutra...i svako se uputi putem za koji je uspeo da iskopa najvise informacija. Na zalost vecina iskopa apoteku i prihvati da joj ne bude priznato obrazovanje koje ima, a manjina PhD...ali to je realnost. A svako je bira za sebe, pa tako i ti! :) a borba protiv norveske administracije je Sizifov posao. Sto pre prihvatite da je stvarnost takva kakva je, bolje za vas, sacuvacete zivce :) ima mnogo nelogicnosti, glupih rezona i oni jesu zaista cesto firekantede sto bi oni rekli, men men...

Dirk

"Predstavnici Vitusa bili u Beogradu i bilo preko 100 farmaceuta".

Pa pravo je cudo kako nije bilo 10 000 farmaceuta s obzirom da je moguce studirati i u Nisu,Kragujevcu i to po Bolonji!

Velika je nesreca nas koji smo morali da studiramo po starom programu, jedno veliko maltretiranje uz minimum slobodnog vremena za bilo sta, al nismo mi birali kad cemo se roditi!

crazy ball

Nego da se vratimo topic-u :)

Stvari su se promenile sto se tice Najsonale fag-a. Ne organizuje ga vise Framaceutski fax u Oslu, nego su sve zdravstvene struke zbudzili zajedno. Sto ce reci ide se ili mesec dana na Høyskole i Oslo og Akreshus (www.hioa.no) ili 3+3/ 4+2 dana sa visenedeljnom pauzom sa nett predavanjima na Folkeuniversitet-u. Krav je da se ima Bergens test ili Trin III polozen, mada su ove godine vrsili individualnu procenu znanja jezika. To znaci da su ljudi isli u najblizi Folkeuniversitet i bili testirani da se vidi da li imaju zadovoljavajuce znanje norveskog. Da li ce tako biti i u buduce...zivi bili pa videli.

Sto ce reci, prionite na jezik ljudi :) jer kako stvari sada stoje bez jezika nema ni posla ni nasjonale faga, a bez n.f. nema autorizacije, a bez autorizacije mozete pakovati kofere posle odredjenog vremena...na zalost!

Eto cisto sam htela to da podelim sa vama, da vas ne doceka hladan tus kada stignete u Norvesku :)

black

Hvala na postovima upucenim meni, bolje da se vratimo cinjenicama jer je to ono sto je bitno.

Ono sto pise na diplomama F.F. "Diplomirani" je da smo nivo obrazovanja VII/1. Na strani za Srbiju lepo kaze da su VII/2 (magistar nauka) priznati kao master, 2 godine tog obrazovanja nose 120 poena, dok VII/1 ima 240 poena. Mala caka je ¹to pi¹e na stranici VII/1 - èetvorogodi¹nje ¹kolovanje. Toliko o tome.

Interesuje me, kako su onda nase institucije odredile da su stari i novi program po 300 ESPB. Na koji naèin se priznaju nove master diplome u Norve¹koj? NOKUT bi, ako dobro tumacim stranicu, trebalo da ih prizna kao provizore (taèka 1.2 Nytt system)

Kome je ba¹ zapelo do autorizacije, a nije vec na severu, mo¾e onda i na taj online kurs i nasjonale fag. Spr¾i se oko 2000 evra za putovanja na dva okupljanja i takse, mo¾da jo¹ toliko za Bergenstest. Pa ko se izbori - izbori se. Tad su otvorena vrata, i mo¾e se nadati toliko mistifikovanojp. One su uostalom, kao i sve druge, relativno poznatih okvira, mada, hm, ... nije ni ba¹ sve tako jednostavno.

U nove radne pobede, farmaceuti napred!

crazy ball

Sto se tice plate sa tog linka sto je Black zakacio, to je kao sto i kaze gjennomsnitt..tako da nemojte se zanositi da je to plata na koju se puca od prvog dana...nazalost :)
NOKUT-om mi mozemo da se posluzimo umesto wc papirom kad nam ponestane :) mislim na sve nas farmaceute i ostale zdravstvene struke, jer se priznavanje nase diplome regulise preko SAK-a, a on ce da ti salje papire na faks u Oslu ako trazis priznavanje kao provisorfarmasøyt i oni ce onda da uporedjuju sa svojim planom i programom i odluce, daju povratnu info SAK-u i SAK ti posalje cestitku :)
Vise o tome pogledajte ovde ili      tu mozete da odabrete provisor ili reseptar, u svakom slucaju vam cika nokut kaze da treba da idete preko SAK-a...

jeleko

Pozdrav kolege,pre par dana sam se vratila iz Norveske,isla sam da potpisem ugovor,dobila sam posao u Arendalu.Sto se tice reseptara i provisora jedino sto je bitno da li si se obrazovao u EU ili ne EU zemlji.SAK na osnovu toga daje zvanje i samo na osnovu toga,cak su iz Vitusa vise puta kontaktirali SAK da im objasne kako je program studija farmacije isti npr. u Hrvatskoj,Sloveniji i Srbiji,i kako ovi prvi dobijaju provisor,a Srbija reseptar.Ali to njih ne zanima jedini kriterijum je EU ili NE EU,na veliku zalost svih nas.Ja izmedju ostalog cekam i hrvatsko drzavljanstvo i to sam im rekla,ali jedino pitanje je gde si studirao.Cak su me pitalio,da kad dobijem drzavljanstvo ,da li mogu da trazim hrvatsku nostrifikaciju kao iz EU zemlje.Ja sam se to jos pre raspitivala,i Hrvatska daje nostrifikaciju samo za rad kod njih,ali to ne mozes da upotrebis za neku drugu zemlju.Toliko od mene,i za sve zainteresovane,predstavnici Vitusa dolaze u septembru u BG za novu regrutaciju farmaceuta iz Srbije.Pozdrav!

Vukibog

Evo i ja da se oglasim i prenesem utiske. U Norveshkoj sam vec mesec dana i konachno su se stekli utisci.
Posao kao posao je sjajan, pogotovu kad se udje u shtos sa sistemom. U Srbiji ovako nece biti ni za 20 godina.
Htela bih svima da vam kazem samo jedno: UCHITE JEZIK! Uchite jezik ne zbog Vitusa nego zbog sebe! Jako je teshko biti ovde i raditi bez solidnog nivoa jezika. Mene su nahvalili da sam ne znam kako sjajno nauchila jezik pa mi se desi bar jednom nedeljno da nemam pojma shta mi pacijent pricha jer hvala bogu ima toliko dijalekata plus ljudi koji prichaju danski i shvedski. Pakao bi bio da je tako svaki dan zato vam toplo preporuchujem da ga shto bolje nauchite, bice vam lakshe.
Srecno svima!

oliph

Pozdrav svima!

Jel moze jos neka informacija od ovih koji su skorije otisli,kako ste nasli stan,kako se snalazite sa jezikom.

Mora li Bergens za drzavni-itd?

oliph

Sad sam dobila ovaj link od drugarice za besplatan kurs norveskog preko kompijutera: https://www.facebook.com/groups/152143898130656/

girl from ipanema

za taj kurs su potrebne knjige cecilie lonn,komada 3:)