Kuæni testovi za trudnoæu

Started by AquArius, 21-10-2006, 22:40:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

AquArius

Kuæni testovi za trudnoæu

Kasni li vam ciklus, a spremni ste saznati istinu, vreme je da se uputite u obli¾nju apoteku po test za trudnoæu.

Dana¹nji su testovi jednostavni za upotrebu, a eventualnu trudnoæu neki od njih mogu detektovati jo¹ i pre izostanka menstruacije, nakon 10 do 14 dana od trenutka oplodnje. Urinarni testovi (bilo kuæni, bilo laboratorijski, jer princip im je isti) funkcioni¹u tako ¹to reagiraju na prisutnost humanog korionskog gonadotropina, HCG-a u urinu. To je hormon kojeg proizvodi posteljica, a nalazi se u krvi i urinu trudnice. Brine da ¾enino telo oslobaða dovoljne kolièine estrogena i progesterona za normalno funkcionisanje, a da pritom ne doðe do menstruacije, tako da se trudnoæa odr¾i. Stoga dokaz HCG-a u krvi i mokraæi potvrðuje trudnoæu. Svaka dva dana gotovo se udvostruèi, a svoj maksimum dosti¾e sa 60-70 dana trudnoæe.

Kako se testirati?
Najbolje je testirati prvi jutarnji urin jer se u njemu nalazi najveæa kolièina hormona HCG-a. Detalje o izvoðenju testa dobro prouèite u uputstvu koje æete dobiti zajedno s testom. Ukoliko u va¹em urinu ima HCG-a, pojaviæe se linija, plusiæ ili neka druga reakcija na prozorèiæu predviðenom za rezultat. Proizvoðaèi tvrde da su testovi, pridr¾avate li se njihovih instrukcija, taèni u 97 posto sluèajeva. Meðutim, neka istra¾ivanja pokazuju da èak 25 posto sluèajeva bude s uglavnom la¾no negativnim, ali i la¾no pozitivnim rezultatima.

Kada rezultat mo¾e biti la¾an?
Ukoliko test poka¾e negativan rezultat, to jo¹ ipak ne iskljuèuje potpuno trudnoæu, pogotovo ako su prisutni i drugi znakovi trudnoæe. La¾ni negativni rezultati uglavnom se pripisuju preranom testiranju ili lo¹im prikupljanjem urina (drugaèijim od onog navedenog u uputstvu) La¾no pozitivni rezultati su jo¹ reði, a moguæi su u sluèajevima npr. cisti na jajnicima, retkih tumora ili kod ¾ena koje su zbog leèenja neplodnosti dobivale injekcije HCG-a. Kod testova novije generacije, visoke osetljivosti, koji reagiraju na vrlo male koncentracije hormona, rezultat mo¾e biti pozitivan ako je testiranje provedeno jako rano (4 dana pre oèekivane menstruacije), a pri ponovljenom testiranju mo¾e biti negativan zbog prirodnog okonèanja trudnoæe. Istra¾ivanja su, naime, pokazala kako èak 22 posto trudnoæa prirodno spontano zavr¹i i pre nego ¹to se klinièki potvrdi.

Preporuèuje se slabo pozitivan test proveriti ponavljanjem nakon 48 sati, buduæi da se tokom trudnoæe koncentracija HCG-a svaka tri dana nakon zaèeæa poveæa dva i pol puta. Drugi hormoni, lekovi, antibiotici i druga sredstva ne utièu na rezultate testa.

10 prvih znakova trudnoæe
Ako primetite sve, a kamo li neki od navedenih znakova, ne mora znaèiti da ste u drugom stanju. Ali, biæe dovoljni da vam usadi crv sumnje, a on æe vas izjedati sve dok stvar ne provjerite!

Muènine i povraæanje: Jutarnje muènine poèinju dosta rano, èak nedelju dana nakon zaèeæa, pa vas veæ one same po sebi mogu potaknuti da posegnete za nekim konkretnim testovima.
Promena ukusa i ¾elja za hranom: Metalni okus u ustima i preferiranje neke odreðene hrane mo¾e biti jedan od prvih znakova trudnoæe, èak pre izostanka menstruacije. Mo¾da vam vi¹e ne odgovara kafa ili alkohol, peèeno. Èesto poèinje smetati i dim cigarete. Pretpostavlja se da su hormoni uzrok ovih promena. Ipak, nemojte popu¹tati ¾eljama za kaloriènom hranom.
Promene na grudima (osetljivost, svrbe¾, napetost): Otprilike tri nedelje nakon zaèeæa osetiæete da su vam grudi i bradavice osetljivije. Ponekad mogu biti i nateèene - nalik razdoblju kada trebate dobiti menstruaciju. To je izazvano progesteronom. Veæ pre izostanka menstruacije moguæe je da æete osetiti svrbe¾ ili bolove u grudima, a pogotovo na bradavicama. Na poèetku trudnoæe nagla¹enije su vene na grudima, bradavice postaju tamnije i pojavljuju se izboèenja malenih ¾lezda oko bradavice. Va¹e se telo veæ priprema za hranjenje deteta. Veæ sada se na bradavicama mo¾e pojaviti i vodenasta sekrecija.
Blago krvarenje i grèenje: U trenutku implantacije, kada se embrion ve¾e za uterus, mo¾e doæi do blagog krvarenja. Dogaða se to otprilike osam do deset dana nakon ovulacije, ne¹to pre nego ¹to bi inaèe poèeo novi menstrualni ciklus. Iscedak je bledunjav, vi¹e ru¾ièast nego krvav. U ranim razdobljima trudnoæe moguæa je i pojava grèeva. Naime, sve dok uterus ne zauzme svoj polo¾aj i ne bude poduprt zdelicom, u drugom tromeseèju podlo¾an je grèevima nalik menstrualnima. Kontrakcije se javljaju redovno, a mogu se poveæati tokom fizièkih ve¾bi, orgazma ili èak neke jednostavnije promene polo¾aja.
Poveæani umor: Jedna od èestih nuspojava u prvih osam do deset nedelja je iscrpljenost u svako doba dana, moguæe su èak vrtoglavice i nesvestice. Telo, naime, prolazi kroz znaèajne metabolièke promene, koje se kod veæine ¾ena smire oko 12. nedelje trudnoæe.
Uèestalo mokrenje: Kako se materica poveæava, poèinje pritiskati mokraæni mehur te smanjuje njegov kapacitet. Osim toga, hormonalne promene uzrokuju i popu¹tanje napetosti mi¹iæa, pa tako i mi¹iæa mokraænog mehura. Puno ¾ena veæ nedelju nakon zaèeæa mora èe¹æe mokriti. Ali, èe¹æe mokrenje mo¾e biti i znak urinarne infekcije. Osetite li peckanje pri mokrenju ili imate bolove, obavezno idite kod lekara. Negde oko 12. nedelje trudnoæe materica se veæ tako poveæala da se pomaknula iz podruèja mehura i pritisak na mehur pomalo popu¹ta.
Zatvor: Dodatni hormoni tokom trudnoæe deluju na opu¹tanje creva, zbog èega ona postaju manje efikasna.
Porast telesne temperature: Ukoliko vam se povisila telesna temperatura i nikako se ne sni¾ava, vrlo je lako moguæe da ste u drugom stanju.
Bezrazlo¾ne promene raspolo¾enja: I opet su hormonalne promene krive ¹to æete mo¾da biti razdra¾ljivi, a mo¾da i plaèljivi bez razloga.
Izostanak menstruacije: Ako inaèe imate redovite cikluse, izostanak menstruacije gotovo je siguran znak da biste mogli biti u drugom stanju. Dogodi li se to zajedno s nekim od ostalih navedenih simptoma, ne morate ni èekati plavu boju na testeru.

Kada na testiranje krvi?
Kada proðe 15 dana od dana ka¹njenja menstruacije, ¹to znaèi da ste mo¾da mesec dana u drugom stanju, ginekolog trudnoæu mo¾e utvrditi pregledom. Imate li jako nepravilne cikluse, ako su va¹i testovi urina negativni, a vi i dalje imate znakove trudnoæe, postoji li sumnja na van materiènu trudnoæu, ako ste imali problema sa sterilitetom, spontane pobaèaje ili su preða¹nje trudnoæe imale komplikacije na poèetku, te ako je i ultrazvuèni nalaz nejasan, mo¾e zatra¾iti da se napravi §HCG iz krvi. To je aktivni dio veæ spomenutog hormona HCG-a, a otkriva i najmanju kolièinu hormona u krvi, te je gotovo sto posto siguran. Ovaj test ne otkriva samo prisutnost HCG-a, nego i njegovu taènu kolièinu, ¹to je va¾an podatak da se vidi ima li trudnoæa dobar poèetak. Radi se o jako komplikovanoj analizi koja se radi samo onda kada lekar to smatra potrebnim.


Tekst u celini preuzet sa www.zdraviilepi.com