Menadzment/marketing u farmaciji/zdravstvu

Started by Nadja, 05-10-2006, 12:12:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Quote from: stef on 06-10-2006, 21:52:12
Kao drugo menadzent i marketing nije ista stvar...

I to htedoh da naglasim... Koliko god to smesno zvucalo, to su sada dve potpuno razlicite nauke.
Iskreno, meni je potpuno degradirajuce da jedan farmaceut ili lekar nosi kese sa promo stvarima njegove kompanije i isto deli lekarima koji rade u zdravstvenim ustanovama. Nemojte se zavaravati da cete cim zavrsite fax i spec dobiti neko executive mesto u firmi. Mnogo rada, znoja, dokazivanja, slusanja sefa koji nema ni delic vaseg obrazovanja pa tek onda jedan stepenik vise, cisto da kazete da napredujete, a i dalje ste obican komercijalista.  Naravno, postoji i druga strana, a to je Vladimir spomenuo, kako prehraniti porodicu. Progutati svako g... jer je sistem poslovanja u nasoj zemlji takav kakav je. Mozda Vam je sada jasan moj stav da ne razumem zasto bi farmaceuti radili ovakav posao. Zasto zavrsiti medicinu i raditi kao komercijalista!? Zasto jedan farmaceut mora da kreira npr budzet predstavnistva u kom radi. TOTALNA glupost! Iskrenom, ako vam je sve ovo ok promasili ste fax.
Kao ex FON-ovac, skapirao sam da za su Marketing i Menadzment slicni programiranju - treba imati kliker za to. Izuzetno siroke nauke i da bi se bavili njima morate da usvojite i znanje. Verujem da ce proci i to da je dovoljno obuci odelo, staviti dobar parfem i sebe nazvati marketinskim ekspertom ili menadzerom. Potrebno je znanje.

Zemunac

Quote from: Nadja on 06-10-2006, 22:12:38
ali moras da verujes da mozes da uspes da bi stvarno i uspeo (u zivotu/poslu.. svemu :wink:)
Quote from: vladimir on 06-10-2006, 18:47:03

tako je!  :lol:

Ali, dokle mi ne dostignemo taj nivo razvoja, moraæu od neèega da hranim sebe i svoju porodicu tako da bih, za prvo vreme, i te kakao radio u marketingu i menad¾mentu lekova.Barem dok sam jo¹te mlad...

hvala bogu!

Darker

Jok, kad budem osnovao svoju lab unajmiæu menad¾era. Gnu¹am se te pomisli... da, radio sam neki test za menad¾ere na netu, osvojio sam 22% :> :> :> :> ne zanima me. ne ¾elim da znam. Pomenuo sam 100x onog rusa... On je car. Ostali su birokratski ¹rafovi koji misle da imaju svoje ¾ivote...

Vampire 666

Quote from: Korisnicko Ime on 07-10-2006, 08:18:54
Quote from: stef on 06-10-2006, 21:52:12
Kao drugo menadzent i marketing nije ista stvar...

I to htedoh da naglasim... Koliko god to smesno zvucalo, to su sada dve potpuno razlicite nauke.
Iskreno, meni je potpuno degradirajuce da jedan farmaceut ili lekar nosi kese sa promo stvarima njegove kompanije i isto deli lekarima koji rade u zdravstvenim ustanovama. Nemojte se zavaravati da cete cim zavrsite fax i spec dobiti neko executive mesto u firmi. Mnogo rada, znoja, dokazivanja, slusanja sefa koji nema ni delic vaseg obrazovanja pa tek onda jedan stepenik vise, cisto da kazete da napredujete, a i dalje ste obican komercijalista.  Naravno, postoji i druga strana, a to je Vladimir spomenuo, kako prehraniti porodicu. Progutati svako g... jer je sistem poslovanja u nasoj zemlji takav kakav je. Mozda Vam je sada jasan moj stav da ne razumem zasto bi farmaceuti radili ovakav posao. Zasto zavrsiti medicinu i raditi kao komercijalista!? Zasto jedan farmaceut mora da kreira npr budzet predstavnistva u kom radi. TOTALNA glupost! Iskrenom, ako vam je sve ovo ok promasili ste fax.
Kao ex FON-ovac, skapirao sam da za su Marketing i Menadzment slicni programiranju - treba imati kliker za to. Izuzetno siroke nauke i da bi se bavili njima morate da usvojite i znanje. Verujem da ce proci i to da je dovoljno obuci odelo, staviti dobar parfem i sebe nazvati marketinskim ekspertom ili menadzerom. Potrebno je znanje.

e oko ovoga se u potpunosti slazem sa tobom...

stef

Pazi sada. U nasoj zemlji ne postoji mnogo izbora.Oni koji imaju priliku da odu preko, imaju mnogo vece mogucnosti da izaberu sta ce posle faksa. a sta mi imamo ovde? :hm Da radis ili otvoris apoteku...BOOORRRING.Mi nemamo mogucnosti da pokazemo to sto smo naucili na faksu u apoteci, izuzev u nekim retkim drzavnim apotekama,ali dobro neko voli i taj posao, mada je meni trgovacki (znam imam apoteku). Idemo dalje, ostati na faksu...  :lol2:. Upisati doktorske studije mogu samo oni koji su na vreme pocel ida uce (2%). Rad u agenciji za lekove deluje simpaticano, pruza mogucnosti za nadogradnju. Laboratorijski posao, pa malo je vise rezervisan za biohemicare... I da ne tupim vise, kasno je, ali to je sve posledica, sto ne ucimo prave stvari na faksu, i sto nemamo adekvatne specijalizacije. Mi pravimo specijalizante kada nam trebaju u odredenoj oblasti, umesto da specijalizanti razvijaju kod nas te oblasti. Nisko smo postavljeni na lestvici...svi nam pricaju kako smo "elitni" a ne vidim elitne poslove. Farmaceut koji zavrsi preko ima priliku da radi kao klinicki farmaceut (za mene je to posao sa 5 zvezdica), u oblastima istrazivanja (van fakulteta, vec u nekim laboratorijama), i naravno ogromne mogucnosti za nastavak studija, jer mora nekako da se zaokruzi znanje. Na primer, nasao sam, i to samo za oblast Pariza, i to samo za strane studente,tj. studente koji su zavrsili farmaciju u stranoj zemlji (van EU), negde oko 50 smerova postdiplomskih studija (m1 i m2). Ono sto treba da se shvati je da KADROVI prave potraznju, a ne obrnuto kao kod nas. Ovo jeste malo  :OFF, ali mislim da se nadovezuje na pricu.
A menadzent je odlicna stvar, na zalost je kod nas zajedno sa marketnigom toliko toliko iskorisceno u medijima, svakodnevnoj komunikaciji, i zloupotrebljavano, da deluje repulsivno. Kod nas menadzer je neko ko nije mogao da bude nista drugo. A menadzer je grubo receno rukovodilac, a farmaceutu, samo farmaceut bi trebao da rukovodi. Zar ne? A to je jako zanimljiv posao, jer treba organizovati ljude, poznavati ih, znati sta oni zanju, i jos puno toga. A to mozes da iskusis samo ako to radis. Ja sam imao tu srecu da radim u par navrata kao zamenik direktora u nekim prodavnicama preko (da se ne lazemo to su prodavnice koje imaju preko 50 radnika i kadrova, i 500-1000 m2, tako da su ozbiljne) ovog leta kao zamenika menadzera turistickog kompleksa Bercy-Village, i mogu vam reci da taj posao stvarno nosi puno adrenalina. :loptica
Marketing...mislim da postoje agncije koje su strucnije od farmaceuta u toj oblasti...
  Farmakopolitika ce doneti dobrog nasoj zemlji, tj. farmaceutima u nasoj zemlji, jer mislim da ce obucavanje farmaceuta u toj oblasti, znatno doprineti jacanju farmaceutskog lobija u nasoj zemlji, i manje dozvoliti gazenje lekara, i da ce farmaceut konacno postati ono sto treba da bude, savetodavno i [font=Verdana]restrikciono[/font] telo lekaru.

vladimir

Buraz, naravno da je sve to ¹to si rekao taèno.Samo, proæi æe jo¹ puno vode Dunavom dok se potpuno ne promeni sada¹nji koncept lekara koji pripisuju lekove na osnovu empirije, a farmaceut ih samo izdaje.Definitivno æe veliki uspeh biti kada farmaceuti budu akktivno ukljuèeni u rad sa lekarima oko dono¹enja odluke u vezi terapije lekovima jer tome i treba da se te¾i.Veæi æe biti procenat izleèenih pacijenata u zdravstvenim ustanovama.U aprilu sam bio uèesnik seminara u vezi Farmakoterapijskog pristupa koji su organizovali NAPSER i YUMSIC na na¹em faksu.TAda smo mi i studenti medicine u radionicama obradjivali sluèajeve dono¹enja odluke u vezi terapije pacijenata.I jako smo lepo odradili te radionice.Zahvaljujuæi agilnosti i idejama profesorke Branislave Miljkoviæ pokazano je da rad takvih timova ( lekara i farmaceuta ) je moguæ i da mora u buduænosti da se ostvaruje takva saradnja.Da je vi¹e ljudi u na¹oj struci kao ¹to je ona, zaista bi se to i ostvarilo i postalo praksa.I to bi bio jako cenjen i dobro plaæen posao.I ne bismo morali da se cimamo sa marketingom ili menad¾mentom, imali bismo aktivnu ulogu u leèenju pacijenata ( pored izdavanja i pravljenja lekova ) , ¹to je izuzetna stvar.

Korisnicko Ime

Cinjenica je da je stanje u drzavi takvo kakvo je i da farmaceuti i lekari nemaju mnogo izbora. Meni je samo zao da se tolike godine truda i znanja protrace na posao komercijalisre.
Stef, reci mi zasto mislis da bi farmaceut i samo farmaceut trebao da rukovodi? Za to sto kazes da su termini marketing i menadzment zloupotrebljeni, apsolutno se slazem. Pored toga sto su zloupotrebljeni, ovim oblastima se srozao nivo. Od sirokih "nauka" doslo se do toga da se manadzerima nazivaju cak i oni trgovci koji valjaju rolex satove i armani kosulje, od vrata do vrata, za samo 15€. Imao sam prilike na FON u da vidim kako izgledaju marketinski projekti i istrazivanja koja se obavljaju mesecima i uz mnogo truda i znanja. A svi misle to je peace of cake

vladimir

Quote from: Korisnicko Ime on 08-10-2006, 09:11:13
Stef, reci mi zasto mislis da bi farmaceut i samo farmaceut trebao da rukovodi?

Verovatno je moj bratiæ mislio da ipak ne mo¾e ekonomista ili FON-ovac da se toliko razume u problematiku odgovarajuæih lekova ili opravdanost prodavanja pojedinih lekova na u¹trb profita.Za taj deo posla ipak treba da bude zadu¾en neko iz medicinske bran¹e, medicinar ili farmaceut, jer je osnovno u prirodi na¹eg posla pomoæ ljudima naru¹enog zdravlja.Ali, u na¹oj zemlji je i bolest postala oblast u kojoj se mo¾e ostvariti dobar profit ¹to mnogi zloupotrebljavaju, na ¾alost.

Korisnicko Ime

Pazi ovako, mislim da bi executive kombinacija Fon-ovac ili ekonomista + farmaceut bila idealna kombinacija.

vladimir

Definitivno da.FArmaceut koji bi vodio raèuna o ostvarivanju terapijskog cilja bez kr¹enja etièkih normi, a ekonomista ili FON-ovac koji bi bili u menad¾mentu.Samo, koliko je to moguæe u ovom vremenu i u ovakvim okolnostima u zemlji? :hm

stef

Samtra se da je dobar prodavac onaj koji moze bilo sta da proda, teleskop, garderobu, a da pritom ne zna o tome.Medutim nasa bransa je ipak specificna. Kao prvo lekove mogu da prodaju samo farmaceuti i lekari.Iapk mi pricamo o zdravstvu, nije posao sala.Kao drugo sto bolje poznajes svoje proizvode, bolje ces ih prodavati (pricam generalno).A moras da budes vrhunski strucnjak da naucis farmaceuta da "proda" lek, a da pritom nisi to nikad radio, niti znas sta taj lek radi.Sigurno da bi bilo lepo imati u firmi ekonomiste, kao savetnike, za obucavanje kadrova u "ekonomskom" smislu. Ali zato postoje m1 i m2 postdiplomske za farmaceute i lekare u oblasti menadzmenta. Zdravstvo je, i treba da ostane zatvoreno kolo, jer mi nemamo samo kao krajnji cilj "benefit" vec i zdravlje pacijenata.Bar bi tako trebalo da bude.

Nadja

A jel moze neko da mi objasni sta su to m1 i m2 postdiplomske?  :stid: :stid:

stef

vladimir

Zavr¹i¹ to i postane¹ Master Of The Universe... :wink:

Nadja

dajte malo podrobnije objasnjenje!  :wink:
jel pricate o inostranstvu ili nashem faksu?