Norveska

Started by maki, 08-03-2011, 20:19:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

maki

Dekky molim te iskopiraj poj odgovor tebi iy private+a da ne kucam ponovo za dokumenta.
Sto se tice cekanja takse to mnogo varira. Norvezani su uzasni po pitanju administracije,to cak i oni sami priznaju. A SAK mozete da dozivite kao npr nas fax-u prevodu zabole ih(izvinie na izrazu).
Tako da samo pisite i zovite. Oni obicno cekaju da se nakupe prijave pa salju odjednom. Npr,drug i ja smo poslali u razlicito vreme,on mesec dana ranije,a dobili taksu isti dan.
Samo strpljivo..

max00

Sad samse zabrinula ako fakture toliko kasne onda ce i moja autorizacija kasniti, jel.

Posto SAK nastavlja sa obradom tek kad se uplati novac.

I zvala sam ih ali dobijem samo automat koji me upucuje na sajt.

dekky

Quote from: maki on 10-05-2013, 18:41:31
Dekky molim te iskopiraj poj odgovor tebi iy private+a da ne kucam ponovo za dokumenta.

Dokumenta, by maki:
Diplomu sa faksa,Dodatak diplomi,Potvrda o izjednacavanju sa bolonjom,Plan i program studija,Preporuku od prof kod koje sam radila diplomski,Preveden diplomski. Preporuku sefa apoteke gde sam stazirala i radila,Potvrdu o polozenom drzavnom ispitu,Kopiju pasosa i cini mi se da je to bilo sve.

jelkica

A postoji li mogucnost da se ta razlika u ispitima radi nostrifikacije diplome polaze putem neta iz srbije?Ili mora kod njih na fakultetu to da se odradi?

farmaceut.82

Svaka cast za maki i bocans! Mlade devojke a imaju hrabrost za inostranstvo.
Mada nesto mi se cini da nije slucajno maki profesor Norveskog ili radi u Sagi pa nas lozi za Norvesku da zaradi na nama pare za casove.
Nije malo danas 1000E.

Bred

Nije profesor i Saga nije jedina skola norveskog u Bgu ... :/

farmaceut.82

Ako ti Brede poznajes maki onda moram da ti verujem

maki

Haha..i ovo ga spamovanje teme..

maki

Poslala sam ugovor Norvezanima postom. Jos samo papiri. Mislim da ce i trazenje stana biti problematicno,na internetu deluju mnogo skuplji nego sto sam mislila..uhhh..kad budem imala neki info pisem.
Brede,nema potrebe da se/me pravdam,zasto bi profesor norveskog imao 200postova na sajtu farmaceuti? Potpuno mi je nebitno sta drugi pisu..Cinjenica je da nigde na internetu nema na jednom mestu info za farmaceute,uglavnom u Norvesku idu medicinari. Bar da neke stvari uradimo kako treba.

farmaceut.82

Pa zar ne rece da su ti oni nasli stan i da ce da ga placaju 2meseca?
Mogla si da preuzmes ime nekog naseg clana foruma.
Za toliku zaradu od casova ipak treba osmisliti taktiku i napraviti dobru reklamu u fazonu ja sam farmaceut i idem u Norvesku a kad mogu ja mozete i vi jer tamo ima puno para!

dekky

Imajuci u vidu koliko ljudi zeli da ode za Norvesku, ne samo medicinske struke, i cinjenicu da sada gotovo svaka skola stranih jezika ima norveski u ponudi, ne vidim zasto bi ikome trebala reklama, pogotovu na ovaj nacin, preko foruma...
Tako da, farmaceut, nemoj s tim teorijama zavere... Mislim da ovoj temi to ne treba.  :dole:

bocans

Ljudi, meni su stigle fakture (poslata dokumenta 18.04.). Jedna za bioinzenjera, a druga za farmaceuta, iako sam u aplikaciji navela receptar... Maki, da li je tebi na fakturi pisalo "gebyr for autorisasjo" ? Meni ovako pise, a trazila sam licencu za receptara. Ne znam da li im je naziv autorisasjo, naziv za postupak bilo dodele licence bilo autorizacije??? da li znate da je neko slao i za autorizaciju i za licencu? Jer sam ja poslala za oboje, a dobila jednu fakturu na kojoj pise
gebyr for autorisasjo! Pomagajte ljudi ako neko zna :Bog   a ja cu im svakako poslati mail, pa pitati...

dekky

Koliko sam ja shvatio, ne mozes da saljes i za autorizaciju i za licencu, to je u sustini isto, ti saljes dokumenta, pa oni procene sta da ti daju... Samo je licenca privremena, a autorizacija traje do penzije.  :K2:

www.sak.no/sites/SAK/slik-soker-du/autorisasjon-og-lisens/Sider/default.aspx#.UaHjPaw4e2Q
(ko ne snakka norsk --> Google translate)

I jos jedan novitet, od 1. juna SAK vise nece slati uplatnice, nego se prvo uplacuje u banci na njihov racun, a onda se dokaz o uplati salje zajedno sa dokumentacijom:

www.sak.no/sites/SAK/om-sak/nyheter/Sider/forhandsbetaling-av-gebyr-fra-1-juni.aspx#.UaHj9qw4e2Q

Bred

To je jos i bolje jer se onda ne ceka na tu fakturu jos mesec dana pa bi i proces obrade trebalo da bude duzi?

max00

Konacno sam dobila fakturu, doduse preko emaila ne znam zasto nisam dobila na kucnu adresu.
Na fakturi je datum 23.4 sto znaci da je putovala mesec dana strasno.
U Intesi su mi rekli da mora da pise tacan i pun naziv kome se novac uplacuje iako na originalnoj fakturi pise "Autarisasjonkontoret" a onda adresa i sve ostalo. Savetovali su me da fakturu sama ispravim dodajuci pun naziv firme. I onda sam morala sama to da ispravljam ni sama neznam kako ali sam dodala u pdfu u zaglavlje, gore levo: "Statens autorisasjonkontor for helsepersonell
Postboks 8053 Dep
0031 Oslo
Norge".
U Intesi sam morala da kupim 1600 NOK (nemoze 1560) ali su mi oni prvo kupovali od mene NOK pa pretvarali u evre pa mi posle prodali opet NOK, kako god, nemam pojma koliko su mi na takvim transakcijama uzeli love na kraju.
Na kraju, nije bilo problema i uplata je legla relativno brzo, pisala sam SAKu i odgovorili su mi da je uplata legla.
Ono sto nisam znala jeste da proces obrade dokumenata tece od datuma uplate a ne od datuma podnosenja dokumenata sto meni sad nikako ne odgovara posto zelim sto pre da pobegnem odavde. Ali sam cula da se desavalo da autorizaciju posalju i nakon manje od 4 meseca iako je meni SAK odogovorio da je ocekivano vreme za obradu 6 meseci.