ospamox DT 1000 mg

Started by ttihi, 23-12-2011, 11:27:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ttihi

Postovanje
Na brisu glansa mi je izolovana enterokoka.Po antibiogramu amoksicilin-klavulanska kiselina je rezistentan,a penicilin sensitivan.Doktorica opste prakse mi je prepisala Ospamox DT 1000mg a kada sam procitao uputstvo o leku video sam da je i to amoksicilin.Sada ne ynam sta da radim jer ona radi tek u ponedeljak a po svemu kako sam procitao i Ospamax je reyistentan ili se varam.Yamolio bih Vas ya sto hitniji odgovor u veyi ova dva leka.Hvala puno unapred,Djordje

_djevojka_

Danas je petak, jos uvek postoji sansa da se konsultujete sa doktorom.

Cemu zelja za online konsultacijama, kada nemate izlistanu zdravstvenu istoriju, jer niko ne snosi odgovornost po Vase zdravlje, do Vas samih?

Bred

Djevojko, svako ima pravo da i online potrazi pomoc!

Ospamox je po sastavu amoksicilin a amoksicilin je vrsta penicilina!

Ako niste alergicni na peniciline, zapocnite terapiju!

Vise informacija -> Penicilini (http://farmaceuti.com/tekstovi/uncategorized/penicilini)

_djevojka_

Bred, ovo je forum!

Kao takav, na njemu postoje razna misljenja.

Bez potpune istorije o necijoj bolesti ili farmakoterapiji, nije moguce dati najbolji odgovor u odredjenoj situaciji.

U zemlji Srbiji NE postoji pokrice za farmaceute koji odluce da daju strucno misljenje putem interneta, pogotovo ako su svesni da nemaju potpune informacije, i opet se odluce za savetovanje pacijenta/potrosaca.

U skladu sa tim, slobodan si da se ne slazes sa necijom porukom. Hvala.

Bred

Da, ali u gornjem slucaju, ttihi je isao kod lekara!

Dakle, ti bi i u apoteci svakako bila duzna da das gornje pojasnjenje te zbog toga ne treba siriti bojazan od virtuenih konsultacija.

Svako od nas malo iskusnijih dobro zna gde moze pomoci a gde ne moze. :wink:

Primer ->  Bakterije u spermokulturi (http://www.farmaceuti.com/forum/informacije_o_lekovima_i_pomocnim_lekovitim_sredstvima/bakterije_17535.0.html)

_djevojka_

Da, ali u gornjem slucaju, otisao je kod lekara, i jos uvek mu je bilo nejasno sta da radi.
Mogucnost da upita za pojasnjenje? Mogucnost da trazi drugo misljenje?

U apoteci se moze dati pojasnjenje ako se imaju odgovarajuce informacije u vezi istorije pacijenta. Ako ne, pacijent se takodje moze uputiti ka odgovarajucem zdravstvenom radniku.

Pitanje: Sem namigivanja, da li je ovo realan pristup sagovorniku, gledajuci da nemas apsolutno nikakvog uvida u njihovu strucnost niti u njihovo iskustvo? U ovom slucaju, apsolutno nikakvu.

Bred

Naravno da jeste, sta ti ocekujes?

Jedva i ovako odu kod lekara a ti bi ga sa antibiogramom slala ponovo kod lekara?

A lekar je vec odredio terapiju?!

_djevojka_

Na kog sagovornika si mislio? Ja sam mislila na pristup kolegama iz struke.

Ako ti nije tesko, prelistaj po prethodno okacenim temama gde gospodin vodi vrzino kolo skoro dve godine sa ovom vrstom tretmana.

Kao prvo, ne postoji konsistentan lekar kod kojeg se ide, od urologa, do lekara opste prakse, pa sve u krug.

Kao drugo, ovde se nema predstava koja je ovo kutija po redu, i to ove godine.

Kao trece, nista nije specificirano u smislu preporucene doze, niti duzine terapije.

Kao cetvrto, duza upotreba po je vec, bar jedanput, izazvala kandidu.

Kao peto, ako je ovo jedina preporuka koju je dobio, a nema nijednu nefarmakolosku (da se tako izrazim), onda nije nista ucinjeno.

Kao sesto, nije navedeno ni godiste, niti eventualni (prethodni) problemi/druge etiologije, ako postoje.

Kao sedmo, sasvim dovoljno informacija za pocetnu trijazu.

Bred

Slazem se.

Ali u konkretnom slucaju, trebalo bi da se uzme prepisana terapija a na ttihom je licno da li ce i dalje trazite neke druge lekare, konsultacije, analize, istrazivanja itd.

Pitao je da li moze da koristi amoksicilin na osnovu biograma, koji mu je lekarka prepisala, i odgovor je da moze.

Mi niti smemo da prepisujemo terapiju niti da ne damo terapiju. :wink:

dekky

Quote from: Bred on 24-12-2011, 17:41:45
Pitao je da li moze da koristi amoksicilin na osnovu biograma, koji mu je lekarka prepisala, i odgovor je da moze.
Kako moze, ako antibiogram pokazuje da je bakterija rezistentna na amoxicilin? Dzaba mu...
Bilo kako bilo, pacijent mora nazad kod lekara, koji mu je izgleda, iz nekog razloga, napamet propisao terapiju ili sta vec...

Bred

Pa ne moze lekar sad izmisliti antibiotik na koji je osetljiva bakterija.

Mora biti jos antibiotika na koji je osetljiva a ona se rukovodila time da je amoksicilin penicilin kao sto jeste.

Malo je cudno da je rezistentna na amoksiklav a na peniciline osetljiva.

Jedino logicno objasnjenje jeste da je osetjiva na parenteralne peniciline npr jugocilin.

Onda je to trebala da da.

I na osnovu antibiograma ne treba pacijent sam da uzima antibiotik, to ipak opet treba lekar da preporuci mada u vecini slucajeva i oni nabadaju, pa ako ubodu ubodu.

_djevojka_

Bred,

Farmaceut ima pravo da izda terapiju onda kada je uveren da je to odgovarajuca terapija za pacijenta; cak i kada je terapija propisana, postoji mogucnost da kontaktira lekara i proveri da li je bas to sto lekar zeli da se izda, pogotovo ako ima bilo kakva mogucnost - da to nije to. Kao sto pacijent bira doktora, tako bira i farmaceuta, a ujedno i farmaceut bira da li je spreman da izda nesto za sta eventualno nema pokrice. Na kraju, i sam pacijent bira da li ce uzeti terapiju ili ne.

Iz samog opisa situacije, moguce je da je manjkavo uputstvo koje dolazi od strane doktora. Ili to, ili pacijent nije pitao pitanja koje je imao prava da upita. Ili neka treca stvar?

Nekad je lekarima jednostavnije da propisu terapiju, pogotovo ako je antibiotik sireg spektruma, jer dok dok dodju povratne informacije iz laboratorije, infekcija cesto ode.

U konkretnom slucaju, nema trebalo bi ili ne bi. U konkretnom slucaju, ttihi pravi izbor sta on misli da je najbolje za njega. Kao i kod doktora, ponudjene su mu mogucnosti. U Srbiji i dalje vlada tkz. parentalizam; vi slusajte, mi naredjujemo. Da su i beli mantil i pacijent na istoj frekvenciji, ulagalo bi se mnogo vise vremena na objasnjenje svrsishodnosti terapije, a ne da se pacijent ceska i pita - sta ce mi ovo?

Bred

Slazem se.

Problem je u tome sto ne bi pacijent trebao da razmislja, nego za to postoje strucnjaci - lekari koji treba da prepisu adekvatnu terapiju u skladu sa antibiogramom.

Ja verujem da kada postoji vise antibiotika na koje je neka bakterija osetljiva, ni lekari ne mogu da znaju koji ce od njih da deluje mada bi po logici i antibiogramu trebao svaki da deluje.

Zbog toga ne bi trebali farmaceuti da odredjuju koji od ponudjenih antibiotika pacijent treba da uzme, nego lekar treba da odredi pri cemu i svu odgovornost preuzima na sebe.

Sto se tice kontakta sa lekarom - to je mozda moguce u drzavnim apotekama. Ne mogu da zamislim situaciju da neko iz privatne apoteke zove lekara iz X-tog Doma zdravlja na desetom delu grada da se konsultuje oko toga da li je lekar izabrao odgovarajucu terapiju. :wink: 

_djevojka_

Bred

Zasto? Zato sto ce te oterati tamo gde ne treba!

:K