Prva uspe¹na teleportacija

Started by Bred, 07-10-2006, 15:07:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92 
Kopenhagen -- Grupa danskih istra¾ivaèa uspela je da teleportuje materiju pomoæu svetlosti.

Umetnièki prikaz mre¾e koju stvaraju svetlost i materije u eksperimentu (Institu Nils Bor)

Cilj takvog istra¾ivanja za sada je samo prenos informacija. Krajnji cilj istra¾ivanja kvantne teleportacije – odnosno prenosa materije pomoæu svetlosti - jeste formiranje teleportacione komunikacione mre¾e buduænosti. To je nova forma komunikacione mre¾e, kojom æe moæi da se prenose mnogo veæe kolièine informacija.

Takav poduhvat sprovela je grupa nauènika iz Centra za kvantnu optiku sa Danskog instituta za istra¾ivanja, na èelu sa profesorom Eugenom Polzikom, a tim je i sa Instituta Nils Bor, pri Kopenha¹kom univerzitetu.

Izveli smo prvu teleportaciju izmeðu svetlosti kao pokretnog medijuma i atoma kao statiènog medijuma. Kvantna teleportacija æe se primenjivati u kvantnim mre¾ama u buduænosti i prenosiæe kvantne informacije, obja¹njavaju danski nauènici.

Taj eksperiment je prvi poku¹aj kori¹æenja svetla za transport informacije, u kome je hiljade milijardi atoma iskori¹æeno za skladi¹tenje informacija.

"Na¹ teleport je uspe¹an 60 odsto. Znaèi, prebacili bismo vam dve ruke i jednu nogu. Ipak je to bolje nego ni¹ta", obja¹njavaju nauènici.

Teleportacija kvantne informacije u buduænosti mogla bi da napravi revoluciju u kompjuterskoj komunikaciji, jer ona neæe, kao do sada, biti kodirana i prikazana kao nule i jedinice, veæ kao 0, 1, 2 i tako dalje. U tom sluèaju komunikacione mre¾e æe moæi da prenose neuporedivo vi¹e informacija nego sada i, ¹to je veoma va¾no, na potpuno siguran naèin.

hulio_salinas

ovo je skroz looodo!!!

ali pla¹im se da je prenos informacija samo pranje ruku...

Smrda

ma ako je istina to je tek pocetak...mada nije lose zamisliti dokle sve to mose da dodje...
ja bh se sada tako slatko teleportovala.....na maldive!!!

Vampire 666

cuo sam da su jos pre par godina teleportovali laserski zrak....sporo ce to ici...

Coverdale

Quote from: Vampire 666 on 08-10-2006, 06:49:57
jasam cuo da su jos pre par godina teleportovali laserski zrak....sporo ce to ici...

Ja sam se pise odvojeno, Vampiru!

I nemoj da si pesimista....  :cvet

Darker

E i ja sam èitao to za fotone...

Al-Jasmina

"Teleportovao sam se,
jedno posle podne
sa Sidom do Goge...
Sid je uzeo Gogino srce
a ja Sidove noge"

:lol2:

E a kad teleport i proradi,
pa lepo transportuju obe ruke i noge ..
onda na red dolazi uzas verovatnoce da ce
neki podatak(telesni, sudeci po pesmici)
mozda da promeni mesto na krajnjem odredistu :K

Suvise mi je nesto nauka usporila... :hm
previse se tu vojska i drzava mesaju ...
bar kad su u pitanju neka kljucna i velika istrazivanja  :happy:
A ni Moldera nesto nema  :happy: