Student kosta najmanje 2000 evra

Started by pereca, 20-09-2006, 09:32:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

Izvor: Blic

Svaki redovni student iz unutra¹njosti koji studira u Beogradu godi¹nje ko¹ta svoje roditelje od 2.000 do 2.500 evra, odnosno 200 do 250 evra meseèno. Toliko ko¹ta ¹kolovanje akademaca koji su dobili mesto u studentskom domu. Meðutim, za studente koji stanuju privatno i hrane se sami, meseèni tro¹kovi se uveæavaju u proseku za 50 do 150 evra za stan i od 150 do 200 evra za hranu.

Uskoro treba da poène nova univerzitetska godina, a roditelje u Srbiji èija su deca stasala za fakultet ili veæ studiraju hvata panika kako da obezbede novac za njihovo ¹kolovanje. To nije nimalo lako ako se zna da je proseèni lièni dohodak u Srbiji 21.774 dinara, a studentima koji ¾ive i hrane se u domu treba pribli¾no toliko da nekako izguraju mesec dana u Beogradu. Roditelji èija deca stanuju privatno i plaæaju ¹kolarinu ne smeju, ka¾u, ni da izraèunaju koliko æe ih ko¹tati njihov desetomeseèni boravak u Beogradu.

- Dobijam oko 12.000 dinara meseèno za d¾eparac. Za taj novac treba da kupim voæe, slatki¹e, sokove, kozmetiku, da izaðem u grad, ponekad odem kod frizera... Bri¾ljivo planiram kako æu potro¹iti svaki dinar - ka¾e Ina Rogiæ, studentkinja Medicinskog fakulteta, koja stanuje u Domu „Rifat Burd¾eviæ“ u Beogradu.

Ina se ne ¾ali na cenu sme¹taja i hrane u domu, ali ka¾e da je Beograd skup grad za studente iz unutra¹njosti.

- Skupo je piæe u kafiæima, pa izlazim uglavnom kad se ne¹to organizuje u na¹em domu ili u drugim domovima - prièa Ina.

Miodrag Bradiæ, student Elektrotehnièkog fakulteta, iz Ivanjice, ka¾e da njegovi roditelji èesto pozajmljuju novac da bi ga njemu poslali. - Sme¹taj i hrana u domu nisu skupi, ali sve ostalo, utakmice, bioskop, pozori¹te, za mene su nedosti¾ni. Ponekad kupim ne¹to od hrane jer mi nije dovoljno ono ¹to imamo u menzi. U grad ne izlazim, ceo moj studentski ¾ivot odvija se na relaciji dom-fakultet - prièa Miodrag Bradiæ.

Samo mali broj studenata iz unutra¹njosti ka¾e da im meseèna primanja njihovih roditelja omoguæavaju da u Beogradu lagodno ¾ive ne razmi¹ljajuæi kako da d¾eparac razvuku do kraja meseca.

Najte¾e je roditeljima samofinansirajuæih studenata ako se zna da godi¹nja ¹kolarina na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu iznosi 240.000 dinara, na Medicinskom 125.000, Stomatolo¹kom 180.000, a na Veterinarskom fakultetu 100.000 dinara. Krevet u privatnom sme¹taju u Beogradu ne mo¾e da se naðe za manje od 50 evra, a za garsonjeru treba izdvojiti od 150 do 200 evra. Student koji se hrani u vlastitoj re¾iji mora da izdvoji za hranu od 12.000 do 17.000 dinara meseèno. Zato se roditelji sve èe¹æe odluèuju da podignu kredit kako bi svojoj deci mogli da plate skupe godi¹nje ¹kolarine na fakultetima.

Bred

hahaha. pretekla si me. svaka cast.
jeste najmanje 2000e da ne spominjem samo koliko kosta zivot u bgu...

pereca

Vampire 666

ja kostam oko 350 evra mesecno...

Bred

Pa sudeci po ovim pricama, ako su tacne, ja onda zivim gospodski iako moji imaju plate daleko ispod proseka a i sestra mi je odnedavno brucos.... :roll: Onda me i ne cudi sto se mojima zuri da zavrsim :K

Al-Jasmina

Kojima se roditeljima pa ne zuri... :)
moja majka bi dala ruku da sam vec uveliko negde zaposlena...ali
kad smo vec kod toga ja bih mozda bubreg dala za to  :hm
al moram jos da razmislim
:K
vrludavi su putevi Gospodnji  :roll: