Praksa u apotekama

Started by Bred, 24-05-2006, 11:43:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Bred

Pa da. Ali nema problema ni sa tim uverenjem o stazu koji si dobila samo na osnovu pecata a ne i realne prakse. :wink:

Kamicak

Da li praksa obavezno mora da se odradi u apoteci ?

vgaga80

moze neko u inbox da mi odgovori na ovu temu opsirnije

jecikka

Favis

savetovala bih svima da praksu od 15 radnih dana odrade (bez izostajanja) i to ako je moguce u nekoj "malo jacoj" apoteci...npr. apoteke u domovima zdravlja! verujte mi, mnogo koristi pogotovo ako u toj apoteci ima dobar tehnolog! dosta se nauci, u takvim apotekama uvek ima puno posla pa ti vreme proleti i veoma je korisno za kasnije!!! tako da ako bas ne morate, ne preskacite praksu!

Nina

Quote from: Kamicak on 12-02-2007, 12:23:19
Da li praksa obavezno mora da se odradi u apoteci ?
Па једино ако ти неко изда уверење без да идеш тамо. ако је то било питање. А ако се ради онда обавезно апотека.

tarantulica

Uverenje, uput ili kako god da se zove taj papir koji nosimo na praxu, mo¾e da se uzme u toku ove nedelje u studentskoj slu¾bi...  :cvet

tarantulica

U petak sam zavrshila praxu u apoteci. Radila sam u drzavnoj apoteci i prezadovoljna sam.

Kad sam doshla da im se javim pre nego shto sam pochela praxu, svi su se odushevili shto neko stvarno hoce da radi, a nece samo pechat.

Prvog dana su mi dali da pravim neku mast sa ureom i supozitorije sa nistatinom. Nishta teshko, pitali su me da li znam kako se pravi, proverili kojim redosledom se dodaju supstance i ostavili su me da smuckam shta treba. Sledeceg dana su me upoznali sa apotekom, gde shta stoji, kako su slozeni lekovi, gde se shta upisuje i slichno. Davali su mi recepte da ih prochitam i spremim lekove za sledeceg pacijenta, a izdavala sam i preparate koji se kupuju bez recepta. Imala sam srece da radim sa jednom koleginicom koja mi je za svaki lek koji je izdavala prichala za shta sluzi i kako se koristi, dosta je povezivala farmaceutsku i farmakologiju kroz prichu. Moj specijalan zadatak je bio da svakog dana shetam po DZ i idem od lekara do lekara da bi ispravili nepravilno popunjene recepte (ne biste verovali koliko greshe).  :> Kao shto je neko vec napisao, u apoteci se vrlo malo rade magistralni preparati, ali sam ih ja za ovih 15 dana napravila preko 30.

Upoznala sam jedan potpuno novi sloj ljudi, za koji nisam ni znala da postoji. Nisam verovala da oko nas ima toliko nepismenih ljudi, koji ne umeju ni sopstveno ime da napishu. Nisam imala neprijatnih situacija, da su se pacijenti bunili, tako da iz apoteke nosim samo prijatne uspomene.

Sve u svemu, zadovoljna sam, nisu me maltretirali da sredjujem administrativne zvrchke, radila sam ono shto cu raditi na stazu i mozda posle na radnom mestu. Svima bih preporuchila da ipak odrade ovu praxu, a ne da samo uzmu potpis. Mislim da bi trebalo da praxa postoji i ranije, da bi se na vreme saznalo kako izgleda posao za koji se shkolujemo  :cvet

Bred

Pa to je stvarno super bilo i svaka cast radnicima u toj apoteci[zasluzuju da se pomenu zar ne?]. :wink:
Tarantulice mozes li navesti najcesce lekarske greske na receptima jer sam slusao iz licnog iskustva 1 farmaceuta kako je veoma tesko izaci na kraj sa lekarima kada mi kao farmaceuti primetimo njihove greske [sujeta im je ogromna] :)

tarantulica

Ne prave lekari velike greshke. Nekad promashe dijagnozu na koju lek moze da se prepishe, pogreshe osnov oslobadjanja od placanja, neki imaju izlizani pechat, pa im se ne vidi broj... Najteze je shto se od skoro pojavila nova pozitivna lista (i nova negativna), a oni o tome nisu obaveshteni, pa prepisuju lekove koje pacijenti moraju da placaju (chime i nisu bash zadovoljni). Farmaceuti mozda i ne bi pravili toliki problem oko toga, ali kompjuter u koji se ukucavaju svi podaci je surov i nedozvoljava greshke.

Nisam naishla na lekarsku sujetu, svi su odmah ispravljali recepte i stavljali svoj pechat chime potvrdjuju njegovu ispravnost, samo su hteli da im potanko objasnim u chemu je greshka, da je vishe ne bi pravili  :cvet

jecapereca

I ja imam pozitivne utiske sa prakse.
Bila sam u drzavnoj apoteci ali nisam izradjivala magistralu posto oni dobijaju sve sto im je neophodno od svoje apotek. ustanove.Takodje sam kao i tarantulica citala rp , donosila lekove za recepturu i upisivala jkl broj sa leka na rp.Defektirala sam i to je uglavnom to.Poslednji dan prakse sam dobila solju za kafu od koleginica za uspomenu.  :cvet

Bred

ok , koje su apoteke u pitanju , zasluzuju da se pomenu? :wink:

tarantulica

Ja sam bila u apoteci "Shumice", u istoimenom domu zdravlja  :cvet

P.S. Zaboravila sam da napishem da me nisu slali po burek i jogurt, niti su mi na bilo koji nachin stavili do znanja da sam "ispod" njih. Chak su se zbunili kad sam krenula da perem posudje posle izrade leka, rekli su da je to posao higijenicharke, a ne farmaceuta  :cvet

Bred

Vala tarantulice da mi je neko drugi ovo pricao, ne bih mu verovao... :wink:

Yasmin

Ja sam bila u apoteci "Zemun" i nosim fenomenalana iskustva! :cvet

Preporucujem svim kolegama koji hoce da idu na praksu a odgovara im lokacija, jer je dobro organizovana apoteka, ima uslova, strucnjake koji su voljni da prenesu znanje i iskustvo kroz teoriju i praksu ( izradila sam dosta preparata ) sto je danas ipak retko! Svi zaposleni su jako ljubazni i odnosese prema studentima sa postovanjem!  :cvet