Menadzment/marketing u farmaciji/zdravstvu

Started by Nadja, 05-10-2006, 12:12:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Nadja

Cao svima! Postavila sam ovu temu jer me zanima koliko ljudi je uopste zainteresovano ovom oblascu? Ja planiram da upisem specijalizaciju, samo jos uvek ne znam gde  :> Kako uopste vidite sebe u tom poslu i sta mislite koje su sve mogucnosti? Volela bih da popricam sa nekim na tu temu, jer je malo ljudi koje to interesuje...
:~

Korisnicko Ime

Pazi ovako... Obzirom da saradjujem sa farmaceutima koji su u ovoj oblasti znam da su mogucnosti ogromne. Brzo napredovanje u karijeri, konstantni seminari sto u zemlji sto u inostranstvu, veliki kes. Kvaka je, da li jedan farmaceut treba da pet godina uci to sto uci da bi nakon zavrsenog faksa radio kao "putujuci trgovac", sales menager ili eventualno u marketingu neke farmaceutske kompanije.

Nadja

Ja mislim da neko ko je zavrsio ekonomiju ili fon ili nesto srodno, ne moze dobro da radi taj posao, jer nema struchno znanje o lekovima i sl.! A menadzment je realno neshto za shta treba da imash osecaj, plus malo teorijske potkovanosti.. Mnogo vece postovanje stichesh sa diplomom nasheg faksa... Mene lichno najvishe zanima rad u nekoj privatnoj bolnici, zato sam i rekla zdravstvo... ali nemam josh tachnu predstavu kako bi to sve izgledalo...

Zemunac

Quote from: Nadja on 05-10-2006, 12:42:26
Ja mislim da neko ko je zavrsio ekonomiju ili fon ili nesto srodno, ne moze dobro da radi taj posao, jer nema struchno znanje o lekovima i sl. Mnogo vece postovanje stichesh sa diplomom nasheg faksa...

Tacno tako!  Ova tema je ono sto i mene zanima, samo sto ja imam jos dosta vremena da o tome razmisljam!!!!   :>
znam da ovu godinu mogu da upisu studenti ekonomije,fona i farmacije, ali je daleko bolje biti farmaceut i upisati ovu godinu!! (upoznat si sa svim lekovima i sta je ljudima najpotrebnije)

Darker

Ok, iako je bilo dosta sliènih tema, ova je nekako ubola u centar sa naslovom pa je dozvoljavam, ako bred nema ni¹ta protiv :K :K

Elem, veæ sam rekao vi¹e puta, farmaciju sam izmeðu ostalog upisao da nikad u ¾ivotu ne bih morao da èujem reèi: marketing, menad¾er, PR, advertajzing, konsalting...gledaæu da u tome max.istrajem...

Vampire 666

naravno da da ...da sam hteo tim stvarima da se bavim upisao bih drugi najdosadniji fakultet na svetu - ekonomiju

Zemunac

pa ne moras u sustini ni da upisujes tu godinu za marketing i menadzment, mozes se baviti zastupnistvom lekova za nase trziste(i naravno proizvodnju lekova) sa nasom diplomom, jel ipak kao farmaceut znas sve sto je potrebno za tako nesto(ma mozes da pravis,kupujes,prodajes lekove ....  ,     
ma mozes sta 'oces   :K     :loptica

Nadja

A jos bolje je to sto ocigledno nije puno ljudi zainteresovano, sto znaci vise posla za mene  8) :>

Korisnicko Ime

Jedna stvar,
danas sam pricao sa jednim kolegom koji je lekar, a bavi se menadzmentom u farmaciji (silom prilika) i on mi rece da je ta tradicija (da farmaceuti i lekari rade kao menadzeri) zastupljena samo u nekoliko zemalja, prvenstveno istocne Evrope. Po nekim njegovim saznanjima, kao i po kretanju trendova, kaze da to nece biti praksa jos dugo.

Nadja

Cisto sumnjam, jer sam na stranim sajtovima pre svega americhkim nashla dosta o tome,i da postoje velike mogucnosti za farmaceute... Al moje misljenje je da nije ni bitno koji si faks zavrsio ako znas sta hoces i dobro radis svoj posao.

vladimir

Poenta je ¹to se svuda u razvijenom svetu farmaceuti opredeljuju za poslove u klinièkoj farmaciji, zato ¹to je to grana farmacije koja je u velikom razvoju.Ali, dokle mi ne dostignemo taj nivo razvoja, moraæu od neèega da hranim sebe i svoju porodicu tako da bih, za prvo vreme, i te kakao radio u marketingu i menad¾mentu lekova.Barem dok sam jo¹te mlad...

zoe

Brat jedne devojke koju letos upoznah, Amerikanac, ima 26 godina, farmaceut, doktorirao, bavi se ovim sto stoji u naslovu teme... Vec je zaradio da kupi stan u Nju Jorku i ne samo to! Extremno visoka plata! I kaze meni ta devojka...pa dodji u USA! Elem, nije samo u pitanju istocna Evropa...

Nadja

stef

Nije to bas sve ruzicasto :~. kao zaposlis se u firmi, i za godinu dana si milioner. Da je tako, verujte ja bio zavrsio faks pre godinu dana, i ne bi gubio vreme gledajuci da se sto bolje zaposlim ili gde je najbolje da se nastave studije. Kao drugo menadzent i marketing nije ista stvar...Mozda podrobnije nesto napisem kad me ne bude mrzelo, sada ucim farmu pa me sve mrzi... :shock
Darker, ako ikada budesbio direktor, ili sef nekog odeljenja za istrazivanja,ili vodio apoteku moraces da povuces granice jer ti je za to  potrebno da budes dobar menadzer. A i krajnjem slucaju, ucices to za ispit. :lol2: Prijateljski savet...

Nadja

Naravno da nije sve ruzicasto ali moras da verujes da mozes da uspes da bi stvarno i uspeo (u zivotu/poslu.. svemu :wink:)
a marketing i menadzment,nije isto ali je srodno,u poredjenju sa ostalim mogucnostima koje imas po zavrsetku naseg faksa... a ja ne znam sta je bolje, moram prvo da polozim ispit organizacija, pa da vidim o cemu se tu bash radi, ovako su sve moja nagadjanja  :~