Godina na poklon studentima u Splitu

Started by Bred, 02-10-2006, 08:21:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

REFORMA - Senat Splitskog sveuèili¹ta doneo je odluku da se svim studentima prve godine dopusti upis u drugu godinu bez obzira na to koliko su ispita prethodno polo¾ili. Drugim reèima, prva generacija splitskih "bolonjaca" upisaæe vi¹u godinu studija èak i onda ako u dva prethodna semestra nisu makli dalje od poèetka.

Senat je u saop¹tenju naveo da odluka nikako nije u suprotnosti sa Bolonjskom deklaracijom, premda se mo¾da tako èini, jer "bolonjski" proces obrazovanja podrazumeva intenzivno studiranje i polaganje ispita tokom cele godine, po principu "odslu¹ano-polo¾eno".

Odluka, prema obrazlo¾enju, neæe dovesti u pitanje obavezu studenata da u roku od pet godina diplomiraju. Njihovo je pravo, kako se tvrdi, da u Splitu svaki ispit mogu polagati ukupno osam puta (!?) i da jednu akademsku godinu mogu "rastegnuti" na dve kalendarske. ||||

<a href="http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=743" rel="nofollow">Izvor</a>

Adonis_Vernalis

Kako je u Zagrebu? Moguce je napraviti paralelu izmedju Zagreba i Beograda... Ono sto je Zagreb za njih, to je (jos uvek) Beograd za nas... barometar, ako nista drugo...

pereca

Auuuu  :shock
Nista mi ovde nije jasno? Ali dobro, ko zna kakva su im pravila  :roll:
Ucinili su im medvedju uslugu, upisace drugu godinu i u toku nje ce morati da polazu i spite iz obe godine. Pa ne moze u nedogled tako.

Ne znam tacno kakav je sistem studija u Zagrebu, ali znam kakav je na Sveucilistu u Osijeku. Ima slicnosti sa nasim sistemom, ali oni su uglavnom isli na to da samo podele stare predmete i dodele im  ESPB,  pa im je nastala totalna zbrka. A kad su videli da malo studenata postize, onda su u poslednja dva roka spustili kriterijume i studenti su masovno ispolagali ispite. Mislim da ce ove godine praviti reviziju sistema studija.