Ocene i za profesore

Started by Darker, 12-10-2006, 17:40:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

Od ove ¹kolske godine nova obaveza za sve fakultete
Ocene i za profesore
Prvu priliku studenti imaju veæ na kraju tekuæeg semestra. – Ocena koju profesori dobiju biæe uzeta u obzir i u postupku izbora u zvanje nastavnika

Studenti Beogradskog univerziteta prvi put æe u ovoj ¹kolskoj godini imati priliku da ocenjuju rad profesora. U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta, pro¹le sedmice usvojen je Pravilnik o studentskom vrednovanju pedago¹kog rada nastavnika, na osnovu kojeg svaki fakultet ima obavezu da meðu akademcima sprovede anonimnu anketu u kojoj æe oni davati ocene predavaèima.
Takva praksa veæ godinama postoji na pojedinim visoko¹kolskim ustanovama koje su imale sluha i za mi¹ljenje studenata. Meðutim, odsad æe ocena koju profesori dobiju biti uzeta u obzir u postupku izbora u zvanje nastavnika i slu¾iæe kao vid kontrole kvaliteta nastavnog procesa.

Upitnik u pisanoj formi sadr¾i devet tvrdnji, a studenti pored svake od njih upisuju ocenu od jedan do pet kojom iskazuju stepen svoje saglasnosti sa iznetim tvrdnjama. Takoðe, ponuðena je i opcija „ne mogu da odgovorim”. Za svaki odgovor raèunaæe se proseèna ocena, dok æe prosek svih devet odgovora predstavljati konaènu ocenu nastavnika. Predviðeno je da se anketa organizuje svake godine na kraju nastave iz predmeta, a da bi se spreèile moguæe zloupotrebe, zasad nije dozvoljen upitnik u elektronskoj formi.

Iako je vrednovanje rada nastavnika prvi put obaveza u radu fakulteta, pa æe se i svi eventualni nedostaci ispravljati u primeni, neizbe¾no se nameæu neka pitanja u vezi sa ovim upitnikom. Najpre, da li je trebalo po¹tovati osobenosti fakulteta i formulisati razlièita pitanja za grupacije dru¹tvenih, tehnièkih, prirodnih ili medicinskih nauka. Zatim, pitanja su usmerena samo na nastavu „ex catedra”, ali ne i na oblike praktiène nastave. Kada je reè o objektivnosti studenata, o njoj treba govoriti koliko i o objektivnosti predavaèa.

Profesor dr Branko Kovaèeviæ, dekan Elektrotehnièkog fakulteta, ka¾e da su ankete o radu profesora postojale jo¹ kada je i sam bio student:

– Izmeðu nastavnika i studenata mora da postoji povratna sprega. Neuspeh studenta nije samo njegov nego i neuspeh profesora. Ovakve ankete obezbeðuju veæu meru javnosti u radu.

Na ETF-u, dodaje on, prethodnih godina organizovane su  sliène ankete, ali je u odgovorima bilo i nepristojnih i necivilizovanih primedbi.

Prema reèima profesora dr Aleksandra Jovanoviæa, dekana Uèiteljskog fakulteta, krajnje je vreme bilo da se donese ovakav pravilnik koji je u duhu Zakona o visokom obrazovanju.

– To je najsigurniji naèin da nastavnici i fakulteti dobiju povratnu informaciju o svom radu, jer u njemu uèestvuju svi studenti. Neka pitanja su mogla da budu drugaèija i da ne budu ista za sve vrste studija, jer su fakulteti humanistièkih nauka drugaèiji u odnosu na prirodne fakultete – obja¹njava dr Jovanoviæ.

Profesor dr Milan Martiæ, dekan Fakulteta organizacionih nauka, veruje da æe studenti biti objektivni prilikom ocenjivanja. On ukazuje na to da su upitnici mogli da budu prilagoðeni grupacijama fakulteta, ali se i¹lo na to da svi predavaèi budu ocenjeni na isti naèin. Vremenom æe i pitanja biti bolje formulisana, smatra dr Martiæ.

Prvu priliku da ocene profesore studenti æe imati na kraju tekuæeg semestra, a fakulteti, osim ove obavezne, mogu da organizuju i niz drugih anketa.

-----------------------------------------------------------

Da li nastavnik kasni

Anketa sadr¾i nekoliko tvrdnji koje student ocenjuje od 1 do 5:

- nastavnik izla¾e jasno i razumljivo,

- nastavnik izla¾e pregledno i istièe najbitnije,

- izla¾e odgovarajuæim tempom u toku semestra,

- dolazi na èas dobro pripremljen,

- dr¾i nastavu u dogovorenim terminima i bez ka¹njenja,

- podstièe uèe¹æe studenta u nastavi,

- daje korisne informacije o radu studenata (posle seminarskih radova, ve¾bi, aktivnosti na èasu),

- odgovara na studentska pitanja i vodi raèuna o studentskim komentarima,

- dosada¹nje ocene kod ovog nastavnika odgovaraju mom pokazanom znanju.

Osim op¹tih podataka o studijama, akademci upisuju i da li su i koliko prisustvovali nastavi.

Ankica Marinkoviæ
[objavljeno: 12.10.2006.] Politika

Smrda

juupii...ovo je super ideja....
zaista....valjda ce im biti neke stvari malo jasnije kad dobiju izvestaje...

Darker

Jes, bilo toga i do sad, pa sve mrzi da popune, nego ne¹to na brzaka samo da idu kuæi :F :F :F
Zabole ih, u principu...

Vampire 666

toga je bilo i prosle godine... ne znam da je ista uticalo to ocenjivanje, posto se skoro nista nije promenilo....

Darker

ovo je sad valjda zvanièno, pod budnim okom univerziteta... ovo do sada je uglavnom zavr¹avalo kod samih profana...

Smrda

pa dobro...tako jos bolja...mada se ja nadam da ti profani imaju bar malo savesti,pa kad vide da su lose ocenjeni....valjda ce bar pocrveneti,bar malo...
ili ne...mozda sam samo prevelik optimista!?!?

mimil

naravno da oni koji bi trebalo nece pocrveneti...  :stid: neki su nakon sto su procitali anketu rekli kakvi ste vi bili prema nama takvi cemo biti i mi prema vama na ispitu, isto cemo da vas ocenimo kao sto ste i vi nas, a naravno da su to bili oni sa '"niskim" ocenama... :hm

Smrda

znam,jasno mi je to...zato se sad nadam da ce biti kontrole,odnosno da ce neko iznad njih nadgledati to ocenjivanje...

pereca

nadgledace Studentski parlamenti
A ovo ce imati mnogo veci znacaj nego ranijih godina, jer ce profesorima biti potrebna dobra ocena da bi napredovali, odnosno bili birani u visa zvanja.
Pa valjda ce sad, kada imaju licnu korist, da obrate paznju na misljenje studenata.

Adonis_Vernalis

Ima vec nekoliko godina kako nas studenti ocenjuju. Ubedjen sam da rezultate anketa neko cita (rukovodstvo Fakulteta, sigurno), jer se ne bi toliko vremena, rada i novca trosilo na formu... Mislim da je ipak sustina u pitanju.

Ako je ocena studenata uslov za napredovanje, onda bi to moglo da bude i dobra vest... Odskrinut prozor koji u zagusljivu prostoriju unosi malo svezeg vazduha...

Smrda

dok ga neko ne zatvori...bar je tako do sad bilo....
ali i ja se nadam da je ocena studenata uslov za napredovanje?!?!

nasty girl

i jamislim da su te ocene korak na apredovanju. jednastavno da se vide nedostaci i mane i da se to ispravi sledece godine...

Dorian

Svakog semestra?

Pa bicemo bolji od slovenaca, oni to rade jedanput godisnje.

Yeah right. Dream on..

Smrda

nemoj da si toliko skeptican...mora odnekle da se podje...

nasty girl

Quote from: smrda on 22-10-2006, 22:52:43
nemoj da si toliko skeptican...mora odnekle da se podje...

to sam i ja htela da napisem kada sam procitala nnjegovu poruku...

ma mislim da ce se sve poboljsati tim ocenjivajem...