Norveska

Started by maki, 08-03-2011, 20:19:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

bocans

Ljudi, meni je stigla licenca za reseptara :-) I to za 3 nedelje od uplate fakture. Hvala dekky, nisam stigla pre da se zahvalim na odgovoru, svakako sam pisala SAK-u i detaljno su mi objasnili sve nedoumice oko tih faktura i htela sam ovde da iskopiram i okacim taj odgovor ali me nesto zezao komp. Sad mi je eto stigla licenca na 2 godine, ovo je itekako znacajna info za biohemicare, jer do sad nismo znali da li bi nama dali licencu za reseptara, ali eto :-) Jos nisam dobila odgovor za bioinzenjera, ko zna kad ce...Svakako ja sada moram zestok tempo da krenem na norsk, jer sam jos na prvom nivou, a licenca ima rok...

Bred

Super!  Kako mislis da licenca ima rok ako vazi 2 god?

I molim te da pokusas jos koji put da prekopiras te odgovore.

bocans

Pa to znaci da imas datum kad si dobio licencu i datum do kad ti ta licenca vazi, nekad daju na godinu, nekad na dve. Moja vazi od 06.06.2013. do 06.06.2015. i do tada se mora poloziti njihov drzavni ispit tzv. "kurs i nasjonale fag for farmasøyter" i tada se dobija autorizacija koja je takoreci dozivotna dozvola za rad.

bocans

Evo odgovora od SAK-a na moja pitanja oko faktura

dekky

Ljudi, jel je ovo taj drzavni ispit koji polazemo da bi dobili autorizaciju?

www.uio.no/studier/evu/kurs/matnat/farmasi/nasjonalefag/

Inace, evo korisnih sajtova za studije farmacije u Norveskoj.

www.utdanning.no/studiebeskrivelse/farmasi

www.farmasifag.no

maki

Dobila sam licencuuuu...jeeeee

dekky

Gratulerer! (:
Koliko je dugo trajala procedura?

maki

Sest ipo meseci, ali sam im pisala sa vremena na vreme. Tako da morate ih smarati,pogotovo kad prodje 6meseci pa se pozivajte na info sa sajta

bocans

Cestitam :)): Maky :-) A sad pravac Norge :-) Obavesti nas o detaljima kad sve ugovoris :-) I sve najbolje tamo!!!

maki

Imam vec novosti. Sad sam u haosu,pisem cim stignem..

bocans

Vaziii, hvala :-)

max00

Imali neki sajt za ucenje farmaceutskih termina na norveskom? Ili knjiga, bilo sta?

Da li mi savetujete da vec sad saljem CV ili da cekam da zavrsis i drugi nivo jezika pa da ucim uporedo s razgovorima?

dekky

Postoji ovaj sajt na koji sam ja nabasao:
legemiddelhandboka.no
Tu je i farmakologija i farmakoterapija i registrovani lekovi u Norge osv.

A sto se tice drugog pitanja, mislim da je tu bitnije da li imas licencu (ili ces je dobiti uskoro), ne mogu nista konkretno da pregovaraju sa tobom bez toga. Ako je imas, salji cv slobodno, pogotovu ako ti je engleski ok.

maki

Dragi moji..evo da apdejtujem moj trenutni 
Dakle konacno je-selim se pocetkom septembra,ali evo hronoloski sta mi se sve desavalo od kada sam dobila licencu. Posto sam posao vec imala,kada sam dobila licencu stvari su dobile svoj konretni tok. Pocela sam da trazim stan preko interneta,ima nekoliko sajtova,najcesce traze na finn.no,ali ja sam u googe search-u ukucala "leilighet leie (pa grad koji trazite) sentrum" i izbacilo mi je sve sajtove gde se to pominje. Nasla sam stan i preko drugarice dobila jednog decka koji radi kao farmaceut u Arendalu,tako da je sve bilo lakse. Pisala sam mail stanodavcu,kako sam i Srbije,da sam dobila stalni posao kao farmaceut,kako mi se dopada stan..bla,bla..i ostavila sam broj telefona upravnika apoteke(pitala sam ga naravno pre toga) kao referencu ako zeli da me proveri. Onda je taj decko koji zivi u Arendalu(Srbin) nazvao stanodavca i otisao na visning(gledanje stana). U isto vreme su stan gledali jos 5oro njih,tako da smo cekali da vidimo kga ce da izaberu..i eto dobrih vesti sinoc :) )  U medjuvremenu je bilo potrebno da zakazem sastanak u UDI-ju to je kao neka sluzba za emigrante,koja je zaduzena za boravisne/radne dozvole. Sastanak se zakazuje preko interneta,online se popunjava formular,nista komplikovano i na kraju se on line plati taksa od 3000nok(skoro 400eur) i sastanak je zakazan. Sto je dobro jeste da moze da se pomera,ja sam ga npr pomerila sa 24.avgusta na 5.septembar.Tamo se podnosi zahtev za hitnu radnu dozvolu-to sve zavrsava regionalni menadzer,a ja samo idem sa njim,nema tamo nikakvog ispitivanja i sl. Na dozvolu se ceka 10dana,pa se onda dobija neki licni broj pomocu koga se otvara racun u banci itd..

bocans

Bravo Maki :-) Ja bih te molila ako znas da mi kazes sta je sve potrebno da se nosi u UDI i sta apoteka treba da da prilozi osim ugovora o radu? Ja treba da idem u Mandal (bicemo u blizu :-) ) ali me je sefica apoteke pitala sta je jos potrebno osim ugovora?