Opasno „namestanje“ diskusa

Started by Bred, 25-11-2013, 01:09:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

M. Vasiljević

Neke alternativne metode u terapiji diskalne bolesti mogu da naškode. Ako je i živac uklješten pritiskanje može da dovede do značajnog pogoršanja

OD sto pacijenata sa bolom u leđima, 75 njih ima iskakanje diskusa, odnosno diskalnu bolest. Pre nego što zakucaju na vrata ordinacije spinalnog hirurga ili neurohirurga, već su isprobali sve moguće alternativne terapije.

Kineziterapija, elektroterapija, magnetoterapija, laser, zagrevanje i masaža imaju značajnu ulogu u lečenju diskalne bolesti. Tek, ako ove terapije ne postignu zadovoljavajući efekat, razmatra se lečenje skalpelom. Odlazak pod nož kod diskalne bolesti primenjuje se tek kada se iscrpu sve konzervativne metode lečenja. Ovih pravila pridržavaju se i stručnjaci u Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti ,,Banjica".
Primarijus doktor medicinskih nauka Zdravko R. Poleksić, spinalni hirurg, specijalista za ortopediju sa traumatologijom i rukovodilac Centra za hirurgiju kičmenog stuba u ovoj ustanovi, kaže da, iako se preporučuju razne alternativne metode, najopasnija su takozvana nameštanja diskusa, odnosno odlazak kod kiropraktičara.


nastavak -> http://novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:464805-Opasno-namestanje-diskusa