Koja je primena FITOSTEROLA u farmaceutskoj industriji?

Started by MEKI, 16-09-2006, 14:53:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MEKI

Imam par nedoumica,a ispit se blizi!!!Pomoc,please!!!Koja je primena FITOSTEROLA u farmaceutskoj industriji i kako se dobijaju?I sta konkretno treba da odgovorim kod pitanja KAKO SE ORGANOLEPTICKI RAZLIKUJU GUME I SMOLE  i  STA PODRAZUMEVA POJAM FITOTERAPIJA I HOMEOPATIJA???Unapred zahvalna :cvet :cvet :cvet

aziraphale

bas frka, a? :)

Homeopatija je vrsta terapije koja se zasniva na "slicnostima". Da pojednostavim, bolestan si, stoga imas odredjene simptome bolesti. E sad, te simptome posmatras kao odgovor SVOG ORGANIZMA, stoga ne zelis da ih uklanjas (po toj logici stvari, kao da pomazes mikrobima da te dokusure), vec ih intenziviras, ne bi li pomogao organizmu da izadje na kraj sa bolescu.  ("Osnovi farmakognozije", str.19)

Fitoterapija je vrsta terapije u kojoj se, a na osnovu poznavanje dijagnoze, tj. sipmtoma bolesti, lecenje vrsi pomocu BILJNIH (otud ono fito-) droga, tj. odgovarajucih BILJNIH preparata od tih droga spravljenih. Primer, kasljes sto bi se reklo "produktivno", a ti lepo uzmes sirup na bazi jagorcevine i mic po mic bude ti bolje. ("ista knjiga", ista strana)

Sta je dalje?
Fitosteroli - dobijaju se iz masnih ulja, tj. njihovog neosapunjivog dela. Knjiga kaze da se dobijaju iz masnih ulja soje i pamuka, voska secerne trske i ostatka drvne mase u procesu proizvodnje celuloze => fitosteroli su sporedni produkti prehrambene i drvne industrije. Kad ih malo sredis, odgovarajucim hemijskim procesima) dobices produkte od kojih mozes spravljati raznorazne hormone (strucno receno: prekursore polusinteze hormona, uf!).

Srecno.

MEKI

aziraphale

MEKI

Maslacak

A sto se tice razlikovanja guma i smola - jedna je rastvorljivost u vodi. Smole se ne rastvaraju, dok se gume delom rastvaraju, a delom bubre.

E sad...da li je to organolepticka razlika? Mislim da nije, vec fizicko-hemijska, ali ne znam po kojim drugim osobinama bi se mogle razlikovati... zuckaste su, tvrde su, manje vise nemaju poseban miris... mozda jos uvek to nisam dobro naucila  :stid:

mullala

Mislim da smole imaju poseban miris a gume nemaju. Mada, ne secam se toga iz gnozije, proverite jos jednom sta pise za mirise. Ja kad pomislim na smolu odmah se setim cetinara, tako da mi je asocijacija jak miris. Mozda gresim...

Maslacak

I ja sam isto to mislila, pa i proveravala, medjutim, nije to... "Smola" cetinara ima miris zato sto to nije smola (rezina) po definiciji, vec oleo-rezina - rastvor smole u etarskom ulju. Ono sto joj daje miris je dakle, etarsko ulje, a kada se smola odvoji destilacijom, ona vise nema intenzivan miris...
Bar sam ja to tako shvatila :happy:

mullala

Tacno, tacno... Ajde danas cu da probam da nadjem resenje, sd sam se bas zainatila...

malavestica

i? sta je na kraju?
ima i ono da smole gore svetlim plamenom kad se zapale..
a pise i da su smole bez ukusa, slabog mirisa, a guma su sluzavog i nagorkog ukusa, bez mirisa.. mada, nista specificno nije konkretno dato...  :hmm

tixy

Pa ja bih se drzala samo te razlike u rastvorljivosti...  :wink: