Komentari novih cena usluga na fakultetu!!!

Started by vladimir, 19-09-2006, 18:13:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

vladimir

Pa nije bas evro skocio duplo, a podosta cena je povecano skoro duplo... :hm

A ja kad diplomiram, opet me lupaju po usima, za dovidjenja... :][
Nek' im je na cast!

pereca

Prvo je receno da su cene povecane za nekih 20%, pa kad smo spomenuli da je ipak 50%, a negde i 100 %, to je obrazlozeno time da je ogromna kolicina papira bacena, jer su studenti prijavili ispite, potvrdili ih i na kraju nisu izasli, a testovi su iskopirani za sve i onda bili baceni. I eto ogromnog troska i razloga za poskupljenje.

vladimir

A sto oni to ne obracunaju na jedan papir i daju na uvid svima nama kao obrazlozenje za toliko povecanje? :roll:
Ako vec ne znaju da nadju jeftinog dobavljaca za papir, neka pitaju nekog ko zna. :][
A postoje i jeftinije kopirnice u gradu, malo ekonomije nije naodmet.Poludeo sam kad sam procitao da za jedno parce papira ( uverenje o diplomiranju ) treba da platim 6000 dinara.Plus 5000 dinara koje cu platiti ako, makar i za 5 dana, diplomiram van apsolventskog staza.Ok, to je moja krivica, ali zar je to malo na ovu skupocu?A sta reci o uverenju o polozenim ispitima?1800 dinara za otkucano ime, br. indeksa i enter na racunaru...I izadje ti parce papira sa podacima o polozenim ispitima na 24-pinskom stampacu( a bilo je 1000 dinara, i to je bilo previse za toliko malo posla ).
Kume, mnogo je!!! :shock

pereca

Slazem se Vladimire. Ceo dan se nerviram zbog toga, ali nazalost nista se ne moze uciniti. Nas cetvoro smo tamo visestruko nadglasani. Receno je da studenti ne mogu da se mesaju u politiku cena, jer su korisnici usluga.  :roll: Pa postoje i pokreti za zastitu potrosaca, ali nije se culo u Kumodrazu.

vladimir

Uz njihovo standardno : nije obavezno studiranje... :roll:

pereca

Nema vise te price, postali su svesni da im studenti trebaju da bi ih finansirala drzava.
Sve se vrti oko para.  :ohwell:

mullala

A neki protesti studenata? Da li bi to bilo delotvorno (posto o tome da li bi bilo fer necu ni da pricam, jer oni prvi nisu korektni)?

Bred

Ok,sad ocekujem Adonisa da se jawi i objasni nam kako bi sad 'ARGUMENTOWANO' mogli da se suprostawimo owom haracu. Licno mislim-nikako. I koja je onda poena studentskih organizacija,predstawnika itd kad cemo uwek biti nadglasani?!
Pereco,ko je tu bio od profesora? I kakwi se to troskowi bacanja papira spominju kada MI na skoro swaki boziji ispit nosimo swoj papir?!

Masha

Nemam reci! I to je sve sto cu reci. Dakle, prijavljivanje za oktobar je po starim cenama, samo da proverim da ih slucajno ne bih ostetila za 100 din.

zoe

Quote from: pereca on 19-09-2006, 18:33:09
Receno je da studenti ne mogu da se mesaju u politiku cena, jer su korisnici usluga. :roll: 

e ovo je neverovatno objasnjenje! ne mogu da verujem!

sandric

Znaci strasno,prijava ispita 200 dinara...kao da smo privatni fakultet

Adonis_Vernalis

Kao clan Saveta fakulteta, osecam se prozvanim da nesto prozborim i na ovu temu. Verovatno niste upoznati sa mehanizmima glasanja u vrhovnom telu odlucivanja na nasem fakultetu, kakvo je Savet, a ni sa njegovim sastavom.

Dakle, Savet cine predstavnici nastavnika, studenata i privrede (bira ih Vlada). Dominiraju nastavnici (odskora), kako bi se izbegla mogucnost, tako realna u ranijim sazivima, da predstavnici privrede nadglasaju zbirno i nastavnike i studente, kao i mogucnost da predstavnici privrede "lome i slome" bilo nastavnika, bilo studenta, u glasanjima sa neizvesnim ishodom (a bilo ih je).

Sastav Saveta mozete videti u nekoj od odluka ovog tela, kada su verifikovani mandati pojedinih clanova. Potrazite ih u Dekanatu, ali taj dokument ne stavljajte na Forum, jer nisam siguran da je dozvoljeno.

O konkretnom slucaju, o cenama usluga FF glasali smo u paketu. Ne po stavkama. Mozete glasati "za" i "protiv", a mozete se i uzdrzati, ali ne stavku po stavku, vec za ili protiv ponudjenog paketa. U tom paketu postoje i neke druge stvari, mnoge druge stvari protiv kojih, jednostavno, ne mozete glasati, a koje se ticu svih ostalih aspekata zivota i finansiranja naseg fakulteta, koji, odavno je poznato, ima jezivo visoke troskove odrzavanja gole egzistencije. Dakle, da smo glasali "protiv" ponudjenog paketa, u nedogled bismo odlozili usvajanje cenovnika analitickih usluga, farmakoloskih misljenja, nostrifikacija diploma sa stranih univerziteta itd. Ove stvari smo morali izglasati tad, ili ko zna kad.

Neposteno, ali je tako. Ako smo morali birati izmedju npr. cenovnika usluga FF za treca lica (citaj: privredu, odnosno one subjekte koji nemaju svoje laboratorije, a imaju proizvodnju, ili one kojima je neophodno neko vestacenje, ili farmakolosko misljenje za registraciju proizvoda) i cena ispitnih prijava, morali smo odabrati takav cenovnik, a na vasu stetu. Nazalost (moju veliku), ali je tako. Mozete reci da je to licemerno, ali prihvaticu vasu kritiku i, mogu li reci, opravdan revolt, kao cenu koju moram da platim samim svojim ucestvovanjem u radu jednog takvog tela, gde se prelamaju interesi. Od tog licno nemam nista, sem reference u biografiji, ali izabran sam i radim...

Mozda je rukovodstvo fakulteta (predlagac ovog cenovnika) arogantno. Oh well, cine ga prilicno arogantni ljudi, tako da smo ovakav ishod i mogli da ocekujemo. Medjutim, za ovo rukovodstvo je karakteristicno da, bez obzira na sve, nastupa argumentovano (Brede, nemoj da budes sarkastican... zaista je tako). Argumenti jesu arogantni, ali su nepobitni. Uspeli su da provuku i vaspitno-popravnu packu kroz cenovnik. Kad vec studenti blagoizvoljevaju prijaviti ispit, a ne izaci na njega (a mi smo se ubili pripremajuci ispitne analize i istrosili stampajuci testove - vreme koje smo stukli da i ne pominjem, kada smo za to isto vreme mogli napisati i objaviti jos brdo radova i primaci se korak blize SANU), onda moraju da ponesu odredjenu konsekvencu svoje (nepromisljene) odluke da tako nesto urade.

Vasi predstavnici su odlicno radili svoj posao i nemojte galamiti na njih. Ali, i masinerija radi svoj posao, i to vrlo efikasno.

Brede, znam da si dobronameran i da je sarkazam u tvojim recima samo stilska figura, ali... molimo Boga (kojem god Bogu da se molimo) da onaj projekat e-prijava sto pre zazivi... Birokratija je neman sa 1000 glava i neverovatnom sposobnoscu regeneracije. Nadam se da cu jednom raditi na fakultetu gde ce se birokratija polomiti da se svrti oko mene, ne ja oko nje!

Bred

Onda je na clanowima saweta da se izbore za glasanje stawku po stawku. I niko ne moze da me ubedi da su troskowi studentowog neizlaska na ispit WECI od 100din koliko je kostala prijawa.

Adonis_Vernalis

S obzirom na cinjenicu da smo, po jucerasnjem dnevnom redu, produzili sebi mandat za jos neko vreme (mesec-dva, u vr' glave), sa zadovoljstvom cu prepustiti ucestvovanje u radu Saveta nekim drugim ljudima, koji ce biti izabrani posle nas.

Imam preca posla. Na primer, da napravim sebi Ameriku u ovih nekoliko kvadrata prostora koji mi je dat na koriscenje i upravljanje. Da opravdam povecanje cena povecanjem kvaliteta nastave. Da diplomske radove svojih studenata dovedem bar na nivo Grcke, ako vec u Nemacku ne smem da gledam. Da nadjem sebi naslednika medju vama...

Malo li je?

Bred

Nisu tu toliko wazna personalna pitanja koliko nacin rada.