Du¾ina studija ogranièena

Started by Bred, 03-09-2006, 19:39:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Lena

OK, hvala...jeste glupo pitanje ali better safe than sorry...

pereca

Nije glupo pitanje. Zakon je glupo napisan, tj. neprecizno. Bojim se da ce ga svako tumaciti kako mu odgovara, ali sta je tu je.

Lena

E kad nije, da postavim jo¹ par takvih...  :lol:

Nama starijim studentima je znaèi bitno da zavr¹imo fakultet u roku koji nam je dat (za mene konkretno 4 godine -  èetvrta+peta+2 godine) bez obzira na to da li æe ukupna du¾ina takvog studiranja prema¹iti 10 godina?

pereca

Upravo tako.
Tih 10 godina se odnosi na nove generacije studenata koji idu po Bolonji.

bondzi

Ja sam sad treca i jasno mi je da imam 4+5+2god ali mi nije jasno da li imam pravo da obnovim neku od godina ?

Lena

Ima¹ pet godina...predviðeno je da u tom roku odslu¹a¹ treæu, èetvrtu, petu i onda ima¹ jo¹ dve godine da zavr¹i¹. Mo¾e¹ da obnovi¹ godinu ali to ne 'raste¾e' rok, on je takav kakav je...pa se uklapa¹. Npr. ako sledeæe godine obnovi¹ treæu a potom èetvrtu i petu odslu¹a¹ zaredom, umesto dve godine imaæe¹ samo jednu da zavr¹i¹ fakultet jer si jednu veæ 'potro¹ila' obnovom...tako sam ja shvatila.

bondzi

Leno hvala!
Ja sam mislila da imas pravo da odslusas 3,4,5 sve dok postoji generacija koja ide po starom programu + 2 god.
Jer po tome sto ti kazes ispalo bi da student koji redovno upisuje godine ima 7 god. da zavrsi fakultet , dok ove nove imaju 10 god.
Pereco,da li bi ti mogla da nam razresis dilemu?
Hvala ti unapred!

Smrda

imate na ranijim postovima odgovor na dilemu......
ja sam treca i imam jos 5 god fore da zavrsim fax po zakonu....
procitajte odgovore od ranije....

Masha

Ovde se postavlja pitanje sta sa onima koji obnavljaju godine. U zakonu koji je donet 2002.godine pise da imate 2 godine od isteka apsolventskog roka da zavrsite studije po starom programu, a ako tada ne zavrsite mozete da nastavite studije po novom uz naknadu troskova. Dakle, ako ste sada treca godina, obnovili je ili ne, imate 5 godina - cetvrta, peta, apsolventski + 2 god. Zakonom nije odredjeno koliko puta mozete obnoviti godine vec je receno samo da imate pravo da obnovite 2 razlicite god. i zadrzite svoj status i da ga gubite ako obnovite 2 puta istu. Problem cete imati jedino ako studirate po starom, a npr. cevrttu treba da upisete kada stize generacija po novom. U tom slucaju ne znam sta ce se raditi i taj problem najvise muci generaciju 2005/06 jer ce oni biti u toj situaciji ako obnove koju godinu.

Becks

Ma nista morace da se pomire sa sudbinom

Lena

Masho, sad si me zbunila... :hm

Quote from: masha on 03-10-2006, 23:34:47
U zakonu koji je donet 2002.godine pise da imate 2 godine od isteka apsolventskog roka da zavrsite studije po starom programu, a ako tada ne zavrsite mozete da nastavite studije po novom uz naknadu troskova.

QuoteDakle, ako ste sada treca godina, obnovili je ili ne, imate 5 godina - cetvrta, peta, apsolventski + 2 god.

A ¹ta bi s onom jednom godinom potrebnom da bi se odslu¹ala treæa?

bondzi

Masho, u novom zakonu koji pocinje da se primenjuje od ove godine ima 123 clan koji se odnosi na stare studente koji kaze da student ima pravo da odslusa redovne studije 5 +2 god , sto je u potpuno razlicito od tog zakona iz 2002.

pereca

Lena je gore sve objasnila i u pravu je.
Oslanjajte se na novi Zakon i pravilo 5+2, a naravno na vama ja da birate kako cete rasporediti te +2 godine, mozete da ih utrosite na obnovu ili apsolvetski staz.

majce

moze li neko da napise sta pise tacno u novom zakonu za stare studente! po kom zakonu se "vode"ljudi koji su upisali '96,a od ove godine su apsolventi? po isteku apsolventskog koliko jos vremena ima za zavrsetak studija po starom programu? hvala!!!

pereca

Quote from: majce on 04-10-2006, 13:24:54
moze li neko da napise sta pise tacno u novom zakonu za stare studente! po kom zakonu se "vode"ljudi koji su upisali '96,a od ove godine su apsolventi? po isteku apsolventskog koliko jos vremena ima za zavrsetak studija po starom programu? hvala!!!

Jos dve godine po isteku redovnog apsolventskog staza.
Evo adresa gde mozes pogledati novi Zakon o visokom obrazovanju
http://www.mps.sr.gov.yu/code/navigate.php?Id=436