Nova fabrika lekova u Srbiji!

Started by pereca, 05-10-2006, 22:17:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

pereca

BE­O­GRAD - ©vaj­car­ska far­ma­ce­ut­ska kom­pa­ni­ja "Far­ma­Svis" otvo­ri­la je ju­èe pr­vu fa­bri­ku le­ko­va u Sr­bi­ji. Ona æe u po­èet­ku pro­iz­vo­di­ti 10 mi­li­o­na pa­ko­va­nja le­ko­va go­di­¹nje. U pro­iz­vod­nom po­go­nu, na Èu­ka­riè­koj pa­di­ni, pr­vi put kod nas u pot­pu­no­sti su is­po­¹to­va­ni evrop­ski GMP stan­dar­di do­bre pro­iz­vo­ðaè­ke prak­se.
Pe­tr Ne­mec, pred­sed­nik kom­pa­ni­je "Far­ma­Svis", ka­¾e da od­lu­ka o in­ve­sti­ra­nju u Sr­bi­ju ni­je do­ne­ta slu­èaj­no, veæ na ba­zi pro­ce­ne da je reè o cen­tru re­gi­o­na ko­ji, upr­kos ri­zi­ci­ma, ima naj­ve­æi raz­voj­ni po­ten­ci­jal. U fa­bri­ku ko­ja tre­nut­no za­po­¹lja­va 70 lju­di in­ve­sti­ra­no je tri i po mi­li­o­na evra, a plan je da se po­lo­vi­na ukup­ne pro­iz­vod­nje iz­vo­zi u ze­mlje EU.
- Ovo je ve­li­ka in­ve­sti­ci­ja u pra­vi èas - re­kao je ju­èe na sve­èa­nom otva­ra­nju fa­bri­ke prof. dr To­mi­ca Mi­lo­sa­vlje­viæ, mi­ni­star zdra­vlja u Vla­di Sr­bi­je. - "Far­ma­Svis" na na­¹em tr­¾i­¹tu veæ ima ozbilj­no me­sto. U sva­kom ure­ðe­nom si­ste­mu naj­va­¾ni­je je da do­bra pra­vi­la va­¾e za sve. Sr­bi­ja je na pu­tu za EU i od­go­vor­nost zdrav­stve­nog si­ste­ma je ogrom­na, jer kom­plet­nu zdrav­stve­nu za­¹ti­tu mo­ra­mo da po­dig­ne­mo na vi­sok ni­vo, pr­ven­stve­no zbog na­¹ih gra­ða­na, ali i zbog pri­klju­èi­va­nja EU, gde su stan­dar­di u zdrav­stvu vi­so­ki.
Vi­ljem Me­jer, am­ba­sa­dor ©vaj­car­ske u Sr­bi­ji, uve­ren je da æe le­ko­vi ko­je æe pro­iz­vo­di­ti "Far­ma­Svis" bi­ti naj­bo­ljeg kva­li­te­ta.
- Far­ma­ce­ut­ski sek­tor je sna­¾an i on do­sta in­ve­sti­ra u stra­ne ze­mlje - re­kao je am­ba­sa­dor. - Za­to je i "Far­ma­Svis" otvo­ri­la fa­bri­ke sa dva mi­li­o­na rad­nih me­sta ¹i­rom sve­ta. Otva­ra­nje ove fa­bri­ke je pri­mer i dru­gim ¹vaj­car­skim kom­pa­ni­ja­ma da do­ðu u Sr­bi­ju sa ko­jom smo u po­sled­nje dve go­di­ne za­klju­èi­li dva spo­ra­zu­ma, o pro­mo­ci­ji i za­¹ti­ti in­ve­sti­ci­ja, kao i spo­ra­zum o pre­ven­ci­ji dvo­stru­kog opo­re­zi­va­nja.

LI­CEN­CE
"FAR­MA­SVIS" snab­de­va oko de­vet od­sto srp­skog tr­¾i­¹ta ka­¾e dr Go­ran Sto­ja­no­viæ, di­rek­tor ove ¹vaj­car­ske kom­pa­ni­je za cen­tral­nu i is­toè­nu Evro­pu. - Pre­ne­æe­mo li­cen­ce pa æe na­¹i naj­va­¾ni­ji pre­pa­ra­ti ov­de usko­ro po­sta­ti do­ma­æi. Pre me­sec da­na na tr­¾i­¹tu se po­ja­vio na¹ "mo­no­di­pin", a usko­ro æe i "di­klo­fe­nak duo" i "mo­no­pril".

Izvor: www.novosti.co.yu

AquArius

Za mene je ovo bila apsolutna novost!  :shock

zoe

A neki su za ovo znali jos odavno... :)

Super je to! Nova radna mesta!

pop

Bice novih radnih mesta, mada mi se nekako cini da su vec rezervisana. Do duse, sto bi rek'o Laza Ristovski - treba biti OPTI-MIS-TA... :)

pereca

Nadajmo se da ce ovoga biti sve vise  :~
I budimo optimisti, mislim da ipak dobre stvari cekaju i ljude koji nemaju veze i vezice. Uostalom, tesko da ce se neko odreci kvaliteta koji posedujete, jer cini mi se da se u ovoj nasoj Srbiji sve vise radi, a manje pije kafa na poslu. Stoga, "vezisti" bez kvaliteta ce, nadam se biti sve redja pojava.

Adonis_Vernalis

Zaboravljate na "bracu" tehnologe, koji nas sve vise i stabilnije istiskuju sa NASIH radnih mesta... Pritisak pare, precnik cevi i ostalo... postadose vazniji od formulacije leka...

Coolgemini

Mislim da za nas farmaceute veza nije preko potrebna...Uvek smo pozeljni na svim radnim strucnim mestima a  najzanimljivija cinjenica je ta sto nas je 0 na birou...za razliku od lekara kojih ima prepuno :roll:
Adonise,nisam bash nesto siguran da nas istiskuju...imamo podjedanko obrazovanje u tehnoloskim metodama,s tim sto smo mi u prednosti jer imamo veliko znanje iz oblasti fitoterapije..bar sam ja do sada imao prilike da pricam sa mnogim farmaceutima koji su lako nasli posao u fabrikama...
Novina je da se Galenika izdize iz mrtvih i da ce ponovo ovladati prostorima :loptica

Adonis_Vernalis

Coolg, da nisam ovo sto jesam, ja bih bio sef razvoja u jednoj farmaceutskoj kuci. I onda bih imao u timu jednog farmaceuta (sebe) i nekoliko tehnologa. Njima svaka cast na znanju koje poseduju. Ali, nije sve u pritisku pare. Anegdota? Anegdota: taj tim (u kom nisam radio) dobio je zadatak da formulise jedan lek ad usum veterinarum, koji sadrzi jedan vrlo nestabilan antibiotik. Problem je resen tako sto su braca tehnolozi napravili TABLETU. Idealno resenje: suvi oblik, precizno doziran, aktivna komponenta stabilna... i milina... Medjutim, obratite paznju na izraz "ad usum veterinarum (ad us. vet.)... lek je bio namenjen krupnim prezivarima... Nagradno pitanje: kako cemo krupnog prezivara (citaj: kravu) zamoliti/naterati da popije tabletu?

Ako niste znali, tesko... :)

Moze i ovako: uzmes tabletu i zamolis kravu da je popije... Ona te, jadna, zbunjeno gleda... lizne tabletu, kaze "bljak" i ode da pase nesto...

Farmaceut bi to resio tako sto bi napravio najstabilniji moguci rastvor, koji se dozira u vodu za pice. Mislite o tome. Farmaceuti prave lekove ne samo za humanu, vec i za veterinarsku medicinu. Ali, to ne zna niko, samo vi i ja...  :wink:

shanji

I ja sam tog dojma da nas tehnolozi istiskuju sa radnih mesta u fabrikama. Kad smo bili u poseti Hemofarmu, rece nam onaj cika sto nas je vodio u obilazak da su tehnolozi u vecini. Tek nesto malo farmaceuta...
Cak i lekari rade "nase" poslove....
Ali  cula sam da je to Babicevo maslo, jer on je tehnolog pa daje prednost "svojima".
U Jugoremediji npr. im je svejedno da li ce na neko radno mesto primiti farmaceuta ili tehnologa. Ko se pre javi...
No, tu su apoteke, nasa mala utocista, odatle nas niko ne moze isterati :>

pereca

Sto li ja mislim da je Babic ekonomista  :roll: