Diplomirani = magistri

Started by Bred, 20-10-2006, 12:12:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Dosada¹nji diplomci s masterom
Izvor: Politika
Beograd -- Konferencija univerziteta Srbije odluèila da se ranije zvanje "diplomirani” izjednaèava sa zvanjem "master”.

Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije na juèera¹njem sastanku odluèio je da se diplome osnovnih studija, zavr¹enih po ranijim propisima, izjednaèavaju s diplomama novih, master studija. Konferenciju èine predstavnici i dr¾avnih i privatnih fakulteta.

Nekada¹nje osnovne studije, po obimu gradiva i trajanju, istovetne su sada¹njim ¹kolovanju na nivou master, odnosno èetvorogodi¹njem studiranju, ocenila je Konferencija.

Ova odluka odnosi se na sve one koji su zavr¹ili dr¾avne, ali i privatne fakultete po starom zakonu – izjavio je za Politiku Sreæko ©ekeljiæ iz Saveza studenata Beograd, a odluku je potvrdio i prorektor Beogradskog univerziteta dr Aleksandar Lipkovski.

Svi s fakultetom mogu da se prijave

Po reèima ©ekeljiæa, kada ova odluka za¾ivi, to æe znaèiti da svi oni koji su na domaæim univerzitetima stekli zvanje "diplomirani”, mogu podneti zahtev matiènim fakultetima kako bi se njihova stara diploma poni¹tila i kako bi automatski stekli zvanje mastera. Ova odluka se odnosi na sve diplomce èetvorogodi¹njih, petogodi¹njih i ¹estogodi¹njih studija.

Ovim je prihvaæen zahtev studenata-prorektora Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta umetnosti. Oni su se zalagali da se dosada¹nje zvanje „diplomirani” izjednaèi sa zvanjem "master" po novom sistemu ¹kolovanja.

Prema reèima akademaca, radno optereæenje na preða¹njim osnovnim studijama bilo je daleko veæe od optereæenja na novim studijama prvog stepena ("baèelor") i vi¹e odgovara petogodi¹njim master studijama. Oni su isticali i da su prema godinama trajanja stare osnovne studije bli¾e novim master (pet) nego baèelor studijama (tri godine).

Naime, uz, uglavnom, èetvorogodi¹nje slu¹anje nastave, dosada¹nji sistem studiranja je predviðao i jednogodi¹nji apsolventski sta¾, pa su osnovne studije, za veæinu studenata, trajale minimum pet godina. To vreme je, po starom sistemu, bilo dovoljno za 11 odsto studenata da diplomiraju, a 19 odsto studentske populacije zavr¹avalo je studije èak osam godina po¹to su upisali fakultet.

I u Hrvatskoj su zakonom izjednaèeni stari diplomci sa novim masterima.

b92

Coolgemini

Da,o tome su svi poceli da pricaju...generacije koje su poslednje upisane po starim statutima(2004,2005) i one pre njih koji i dalje studiraju ce biti magistri farmacije tj masteri...dakle magistri farmacije i maistri med.biohemije....zar ne zvuci lepo??? :V

Lena

Meni je par ljudi reklo da magistar nije isto ¹to i master i sad sam  :confused:.

Masha

Jezicki ekvivalent reci master jeste magistar, ali po stepenu obrazovanja se ne mogu porediti jer magistri po starom programu imaju visi stepen obrazovanja od onih koji ce po novom dobiti titulu master.

willie the scot

sta recimo za one koji posle faksa zavrsenog po starom statutu nameravaju da produze dalje?to bi znacilo da posle faksa mozes da upises doktorske studije :`?

Vampire 666

da...sa fakulteta po novom sistemu mozes izaci kao doktor

Smrda

ma po novom sistemu diploma posle mastera ide PHD...sto mu dodje nesto kao doktorat,ali ne bas isto....
meni je super sto oni to izjednacavaju...

sokobiv

Da li je to konacna odluka da su diplomirani=master?

stef

Postoji M1 i M2. M1 su petogodisnje, a M2=M1+1...Logicno?

nasty girl

bre ljudi meni tek sada nista nije jasno.... :'( :'( :'( :'(

Smrda

ni meni....
sta je M1
a sta M2?

johny cage

ja mislim da su to dve relativno promenljive M1 i M2, koje pomazu pri objasnjavanju ovog problema :PI

pereca

Da se ne zbunjujemo sa M1 i M2...
Sto se tice naseg faksa, diplome ce biti izjednacene, odnosno svi cemo dobiti titulu mastera i mr.ph ispred imena.
..naravno, sve to ako diplomiramo :>

stef

Masters studije! Naziv Bachelor dobijate kada zavrsite bilo koje cetvorogodisnje studije, kada dodate jednu godinu dobijate M1 (masters 1), recimo zavrsili ste 4 godine farmacije, i zavrsite i petu (kod nas ta peta godina nije usmerena pa se zato podrazumeva) i dobijate naziv masters.Posle toga zavrsite jos jednu (ali mora da se nastavlja na M1) i dobijate M2.
Smrdo mislim da sam ti ovo vec jednom objasnio. Ali ako treba detaljnije da ovo objasnim, recimo na nekom primeru, uradicu to sutra.

Smrda

nisam sigurna da si meni objasnio,ali moguce je....bila sam u kafanici,pa ako zabrljala...to je zbog ROH!Sorry...
u svakom slucaju ...hvala na ponovnom objasnjenju...skapirala sam.... :) :)