Sambuci flos i Tiliae flos

Started by sandric, 20-09-2006, 10:08:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sandric

Zanima me zasto sluz kod Sambuci flos deluje blago laksantno a kod Tiliae flos sluz deluje tako sto smanjuje iritaciju sluzokoze gornjih respiratornih organa?Ove droge imaju istu primenu,slicne sastojke zar onda i sluz koju sadrze ne bi trebala da deluje isto i kod jedne i kod druge droge?Znam da mozda previse detaljisem ali to mi je bas privuklo paznju... :loptica

aziraphale

ne bi moralo da znaci. imaju slicne sastojke, ali ne identicne. zova ima cijanogene heterozide, za razliku od lipe, primer. elem, kontam da je sluz razlicitog hemijskog sastava, stoga i delovanja.

sluz lana ima laksantno delovanje (zapreminski), mehanizam delovanja je verovatno slican kod zove, za razliku od althaeae.

cudno ti je to, taman naucis jedno pravilo ("sluzi oblazu sluznice i smanjuju njenu iritaciju"), a onda okrenes stranu i procitas ("suprotno delovanje imaju sluzi: blae, blae, blae, blae, blae i blae, da ne zaboravimo bla i bla"). marfijev zakon studiranja.

Maslacak

Sluzi deluju I laksantno, I smanjuju iritaciju sluznica. Logicno je i jedno i drugo, a verovatno zavisi od sastava sluzi (da li vise bubre, ili se vise rastvaraju u vodi), a mozda i od nacina primene (npr, ceo plod lana se primenjuje kao laksans).

Osim toga, to sto pise da sluz kod zove deluje blago laksantno, a kod lipe ne, ne znaci da kod lipe tako ne deluje. Isto je i sa obrnutom situacijom. Samo mozda ovde deluje malo vise na jedan, a malo manje na drugi nacin...

Ne znam, nisam strucnjak, mozda Adonis na ovo treba da odgovori, ali znam da sva ta delovanja treba posmatrati prilicno fleksibilno...

Adonis_Vernalis

Na Forumu smo svi jednaki, pa vas "pustam" da jedni drugima razjasnite nedoumice onako kako mislite da treba. Tek kad vidim da se rasplinjavate, ili upinjete da pogodite pogresnu metu, ja cu se ukljuciti u diskusiju.

Za sada, Maslacak je na pravom tragu. Eto, kad covek dobije 10, onda svet izgleda kao manje strasno mesto... :)

qwertz

Maslacak

Hvala, hvala ...mozda ja i budem asistent... :wink:

Ok, na pravom sam tragu, ali to jos uvek ne znaci da sam potpuno pogodila, zar ne?

Evo kakav sam utisak o sluzima ja stekla. Sluzi koje imaju vecu sposobnost bubrenja, su laksansi, jer se bubrenjem isteze zid creva, sto pojacava peristaltiku. Neke se opet, vise rastvaraju u vodi, daju viskozne rastvore. Samim tim, oblazu sluznice, smanjuju nadrazenost (sto je potpuno logicno - "klizave" su :>), pa zato deluju i antitusicno itd. Posto sve sluzi, delom bubre, a delom se rastvaraju, verovatno ce odnos ove dve "velicine" biti osnova delovanja i primene...

Ima li ovo smisla?

Adonis_Vernalis

E, to je vec bolji odgovor... Utisak koji si stekla je - tacan...

A sto se asistentskog mesta tice... Pa, najpre diplomiraj na Farmakognoziji, ne pokvarivsi prosek usput, pa upisi doktorske studije (za koje je prosek neophodan), a onda cemo proceniti koliko se secas svojih postova ovde na forumu, tek da bismo ocenili kakav ces asistent biti u kontaktu sa nekim novim klincima...

Onda je katedra tvoja... :)

Maslacak

E odlicno! Bas mi je super sto sam to lepo shvatila :happy:

Videcemo, videcemo... ceka mene jos dosta toga... :K

sandric

Maslacak za asistenta...ja cu glasati za nju!

Maslacak

Heh...hvaala sandric! :cvet Cuti ovo od studenta kao sto si ti... laskavo :happy:

Ipak, zalutali smo u :OFF

Al-Jasmina

Maslacak i za moderatora maybe  :cvet

ali hej,
:OFF

:>

Maslacak

Sta da radim, sad moram da odgovorim na ovo - NE, hvala :>

mullala

Eh, kad neko ne dobije 10, nego jedva 6, a i dalje zna da odogovori na ovo pitanje... bedak... Na zalost, za 6 mozes ili samo da nabubas ili samo da razumes (mada nema razlike izmedju jedne i druge sestice osim znanja koje ti ostane), a za 10 moras i jedno i drugo :)
Nezgodan ovaj nas fakultet :lol:

zoe

Пише у књизи да се ове две дроге примењују код прехлада, грипа и различитих врста кашља.

Е сад, зова садржи и слузи, па је у даљем тексту објашњено да због тога делује благо лаксантно. Али та слуз би требало да укаже и на примену као антитусика (облагање слузница дисајних путева и смањење иритације). А онда се као деловање дроге наводи појачана бронхијална секреција (експекторанс?).

Механизам деловања антитусика и експекторанса, чини ми се, није антагонистички, али исход је канда прилично другачији...

Да сам ја зова, мислим да бих се потпуно збунила шта треба да радим... :hmm
Или би се зова лакше определила како да делује, конформирајући се у некој чајној мешавини?

Maslacak

Moje razmi¹ljanje...

Sluz kod zove potpoma¾e ekspektoransno delovanje. Kako? Sluz ne deluje antitusièno na nivou CNS-a ili tako ne¹to, veæ prosto fizièki - kao ¹to si i sama rekla, oblaganjem i smanjenjem iritacije sluznice. Antitusik nam treba onda kad ta iritacija nije zbog "zakrèenja" disajnih puteva, veæ kad je u pitanju tzv. suvi - neproduktivni ka¹alj, grebanje u grlu i tad nam je potrebna za¹tita i "zaleèenje" takve sluznice. Ali kad su vam disajni putevi puni kojeèega, kad imate i ¾elite ne¹to da izbacite, stvari stoje drugaèije. Mnogo lak¹e æete iska¹ljati to ¹to vas muèi, ako je to, da se tako izrazim - klizavo :>
U su¹tini, smanjenje iritacije sluznice i poveæanje "glatkoæe" eventualnog sekreta, je potrebno, i kod antitusika i kod ekspektoranasa, zar ne?
I to bi objasnilo za¹to zova mo¾e da se koristi kod raznih vrsta ka¹lja :happy:

Profesore...
ima li ovo smisla? :)