Norveska

Started by maki, 08-03-2011, 20:19:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

max00

Hi ho svima opet.I ja mislim da nije fer da nam priznaju samo bacelor ali sta cemo-tako je kako oni kazi, nemozemo mi njima da diktiramo pravila.Ja sam se opet malo raspitivala okolo naokolo i niko jos uvek ne zna sta se desava sa bergensom i drzavnim niti kako taj drzavni izgleda.Ovi iz Vitusa ce dolaziti u septembru i januaru ali oni naravno traze kandidate i iz drugih zemalja i stvarno hoce samo najbolje.Oni testovi su im jako vazno i na snjima dobijaju nekakv profil, krivu, grafit, sta god da je i tu vide koliko se neki kandidat poklapa sa njihovim ocekivanjima.Kad je neko u crvenom,dobija odbijenicu.Mnogo nasih ljudi je sad otislo,uglavnom se zale na jezik koliko sam cula, da norvezani prebrzo pricaju jos ako je neki dijalekt,zna da bude bas tesko.Vitus im pomaze da nadju stan s tim da su nekima nasli potpuno prazan stan.Kirija u manjim mestima je oko 5-6000 kruna s tim da bi moralo odmah da se plate 2 kirije i depozit u sumi od 2-3 kirije ali vitus daje zaposlenima neki kredit koji oni otplacuju na rate pa se i to nekako prezivi.i da neto plata je oko 22-23 000kruna.

halo

au, pa to je tipa za 1000e nize od prosecne norveske neto plate...a meni ispricase brda i doline...

crazy ball

Nema brda i dolina, to je realnost :) prosecni Norskic je radio 15ak god dok je stigao do prosecne plate :)

oliph

Ne bih da budem bezobrazna i nezahvalna,svi znamo kakav je haos ovde u Srbiji ali ta prosecna plata za porodicu u kojoj samo 1 osoba radi ne zvuci obecavajuce.
I zar je moguce da prosecan Norvezanin radi 15 godina da bi imao prosecnu platu.
Znaci oni rade za ispodprosecne plate a opet dobro zive,jel to normalno.

crazy ball

Ne bi bila/bio ni prva ni poslednja osoba koja izdrzava porodicu sa jednom platom, a znam ih nekoliko ovde, pa cak i sa po troje dece. Stisne se malo i pregura u pocetku, pa onda i suprug(a) nadje posao vremenom, a onda ste stvarno na konju! A zamisli, nisu gladni, ne kukaju, ne pomisljaju da se vrate u Srbiju, pa cak i na odmor odu! Zamisli! A motor im je to sto vide da ce svojoj deci moci sutra da daju mnogo vecu mogucnost izbora i kvalitetniji zivot i buducnost...

Kao sto rekoh, kula i gradova nema, a taj ko to prica malo treba da se zapita kakvu uslugu ljudima cini...mozda magarecu...a i ja sad verovatno ispadam baba roga, ali me to ne cima ni malo, jer znam da bar pokusavam da budem realna i da ljudima koji tek dodju predstavim stvari kako jesu da ne bi bilo naknadnih razocarenja. Kome se ne svidja, neka ne cita moje postove i postedi i sebe a i mene :) Ko zeli da dodje zbog kruna koje padaju sa drveca, bolje neka odustane, jer toga nema ni ovde niti bilo gde na svetu. Svaka kruna se odradi, i to dobro Ali hej, dosli ste da radite zar ne? A mozda i ne? Boze, sto ja nista ne kapiram! :)
Ono sto imas je platu koju znas tacno kog datuma je primas i koliko ces da primis, i ne varira u zavisnosti da li je bio dobar ili los mesec. Pa olovku u ruke i napravis mesecni plan finansija i da vidis kako ima para za sve. Svi mi prezivesmo i nismo bili ni gladni a ni goli i bosi, pa verujem da ces i ti...A ako si radio(la) prekovremeno, to je drugacija tarifa, pa jos ti i dogovaras sa sefom da li te sate hoces u platu ili hoces da uzmes nekad slobodan dan od tih sati...itd itd..pravo na godisnji niko ne moze da ti oduzme, to je tvoje pravo, ali naravno da te prve godine kada ti je neplacen niko ne tera da ga uzmes ako ne zelis jer razumeju finansijsku situaciju...kada bi ti u Srbiji poslodavac "pozajmio" pare za kiriju i depozit pa da ih vracas od plate? Kada si na bolovanju zbog bolesti dobijas 100% platu, pa cak ako ti ujutru pozli i ne mozes na posao taj dan, javis se sefu da si bolestan i ne mozes da dodjes i niko ti ne skace po glavi i ne pravi frku...
I kad je sve to receno, da zakljucimo- ovde je "bas lose" i lose se zivi i cimas se svaki mesec da li ces i koliku ces platu dobiti i da li ces imati da platis racune i treses se svaki dan da li ces da dobijes posao jer firmi bas ne ide najbolje. Tako da "nemojte" ljudi da dolazite, ovde je "katastrofa"!

Morala sam da budem malo cincna, ali iz dobrih namera, da se ljudi malo drgnu i sete zasto su krenuli u avanturu. Samo zbog para- odustani! Zbog boljeg i mirnijeg zivota sa manje strasa oko egzistencijalnih pitanja- samo napred!

oliph

Izvini i hvala ti puno crazyball.
Nije lako tek tako promeniti zivot,tu je mnogo pitanja a informacija malo.
U Srbiji je stanje ocajno to svi znaju i meni je naucna fantastika zamisliti da idem na posao bez grca u stomaku. Hvala jos jednom ako neko ima jos nekuvest MOLIM VAS napisite,vi ste mi jedini izvor informacija.

lena13

Pozdrav svima! Na forum sam se registrovala prosle godine kada sam spremala drzavni ispit, a evo sad vam se javljam zbog posla. Iscitala sam celu temu, pa da izlozim svoj problem. Zavrsila sam farmaciju, dala drzavni prosle god., i evo radim vec 6meseci u privatnoj apoteci u Leskovcu. Na radnim uslovima mozete samo da mi "zavidite". Ostajem sama u smeni bez obzira koliko posla ima, radim nekad i 7 dana vezano, brisem prasinu, ribam plocice - sto bi rekao moj gazda "kad me niko ne vidi, jer sam zavrsila fakultet" zaboga, sustina je prodati sto vise i napraviti veci promet, a od farmacije nema ni F, plata nije redovna, primam na "ruke", osigurana sam na minimalac, dok radim ja sam u kuci velikog brata jer on gleda na kamerama svaki nas potez, ne daj Boze da nesto ne radis i kad nemas posla, jer "bolje dzaba da radis, nego dzaba da sedis"... i tako. Svi ostali privatnici su isti, bar u mom gradu, ne znam kako je na drugim mestima. Do drzavne se ne moze ni prici, jer se zaposljavaju stranacki, a i tad pa moras da imas debelu vezu. Elem, ja hocu da idem odavde. Engleski znam odlicno, citam, pisem, tecno govorim. Nemacki znam malo, cini mi se A1, ucila sam na nekom besplatnom kursu. Jezici mi inace odlicno idu, mislim da mogu sve da savladam. Neki savet, odakle da krenem, jel ima neke agencije u Nisu makar, posto ne verujem da ima u Leskovcu? Da li da pocnem da ucim NO u bilo kojoj skoli stranih jezika ili mora neka odredjena? Hvala vam unapred.

crazy ball

@lena13: Sto si verovatno i zakjlucila iscitavnjem ove teme, potreban je jezik. Raspitaj se kod ljudi iz tvog kraja (Leskovac-Nis-Prokuplje) gde i kako su ucili norveski i kakva je ponuda, ima li neka skolica ili privatni casovi kod profesora ili mozda skola Saga ili neka druga iz Beograda organizuje casove vikendom i kreni...u svakom slucaju ja znam za skolu Saga da su sigurno ranije drzali casove i u drugim gradovima, a ne samo u Bg i da je postojala i opcija ucenja preko Skype-a, pa ih kontaktiraj i vidi kakve su sada mogucnosti.

Kada malo vec krenes sa jezikom i vidis da je to to i def resis hoces to, odes na www.sak.no, isciitas kakva je procedura za licencu, koji papiri, takse i sl...das papire na prevodjenje i saljes...pa ti vremenom stigne licenca, ti si vec uznapredovala sa jezikom i krenes u trazenje posla...

Mozda ovo sve zvuci lagano i sad ce to za cas sve da se sredi i odradi, ali nemoj se zanositi...ima dosta cimanja, te traze dopunu papira, kao nasa cuvena izjava salterusa FT1P, te cuci ti predmet kod nekog sluzbenika koji je mesecima na bolovanju a niko od ostalih kolega ne moze da preuzme njegove predmete, jer su im takve procedure...i tako, korak napred nazad dva, pa napred cetiri-pet..i uz jednu odredjenu kolicinu stresa i nervoze ipak stignes do cilja :) :) :)

oliph

Draga koleginice Leno,potpuno razumem problem,ne mogu da verujem na sta smo spali, sve sto si napisala je tacno 100% i onaj ko nije dospeo da se dograbi drzavne je propao.
Sigurno ima skola koje organizuju casove preko Skypa i onda nije vazno gde zivis,moj predlog ti je da krenes da ucis jezik sto pre i da se izbavis iz tog haosa.
Saznala sam utiske od jos nekih ljudi koji su otisli i kazu da im je sok bio jezik i cene.Ono sto se uci na casovima u Srbiji moze se primeniti samo na oslo i okolinu maltene, u svim drugim krajevima se prica modifikovano i na to se bas treba navici.Ali polako,sve udje u usi i glavu.Srecom na nema mnogo price sa pacijentima,sve dobiju odstampano na etiketi koja se lepi na kutiju i njihovo je samo da procitaju i uopste se ne udubljuju da li je to napisano tacno vec samo popiju kako je napisano.Zbog toga je odgovornost farmaceuta velika.
Probni rad je 6 meseci,ima nekoliko devojaka koje su upale i u apotek1 iz srbije a i u boots,nemam pojma kako,ali eto posrecilo im se.Plate jesu malo vece u apotek1 ali je i stres veci u smislu kad fali ljudi tesko dobijaju ispomoc.
Leti se dobija 3 nedelje godisnjeg mada je verovatno i to individualno,nedeljno rade 37 sati.
Nedeljom u Norveskoj nista ne radi,
hraa je mozda malo skuplja kad se izracuna u dinare mada sam iz price zakljucila da je tamo 100 kruna kao kod nas 100-200dinara.
Taj kurs sto Vitus organizuje traje 3 meseca a nakon toga se ima neki kurs za pripremu drzanog,koliko sam shvatila i to placa vitus i traje mesec-dva nakon cega se polaze drzavni.Drzavni nije naivan i traje mislim 5 sati pismeno.
http://www.folkeuniversitetet.no/oslo/kurs-i-nasjonale-fag-oslo/kurs-id-1445220105/
Puna mi je glava informacija tako da nisam sigurna sta bi vas jos moglo interesovati,pitajte. :)

girl from ipanema

Da li na razgovoru treba "traziti" tj izraziti zelju za odredjenim gradom,mestom i sl, ili je bolje cutati i pustiti da te bace gde oni zele...poz i hvala na info

oliph

Ja bih ti savetovala da ako imas  bas nekog poznajes u nekom odredjenom gradu ili regiji onda mozes da kazes tako precizno ali rizikujes da se to mozda otegne jer je pitanje da li ce se i kada bas tamo osloboditi mesto ako budes malo manje precizna vecu su sanse da pre odes bar ja tako rezonujem.

max00

Mozeli neko da opise kako izgleda taj nacionali,jel mnogo tezak?
Imali neke razlike u plati pre i posle njega?Ako sam dobro razumela,tek nakon njega imamo koliko toliko siguran boravak u Norveskoj?

crazy ball

Hajde ljudi, vi koji ste sveziji, podelite svoje iskustvo od proletos! :)
To je potrebno da bi se dobila autorizacija (trajna licenca), posto je obicna licenca vremenski ogranicena. Iako postoji mogucnost da se produzi, nece ti je produzavati beskonacno, maks godinu dana...a ako licenca u startu vazi dve godine, pitanje je..ljude koje ja znam da su produzavali su imali licencu na godinu dana, pa su im produzili tako da im ukupno vazi dve godine (1+1) i rekli to vam je to drustvo :)

dzumambica

Bila sam na razgovoru u nedelju, sinoc su me zvali. Ljudi koji su odbijeni su obavesteni jutros mailom.
Tok razgovora
1. 10 minuta odgovaranje na osnovna pitanja
2. esej od 15 tak recenica max sta radite u slobodno vreme
3. pre pocetka treceg dela razgovora dobijamo 2 slucaja iz apoteke.Za mene su to bili jedan slucaj sa prehladom gde zena ima Rp za paracetamol i doziranje ali nema vise temperaturu nego samo bol u grlu. I imala je hydocortison ung - to su izgleda stavili jer joj nesto izaslo na kozi, mada to nije nigde pisalo...Iako sam imala ovaj zadatakl nisu   me nista pitali vezano za to nego samo drugi slucaj sa pacijentom koji pije simvastatin a ima Rp za eritromicin. Trebalo je  reci da mora da se obustavi terapija simvastatinom na par dana-pre toga bi probali da pozovemo lekara
U trecem delu  te detaljnije ispituju o prof vestinama, cime bi povecao prodaju...mene je jedna od regrutera-inace svi su farmaceuti-pitala da joj preporucim neku kremu kada bi dosla u apoteku...

Opusteni su i izrazito priorodni, barem meni. Ne znam da li ce biti jos neki eliminacioni proces posle ovoga, za sad cekam da mi se jave.
Pricala sam 90-95% na norveskom, ubacivala sam na eng spcificne termine. Npr kad sam objasnjavala cime se bavi moj muz.. i to su zapisali...
Puno sam slusala radio NRK dok sam ucila...meni je to puno pomoglo
Pozdrav i srecno svima

vorda

@dzumambica  Koleginice hvala na informacija ali ako bi mogla da podelis jos neke.. Ono sto me zanima kako si znala kada ce Norvezani da dodju? Pretpostavljam da ides ili si isla u Sagu pa su tamo rekli? Da li mozda znas jel se neko vas Sage prijao, naravno ako ides u Sagu. Ja trenutno nisam u mogucnosti da idem ali sam poceo pre 3 meseca sam da ucim, rekoh vazno je krenem pa kada budem mogao, onda cu.. :-D Zanima me jos koliko se ljudi prijavilo, otprilike? Da li su ti ponudili odredjeno mesto ili je bio samo razgovor pa ko im se svidi.. I da li mozda znas koliko ljudi im je trebalo? Znam ima dosta pitanja ali su kratka. Hvala :-)