Menadzment/marketing u farmaciji/zdravstvu

Started by Nadja, 05-10-2006, 12:12:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

yeca

Po¹to u kuæi imam in¾enjera elektrotehnike (koji kao ni vi nije oèekivao da æe se na kraju baviti èime se bavi veæ dosta dugo i pri tom ¾iveti iznad proseka) a menad¾er je u sopstvenoj gradjevinskoj firmi (Darkeru ima toga svuda nije samo na¹a struka u pitanju) a i kod sebe sam videla neke karakterne crte koje me vode u tom smeru, mislim da mogu da komentari¹em ovu temu....
Elem, prvo i osnovno sve te FON-ove (uz du¾no po¹tovanje ali u vreme na¹ih roditelja taj fakultet su upisivali oni koji ni¹ta drugo nisu uspevali a i sad ga zovu fakultet ostalih nauka... iskreno, koje im je zvanje?? reèe mi æale pre neki dan, in¾enjer organizacije, tako ne¹to... buahahahaha), Megatre¹ove i ostale bacam u vodu....
Menad¾er mo¾e da bude obrazovana i neobrazovana osoba odn. sa zavr¹enim i nezavr¹enim fakultetom (bilo kojim) ako poseduje osobine kao ¹to je diplomatija, ume da saslu¹a sagovornika, pronicljiv je, ume da proceni èoveka, da stvori uslove koji mu najvi¹e odgovaraju, da privuèe investitore (niste ni svesni kakvih investitora ima, morate da im titrirate ja_ca mnogo pre nego ¹to ugovorite posao.... ako ga ugovorite), da NAPRAVI POSAO, da napravi pare na kraju svih krajeva a valjda ste svesni da i Srbija sve vi¹e postaje kapitalistièko (da ne ka¾em potro¹aèko) dru¹tvo gde se sve manje-vi¹e vrti oko novca i to je zakon jaèega i vi ako poku¹ate da se izmigoljite ispadate iz voza i niko vas neæe vuæi za ruku da radite posao, uvek ima onih koji æe pristati i na mizerne uslove rada i na mizeriju od kvaliteta itd...
Dakle, nikakve knjige ti ne mogu pomoæi da bude¹ menad¾er, praksa je majka... Odn. d¾aba knjige ako nema¹ gorenavedene (i jo¹ mnoge) osobine..
Uostalom, ljudi se po psiholo¹koj strukturi dele na one koji su lideri, inicijatori, predvodnici pa odatle imaju ¹anse da budu poslodavci, ¹efovi, direktori... i na radnike, podredjene, one koji su deo mase, mediokritete...
Nema nièeg lo¹eg u tome biti menad¾er. Kao ¹to rekoh, bilo ko mo¾e biti menad¾er ali ne mo¾e svako biti menad¾er u farmaciji i to je dobro jer nas izdvaja i ostavlja nama vi¹e prostora....
A da, kakve vam moguænosti ostaju ako uzmemo u obzir èinjenicu da na¹a zemlja za sada jo¹ uvek nije na nivou da mo¾e da podr¾i istra¾ivaèke radove niti ima razvijenu laboratorijsku praksu?? Sve se svodi na rad u apoteci (koji æe opet poèeti neki drugi da pljuju) ili rad u nekoj klinici ili menad¾erisanje ili eventualno ako se uvalite u neko strano predstavni¹tvo (a u razgovoru sa mnogim na¹im kolegama, studentima, vidim svi misle da samo njih èekaju u Svisfarmu i ostalim...)
I ono najva¾nije ¹to je retko ko ovde pomenuo, MORA DA SE RADI K'O KONJ..... A da vidim ko je spreman na to...
Dok ne do¾ivite ovo o èemu vam prièam, nemate realnu predstavu o tome ¹ta menad¾eri rade i koliko rade i koje su posledice toga....
Uostalom Darkeru i kompanijo koja to zdu¹no odbija, daj bo¾e da sutra van menad¾erskih krugova nadjete neki posao i platu kojom æete biti zadovoljni ali ako vam neko na tom radnom mestu ponudi odliène uslove i super zaradu, vi odbijte i zovite me da vas èastim kao ¹to bih èastila Mikija iz Velikog brata... i da vam skinem kapu...
Daaaajte ljudi, mi smo mladi, apetiti nam stalno rastu i tek æe...
A ljudski genom je svuda na svetu isti, èovek je konformista u du¹i samo mu iniciraj tu crtu... i nikad ne odbija pare...
:cvet

Korisnicko Ime

Quote from: yeca on 09-10-2006, 07:37:53
Menad¾er mo¾e da bude obrazovana i neobrazovana osoba odn. sa zavr¹enim i nezavr¹enim fakultetom (bilo kojim) ako poseduje osobine kao ¹to je diplomatija, ume da saslu¹a sagovornika, pronicljiv je, ume da proceni èoveka, da stvori uslove koji mu najvi¹e odgovaraju, da privuèe investitore (niste ni svesni kakvih investitora ima, morate da im titrirate ja_ca mnogo pre nego ¹to ugovorite posao.... ako ga ugovorite), da NAPRAVI POSAO, da napravi pare na kraju svih krajeva a valjda ste svesni da i Srbija sve vi¹e postaje kapitalistièko (da ne ka¾em potro¹aèko) dru¹tvo gde se sve manje-vi¹e vrti oko novca i to je zakon jaèega i vi ako poku¹ate da se izmigoljite ispadate iz voza i niko vas neæe vuæi za ruku da radite posao, uvek ima onih koji æe pristati i na mizerne uslove rada i na mizeriju od kvaliteta itd...

Izvini, ali ovim pokazujes koliko ne znas sta je menadzment. Upravo zbog ovoga je manadzment kod nas izvrgnut ruglu.

Vampire 666

ispade po svim ovim prethodnim postovima da samo menadzeri zaradjuju pare, a ostali rade za dz... :hm

Korisnicko Ime

Hehe...
To nam je profa programiranja rekao.. Ako zelite da zaradite kintu od programiranja, morate da imate i menadzerske vestine i znanja... Tako da izgleda da si u pravu Vamp :(

mare

Fora je da ono ¹to napravi¹( isprogramira¹) ume¹ i da proda¹!

Vampire 666

pa nisam primetio da ne-menadzeri prose po ulici...a imaju fakultetsku diplomu... :hm

Nadja

Kod nas je istina da uopste ne moras da budes fakultetski obrazovan da bi se bavio menadzmentom, ukoliko imas smisla za to!ili imas tatinu firmu   :> samo sto se iskreno nadam da ce to da se promeni kako strane firme budu otvarale svoja predstavnistva...ovde govorim uopsteno o menadzmentu, a ne nekom konkretnom.
Nije mi jasno zasto toliko ljudi ima misljenje da je menadzment glupost ili sta vec. Da je tako onda bi se svi uspesno time bavili! U nasoj zemlji je sve poremeceno i upravo zato ljudi imaju pogresna shvatanja.

Vampire 666

nije menadzment glupost, samo se previse forsira, bar kod nas , kao nesto sto je naj naj...kao svi ostali su glupi i nesposobni da zarade, samo menadzeri imaju mozak...takodje mi smeta to trpanje menadzmenta svuda...

Nadja

Ma ja mislim da je to samo zato sto je kod nas to relativno novo zanimanje, i trazi svoje mesto u svemu tome... doduse na malo agresivan nachin  :wink:

yeca

Quote from: Korisnicko Ime on 09-10-2006, 08:16:05
Quote from: yeca on 09-10-2006, 07:37:53

Izvini, ali ovim pokazujes koliko ne znas sta je menadzment. Upravo zbog ovoga je manadzment kod nas izvrgnut ruglu.
Izvini a ti zna¹???? hehe :>
Kao ¹to rekoh, dok ne do¾ivite ne znate o èemu prièate. I ja bih bila pa¾ljivija u izno¹enju stavova da ne znam o èemu prièam.

Quote from: Vampire 666 on 09-10-2006, 09:09:53
ispade po svim ovim prethodnim postovima da samo menadzeri zaradjuju pare, a ostali rade za dz... :hm
Pa jbg kad bi i vi pa¾ljivije èitali postove i sagledali pravu poruku... Èoveku najlak¹e da smisli da ga neko vredja i omalova¾ava  :roll:
Ono ¹to pi¹em je u svrhu da iznesem (na¾alost preko foruma ne mogu i da doka¾em, sve je na tome da mi verujete ili ne verujete) da menad¾erstvo (ali ne u formi da se to studira jer tako ne mora obavezno da se postane uspe¹an i sposoban menad¾er) nije lo¹e i nema lo¹u konotaciju i od toga mo¾e fino da se ¾ivi ali naravno mo¾e i od drugih delatnosti. To niko ne osporava. Malo diplomatije.... Ili da to mo¾da ne oèekujem od vas??  :hm

Korisnicko Ime

Quote from: yeca on 09-10-2006, 18:49:50
Izvini a ti zna¹???? hehe :>
Kao ¹to rekoh, dok ne do¾ivite ne znate o èemu prièate. I ja bih bila pa¾ljivija u izno¹enju stavova da ne znam o èemu prièam.

Pa jbg kad bi i vi pa¾ljivije èitali postove i sagledali pravu poruku... Èoveku najlak¹e da smisli da ga neko vredja i omalova¾ava :roll:
Ono ¹to pi¹em je u svrhu da iznesem (na¾alost preko foruma ne mogu i da doka¾em, sve je na tome da mi verujete ili ne verujete) da menad¾erstvo (ali ne u formi da se to studira jer tako ne mora obavezno da se postane uspe¹an i sposoban menad¾er) nije lo¹e i nema lo¹u konotaciju i od toga mo¾e fino da se ¾ivi ali naravno mo¾e i od drugih delatnosti. To niko ne osporava. Malo diplomatije.... Ili da to mo¾da ne oèekujem od vas?? :hm

Apsolutno se slazem sa tobom da menadzerstvo nije losa stvar, samo hocu da kazem da se stavom da svako moze da bude menadzer i da to moze da bude svako, omalovazava ta oblast. Thats my point
To ti je kao ono u soc rezimu kada su svi bili diretori, nije bitno znanje, bitna je veza. Da si malo citala moje postove, videla bi da sam napomenuo da dobrog menadzera cini kliker za tako nesto. Ali, potrebno je i znanje!!! To govorim zato sto sam studirajuci FON imao priliku i da dodjem u dodir sa ispitima kao sto su marketing, organizacija, kadrovi (recimo, menadzerski ispiti). Zasto bi se pisale knjige (prventsveno u USA), zasto bi se to toliko izucavalo da je tako naivno. Think about that.
Ja svoje stavove mogu u svakom trenutku da argumentujem. Znam i knjiski i prakticni deo price, tako da (nisam menager)...

yeca

Sve ono ¹to sam ja pobrojala da je potrebno da ima jedan uspe¹an menad¾er i jeste deo tog tovg klikera...
I veruj mi, neko je rodjen da bude a neko ne mo¾e i pored najveæe ¾elje... Zato ka¾em da to mo¾e svako da bude! I mo¾e! Nemoj da si nedokazan! Imam i ja materijalne dokaze!
A omalova¾avaju je oni koji su samoproklamovani menad¾eri...
OK, moj utisak je da smo se skapirali tako da... sve je ok!
:loptica

Korisnicko Ime