zasto flobafeni nemaju osobine tanina?

Started by andjelka, 12-09-2006, 13:22:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

andjelka

Da li neko moze da mi odgovori na pitanje zasto flobafeni nemaju osobine tanina?  :roll: A imam i drugo pitanje:Kako se primecuje da kora hrasta zaista potice sa mladih grana a ne sa starijih grana i stabla? Hvala unapred!!! :Bog

aziraphale

Flobafeni su polimeri koji nastaju od 50ak jedinica kondenzovanih tanina (flavana). Proces se odigrava u kiseloj sredini uz prisustvo enzima (peroksidaza), sto ima jedan side-effect - dolazi do oksidacije o-hidroksilnih grupa u o-hinon. Kako su upravo ove hidroksilne grupe vazne za svojstva tanina (rastvorljivost, reakcije sa proteinima), bez njih nema ni tih svojstava; flobafeni su nerastvorni u vodi i nema adstrigencije!

E sad, za koru nisam siguran, ali posto flabafeni daju crvenu boju, na str. 238 stoji, i to velikom broju droga (kora hininovca, HRASTA i cimeta), mozda je upravo odsustvo/prisustvo tih flobafena u odredjenom zivotnom dobu kore dovoljno za razlikovanje mlade od starije kore.

andjelka

Maslacak

Mlada kora hrasta je crvenkasta, dok je stara sivobela - to pise u knizi :)

nimerija

To sto pricas da dolazi do oxidacije do o-hinona...... Baci pogled gde pise da u kiseloj sredini se kondenzovani tanini spontano oxiduju do hinona i sa proteinima isto grade komplexe-ali ireverzibilno....sto bi prilicno bio adstrigentni efekat....

majamil

Adonise,

da li Vi mozete da razresite ove dileme oko flobafena???     Nerastvorljivost je sigurno zbog velike molekulske mase koja nastaje kondezacijom monomernih flavana kao i stvaranje hinona, ali sta se desava sa gubitkom adstringencije? :`?

Maslacak

Istina je (pise) da se tanini prvo oksiduju do hinona, i vezuju proteine, pa ih taloze, ali zamislite kad imate vise od 50 takvih molekula vezanih? To je ogromna struktura, ko zna kako se ona uvija i u kakvoj konformaciji postoji u biosredini, hinonske grupe verovatno tesko imaju pristup proteinskim grupama, uz to je nerastvorljiva, a mislim da je odredjena rastvorljivost neophodna da bi doslo do bilo kakve hemijske reakcije...
Ali opet, nisam sigurna za ovo...

sandric

Mislim da smo mnogo daleko otisli u diskusiju...pitanje je zasto flobafeni nemaju osobine tanina,...prvo sto upada u oci je njihova nerastvorljivost,to je i logicno jer sa hemijske tacke gledista oni su mnogo lipofilniji usled prisustva hinonskih grupa.Sto se tice kradjenja kompleksa sa taninima,slazem se sa Maslackom da je u pitanju konformacija,jer kada je prisutno 50 molekula medjumolekulske sile su jace izrazene i mora se uspostaviti stanje sa najmanjom energijom,verovatno u tom stanju oni gube osobine tanina...Uh,mozda sve previse gledam sa hemijskog stanovista

Maslacak

Normalno, ovo i jeste hemija... :happy: Ali zaista, nema potrebe ici toliko u dubinu...nego prosto, ljudi zbunjeni, pa ja reko da probam da pripomognem...

malavestica

Evo 'vako: flobafeni nasteju oksidacijom hidroksilnih grupa, u odsustvu proteina. Dakle, nakon duzeg stejanja, tanini, posto imaju hidroksilne grupe, nestebilni su, a mi koliko god dobro cuvali drogu, ne mozemo je potpuno zastititi od vazduha, reaguju sa kiseonikom, oksiduju se u hinone. E sad, ti hinoni bi reagovali sa proteinima i nagradili ireverzibilne komplexe-adstringencija, svojstvo, medjutim, ukoliko nemaju proteine u blizini, kao vrlo reaktivna jedinjenja,reaguju jedni sa drugima, polimerizuju se, e sad ide prica o ogromnoj strukturi i bla,bla  :wink: