Zasto u Indiji kanom boje ne samo kosu nego i prste ruku i nogu?

Started by MEKI, 05-09-2006, 21:54:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

MEKI

POMOC,please!Zasto u Indiji KANOM (?!) boje ne samo kosu nego i prste ruku i nogu?UNAPRED ZAHVALNA :cvet

aziraphale

zato sto...

(1) ...sadrzi naftohinonska jedinjenja sto su prirodne (biljne) boje. kada se kana u vidu paste nanese na kozu, pomenute supstance se probijaju u mrtvi deo epidermisa (stratum corneum) i tu ostaju dok se koza prirodno ne oljusti. za privremen tatoo krajnje zgodno, zar ne? koza je, naravno, najdeblja na sakama i stopalima, sto uz kvalitetnu pastu, kao i duzinu nanosenja (sto obezbedjuje da vise naftohinona prodre dublje) obezbedjuje rok trajanja od 2 do 4 nedelje. nisu ni stetni, alergije su moguce, ali retke i blagih simptoma.

(2) ...nijedna svadba u Indiji nije kompletna bez toga. mehndi, bodyart kanom, je jedan od kljucnih delova svakog vencanja. smatra se da je ljubav muzevljeve porodice prema mladi utoliko veca koliko je boja duboko usla u kozu, pre svega majke, cak je bitno da bas ona, jel te, svekrva nacrta prvu tacku. uglavnom se crtaju cvet lotusa, slon sa podignutom surlom (simbol srece) i slicni motivi, kao i sare karakteristicne za taj region. mlada ne radi po kuci sve dok joj boja u potpunosti ne izbledi. sam ritual je rasiren po juznoj aziji, ali i africi, dok se u nekim zemljama, indiji na primer, i mladozenje iscrtavaju.

sandric

zbog antimikrobnog svojstva kane,stiti od gljivicnih oboljenja koze

MEKI

Adonis_Vernalis

Pored ovakvih studenata, profesorsko dezurstvo na forumu zaista nije potrebno...  :happy:

Enea

cime razribati, ili rastvoriti pulvis kane da bi se dobila pasta?

@Adonis_Vernalis

moram da vam priznam, da sam pre nekoliko godina 'drmnula' malo fuksina.. jako mi se svidela ta ciklama boja... osim za kozu, vezala se i za keramiku...=) nema ljutish, sada.. vazi?

Adonis_Vernalis

Mislim da kombinacija tarionik + pistil jos uvek daje razribavajuce rezultate...

@ Enea... Posto su godine prosle, a zlocin zastareva... bice oprosteno.

Nadam se da boja nije spala sa keramike (za kozu sam siguran da jeste).

Enea

:stid1: konstrukcija recenice

:stid2: ' ko priznaje pola mu se dodaje... '

:stid3: :stvarnomejesramota:

dancho

Evo mesta da se raspishem.
Elem, bio ja svojevremeno u Indiji sa desetak vk radnika pri jednoj veæoj farm kuæi (pre nego doðoh na fax). Æerka tamo¹njeg ¹efa mikrob laboratorije (nije kao biv¹a mis Indije ali...) imala je prstiæe farbane kanom i ja se zainteresovao...
Po¹to sam pokazao primereno interesovanje :wink: dobio sam na levom dlanu iscrtan èitav filigran linija, taèkica i crtica i dobro zavitlavanje od gorepomenutih radnika kad su primetili moj mehndi. E, da, kao pasta nosaè kane kori¹æen je sok bamije(Hibiscus esculenta). Uzgred, mu¹karci farbaju samo vrhove prstiju. Protiv gljivica i uroka naravno.

Enea

Adonis_Vernalis

Dancho,

ovaj detalj mi nikada nisi poverio na chuvanje... Neka te neka...

dancho

A kad cemo da cujemo detalje tvoje velike kineske ture? :happy:

Adonis_Vernalis

Mislis... detalje o rezultatima onog "drugog" projekta...? Patientia, patientia...

AquArius

Enea