U Srbiji godinama hiljade hektara pod GMO sojom

Started by Bred, 02-10-2013, 19:24:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Na skupu "Zaustavimo GMO u Srbiji", koji su istovremeno održani u Beogradu i Novom Sadu, Ševarlić je rekao da je njihov cilj bio da se građani Srbije podsete na probleme koji mogu nastati eventualnom izmenom Zakona o GMO koji je donet 2009. godine i koji u najvećoj mogućoj meri štiti Srbiju od mogućih problema, ukoliko bi se dozvolio uvoz, uzgoj, prerada i promet GMO.   

- U Srbiji i danas imamo hiljade hektara zasejanih genetski modifikovanom sojom, koja se godinama uzgaja, a da nadležni državni organi uopšte ne reaguju i ne uništavaju tu soju, kao što je to uradila Mađarska prošle godine kada je uništila hiljade hektara GMO kukuruza, jednostavno spaljivanjem sa napalmom - rekao je jedan od najeminentnijih agroekonomista u Srbiji.



dalje -> http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/407556/Sevarlic-U-Srbiji-godinama-hiljade-hektara-pod-GMO-sojom



Modifikovanih gena ima i u čokoladi
A. KRSMANOVIĆ |

U prodavnicama se već godinama prodaje genetski modifikovana hrana, iako je zakon zabranjuje. Na rafovima GM sokovi, slatkiši, mlečne prerađevine, pa čak i kašice za bebe.

JEDAN u nizu uslova za ulazak u međunarodne organizacije koji je postavljen pred Srbiju je dozvola prometa genetski modifikovane hrane. Iako su zakonom GM namirnice zabranjene u našoj zemlji, na rafovima skoro svih trgovina nalaze se brojni proizvodi koji sadrže sastojke GMO. Nijedan, međutim, nije obeležen ,,crvenim krugom" koji potrošaču ostavlja mogućnost da sam izabere ovakve ,,obogaćene" proizvode.

gmo


dalje -> http://novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:459982-Modifikovanih-gena-ima-i-u-cokoladi