Iron Maiden

Started by Vampire 666, 24-09-2006, 13:04:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Vampire 666


Iron Maiden je roðen 12.3.1956. u obliku Steve Harris-a.
Steve Harris je odrastao u istoènom delu Londona.Æale mu je bio kamiond¾ija i ¾iveo je sa roditeljima i tri sestre. Od malena je znao ¹ta je te¾ak posao,  tako da sve tvrdnje da je bio bogat od roðenja, nisu taène.
Kao deèak,  bio je opsednut fudbalom,  kao i svi deèaci u Engleskoj. Kasnije,  kao mladiæ je napredovao u fudbalu i do¹ao je do toga da postane profesionalni fudbaler u omiljenom klubu,  West Ham United-u. Kada je veæ u¹ao u podmladak,  i èekajuæi svaki èas da uðe u prvi tim,  osetio je razoèaranje u sve to,  a muzika je veæ bila na drugoj strani i okrenuo se njoj!

Prozor Metala je otvoren!

1971. Steve kupuje bas (kopija Fendera - 40 funti). Slu¹a kod prijatelja ploèe Black Sabbath-a,  Jethro Tull-a,  Genesis-a… a veliki uticaj su na njega imali i ostali bendovi iz tog vremena…

Poèetkom sedamdesetih Steve osniva prvi Bend - Gipsy`s Kiss.
Svirajuæi obrade ali i svoje autorske pesme,  kao ¹to je Endless Pit,  kasnije poznata kao Innocent Exile.

1975. Smiler
Steve svira sa starijim muzièarima,  nadajuæi se da æe ne¹to vi¹e da nauèi od njih. Bio je to RockBoogie Bend. Bend mu se nije puno sviðao,  pa odluèuje da napravi svoj Bend.

Steve nalazi ljude za novi Bend. Sviraju po pabovima za poèetak.
Ali ni to se Steve-u ne sviða.

Steve odluèuje da napravi novi Bend. Posle mnogih koji su pro¹li kroz Bend,  nekako se formiraju èlanovi. Steve Harris,  Paul Day,  Dave Sullivan,  Terry Rance i Ron Matthews. Bend je nazvan po spravi za muèenje iz srednjeg veka.

IRON MAIDEN!

Steve je napravio ¹ta je i ¾eleo.Trebalo je snimiti pesme. Do prvog snimanja bend menja èlanove,  Dave Murray dolazi i odlazi iz benda,  vi¹e puta. Svirajuæi malo u Maiden,  malo u Urchin (Adrian Smith band). Snimaju prve demo pesme,  sviraju u poznatijim klubovima (Ruskin Arms,  Rainbow,  Marquee…)
Svirali su Metal u eri Panka,  ali to ih nije spreèavalo jer je to bilo ono ¹to su ¾eleli.
Heavy Metal DJ-Neal Kay,  pu¹ta njihove demo snimke u tad poznatom klubu SoundHouse (North-West London). Prowler je bila udarna pesma.

Rod Smallwood (menad¾er) dolazi do Benda. Na poèetku nije bio mnogo zainteresovan,  ali kad je èuo zadnje verzije demo snimaka,  oti¹ao je da ih èuje u¾ivo…i odu¹evio se. Dogovorio se sa Bendom i postao njihov menad¾er (i do dan danas). Poèeo je da organizuje svirke po Engleskoj (krajem `78. Rod je sredio da Maiden svira u Marquee klubu,  i zaradio 10 funti za to veèe,  ali on je bio tu i tamo zadovoljan. Danas,  Maiden ima preko 50 i vi¹e miliona prodatih LP,  da li je sad isto zadovoljan…)
Imali su svirke po Engleskoj,  ¹to je za njih bilo dobro,  jer su iza¹li iz Londona. Na svim svirkama,  pomagali su im Dave Lights i Vic Vella. Oni su bili uz bend jo¹ od osnivanja (ozvucenje,  lajt,  prevoz).
1979.-Izlazi ``SoundHouse Tapes`` koji je Maiden veæ bio spremio i prodavao. Polako sti¾u do EMI-ja. Oni nisu na poèetku bili mnogo zainteresovani ali su ih stavili na ``Metal for Muthas`` kompilaciju. Izlazi ``SoundHouse Tapes`` koji je Maiden veæ bio spremio i prodavao. Tada se prodavao za 1, 20 funti,  danas ako ga naðete ko¹ta 250 funti.
Iz Benda odlazi Doug Sampson (bubnjevi),  a na njegovo mesto dolazi Clive Burr. Odlazi i Tony Parsons (gitara),  a na njegovo mesto dolazi Dennis Stratton.

Maiden i EMI  potpisuju ugovor.

Snimaju prvi LP. Producent - Will Malone,  in¾enjer - Martin Levan. Nije im se sviðalo snimanje,  ali moraju da idu dalje. Izlazi prvi singl ``Running Free``.


-`Iron Maiden` prvi LP 1980.

(èlanovi - Steve Harris,  Dave Murray,  Paul DiAnno,  Dennis Stratton,  Clive Burr)
Posle izlaska singla``Running Free`` i prvog albuma,  izlazi singl ``Sanctuary``.
Bend kreæe na turneju po Britaniji i Evropi,  kao i predgrupa Judas Priest-u,  Kiss-u,  UFO-u…
Na bini se prvi put pojavljuje Eddie. To je za ono vreme bilo ne¹to novo u svetu Metala.
Rod Smallwood je poèeo da razmi¹lja da li to njemu treba,  da li da i dalje bude menad¾er jer se njemu nije mnogo sviðao ni omot na LP (Eddie),  ni Eddie na bini,  a ni Eddie-jeva slika na singlu ``Sanctuary`` (Eddie sa sekirom i Margeret Thatcher - britanski premijer u to vreme). A jo¹ manje Derek Riggs i njegovo crtanje i ideje. Riggs je uvek i bio malo èudan…
Ali kad je publika sve to videla i pozitivno reagovala,  shvatio je,  da je sve to ne¹to novo u Metal muzici,  i da sve vi¹e ima publike,  kad je Maiden u pitanju.

U toku turneje,  Dennis Stratton je sve manje zainteresovan za muziku,  pa je Steve morao da naðe drugog gitaristu. Odluka je pala na Adrian Smith-a iz Urchin-a (iz tog Benda je u Maiden stigao i Dave Murray). Krenuli su dalje na turneju sa njim.
Tad,  jo¹ nisu bili svesni da æe duo-gitarista Murray-Smith uæi u istoriju Metal muzike i ¹ire,  kao najbolji gitar-duo. Posle Thin Lizzy-ja ,  Judas Priest-a (K.K.Downing / Glen Tipton). To je potvrðeno i od mnogih u svetu poznatih muzièara. Kasnije,  mnogi Bendovi su poku¹ali ne¹to slièno da urade…
Adrian se pokazao kao dobar kompozitor i tekstopisac.
Poèele su pripreme za novi album.

-`Killers` 1981.
(Steve Harris,  Paul DiAnno,  Dave Murray,  Adrian Smith,  Clive Burr)

Sve je spremno za snimanje, ali ko æe to da odradi?
U igru upada Martin Birch.
Poznat po radu sa najboljim bendovima iz tog vremena…Deep Purple,  Black Sabbath,  Whitesnake…
Martin Birch rizikuje i preuzima Iron Maiden,  ne radeæi vi¹e sa drugim bendovima. Odraðuje sve ¹to treba - produkcija,  miksovanje…
Martin nije mnogo zadovoljan ali nema se vi¹e vremena.
Album je spreman. LP prati singl ``Twilight Zone``
Iron Maiden kreæe po prvi put na svetsku turneju.
Evropa,  Amerika,  Japan,  Australija.U Beogradu gostuju prvi put - 6. Septembar 1981.
Maiden je zadovoljan albumom i reakcijom publike,  mada ih novinari kritikuju,  ¹to æe da ih prati mnogo godina kasnije.
Snimaju u¾ivo svirku u Japanu. ``Maiden Japan``
Dok su bili na turneji, imali su vi¹e puta problema sa Paul DiAnno-m.
DiAnno je sve vi¹e vodio R`n`R ¾ivot koji se odra¾avao na svirku,  ¹to se Steve Harris-u sve manje sviðalo…DiAnno je veæ bio poznat ¹irem krugu i trebalo mu je naæi zamenu koja æe da ga pokrije…

Tu se zavr¹ava saga o Killers-u,  spremaju se polako pesme za sledeæi album,  ali ko æe biti vokal?  DiAnno ili…

Sirena za vazdu¹nu opasnost…

-`The Number of the Beast` 1982.
(Steve Harris,  Bruce Dickinson,  Dave Murray,  Adrian Smith,  Clive Burr)

Zamena je naðena!
Novi vokal je Paul Bruce Dickinson!
Poznat kao Bruce Bruce iz Samson-a.
Svi su ¾eleli novi vokal u Maiden-u,  Steve,  Martin,  Rod…èak i sam Bruce je izjavio da bi voleo da peva u Bendu kao ¹to je Maiden.
(Bruce Dickinson je danas olièenje vokala u Metal muzici. Sad je u hramu slavnih vokala sa Gillan-om,  Halford-om,  Dio-m)
Trebalo je predstaviti novi vokal publici. Bruce je trebao da nauèi pesme,  bar 7. Nauèio je 15! Bend je krenuo da predstavi novi vokal. Kada se Dickinson pojavio na bini,  publika je tra¾ila DiAnna,  ali kad je Dickinson zapevao,  nisu mogli da veruju,  promenili su mi¹ljenje!
Novi vokal je tu,  treba i novi album.

Svi su se bacili na snimanje,  to se vidi i na albumu.

Album je najavljen singlom``Run to the Hills``.
Singl je zauzeo 7.mesto na Britanskoj listi. To je najavljivalo dobro mesto i za album. Svi su bili iznenaðeni.Album je zauzeo u startu 1.mesto!
Svi su bili sreæni - bend,  fanovi,  ali poèela je da se me¹a Britanska crkva i èak poku¹avala da spreèi dalju prodaju albuma. Bilo je kasno. Album se sve vi¹e prodavao,  a na listi se zadr¾ao 8 meseci. Ali u Americi su stvari bile drugaèije. Crkva je imala veliki uticaj,  a i ¹tampa joj se pridru¾ila,  pa su zajedno satanizovali bend i album. Bend je krenuo na svetsku turneju.
187 svirki u 308 dana. Posto je bend bio satanizovan u Americi,  oni su tamo odr¾ali samo 106 koncerata?! ``The Beast on the Road`` turneja,   je prva mamutska turneja,  a Bend æe kasnije posle svakog albuma da ide na takve turneje.

``The Number of The Beast`` otvara novu Eru Heavy Metal-a,  posle ``British Steel`` od Judas Priest-a!

Ipak posle turneje,  bend napu¹ta bubnjar Clive Burr (odlazi zbog previ¹e koncerata i ostalog,  ¹to on ne ¾eli)
Prvi put je svima ¾ao ¹to se to dogodilo,  Steve mora da naðe novog bubnjara….

-`Piece of Mind` 1983.
(Bruce Dickinson,  Steve Harris,  Adrian Smith,  Dave Murray,  Nicko McBrain)

Snimljen je album. Singl``Flight of Icarus`` ga najavljuje.
Za bubnjevima je Nicko McBrain(ex-Trust) (on je jednom veæ svirao za Maiden-e,  u Belgiji,  jer je Clive Burr bio bolestan. Imao je Eddie-vu masku na glavi).
Nicko je postao uzor mnogim bubnjarima,  i jedan od najboljih ¹to se tièe bas pedale. To je potvrdio i poznati bubnjar Mike Portnoy ``Dream Theater``.
Steve Harris / Nicko McBrain – ritam sekcija,  postala je jedna od najboljih na svetu.
Pored Steve Harris-a,  za muziku i tekst,  bili su anga¾ovani Bruce i Adrian.
Bend je krenuo na turneju,  143 koncerta,  zvezde veèeri pored Judas Priest-a,  Ozzy-ja,  Scorpions-a,  Def Leppard-a…



``Pre samo èetiri godine,  svirali smo po klubovima,  a sad smo na svetskoj turneji i zvezde veèeri.
Odu¹evio me je plakat,  kad sam video da smo zvezde veèeri ukljuèujuæi i sve moje heroje.``

Steve Harris

©ta je doneo Piece of Mind….
Pored albuma The Number of The Beast,  Piece je progla¹en za jedan od najboljih u svetu Heavy Metal muzike.

Murray/Smith gitar duo
Harris/McBrain ritam sekcija
Dickinson vokal
Poèeci novog albuma….

-`Powerslave` 1984.
(Steve Harris,  Bruce Dickinson,  Nicko McBrain,  Adran Smith,  Dave Murray)


``Kraj stare i poèetak nove Ere``

Steve Harris


Singl ``Two minutes to Midnight`` najavljuje album.
Me¹avina svega na albumu,  donela je odlièan album.
Od Spitfajera,  preko Piramida,  do stihova Coleridge-a…..Opet jedna od klasika Heavy Metala.
Bend kreæe na turneju,  a to æe biti jedna od najveæih! 300 koncerata za 364 dana!
Bend probija istoèni blok! Odr¾ava koncerte po tada komunistièkim zemljama! Poljska,  Èehoslovaèka,  Maðarska,  Jugoslavija - 18. Avgust 1984. Beograd). Turneja je nazvana ``Iza gvozdene zavese`` i zabele¾ena je istoimenim video snimkom.
1985. jedan deo turneje,  zabelezen je audio i video snimkom ``Live After Death``.
Postao je najprodavaniji video svih vremena, a turneja jedna od najbolje uraðenih i do dan danas,  ne samo u svetu Metala,  nego uop¹te.
Sve je u¹lo u istoriju Heavy Metala,  ali sve to je i uticalo na bend.
Tako ne¹to,  kasnije,  nikad niko nije uradio,  pa ni sam Bend.

-`Somewhere in time` 1986.
(Adrian Smith,  Dave Murray,  Nicko McBrain,  Bruce Dickinson,  Steve Harris)

Sve novo ali i dalje Iron Maiden!

Izlazi singl ``Wasted Years`` koji najavljuje album.
Hteli su ne¹to novo posle Powerslave-a i uspeli su. Snimali su album u vi¹e studija,  ¹to se i primeæuje na albumu. Po prvi put su kori¹æeni gitar i bas sintovi. Mnogim Fanovima je ovaj album jedan od najbolje uraðenih (snimljenih) albuma. Prodat u 2 miliona primeraka u ono vreme,  govori da je album odlièno pro¹ao kod publike!

Bend kreæe na turneju.
Turneju otvaraju u jednom gradiæu zvanom Beograd !!! (10.Septembar 1986. hala Pionir)
Posle turneje,  izlazi video ``12 Wasted Years`` koji predstavlja jedan pogled na Maiden od Poèetka do 1986.

1987.
Bend se sprema za novi album.
Odlazi u studio i posle dva i po meseca zavr¹ava snimanje.

-`Seventh Son of a Seventh Son` 1988.
(Nicko McBrain,  Steve Harris,  Adrian Smith,  Dave Murray,  Bruce Dickinson)

Singl ``Can I Play With Madness`` najavljuje album.

Sedmi sin je mo¾da prvi idejni album.
Svi su imali sliène ideje za album,  ¹to se prvi put de¹avalo.Zato album i ima u sebi dosta sliènosti za razliku od drugih,  koji su bili ¹aroliki.
Dosta su se trudili oko njega, pa mo¾da ga zato Steve stavlja u naju¾i krug omiljenih albuma.
Po prvi put je kori¹æen sint u pozadini.
Mo¾da se to nekima nije ba¹ mnogo sviðalo na poèetku, ali kad su èuli u¾ivo, promenili su mi¹ljenje.
Album je odlièno pro¹ao. Iza¹li su jo¹ neki singlovi  – The Evil That Man Do, The Clairvoyant, Infinite Dreams.

Bend je krenuo na turneju.
Sa sobom vode i Michael Kenney-a (klavijature).
25 zemalja u 7 meseci.
Glavna svirka na Donington-u. Hedlajneri ispred Kiss-a, David Lee Roth-a, Megadeth-a, Helloween-a,(Guns`n`Roses-a).
Najveæi Donington Show do tad. Bilo je sve predviðeno za 70.000 ljudi, pojavilo se 107.000! Najveca poseæenost od kad se organizuje Donington. Èak je i sam Bend bio nervozan pred koncert, jer nisu oèekivali toliko fanova. Jedan deo svirke, stavljen je na singl. Novinari su kao i ranije izbegavali da izve¹tavaju o tom dogaðaju…

Snimljen je Show u Birmingham-u, nazvan ``Maiden England``.
U tom gradu, Maiden ima najveæe Fanove u Britaniji, a taj grad je jedan od izvora Metala…(Black Sabbath, Judas Priest…).

Adrian Smith snima solo album``Silver and Gold`` - A.S.A.P. (Adrian Smith And Project)

Bruce Dickinson snima solo album ``Tattooed Millionaire`` (Janick Gers - gitara) i izdaje knjigu ``The Adventures of  Lord Iffy  Boatrace``.

Sti¾e nova Era za Maiden…


-`No Prayer For The Dying` 1990.
(Steve Harris, Bruce Dickinson, Nicko McBrain, Dave Murray, Janick Gers)

(slu¹ajuæi prièe, fanovi su se bojali da æe Bruce napustiti Bend…to se nije dogodilo ali u Bendu nije vi¹e Adrian?!)

Posle 7-8 god., Bend menja postavu.
Umesto Adrian-a, u Bend sti¾e Janick Gers (ex-B.Dickinson Band, Gillan Band…)
Adrian se posveæuje solo karijeri…

``Holy Smoke``  - singl koji najavljuje album.

Za razliku od Sedmog sina, No Prayer je snimljen opu¹teno u Steve-ovom studiu, Essex. Album je snimljen u `opu¹teno - u¾ivo` fazonu…
Posle svega ¹to se dogaðalo…(naporan rad na Seventh Son, odlazak Adrian-a, novi talasi u muzici…) Maiden je snimio album, da ne bi pravio veliku pauzu izmeðu albuma, zbog Fanova.

Album je ipak do¾iveo uspeh.Na top listi u Britaniji, zadr¾ao se dugo na drugom mestu.

Bend je krenuo na turneju.
1991. izlazi singl ``Bring Your Daughter to the Slaughter``.
Iza¹ao je video ``Ten Years After`` - kolekcija singlova / spotova.

Posle odmora…Bend je spreman za novi album…


-`Fear of the Dark` 1992.
(Dave Murray, Janick Gers, Nicko McBrain, Bruce Dickinson, Steve Harris)
(Omot-Eddie uraðen je od ruke Melvyn Grant-a)

Singl ``Be Quick or be Dead`` najavljuje album.

Album se odmah popeo i zadr¾ao na prvom mestu Top liste.
Maiden se vratio na put. Razbudio je stare i dobio nove Fanove.

Bend kreæe na turneju i normalno, zvezda je veèeri na Castle Donington-u!
Iza¹ao je video snimak ``Donington Live 1992``.

Dok se Steve bacio na video snimke sa turneje, Bruce je snimao solo album.
Bend se spremao za drugi deo turneje, ali ne i Bruce. Nije vi¹e bio zainteresovan za to. Posle povuci - potegni situacije, svi su zajedno krenuli na turneju.
Posle svega, snimljena je turneja iz dva dela.
``A Real Live One`` mart 1993. i ``A Real Dead One``oktobar 1993.
(kasnije se Steve kajao ¹to je to iza¹lo, jer je Bruce pokazao neinteresovanje za Maiden)

Ipak, iza¹ao je i  ``Raising Hell`` video. Poslednji sa Bruce Dickinson-om!

Posle svega,  Paul Bruce Dickinson napu¹ta Iron Maiden !


Novi vokal…


Audicija…
Na adresu za audiciju, stiglo je 12.000 snimaka!
Prva selekcija, bila je: Da nije primadona - Psiholo¹ki zdrav - Nema sliènosti sa prethodnim vokalom - Nepoznat - Siguran pred velikom publikom - Totalno odgovoran - ®eljan uspeha

Izbor je pao na Blaze Bayley-a (ex-Wolfsbane).
Blaze i Wolfsbane su bili predgrupa Iron Maiden-u 1990.

-`The X Factor` 1995.
(Steve Harris, Blaze Bayley, Dave Murray, Janick Gers, Nicko McBrain)

Singl `Man on the Edge` najavljuje album.

Britanska ¹tampa opet napada Maiden i album.Album se na Britanskoj listi, nalazio na osmom mestu. U Nemaèkoj i Francuskoj je progla¹en za najbolji album godine. Da li je X Factor bio lo¹ album?!

Mnogi su gledali Blaze-a kroz oèi Bruce-a, ne dajuæi ¹ansu novom vokalu…

Bend kreæe na turneju. 139 koncerata za godinu dana. Po prvi put su obuhvaæene zemlje u kojima nisu nikad svirali, ili dugo god. nisu imali svirku (Ju¾na Afrika, Bugarska, Rumunija, Slovenija, Izrael, Èe¹ka…)

Album je prodat u preko million primeraka, ¹to pokazuje da je album dobro pro¹ao.

1996. Izlazi prvi put "Iron Maiden Best of "- kompilacija `The Best of the Beast`
Na njemu se nalazi i novi singl - pesma `Virus`.


-`Virtual XI` 1998.
(Blaze Bayley, Steve Harris, Dave Murray, Nicko McBrain, Janick Gers)

Virtualnih Jedanaest: 11 studijski album, 11 igraèa u fudbalu.

Singl `The Angel and the Gambler` najavljuje album.

Album je malo svetliji od predhodnog, i manje ima primesa Heavy Metal-a.
Opet Britanski novinari nisu shvatili poentu albuma…koji put…

Album je po njima lo¹, ali fanovi misle drugaèije. Prva svirka u Britaniji, bila je rasprodata u jednom danu…lo¹ album?!

Uporedo sa albumom, pojavljuje se video igra `Ed Hunter` i fudbalski tim `Maiden - Virtual XI` - èlanovi Benda i svetske (ex???) zvezde fudbala, naravno èlanovi engleskih premijerliga¹a i reprezentativci svojih zemalja: Stuart Pearce (Newcastle Utd & England), Faustino Asprilla (Parma & Columbia), Paul Gascoigne (Glasgow Rangers & England), Ian Wright (Arsenal & England), Patrick Viera (Arsenal & France), Marc Overmars (Arsenal & Holland)).

Bend kreæe na turneju.Britanija, Evropa, Ju¾na Amerika…
Turneja je odlièno pro¹la, ali…



``Jedina briga, ¹to se tièe Blaze-a, bila je da on nikad ranije nije imao toliko duge turneje,
ponekad, svakodnevne svirke u vi¹e meseci… Ne znam, za¹to su dvoèasovni koncerti, svaki dan, toliko uticali na njega…``

Steve Harris

(zbog sliènih razloga, Clive Burr je napustio Maiden. Kasnije i Bruce D.)

Pre Maiden-a, Blaze nije imao du¾e svirke od mesec i po dana, a u Maiden-u, morao je da izdr¾i i godinu dana…
Svakodnevne svirke su uticale na njega, i to se primeæivalo na koncertima…
Nije mogao da sve to izdr¾i, èak su otkazali nekoliko koncerata…
Sve to je uticalo na Steve Harris-a i ostale u Bendu, da Blaze Bayley vi¹e ne bude vokal u Maiden-u.
Posle 4 godine, Blaze Bayley odlazi iz Iron Maiden-a.

``To ¹to se desilo, mo¾da je najbolje za sve nas. Kajanja? Mo¾da nekoliko, ali ni jedno za spominjanje…``

Blaze Bayley

Posle odlaska Blaze-a, bend nije stajao.
Neki albumi su remasterizovani, neki singlovi ubaèeni, `The Eddie Box Set`, `In Profile` - bonus intervju CD, nova realizacija ``Ed Hunter`` video igre…

Nova Era Iron Maiden-a…

Novi Iron Maiden! 1999.
U Bend se vraæaju Dickinson i Smith!
Janick Gers ostaje u Bendu.

Iron Maiden - Steve Harris, Bruce Dickinson, Nicko McBrain, Dave Murray, Janick Gers, Adrian Smith

Bend sa tri gitare.

Bend kreæe na turneju, da predstavi nove èlanove…?!


( 2000. Iron Maiden dobija presti¾nu nagradu ``Ivor Novello Award`` Britanska Akademija Kompozitora i Textopisaca )

-`Brave New World` 2000.
(Dave Murray, Janick Gers, Adrian Smith, Nicko McBrain, Steve Harris, Bruce Dickinson)

Singl `Wicker man` najavljuje album.

Album odlièno prolazi kod publike! U mnogim zemljama je prvi na listi.

Bend kreæe na turneju. Obilaze ceo svet.

Izlazi audio i video zapis sa turneje `Rock in Rio` 2001.
250.000 Fanova…(izdato 2002.)

2002. Bend odr¾ava nekoliko dobrotvornih koncerata, za leèenje Clive Burr-a od te¹ke bolesti (multipla skleroza).
2002.Iron Maiden izbacuje dva Singla ``Run To The Hills`` i ``Run To The Hills-Live``.
Sav novac od Singlova ide za pomoæ Clive Burr-u.

Bend pravi malu pauzu.

2003. Bend kreæe na turneju ``Give me Ed…Til I`m Dead``
Na turneji predstavlja novu pesmu `Wildest Dreams`, koja æe biti na novom albumu.


-`Dance of Death` 2003.
(Nicko McBrain, Adrian Smith, Steve Harris, Janick Gers, Bruce Dickinson, Dave Murray)

Singl `Wildest Dreams` najavljuje album.

Album je malo bla¾i, i drugaèiji od predhodnog, ali dobro prolazi kod publike (u prvih 6 meseci,prodat je u milionskom tira¾u).

Bend kreæe na turneju (prvi dan - 19.X 2003. Debrecin - Maðarska)

Izdaje dva singla `RainMaker` i `No More Lies`….

2004.(Mart) Bend zavr¹ava turneju i pravi pauzu…

Izbaèen ``The Early Days``DVD (Novembar `04.)
Neobjavljeni snimci Benda iz perioda `80.-`83.
Home Video,Intervjui,Dok.film,Fotografije...



``The Number of The Beast`` Singl (16.11.`04.)
Zbunjujuæe?Zar nije veæ iza¹ao pre 22 god.?
Iza¹ao je novi Singl sa "starim" imenom ali sa novim sadr¾ajem...
Singl sadr¾i u¾ivo pesme iz 2002.,Video-The Beast(Camp Chaos Verzija) i u¾ivo 2002.
Singl zvanièno izlazi 3.Januara 2005. Povodom "25"godina Iron Maiden-a !!!

3.Januar 2005.
Novi Singl ``The Number of The Beast``

Bend kreæe na novu Turneju... Maj `05.

''Eddie Rips Up Tour''
( Pesme sa prva èetiri albuma! )


15 Avgust 2005. iza¹ao singl "The Trooper"


19. Avgust 2005.
Iron Maiden dobija "Zvezdu" na Rock Walk of fame - Hollywood !



"Death On The Road" Live CD (29.Avgust 2005.)
(snimljeno u Dortmundu 2003.)


2.Septembar 2005.
"Live At Hammersmith" - Dobrotvorni koncert za "Clive Aid / MS Trust Fund"


Novembar - Decembar 2005.
Aukcija za "Clive Burr / MS Trust Fund"
Jedan od predmeta na aukciji, bila je gitara Dave Murray-a,
sa potpisima benda i samog Clive-a.


2006.


"Death On The Road" DVD (6.februar 2006.)
(snimak sa koncerta u Dortmundu 2003.)


Mart 2006.
DVD "Death On The Road" - UK DVD chart No.1 !






April 2006.
Zakazuju se svirke za kraj godine...
... a mi i dalje ¾udno i¹èekujemo...

(skraæena verzija biografije )

(Podaci su uzeti iz Oficijalne Fan Klub Biografije (do 2000), od èlana Iron Maiden FC - England, iz Srbije)
(prevod i obrada - L.H.)