Norveska

Started by maki, 08-03-2011, 20:19:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

girl from ipanema

Nesto mi ovo ne pije vodu da ce intervuisati samo sa Saginim b2nivoom???!!To je totalna glupost.Mozes ti da ides u bilo koju skolu,ako ne ucis jezik sam nista od toga,a u Sagi forsiraju gramatiku sto je ok kad si na pocetnom nivou,posle gubi smisao

Mina123

Sve se slazem. Verovatno ce primati i ljude iz drugih skola koji imaju B2 ali do sada sto su ljudi odlazili to su sve bili uchenici iz Sage. Oni i kad dolaze to ne reklamiraju, vec samo se u Sagi zna kad dolaze i kad su intervjui.

dzumambica

Drage kolege, i ja sam bila na tom opstem inforativnom razgovoru, ali nisam shvatila da je sve tako crno. Da, bilo je puno ljudi. Mene su prijatno iznenadile starije kolege koji imaju vec veliku decu i njihov entuzijazam,iako u Srbiji rade duze od vecine nas koji ovde polemisemo. Naglasili su da je imperativ znanje norveskog. Isto tako su naglasili da ne brinemo, da posla stalno ima  jer imaju i stalni odliv radne snage zbog penzija i porodiljskih. Testovi koje uvode vise sluze za procenu nasih afiniteta i sposobnosti. Naravno da ce birati profile koji im najvise odgovaraju. Ako mogu da biraju tipove licnosti i prof. ponasanja izabrace ono sto njima treba. Citiracu, ucite,  odradite intervju, odradite testove,pa cemo neke od vas pozvati u Norvesku na razgovor a nekima reci dovidjenja. Bilo je zanimljivih pitanja. Recimo jedna koleginica koja ima doktorat iz analitike lekova je pitala da li ona mora da polaze master tamo i da li bi mogla da radi nesto experimemtalno u nekoj ustanovi, tj da li mora da bude u apoteci. Odgovorili su da posalje dokumenta za nostrifikaciju SAKu pa ce videti. Sto se posla tice mislim da su bili izriciti da njima trebaju iskljucivo farm. za rad u apoteci. Ovo je ujedno i odgovor na pitanje kolege koji godinama radi kao saradnik pa je pitao da li bi tamo mogao da bude npr menadzer ili nesto slicno tome sto je ovde radio. Proces sada mozda postaje tezi, ali na kraju ce svako moci da proba. Sto se konkurencije iz okolnih zemalja tice, to su stvari na koje ne mozemo da uticemo. Koliko ja vidim, ako ste vredni, ako ste u stanju da budete korisni timu, oni ce taj i sve vase druge kvalitete prepoznati. Niso mi u obavezi da pregovaramo samo sa Vitusom. Cula sam da su neki ljudi i sami nasli posao preko neta. Ono sto je bitno je takodje i da dok ne dobijete stalnu boravisnu dozvolu vezani ste za Vitus. Ako vam ponude malo mesto od 5-10000 ljudi, da li biste prihvatili da tamo budete par godina. Henrijeta je rekla da ce se mozda sa promenom vlade to vreme dobijanja stalne borav. dozvole povecati sa 3 na 5 godina. Ovo vreme do avgusta treba iskoristiti za preispitivanje svojih prioriteta i ucenje, a mislim da za svakog ko je krenuo sa casovima nije kasno. Uostalom,broj stanovnika u orveskoj stalno raste, a raste i broj radnih mesta samim tim. Puno srece svima.

girl from ipanema

Ne bih rekla da je entuzijazam starijih kolega a i nas mladjih,vec muka.Sigurno je da ne bismo pomisljali na Norvesku da nam ovde nije tako lose.Niko nije pesimista vec smo samo realni.Nije nemoguce otici samo je otezano.A sad svi knjige u ruke i ucenje..pozzz

max00

Morase biti pozitivan i gurati dalje svakako ali da ce biti mnogo teze bice pogotovo nakon sto su videli koliko ljudi je bilo zainteresovano.
Bez B2 nivoa se ne sme ni pomisliti na intervju a ne bi cudilo da uskoro pocnu da traze i Bergens a to je onda vec sve mnogo teze.
Inace definitivno se mora imati polozen drzavni i licenca.
Puno ljudi je vec otislo i logicno je da svi nisu jednako dobri.
Na ovom sad intervjuu je bilo izmedju 30-40 ljudi a cula sam da su kao samo nekoliko njih odabrali navodno (5-6) a da su za neke rekli da im ne odgovaraju kao licnosti.
Koliko se od intervju ceka na povratnu informaciju?
Jako sam se uplasila dal sam prosla a mislila sam da sam ostavila ok utisak :(

girl from ipanema

I ja sam cula da je samo par njih proslo te testove

max00

Prosli intervju ili testove?

biljana.ns

max00 zar u Sagi nemaju tu informaciju? Da li bi mogla da nam kazes kako je izgledao sam intervju? Koja su ti pitanja postavljali? Kakav je test licnosti, a kakav je test norveskog? Inace i ja sam bila na upoznavanju sa Norvezanima i secam se da su pominjali samo  dva testa norveskog i test licnosti? Ovde su neki pominjali i test inteligencije pa test znanja...sta je od toga tacno?

jeleko

Pozdrav svima! Ja sam bila na intervjuu sa Norvezanima.Pitanja su bila: zbog cega zelim da idem u NO,da li se moja porodica slaze sa tim da i oni idu(muz i dete),sta znam o Vitusu,koliko godina radim kao farmaceut i sta su mi zadaci...Intervju je trajao 15-ak min,uglavnom insistiraju na jeziku.Sto se tice testova- norveski pretezak,sastoji se od 3 dela.Prvi deo ubaciti odgovarajucu rec u recenicu (jednu od ponudjenih),drugi deo-vokabular-pronaci odgovarajuci sinonim,i treci deo odabrati tacno napisanu rec(od dve ponudjene).Ostali testovi su logicko zakljucivanje,memorija i brzo pamcenje,logicko deduktivno razmisljanje i test licnosti.Gde su zadaci u prva 3 poput zadataka u testovima inteligencije,a test licnosti-treba da ocenis recenice koje te najbolje opisuju,ima 48 grupa recenica,u svakoj grupi 3 recenice i imas 6 bodova koje mozes raspodeliti na njih.Svi testovi su  vremenski ograniceni sem testa licnosti.Rezultati testova dobijaju se odmah po zavrsetku i to je poredjenje sa ,,normalnom grupom,,,ali oni jos nikoga nisu obavestili o rezultatima,kada se uzme u obzir intervju,test i cv.To svi jos uvek cekamo.

max00

A jel su nekom rekli kad ce obavestiti o odgovoru?

jeleko

Ako sam ih  ja dobro razumela, za nedelju-dve,kad sve razmotre.

max00

Nedelju dve od intervjua ili testa? Izvinjavam se ali mi je bas velika frka :(

jeleko

Mislim od testa.

Mina123

Proverite mejlove, javili su se!

max00

Da li sam ja dobro skontala da su ovo ponovo neki testovi?!