T. serpyllum je zbirna vrsta?

Started by aziraphale, 13-09-2006, 15:09:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

aziraphale

U udzbeniku stoji da "u nasoj flori postoji veliki broj Thymus vrsta. T. serpyllum je zbirna vrsta."

Sta to, tacno, znaci?

I koja je razlika izmedju varijeteta i podvrste jedne vrste, mislim na same termine?

Adonis_Vernalis

Mislim da bi gospoda botanicari mogli daleko merodavnije da odgovore na ovo pitanje... Ceo kalambur oko vrsta, podvrsta i varijeteta njihovo je maslo... A Thymus je nezgodan, jer cak i botanicari moraju dvaput da razmisle pre nego sto kazu sta je to sto gledaju i nad cim se cude...

Adonis_Vernalis

Obzirom na cinjenicu da je Dancho sa nama, mislim da ce uskoro i ovo pitanje dobiti svoj konacni i neopozivi odgovor...  :happy:

dancho

Jes Adonis

Tacno je da su Thymusi zaguljena grupa biljaka jer svi prilicno lice. Thymus vulgaris se gaji i lako razlikuje od samoniklih vrsta kojih ima mnogo i koje se uglavnom trpaju u Thymus serpyllum. Dakle "zbirna vrsta" bi moglo da se prevede kao "ne znamo tacno koji je ali nije ni bitno jer su skoro istih svojstava".
Iza zgrade fakulteta raste nekoliko vrsta pa ih vredi pogledati, pogrebati i pomirisati :cvet.

A sto se podvrsta i varijeteta tice za farmaceute to uglavnom nije bitno.
U sustini sve kategorije ispod vrste su lokalnog karaktera i oznacavaju da su biljke iz neke populacije neke vrste nesto malo drugacije od tipicne (opisane) vrste. Ponekad se razlikuju i u sastavu (delovanju) pa se to onda istice.

AquArius

Eh, covece, koja je milina citati pitanja i odgovore u ovom delu foruma.
:cvet