Prakticni ispit iz farmaceutske tehnologije?

Started by Bred, 22-09-2006, 22:46:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

malena

E ovo za CaCl2 sam se i ja pitala,a nemam pojma sta je sa njim kad je recimo u rastvorima i sl???

makica

A gde je oficinalan TEA?
Koliko pitanja,a odgovora nema... :K2:

mrsH

TEA je u Extra Ph. a sto se tice CaCl2- ako je recept ili sastav iz Ph Jug IV to se odnosi na heksakidrat pa moras da preracunas koliko ti je bezvodnog CaCl2 potrebno ( posto se odmerava preko 5% rastvora CaCl2)
Vestacke suze ne dolaze za izradu ali nisam siguran da li dolaze za diskusiju...

Nea

Max :-), Ovo za ringerov rastvor si u pravu, tako bar pise u mojoj skripti.

Nije potrebno da znas kako se dobijaju sve supstance koje dobijas u komori, jer to uvek imas pravo da pitas asistenta ili tehnicare, tako da ces zanati kako da radis i sta da od materijala  trazis kao revers.
Meni je tako barem rekla asistentkinja na konsultacijama, posto sam i ja sa tim imala problem.

makica

Nea,moj spasilac  :cvet
Totalna zabuna u mojoj glavi,cini mi se i ono sto sam znala vise ne znam...znas vec... :roll:

Nea

TEA je oficinalan po Ph.Eur 6.
U najnovijem praktikumu " FT jedan", na zadnjim stranama ,nalazi se lista supstanci i farmakopeje po kojima su oficinalne,  

Jovana Bg-Bl

Quote from: makica on 25-08-2010, 20:44:17
Imam i ja jedno pitanjce :)odn.dva :)
1.Kada signiramo infuzije one sa jonima,da li na signaturi pisemo jone kao sto ih imamo u ordinatio-u,ili pisemo soli koje smo sastavili?
2.Ako nemamo glukozu u propisu,niti u celom receptu,da li svakako dodajemo HCL 0,1m ili ne? :help2:

1.pises jone,upravo onako kako pise u ordinatio
2.samo ako su injekcije oficinalne,pa se trazi odredjeni pH,onda dodajes HCl i pises q.s.(znaci,nista detaljno,nema mase,ml ...)...a ako je magistralno propisan,onda ne dodajes,vec radis po opstem propisu(supstanca,aqua pro inject i NaCl(ako to pokaze provera tonicnosti).

Nadam se da sam pomogla!poz

mali veseljak

koliko rokova vazi prakticni ispit iz tehnologije?

Nea

Koliko je meni poznato, vazi godinu dana...

mina-L

Da li extraktivni preparati dolaze za diskusiju? :hmm :cvet

Nea

Mislim da ekstraktivni preparati ne dolaze uopste vise na prakticnom. Bolonjci ih uopste ne rade, a nije ih radila ni poslednja generacija studenata koji su studirali po starom na nacin na koji se nekad radilo. Proveri, ali mislim da 95% ne dolaze!

mina-L

Moze li neko da mi objasni zadatak- kada se 75g vodenog rastvora efedrin-hlorida conc. 3,2% pomesa sa 75g rastvora NaCl 1,0% dobijeni rastvor je hipo,izo ili hipertonican?(za efedrin A=0.28 C=3.2 a za NaCl A=1.0 C=0.9) :cvet

dekky

Aj probacu ja, mada odavno bese tehnologija, vise cu se osloniti na znanje iz opste hemije.
Najpre izracunas kolike su mase rastvorenih supstanci, i to su 2,4g efedrin-hlorida i 0,75g natrijum-hlorida, a to su i one (a) vrednosti koje idu u jednacinu za izotonizaciju. Kada sve to stavis u tu jednacinu dobijas ovako (ja sam uzeo da je sr. za izotonizaciju NaCl):

x = (0,9*150)/100 - (1*0,75 + 0,28*2,4)/1

Kao rezultat dobijas negativnu vrednost, sto znaci da je rastvor vec hipertonican.
E sad, da li se ovo moze resiti na laksi nacin, nek objasni neko pametniji... :K2:
Pozzz!

bilja_tb

Quote from: mina-L on 08-05-2011, 22:42:36
Moze li neko da mi objasni zadatak- kada se 75g vodenog rastvora efedrin-hlorida conc. 3,2% pomesa sa 75g rastvora NaCl 1,0% dobijeni rastvor je hipo,izo ili hipertonican?(za efedrin A=0.28 C=3.2 a za NaCl A=1.0 C=0.9) :cvet

con.efedrina je 3.2 uporedis sa c za efedrin, c je 3.2 sto znaci da je rastvor izotonican.
con, nacl je 1 isto uporedis sa c, c za nacl je 0.9 sto znaci da je rastvor hipertonican.
izotonican rastvor efedrina + hipertonican rastvor nacl= HIPERTONICAN RASTVOR

bambi

Drage kolege, imam jednu molbu. Da li biste mogle lepo i koncizno da napisete rok trajanja svih ili nekih magistralno izradjenih preparata ? Ja sam u apoteci i lupam glavu koji je rok trajanja eathacridini lactas solutio . Na signaturi pored datuma izrade i parafa treba da stoji i rok trajanja preparata. Hvala puno. Samo napred i cuvajte zivce.