MASTERS

Started by stef, 22-10-2006, 18:41:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

sladjafarm

hvala mullala,zurila sam,ali sada znam :-)

vladimir

Dakle, zna li neko kada cu ja moci da zamenim staru diplomu novom na kojoj ce pisati da sam Master (of disaster)?

Bred

Zbrka na fakultetima
FTN priznao diplomiranima zvanje mastera

Fakultet tehnièkih nauka u Novom Sadu izjednaèio je zvanje diplomirani sa zvanjem mastera. Ministarstvo prosvete nema komentar, studenti su zadovoljni, a pojedini dekani sa Beogradskog univerziteta ka¾u da svaki fakultet mo¾e sam da utvrdi da li njihova ranija diploma odgovara diplomi mastera.

Fakultet tehnièkih nauka u Novom Sadu prva je ustanova u Srbiji u kojoj se na petoj godini studija umesto starog diplomskog radi novi master rad.

Na doktorske studije na ovom fakultetu veæ se upisalo 103 studenta sa zvanjem diplomiranog in¾enjera - mastera.

- Fakultet tehnièkih nauka pru¾a moguænost studentima koji su na petoj godini da zavr¹e studije po novom sistemu. To se ne de¹ava po automatizmu, jer Komisija prvo vrednuje nastavni plan i program po kome je student studirao i sve njegove polo¾ene ispite i aktivnosti. Ukoliko to bude procenjeno na 270 kredita po novom sistemu ocenjivanja, omoguæeno mu je da prijavi master rad koji nosi jo¹ 30 kredita, a sa ukupno 300 mo¾e dobiti diplomu mastera - ka¾e za „Blic“ prof. dr Ilija Æosiæ, dekan Fakulteta tehnièkih nauka u Novom Sadu.

Meðutim, prof. dr Obrad Stanojeviæ, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, ocenjuje da æe izjednaèavanje diploma na Fakultetu tehnièkih nauka dovesti do velike devalvacije titule mastera.

- U pitanju je veliko zame¹ateljstvo, u kojem Bolonja stvara zbrku, a prisutan je i momenat zarade, pa sreæom o tome ne odluèuje Nacionalni savet, nego Konferencija univerziteta Srbije. Nije te¹ko pretpostaviti da æe nakon Fakulteta tehnièkih nauka i ostali fakulteti krenuti njihovim stopama i da æe nastati op¹ta zbrka - ocenjuje Stanojeviæ.

Branko Kovaèeviæ, dekan Elektrotehnièkog fakulteta u Beogradu, ka¾e da jo¹ ne zna ¹ta je taèno uraðeno na Fakultetu tehnièkih nauka u Novom Sadu po pitanju izjednaèavnja zvanja, ali istièe da svaki fakultet mo¾e sam da napravi ekvivalenciju predmeta i defini¹e bodovni sistem.

Studenti pozdravljaju odluku Fakulteta tehnièkih nauka u Novom Sadu i ka¾u da bi njihov primer morali da slede i ostali fakulteti u Srbiji, a ne samo da misle kako da im uzmu novac za master studije.

M. Male¹ - V. Nedeljkoviæ

blic

Bred

Dr¾ava garantuje: diplomac = master
To je stav Zakonodavnog odbora Skup¹tine Srbije, koji bi trebalo da potvrdi i sama Skup¹tina
Zakonodavni odbor Skup¹tine Srbije potvrdio je juèe da su diplomci i masteri jednaki u pravima. Fakulteti æe, odluèio je Odbor, na zahtev diplomiranih akademaca sa VII stepenom struène spreme, morati da im izdaju i diplomu „master”.

KONAÈNO - Odbor je dao tumaèenje odredbe Zakona o visokom obrazovanju po kome su izjednaèeni diplomci sa zvanjem mastera. Ovo tumaèenje, meðutim, moraæe da potvrdi i Skup¹tina Srbije. To bi mogao da bude problem jer se Skup¹tina najverovatnije neæe sastajati do izbora i novog saziva.

- U sluèaju da neko sa VII stepenom struène spreme zatra¾i od matiènog fakulteta da dobije zvanje „master", fakulteti æe morati da mu ga izdaju. Ne izjednaèiti ova zvanja je isto kao kada nekome ne bismo priznali osnovnu ¹kolu, jer tada nije trajala osam godina. Nije fer ¹to fakulteti podstièu nepravdu da je onaj ko je diplomirao po starom re¾imu u lo¹ijem polo¾aju od mastera. Dr¾ava im garantuje da je to isto i da im ta peta godina nije potrebna - rekao je Milo¹ Aligrudiæ, predsednik Odbora.

Emilija Stankoviæ, pomoænik ministra prosvete, rekla je meðutim, da ukoliko neko ko je veæ zavr¹io fakultet bude ¾eleo samovoljno da upi¹e i tu petu godinu studija, mo¾e to da uradi, jer „i to je jedan vid specijalizacije".

Ovakva izjava upuæuje na to da Odbor ne obavezuje fakultete koji su veæ upisali diplomce na jednogodi¹nje master studije, da uzeti novac vrate. Time ¹to su upisali „master" i platili prvu ratu od planirnih 1.000 do 3.000 evra (u zavisnosti od fakulteta), studenti su dali pare da bi postali ne¹to ¹to, ovom odlukom Zakonodavnog odbora veæ jesu!

To ¹to su masteri i diplomci izjednaèeni znaèi da æe imati ista prava pri tra¾enju posla i upisu na doktorske studije.

Studenti zadovoljni
ÈVOR Studenti koji su tra¾ili izjednaèavanje zadovoljni su odlukom Odbora. „Zakonodavni odbor stao je na stranu studenata i presekao Gordijev èvor koji su zamrsili univerziteti. Oèekujemo odluku Skup¹tine, ali je praksa pokazala da ona uvek potvrdi odluke Zakonodavnog odbora", rekao je Sreæko ©ekeljiæ iz Saveza studenata Beograda.
J. Subotiæ ||||

24sata

mikele

A jel se zna da li je na¹ fax doneo bilo kakvu odluku?Da li neko ko je skoro diplomirao ima neke informacije o tome?Da li je konaèno done¹ena odluka da li smo dipl.ph ili smo masteri kada odsviramo ovih 5 godina studija?

Enea

 oktobra 2000. mojoj generaciji su vezbe odlozene metar dana, a titula magistra ukinuta.

naravno da smo masteri, kada kriterijum formiraju na nama, pa polazemo nenormalne testove i jos pride usmene.. mi bismo trebali da budemo i masteri i dipl.ph...

Wolf

Samo da zavrsim fax, pa neka me zovu kako hoce :>

jecapereca

Quote from: Wolf on 15-03-2007, 20:12:51
Samo da zavrsim fax, pa neka me zovu kako hoce :>
Upravo tako

Dukica

Dobih uverenje pre dva dana na kojemu jos uvek pise
volim te...
Salim se
Jos uvek pise dipl.ph, tako da  :)):

jecapereca

ooo, svaka cast za zavrsen fax  :pljes: a to sto pise dipl. ph nije bitno kad znas da je odluceno da si master, kad bude bice  :>

marija

I ja bih dodala moju razocaranost sto na uverenju pise dipl.ph., a ne mr.ph.Upravo sam ga pre par dana podigla i silno se razocarala na postojece stanje.
Nadam se da ce se na dodeli diploma to ispraviti ili mozda ni tad nece?! :box

pereca

Èlanovi Zakonodavnog odbora Skup¹tine Srbije doneli su danas autentièno tumaèenje èlana Zakona o visokom obrazovanju kojim se status diplomiranih lica izjednaèava sa statusom onih koji æe steci naziv master.

Poslanici su ovo tumaèenje odredbe zakona doneli na zahtev Milo¹a Aligrudiæa (DSS), koji je u obrazlo¾enju naveo da postoji opasnost, ukoliko Skup¹tina ne donese autentièno tumaèenje, da se razlièito tumaèi odredba Zakona koja se odnosi na moguænost podno¹enja zahteva visoko¹kolskoj ustanovi da zainteresovanom licu ranije steèeni status izjednaèi s novim.
Èlanovi Odbora su, takoðe, utvrdili autentièno tumaèenje i za èlan istog zakona u kojem lice koje je steklo raniji status diplomirani, taj status zadr¾ava bez vremenskog ogranièenja. Ova tumaèenja Skup¹tina bi trebalo da potvrdi na jednoj od narednih sednica.

Tanjug

Rene

Ja sam zavrsila prosle godine, sada sam na stazu i dobila sam legitimaciju na kojoj stoji mr.ph. umesto dipl.ph.  :wave:

mikele

Quote from: Rene on 31-07-2007, 09:07:44
Ja sam zavrsila prosle godine, sada sam na stazu i dobila sam legitimaciju na kojoj stoji mr.ph. umesto dipl.ph.  :wave:
Тек сада ми ништа није јасно.Неко добије диплому дипл.фармацеут,а неко мр.фарм.То сам ја још раније чуо од једне девојке да је и она добила титулу мастера,али сам помислио да је то можда нека прича типа ''рекла-казала'',али изгледа да је тачна. :hmm
И шта сад?

pig_am_am

Quote from: Rene on 31-07-2007, 09:07:44
Ja sam zavrsila prosle godine, sada sam na stazu i dobila sam legitimaciju na kojoj stoji mr.ph. umesto dipl.ph.  :wave:
bravo!
evo sad ce drugarica da mi diplomira pa ce da je pitam sta je ona dobila