Norveska

Started by maki, 08-03-2011, 20:19:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Zanimljivi podaci o apotekama u Norveskoj ->

maki

Dragi svi, danas letim za Norge. Saljem vam utiske o zemlji, cene i sl. za neki dan. Ono sto je super su extra jeftine karte preko Wizz air-a. Za pet dana predajem papire za boravisnu I radnu dozvolu pa cu vam malo pisati o toj proceduri i koji papiri su potrebni.
Veliki pozdrav.

bocans

Srecan i bericetan pocetak draga koleginice :-) Drzim ti fige da sve prodje glatko :-) I cekamo da cujemo tvoja iskustva. Ja krecem 9.oktobra, bicu par dana u Oslu kod jedne nase koleginice, a od 15.okt. treba da krenem u apoteci u Mandalu. Meni je inace puuuuno pomogla ta nasa koleginice, ona me je preporucila za posao, tako da nisam imala nikakav intervju. Jesam doduse razmenjivala mailove sa seficom apoteke. A ta sefica apoteke mi je za stan pomogla, pruzila garanciju stanodavcu,tzv. firmaatest, pa ne mora da se placa depozit :-) I za boravisnu i radnu dozvolu moze poslodavac da podnese uz punomoc, tako da sam ja njoj dala punomoc, pa je ona zakazala sastanak u policiji, na koji ce da odnese moja dokumenta koja sam joj poslala postom, a ja ako sam sve dobro razumela, kad dodjem, u roku od nedelju dana treba da odnesem originalna dokumenta na uvid. Jedva cekam da cujem kako sve to izgleda kad ti iz prve ruke napises :-) Jos jednom, sve najbolje!!!

sanyaa

Devojke cestitam vam na hrabrosti! Hvala na informacijama i bilo bi dobro da nam saljete utiske i dalje! Srecno!

jelkica

Svaka cast devojke, sreno vam bilo tamo...Lepo sto delite iskustva i info, znacice nekima jos..Htedoh vas pitati kakve uslove Norvezani imaju po pitanju para na racunu koje traze da poseduju strani drzavljani da bi ih pustili unutra.Koliko skontah, to svaka zemlja trazi da bi bili sigurni da cemo od neceg moci sami da se izdrzavamo i da ne padnemo na teret drzave.

max00

Neko skoro bio ili isao na intervju?Ima li nekih novosti?

Veci norvesko srpski recnik mozete kupiti u Int kopirnici, Terazije 35 meki povez 700 din tvrdi 1900 din.

maki

Cao svima..evo i mene posle malo duzeg vremena..ovih mesec ipo je proslo kao ekskurzija,pa nikako da se saberem..
Elem,da krenem od pocetka..
Dakle ono na sta treba da se pripremite jeste norveska administracija koja je najsporija na svetu,tako da spremite zivce. Ono kako bi trebalo da bude sled kada dodjete je(a sve u cilju da bi to pre dobili boravisnu,tj otvorili racun zbog plate):
1.otici u Skatt-poresku i prijaviti se da bi dobili D-number(to je personalni broj koji obicno dobijaju oni koji borave u Norveskoj krace od 6meseci ili imaju ugovor za posao na odredjeno,tj krace od 6 meseci). Taj D-number se ceka otprilike 2 radne nedelje. Za podnosenje vam treba popunjen obrazac koji dobijate u poreskoj,pasos,ugovor o stanovanju(koji je ovde najnormalnija stvar kada iznajmljujete stan) i naravno ugovor o radu
2. Svi oni koji planiraju da idu,znaju da je potrebno zakazati razgovor u UDI-ju. Kada se tu predaju dokumenta,tada se fakticki podnosi za boravisnu i radnu dozvolu,koju svi dobijaju na period vazenja licence. Tako da svi vi koji ste dobili licencu,nemojte cekati previse da odete iz Srbije. Odgovor iz UDI-ja se ceka oko 3 radne nedelje.
3. Kada dobijete odgovor,odlazite opet u UDI,slikate se i cekate karticu koja je fakticki nesto kao boravisna i radna viza i na njoj ima vasa slika i naznacen period vazenja. Sama izrada kartice se ceka oko 5 radnih dana i stize na kucnu adresu
4. Malo pojasnjenje da ne postanem previse konfuzna u startu..Svi ljudi u Norveskoj imaju svoj personalni broj-nesto slicno nasem JMBG,s tim da ga Norvezani dobijaju rodjenjem,a stranci na razne nacine:ugovorom o radu na duze od 6meseci,vencanjem,azilom itd. Ukoliko imate ugovor na krace od 6meseci,onda dobijate taj D-number,to je nesto kao privremeni JMBG :) Cilj je da imate taj personalni broj,koji vam ostaje za ceo zivot i uslov je da bi ostvarii izmedju ostalog pravo na fastlegen-a,tj doktora i zdravstveno osiguranje. Za oba ova broja se podnosi zahtev u poreskoj,s tim da za D-broj treba ono malo dokumenata koje sam nabrojala,a za Personalni broj vam treba sve to plus jos i ona kartica koju dobijate od UDI-ja na kucnu odresu(a ceka se 3 nedelje za odgovor+par dana za izradu uz mogucnost da se jos oduzi)
5. Plate u Norveskoj se isplacuju 20og za tekuci mesec(dakle 10dana pre kraja meseca :) i ne kasni naravno :) tako da bi bilo najbolje da vec prvi mesec rada dobijete tu platu da se ne oduzi boravak bez plate,obzirom na skupocu ovde
6. Da bi primili platu potrebno je da imate tekuci racun u banci u Norveskoj,a za to vam treba personalni broj ili D broj(neki od ova 2) ali kao sto vidite ovaj D broj se ceka krace,pa je on najbolja opcija za sto brze otvaranje racuna i primanja plate.
7. Dakle dobili ste D-broj na kucnu adresu i sta sad.. :) Na tom papiru takodje dobijate vasu poresku kartu,gde je naznaceno koliki procenat dajete drzavi za porez..to je ono sto krasi ovu drzavu,hehe,nevidjeno visok porez i cinjenica da vam trecina plate,nekad i vise,odlazi na porez :D Na visinu procenta uticu brojni faktori:bracni status,godine,vissina primanja,da li imate kredit u banci-ako ste zaduzeni,porez se smanjuje itd..
8. Taj papir se sastoji iz 3dela. Prvi deo(DEL 1) odsecete i saljete poslodavcu. Veoma je bitno da oni ovo prime i verovatno proslede dalje poreskoj(nisam sigurna za ovo) pre nego sto uplate prvu platu na racun jer ukoliko uplate pre nego sto prime tu karticu,automatski vam se skida 50% plate za porez.
9. Eto to je to..
10. U medjuvremenu cete dobiti i personalni broj,pa cete izmeniti podatke u banci i poreskoj,ali bitno da je prva plata legla :)
Dakle:
D-broj u poreskoj->stize papir sa procentom za porez,takozvani Skatekort->to saljete poslodavcu sa jedne strane
                                                                                                                     ->taj papir ponesete u banku i date teti koja radi zajedno sa                                             
                                                                                                                         pasosem i ona ce sve da sredi,racun se otvara isti dan a
                                                                                                                         kartica se ceka nekih sedam dana
->tek kad proverite da li je skatekort stigao kod vaseg poslodavca saljete broj racuna i to je to

Bred

A kako ti se cini rad u apoteci tamo?

maki

Evo i mene opet..
Reci cu moj utisak rada u apoteci-radim sa 50% svog kapaciteta,jedino sto mi manjka je jezik da nesto pojasnim do kraja..Ali to  je opet moj utisak :) plus radim u apoteci koja nije bas prometna u ovom periodu..
Norveska apoteka je drugacije organizovana u odnosu na nasu..Sve apoteke imaju mikrolokacije oznacene po policama i sl,pa je samo snalazenje u apoteci skroz opusteno. Sto se tice zaposlenih,svaka apoteka ima sefa,jednog ili vise reseptara-to je ono za sta mi dobijemo licencu i 4,5,6 tehnicara. Sve ove brojke zavise od apoteke,radnog vremena,plus sto je u Norveskoj skroz normalno da neko radi 50%,80% itd ukupnog radnog vremena. Sto se tice tehnicara,za razliku od Srb,oni su velikom vecinom farmaceutski neobrazovani,tj nemaju sredju farmaceutsku kao u Srb,neko neku srednju skolu-bilo koju. S tim u vezi,oni su u apoteci liseni svake odgovornosti,jer njih sve kontrolise farmaceut,a za vecinu pitanja(strucnijih) koje im uputi kupac,oni zovu farmaceuta. Dakle,od njih i nema puno pomoci kad se radi o lekovima i recepturi.
U Norveskoj se lekovi na Rp nalaze iza recepture,a sav OTC  ispred zajedno sa kozmetikom,dijetetikom-po izgledu veoma nalik Lilly apotekama-bez drogerije. Sto je tice recepata,99% su elektronski recepti,a mali deo na papiru. Obaveza onoga ko izdaje lek jeste da odstampa signaturu sa imenom,rezimom doziranja-koje doktor napise i da je zalepi na svaku kutijicu izdatog leka.

maki

Stvarno je sve super organizovano,tako da se brzo skapiraju pravila i zakonske regulative. A  sto se tice ljudi i kolektiva,to vam je cista lutrija-kao i u Srb..meni je super,ali opet-ima njih koji su nezadovoljni..kao sto rekoh-stvar srece i naravno individualnih faktora..
Eto za pocetak..

max00

Dali imas problem sa pacijentima zbog jezika?

Dali ti je dovoljan 2.nivo jezika s kojim si otisla tamo?

Hvala i srecno!

maki

Pazi nemam problem..bar ja tako mislim..:) ja sam u medjuvremenu zavrsila i online kurs koji mi je Vitus platio. Tako da je moje znanje jezika trenutno B1+ ako im je verovati. Kad krenes da radis i pricas i slusas norveski po ceo dan, hteo ili ne hteo propricaces. Naravno, trud je neophodan..

max00

super blago tebi a jesi tamo imala neku obuku ili odmah pred pacijenta da izdajes lekove? :-)

Bla_bla_blaaaa

maki molim te pogledaj privatne poruke :)

maki

Hehe..naravno da sam imala obuku,ali samo u tehnickom delu,tj program,malo o zakonu,vrstama recepata..Ali svega par nedelja..Preznojavanje pred pacijentom u naporu da ga razumes (iliti kupcem kako ih ovde zovu) ti ne gine :D ali sve se to izgura brzo..