Praksa u apotekama

Started by Bred, 24-05-2006, 11:43:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Zamalo da zaboravim da ova praksa mora da se odradi da bi se upisala V godina (ako je uopste i upisem  :roll: ) Interesuje me koju apoteku izabrati? Kakva su vasa iskustva?

AquArius

Ako si iz BGa, mozes da odradis u drzavnoj ili privatnoj. Ako odradjujes u drzavnoj, tu te rasporedjuje fax i imas spisak, raspitaj se u studentskoj sluzbi.
A ako nisi, isto ti vazi, samo sto ides sam i pitas po apotekama po kraju. Nije nikakvo cimanje, samo sto mozes da dobijes taj potpis bez dana prakse... i tako.
Zavisi sta ti odgovara i kako se snadjes.

I to ti treba da bi vezbao kozmetologiju ne i za upis godine kol'ko znam.  :wink:

Bred

Kazu da treba za upis. A to ne mora u Bgu da se odradi? shit :roll:

btw-dobila si 3.zvezdicu tom gornjom porukom  :P

Nina

По мом искуству, из Београда, не мора факс да те упути.
Мислим да се може одрадити и у Београду иако ниси из Београда, али пошто сви је одраде лети, онда многи кући раде.
А и ја сам схватила да је услов за упис године, и кад сам уписивала пету тражили су ми тај папир.

Natasa

ma te prakse su opustene....
pogotovu ta u petoj godini - koja je pet dana....na koju se niko ne pojavi nego samo donese potvrdu da je bila/bio radila/o

AquArius

Dakle, ako se odlucis za varijantu "uradi sam", tj. da te fax ne upucuje, onda mozes da odradis bilo gde. Mozes da udjes u prvu apoteku i pitas da ti daju potpis i pecat i dali bi ti bez problema. U Beogradu ili bilo gde drugde. Pola moje godine je odradjivalo po apotekama prijatelja, a ostala polovina u svojim  :wink:.
Nije to problem.
A mislim da nije za upis, vec samo za pomenutu kozmetologiju. Traze na upisu, jer im je tad verovatno najlakse da arhiviraju i tako. Raspitajte se ipak.

Quote from: Bred on 24-05-2006, 12:04:29
btw-dobila si 3.zvezdicu tom gornjom porukom :P

O0

I mislim da sam ipak razvijeni clan do sad :>

Bred

Treba i za petu i za kozmetologiju, proverih na oglasnoj tabli :wink:

BK

Posto su mi rekli da udjem u prvu apoteku ja to i uradih, privatnu, ali sta je sa magistralnom izradom? Da li bas u svakoj privatnoj moze ova praksa da se "odradi", ili...  :run

Bred

Kakvom magistralnom izradom?

BK

Koliko ja znam ako nisam nesto pomesala a mislim da nisam, nama na tehnologiji su rekli da je pravljenje lekova na recepturi u apotekama = magistralna izrada, a to nema vecina privatnih apoteka, ili kako sam ja cula vode se (prijavili su) da imaju a u sustini ne, a kako ja razmisljam upravo poenta ove prakse je da steknemo uvid o radu apoteke i pre svega izradi lekova i odnosu prema pacijentima (mada to isto radimo i sledece godine tj iskreno se nadam da cui sledece godine biti peta, a posle opet prilikom staziranja,pa ne znam cemu sve to), pa da li mora da se dobije potpis apoteke koja ima magistralnu izradu? Mozda komplikujem.....ali izvinite, ne bih volela da me posle nesto zezaju na upisu. :loptica

Bred

Ma iz bilo koje apoteke, to je samo formalnost a o tome da ti nesto magistralnoj izradjujes na praksi nema nista. Niko nije raspolozen da gubi vreme objasnjavajuci i pokazujuzi studentima izradu a jos manje su raspolozeni da im se studenti muvaju po apotekama posto su vecinom dimenzija 2x2. Kad zavrsis fax, e to je druga prica :wink:

BK

Hvala!!! :happy:
A posto mojoj drugarici sa pete godine ne radi komp moram da vam ja prenesem njene utiske...pocinje ovako... Jedine nas dve "budale" odlucimo da ipak radimo tih 6 dana u apoteci(sitnica), pretostavili smo to je samo dva-tri dana po 2-3h, kad ono...medjutim...  :run6dana po ne 8h vec 9h, a sta smo radile: pisale cene, radile popis, izradile jedan preparat i to bez nadzora tako da smo mogle da smuckamo sta ocemo, i naravno po secanju sa vezbi.. imaju labaratoriju sprat nize ali nisu mogli da nas odvedu, bilo im je tesko. A nisu oh primecivali, kao da su vazduh, mada ni osoblje nije previse ljubazno medju sobom. :F Zena sa srednjom farmaceutskom koja tamo radi davala je neverovatne savetima pacijentima :V, u najmanjui ruku kao da je magistrirala farmaciju, sve iz iskustva, a plata im je za samo par hiljada 2-3 niza. Tako da samo tih par hiljadarki vrede nase godine na faksu... Salim se..Mada opet... Tako da mi je rekla : nemoj ni da pomislis da ides da radis u apoteci. A da zaboravila sam onu cuvenu FISKALNU KASU i mnogocasovno ukucavanje podataka pacijenta i izdatog leka, vrlo zanimljivo... A odem ja u apoteku i pitam za praksu, onako u sali, sta ja tu da radim bez polozene farmaceutske, tehnologije, farmakologije... a ona mi kaze nacicemo mi vama posao makar i da pisete cene treba da osetite rad u apoteci, otprilike zavrsilo se na tome da me je pitala zasto sam ja upisala ovaj fakultet? Ja sam joj lepo rekla (mozda sam "malo" preterala): zbog ljubavi prema hemiji(jos u osnovnoj skoli), pa kasije sam zakljucila da mogu da pomognem drugima i sebi, a i da je opet veca verovatnoca da mogu da sutra i lepo, makar pristojno, da zaradim, (a ko zna?) da lepo zivim, a i cisto i lepo zanimanje......i ne znam sta jos... a ne da budem trgovac,da prljave pare drzim cesce u ruci nego epruvet... ili putujuci trgvac... onda bi zavrsavala ekonomiju...ili verovatno bi samo srednju skolu i to trogodisnju(posto je obavezna) mada bi to mogao da radi i neko sa osnovnom.... Kad je nisam.. :F :F...preko onog salter?
PS izvinjavam se na smaranju, ali ponekad su stvarno ljudi.... >:D :twisted:...ostala sam bez reci :roll:

Bred

Hahaha, pa bar si naucila da radis na fiskalnoj kasi :K

AquArius

Varijanta za praksu je "sve ce te vi to lepo na stazu da odradite" ...

mullala

Ja sam radila praksu (koliko bese, 2 ili tri radne nedelje? )
6 sati dnevno, ima posla za pola sata do sat vremena... pravili smo preparate po receptima, ja i jedna nasa koleginica stazerka. Dosadno je jer su preparati mahom isti, ukupno nekih 5 razlicitih koje doktori propisuju. Pecatirala sam recepte, sredjivala certifikate lekova itd. Nije lose iskustvo, ali izuzetno obeshrabrujuce sto se buduceg posla tice.

Ako uzimate samo potpis od apoteke, pitajte ih barem da li su prijavljeni da imaju magistralnu izradu. Ne znam da je iko imao problem sa tim, ali bi bilo pametno za svaki slucaj "raditi magistralnu praksu" u apoteci koja zvanicno ima magistralu.

Inace, u jednoj apoteci sam pitala da li mogu da radim praksu i oni su mi rekli: "Dacemo ti pecat, nije nikakav problem!"
Jedva sam im objasnila da zaista zelim da odradim praksu, i to vec nije dolazilo u obzir :D