Norveska

Started by maki, 08-03-2011, 20:19:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dzumambica

Sve info sam dobila preko Sage. Trazili su B2 i da poneses sertifikat iz sage i sak licencu. Prvobitno kazu da im se javilo 60-70 ljudi, ali su na osnovu ova dva parametra suzili na 26+bilo je ljudi koji nisu prosli kada su bili u martu mislim... nas su podelili na 3 dana , ver po dve grupe dnevno...
sve je lepo organizovano.
Racunaj i na konkurenciju iz Poljske, Spanije i Portugala-posto obilaze i te zemlje- ali mislim da ako im se zaista svidis to je to. Jos je rano, samo sam prosla prve eliminacije, sad sledi on line test, verovatno slican onom od proslog puta, pa sta mi bog da :) ne znam za ljude van sage ali moguce da ih je bilo

halo

on line test?
cekaj kako ide cela ta procedura? zavrsisB2,dobijes tu licencu(sta li) iz norveske, pa onda intervju u sagi sa njima pa onda...?

dzumambica

pa on line test.
salju ti link na mail...
danas mi je stiglo, test posobnosti i engleskog. Jos nisam radila, imam dva-3 dana, pa jos ne znam kako izgledaju ali posle toga se javljam :)

vorda

@dzumambica Koleginice hvala puno za info i srecno:-D

halo

au bokte koliko peripetija. pa ovo gore nego  da upadnes kod nas u farm.kompaniju za strucnog saradnika bez veze.3 krugova,7testova... i u jednom i u drugom slucaju veliko rmbanje i u sustini prosecna plata...samo zatezu ko da nismo ni zavrsavali faultet uopste

crazy ball

zakon ponude i potraznje...dosla teza vremena, sta da se radi...ima toliko ljudi koji konkurisu da oni mogu fino da proberu...

crazy ball

Bilo bi lepo da ljudi koji su otisli u poslednjih jedno pola godine budu kolegijalni i podele svoja iskustva...kako vam se sada cini tamo kad je vec proslo mesec, dva, tri, sest? kako ste se snasli sa jezikom, poslom? kako je izgledao taj nasjonale fag ako ste bili? dajte informacije iz prve ruke, informacija je zlata vredna i puno ce znaciti ljudima koje sve to ceka :)

va

Evo ja da podelim moje iskustvo. Mislim da je bas sveze..Deset dana sveze koliko sam u Norveskoj. :)
Mene su testirali on line na test inteligencije, test licnosti I test engleskog jezika. Posle toga je bio razgovor preko skajpa u vezi testa licnosti, naravno na norveskom I na kraju razgovor u Norveskoj sa sefom.
Naravno trazili su licencu za reseptar farmasøyta  i b2 nivo jezika da bi me uopste uzeli u obzir.
Kao sro je neko rekao, veliki je broj farmaceuta koji zele u Norvesku pa su zato i podigli kriterijume jer mogu da biraju.
Srecno svima i samo napred

vorda

Ako bi neko mogao da podeli informaciju koliko ih je celokupan put za izgleda "zemlju snova" tj Norvesku kostao. Zanima me otprilike koliko su para potrosili pored Sage na dobijanje licence, raznih prevoda na Norsk itd, cisto da se zna koliko trebada da se steka :-D. Hvala

dzumambica

Odradila sam tes tinteligencije i engleskog pre 10tak dana ali jos uvek se nisu javili...koliko sam ja pricala sa drugim ljudima nikome se jos nisu javili samo su nekima proveravali reference..ja sam im dala pismo preporuke ali jos uvek nikog nisu zvali. Bas postajem nestrpljiva...

dzumambica

Samo da se javim, proslo je mesec dana od kako su mi javili da sam dobro prosla na razgovoru. Od tada su nam svima trazili 2 reference. Neke su zvali, moje jos uvek ne. Pre neki dan poslali su nam mail u kome objasnjavaju da je proces proveravanja referenci u toku, link i sifru za njihov portal za obuku i najavu on line kursa jezika. Neki su imali i razgovor preko skajpa. Njima 4 od nas dvadesetak je najavljen razgovor u Norveskoj ali ne znam sta se kod njih trenutno desava... U sustini mogli bismo da otpadnemo i nakon tog intervjua preko skajpa...stigao je i obrazac za on line prijavu za kurs jezika. To je inace besplatno za nas ali mislim da firma placa...
sad kad pogledam, dosta toga se desilo a imala sam osecaj da tapkam u mestu...:)  Znam da imate puno pitanja, cim budem konkretnije znala na cemu sam sve cu detaljno opisati :) Poenta je da imaju neki svoj tempo a nama ostaje da budemo strpljivi...

maki

Eto prosla i prva godina u NO,tj malo vise od godine. Stigla i autorizacija za reseptara,tako da recimo jedan krug je zaokruzen. Dakle,nakon dobijene licence (u Srbiji) jedini uslov je bio polaganje Nasjonale faga da bi aplicirali za stalnu radnu dozvolu,tj autorizaciju.
Elem Naskjonale fag.. Vitus favorizuje i sponzorise onaj koji organizuje Folkeuniversitet u Oslu, najvise zbog lakog kombinovanja kursa sa poslom i minimalnog izostajanja sa posla.

Naime, kurs je organizovan iz 3 dela-dva u Oslu i online deo izmedju ta dva odlaska,  (dva odlaska u Oslo,prvi na 4 dana,drugi na 2 ili 3 dana-nisam sigurna posto su nesto menjali). Prvi deo je ujedno i pocetak kursa koji se sastoji od predavanja(uglavnom od 9-15h). Pre svakog predavanja dobijete i skriptu tako da vam bude lakse samo pracenje predavaca,plus je vrlo zgodno za one koji nisu toliko dugo u NO (sa aspekta jezika i samog straha od razumevanja). Uglavnom je sve najbitnije sto je receno tu i napisano.
Nakon prvog dela nastavlja je on-line deo kursa koji se sastoji od jednog predavanja nedeljno (video i tekst verzija se nalazi na online portalu kome pristupate pomocu sifre koju dobijete od organizatora kursa). Video predavanja su bila u proseku 20min (meni licno malo zamorna  :) Ali tu je i tekst verzija pa iscitate onda i to,cisto ako vam je bilo tesko da pratite video ili mozda dosadno,hehe.. Sve u svemu,mislim da ima ukupno 8 predavanja,rasporedjenih u 8 nedelja (ako nije nesto sada promenjeno). Najvaznije je da prevanja i celu tematiku te nedelje RAZUMETE i probate da izvucete sustinu. U norveskom zdravstvenom sistemu se dosta prava,ali i obaveza zdravstvenih radnika nalazi u zakonima,tako da bi trebalo procitati zakone koji su relevantni za datu temu (ne morate nista unapred da skupljate sto se tice literature, bice veoma ocigledno naznaceno koje zakone treba iscitati za datu temu. Najbolje je citati ili odstampati aktuelni zakon sa lovdata.no nego skupljati skripte od kolega koji su vec polagali,jer se na internetu nalazi poslednja i validna verzija zakona. Zakoni se trebaju iscitati,razumeti koliko je to moguce i ne uciti napamet,jer su oni deo dozovljene literature na polaganju. Takodje pored teorijskog dela u online delu kursa ce sr od vas ocekivati jos aktivnosti: jedan domaci koji radite ili individualno ili grupno (grupe se formiraju u Oslu,na prvom okupljanju).

Nakon online dela, dolazi drugo sastajanje u Oslu,gde ce se sumirati kurs i razjasniti eventualne nedoumice (ovo nije jedina mogucnost postavljanja pitanja; tokom celog online dela mozete postavljati pitanja preko tog zaednickog portala ili tokom net sastanaka koji se organizuju svake ili svake druge nedelje (nisam sigurna) sa vodjom kursa sa Folkeuniversiteta).

Poslednji dan je i sam test koji bih ja slobodnom procenom podelila na 2 dela:
  1.FARMACEUTSKI DEO koji se sastoji iz dva dela
-teorijski deo cine pitanja sa jednog predavanja sa prvog sastajanja u Oslu,u pitanju je jedno predavanje i ono je uglavnom svima najlakse i najzanimljivije posto je usko povezano sa radom u apoteci i govori se o pojmovima sa kojima som se vec susretali,sto na fakultetu,sto u apoteci,mislim norveskoj :D)
-racunski deo koji se sastoji od 3 zadatka koja se moraju uraditi 100% tacno,vrlo elementarni nivo stehiometrije

2.OPSTI DEO,mozda malo blizi lekarima koji se sastoji iz 3 dala:
-pitanja i odgovori na zaokruzivanje
-pitanja na koje treba odgovoriti sa nekoliko recenica,sva su obuhvacena predavanjima, uglavnom se treba pozivati na zakone,
-nesto poput studije slucaja,napisan slucaj i onda nekih desetak pitanja u vezi sa tim.
Dozvljeni materijal na ispitu:
pribor za pisanje
kalkulator
stampana verzija zakona
recnik

Ispit je sam po sebi dosta naporan jer traje 4-5 sati.
Jedini deo gde je zahtev da se polozi 100% je racunski deo(farmaceutski deo ispita),:3 zadatka,vrlo elementarna,primera radi zena pije 2 tablete Brufena 400mg 3 puta dnevno,kolika je ukupna dnevna doza u miligramima? Nije bio ovakav bas zadatak,ali samo malo da priblizim nivo tezine :)

Niko vam nece zameriti gramaticke greske,ali moj savet: kratke i jasne recenice,bez nekih komplikovanih i zahtevnih kostrukcija (subjekat,predikat,objekat,tacka :)
Reci ce vam da ne prepisujete zakone,ali ja sam ih prepisivala,a ko kaze da je sve pisao iz glave-malo lagi. Nista sladje nego kad vas pitaju koje je sustina nekog zakona,a ono lepo napisan odgovor u prvom clanu zakona i prosto da ga covek prepise i predje na drugo pitanje :DD

Rezultate dobijate za 2-3 nedelje. Kada sam ja polagala palo je njih dvoje. I naravno niko iz Srbije nije pao i nijedan farmaceut nije pao,buhahaha :)

A ukoliko se i desi da padnete,imate pravo izlaska na jedan popravni par nedelja nakon rezultata. Ne doplacuje se nista dodatno.

Eto toliko,i ne bas ukratko od mene..
Pozdrav i srecno ljudi..
U att imate program kursa koji je bio aktuelan kada sam ja polagala..cisto ako nisam bila jasna..

lenana

Pozdrav kolege,
Moj verenik i ja smo oboje farmaceuti i spremamo se za Norvesku. Zavrsavamo B1 nivo u Sagi i saljemo dokumenta ovog meseca. Interesuje me da li kao par imamo vece sanse da prodjemo sve razgovore ili nema razlike. Plan je da apliciramo i mimo Vitusa pa me zanima sta mislite koliko je pametno drzati se Vitusa? Imamo casove preko Skajpa i do februara bi trebalo da zavrsimo i B2.

jegood

@lenana Samo da vas pitam posto ste relativno skoro poslali dokumenta za Norvesku. Da li ste slali od dokumenata kao sto je Maki napisala - plan i program studija sa fakulteta kao i potvrdu o izjednacavanju sa Bolonjom? Htela sam samo da proverim da li se nesto promenilo u procesu slanja dokumentacije. Drugo, overa dokumenata, gde se to vrsi, kod notara?
Ako bi mogli da mi odgovorite, pomoglo bi mi.

jegood

Samo jos jedna stvar, ovo pitam jer sam cula od jedne devojke kojoj su vec odobrili autorizaciju, da nije slala Plan i program studija sa fakulteta, kao ni potvrdu o izjednacavanju sa bolonjom (jer nije studirala po bolonji), cak nije ni poslala prevod diplomskog rada.
Zato bih htela da potvrdim da li trebaju da se salju sva ona dokumenta koja su opisana tamo jos na 4 strani?