Standardizacija

Started by dragana83, 21-09-2006, 14:03:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

dragana83

Ljudi pomozite mi da odgovorim na pitanja o standardizaciji: Sta je standardizacija?Koje sve postupke obuhvata?Kada se obavezno mora uraditi?Unapred hvala

majamil

Standardizacija droga je ispitivanje droge prema standardima datim u farmakopejama i dr. propisma.  Obuhvata identifikaciju, ispitivanje opsteg kvaliteta i ispitivanje spec. kvaliteta (opsirnije u praktikumu I vezba) . kad se radi? kad se vrsi prijem droge, pre pocetka njenog koriscenja i kod onih droga koje se ne koriste cesto obavezno se rade sva ispitivanja.   :wink:

dragana83

Hvala najlepse,majamil! :happy:

Adonis_Vernalis

Ima tu jos nesto da se doda... Sta znaci "standardizacija"? Pa, recimo, usaglasavanje kvaliteta droge sa nekim "standardom". Za koje droge je to bitno? Pa, recimo, za one sa jakim farmakoloskim delovanjem. Zasto je to bitno? Zbog doziranja. Primer? Recimo, Pulvis Opii titratus (standardisatus)... videti odgovarajucu temu... Ili, Extractum Digitalis normatus (opet, standardisatus)...

dragana83

Pretpostavljala sam da se standardizacija mora uraditi kod droga jakog farmakoloskog dejstva i da tu sada kao primer navodim cuvene golubove(digitalis) mada pojma nemam kako se to ispitivanje radi...?!

Adonis_Vernalis

Pharmacopoeia Jugoslavica editio quarta...

Malo je morbidno, tako da cu se uzdrzati. Pise tamo... :)

sandric

Ne malo,mnogo je morbidno...jednom prilikom sam to procitala....samo cu reci,jadni golubovi ...sorry za off topic