MASTERS

Started by stef, 22-10-2006, 18:41:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

DrSchmidt

Tako je Favis, dobro si to primetio, nisam hteo da ulazim u detalje, ne znam koliko ljude interesuje, pa nisam objasnjavao nasiroko. Nostrifikacija je nesto sto zavisi od slucaja do slucaja i vrlo je bitno sa kakvim zahtevima i pod kakvim uslovima se trazi, tako se cak desava da se nasi farmaceuti zaposle i bez nostrifikacije, ali se desava i da se debelo namuce da dodju do nove diplome. Svima onima koji zele da odu u SAD i pronadju svoje mesto pod americkim suncem, savetujem da najpre nadju neku stipendiju ako su bili dobri studenti ili studijski boravak,jer ce tako znatno bolje proci od onih koji odu turisticki pa zele da ostanu tamo da rade. Po recima nekih starijih kolega koji su vec odavno zaposleni sirom Amerike, saznao sam da je najlaksi put do papira i posla u farmaceutskoj struci onaj koji vodi preko medjunarodnih humanitarnih organizacija, tj. ako se zaposlite u nekoj od njih sirom sveta, a koju finansira americka vlada, FDA, UN ili neko slican. Tada se dobijaju preporuke koje vam otvaraju vrata. Svim nasim kolegama koji nameravaju da odu iz Srbije porucujem da ne cekaju ni sekunde vise  :lol: i zelim sve najbolje. Salut.

Bred

#91
Dr.Schmidt slobodno se raspisite do u detalje jer ono sto mozda vi ne smatrate bitnim mnogima ce biti itekako korisna/e informacija/e. :wink:

[off]sad sam se setio da mogu da dodjem do jedne devojke koja je na doktorskoj disertaciji u USA i koja predaje na univerzitetu tamo. veza je tipa moje kume, njene druge ali pokusacu da je vrbujem da dodje[/off] :wink:

pop

Izjednaèena zvanja diplomirani i master
Autor: Beta | 05.11.2007 - 13:09

Skup¹tina Srbije usvojila je danas tumaèenje odredbi Zakona o visokom obrazovanju kojim se izjednaèavaju zvanja "diplomirani" i "master", odnosno zvanja onih koji su diplomirali ranije i onih koji studiraju prema Bolonjskoj deklaraciji.

Skup¹tina Srbije je takoðe dala saglasnost na akta Poverenika za informacije od javnog znaèaja i Za¹titnika graðana.
Ta akta se odnose na obrazovanje i rad slu¾bi poverenika i za¹titnika graðana i njihovo unutra¹nje ureðenje, odnosno njima se obezbeðuju uslovi za rad i uspostavljanje tih institucija.
Poslanici Srpske radikalne stranke bili su protiv te odluke, ocenjujuæi da je funkcija Za¹titnika graðana potpuno nepotrebna, da treba da funkcioni¹u institucije sistema i da dr¾avni organi "od vrha do dna treba da budu osloboðeni kriminala i korupcije".

www.blic.co.yu (http://www.blic.co.yu)

Darker

Jeste, ali univerzitet i dalje ne vidi tu jednakost :wink:

pop

Sve nedoumice oko statusa diplomirani i master i dalje ostale otvorene
Zakonski haos oko akademskih zvanja
Autor: Ekipa „Blica“ | 07.11.2007 - 08:12

Ponudiæemo univerzitetskoj zajednici kompromisno re¹enje - izdavanje uverenja da su diplomirani i master jednaki, bez zamene diploma, ali i bez polaganja dodatnih ispita - ka¾u predstavnici studentskih organizacija. Suprotan je stav Branka Kovaèeviæa, rektora Univerziteta u Beogradu, koji ka¾e da je odluka Skup¹tine da postoji ekvivalencija prava a ne diploma, i da svaki fakultet mora da proceni mo¾e li ili ne da zameni diplomu bez dodatnih ispita.

Studenti ka¾u da su svi koji su stekli VII-1 stepen struène spreme izjednaèeni sa onima koji steknu diplomu mastera ¹to, po njima znaèi, da oni koji ¾ele mogu da zamene staru sa novom diplomom, bez dodatnih uslova. Ali predstavnici studentskih organizacija nagla¹avaju da zamenom svoje diplome za novu diplomu mastera, dosada¹nji diplomac ne bi dobio nikakva dodatna ili veæa prava, jer su ova dva dokumenta veæ progla¹ena ekvivalentnim. Svi koji su diplomirali prema ranijim propisima, sada mogu pod istim uslovima kao i novi masteri da konkuri¹u za posao, imaju jednak pristup struènim ispitima i licencama, pod istim uslovima mogu da upisuju specijalistièke i doktorske studije.
- Ne prihvatamo diferencijalne ispite i moguænost da se diploma mastera stekne na taj naèin, jer bi to bilo otvoreno kr¹enje zakona. Ukoliko univerzitetska zajednica bude ignorisala zakon i njegovo tumaèenje, mi æemo pristupiti drugim metodama i tra¾iæemo automatsko izjednaèavanje diploma. Ako treba - i na sudu - ka¾e Nemanja Stamenèiæ iz Studentske unije Srbije.
Branko Kovaèeviæ, rektor BU, kao i veæina dekana, smatra da je Skup¹tina donela odluku da postoji izjednaèavanje prava, ali ne i diploma. Svi koji hoæe diplomu mastera moraæe, ka¾e rektor Kovaèeviæ, da imaju 300 bodova, pa ako treba, i da pola¾u dodatne ispite.
- To je izjednaèavanje po statusu, a zakon propisuje kako se dobija diploma mastera. Ko hoæe tu diplomu, mora da ide na svoj fakultet koji æe proceniti mo¾e li ili ne da mu zameni diplomu. To æe, verovatno, moæi da uradi samo mali broj fakulteta, i to za studente koji su skoro diplomirali. Oni koji su diplomirali ranije, ne ispunjavaju zakonske uslove, jer su studirali po potpuno drugaèijim planovima i programima - ka¾e za „Blic“ rektor Kovaèeviæ.
Miodrag Popoviæ, dekan Elektrotehnièkog fakulteta u Beogradu, ka¾e da je stav njegovog fakulteta da prava prethodno diplomiranih studenata moraju biti za¹tiæena, ali...
- To ne znaèi izjednaèavanje zvanja. Ne mogu oni koji su studirali pre 15 godina da sada dobiju zvanje koje tada nije ni postojalo. Mi neæemo menjati diplome, osim ako ne budemo naterani. Posle preporuke Konferencije univerziteta Srbije, mi smo pre godinu dana doneli odluku da na osnovu uporeðivanja starih i novih programa i optereæenja studenata, diplomirani mogu dobiti diplomu mastera ako polo¾e dva dodatna ispita. Trenutno imamo oko 500 prijavljenih kandidata koji ¾ele da to urade. Nismo poèeli da ih upisujemo jer smo èekali odluku Skup¹tine - ka¾e dekan Popoviæ.
Na¹ sagovornik ka¾e da ne postoji problem da se svakom ko zatra¾i izda uverenje koje pominju studentske organizacije.
- Ali novu diplomu dobiæe samo oni koji polo¾e dva ispita. Biæe drugaèije samo ako nas zakon na to natera - nagla¹ava dekan Popoviæ.
Radmila Neduèin - Marinkoviæ, rektor Novosadskog univerziteta, ka¾e da èeka da dobije konaèni tekst odluke, ali...
- Stali smo iza stava da se diplomirani i masteri izjednaèe po pravima, ali ne po zvanju jer je nemoguæe izdati nove diplome svima koji su diplomirali na na¹em univerzitetu. To bi konkretno znaèilo da neko ko je veæ profesor u gimnaziji, advokat ili sudija ne treba dodatno da pola¾e za master diplomu da bi ostao na poslu. Imaju sva prava kao i masteri, ali, jednostavno, ne mogu dobiti master diplomu. Zakon bi trebalo protumaèiti dodatno i kad je u pitanju status magistara, doktora nauka, ali i onih koji su zavr¹ili vi¹e ¹kole - ka¾e za „Blic“ dr Radmila Neduèin - Marinkoviæ.
I dr Antun Malenica, prodekan za nastavu Pravnog fakulteta u Novom Sadu, ka¾e da prava onih koji su ranije diplomirali na fakultetu nièim ne smeju biti ugro¾ena, ali da zvanje nije isto.
Meðutim, na Tehnolo¹kom fakultetu neæe biti problema sa izdavanjem master diploma.
- Na¹e studije traju devet semestara. Ako se tome doda i diplomski rad, svi diplomirani moæi æe da dobiju i master diplomu. Biæe potrebno samo da svi zainteresovani podnesu zahtev - ka¾e dr Zoltan Zavargo, dekan Tehnolo¹kog fakulteta u Novom Sadu.

Ni¹ki rektor podr¾ava zahteve studenata
- Podr¾avamo studente koji tra¾e potpuno izjednaèavanje diploma. Na kraju, to je usvojeno na sednici Skup¹tine Srbije. Za tu odluku su glasali svi narodni poslanici. Predlo¾iæemo fakultetima da izjednaèe diplome i da izdaju master diplome bez dodatnih polaganja ispita - ka¾e prof. dr Radisav Bubanj, rektor Univerziteta u Ni¹u.

Odluka na fakultetima
Rektor Univerziteta u Kragujevcu Milo¹ Ðuran ka¾e da je skup¹tinskom odlukom o izjednaèavanju diplomiranih i master zvanja razre¹ena jednogodi¹nja dilema.
- Ali odluka ne znaèi da æe master diplome biti izdavane po automatizmu. Ukoliko se utvrdi da postoji razlika izmeðu prethodnog i novog nastavnog programa, diplomirani æe morati da pola¾u odgovarajuæe ispite - ka¾e prof. dr Milo¹ Ðuran.

Stav fakulteta o zvanjima
UNIVERZITET U NI©U:
Elektronski fakultet: nema automatske zamene diploma
Medicinski fakultet: nema automatske zamene diploma
Ekonomski fakultet: nema automatske zamene diploma
Pravni fakultet: nema automatske zamene diploma
Filozofski fakultet: nema automatske zamene diploma
*Odluke jo¹ nisu zvaniène
UNIVERZITET U NOVOM SADU
Ekonomski fakultet u Subotici: izjednaèeni po zvanju samo ukoliko se sla¾e 80 odsto programa
Filozofski fakultet: nema automatske zamene diploma
Fakultetu tehnièkih nauka: veæina diplomaca osvojila neophodnih 300 bodova koliko je potrebno za dobijanje master diplome
Pravni fakultet: nema automatske zamene diploma
Tehnolo¹ki fakultet: moguæa je automatska zamena diploma
UNIVERZITET U BEOGRADU
Pravni fakultet: nema automatske zamene diploma
Elektrotehnièki fakultet: nema automatske zamene diploma
FON: nema automatske zamene diploma
Ma¹inski fakultet: moguæa je automatska zamena diploma
Hemijski fakultet: nema automatske zamene diploma
UNIVERZITET U KRAGUJEVCU:
Prirodno-matematièki fakultet: doneli odluku da se diplomirani studenti bezuslovno izjednaèe sa masterima Ma¹inski fakultet: svi mogu da zatra¾e uverenje o dobijanju master zvanja, bez polaganja dodatnih ispita
Ekonomski fakultet: èekaju zvanièan tekst skup¹tinske odluke
Medicinski fakultet: èekaju zvanièan tekst skup¹tinske odluke
Pravni fakultet: èekaju zvanièan tekst skup¹tinske odluke
Filolo¹ko-umetnièki fakultet: èekaju zvanièan tekst skup¹tinske odluke

www.blic.co.yu

Smrda

ja koliko sam skapirala,mi smo pravno jednaki sa masterom u Srbiji,
nemamo istu diplomu,ali imamo ista prava,zar ne?

mikele

По мом мишљењу скупштина ће све ово ''вратити'' на ниво факултета и да ће сваки факултет одлучивати шта и како да ради.Колико сам ја успео да скапирам из разговора са продеканом за наставу,она мисли да ће наш факс издавати дипломе са звањем мастера свима који заврше факс јер је наш факс са 5 пуних година и дипломским радом еквивалентан 300 кредита колико носе студије по болоњи(свака година по 60 бодова).Наравно,ту ће бити проблема са онима који су дипломирали на нашем факултету док је био 4-годишњи,али то су углавном старије генерације које су увелико запослене.

Bred

Zamena diploma - odluka fakulteta
| Izvor: Beta
Beograd -- Svaki fakultet BU pojedinaèno odluèiæe da li æe stare diplome zameniti diplomama mastera, ka¾e Neda Bokan.

Fakulteti æe odluèivati da li æe oni koji su studirali po starim nastavnim planovima moæi automatski da zamene svoje diplome novim master diplomama, izjavila je prorektorka za nastavu Beogradskog univerziteta Neda Bokan. Ona je agenciji Beta kazala da æe fakulteti tog univerziteta doneti odluku zavisno od toga koliko se nastavni programi i steèena znanja rezlikuju.

Neda Bokan je napomenula da odluka koju je pre dva dana donela Skup¹tina Srbije omoguæava starim diplomcima da nastave sa obavljanjem sada¹njih poslova, ali da ona nikako ne mo¾e znaèiti i izjednaèavanje zvanja diplomirani i master.

"Nekada¹nji programi na diplomskim i sada¹nji na master studijama se mnogo ne razlikuju i zbog toga æe fakulteti uporedjivati steèena znanja i utvrditi da li je nekada¹njim diplomcima potrebno polaganje dodatnih ispita kako bi mogli da svoju diplomu zamene diplomom onoga koji stièe zvanje mastera", kazala je agenciji Beta Bokan.

Ona je dodala da su sada¹nje master studije najsliènije onim diplomskim studijama na fakultetima koji traju pet godina uz polaganje zavr¹nog diplomskog ispita.

"I na tim fakultetima programi su se tokom godine menjali, pa æe i tamo biti potrebno utvrditi koliko su znanja nekada¹njih diplomaca i sada¹njih mastera podudarna", navela je Bokan.

Prorektor za nastavu Beogradskog Univerziteta kazala je da to koliko æe nekda¹nji diplomci morati da plate ukoliko ¾ele da pola¾u dodatne ispite i zamene svoju staru diplomu diplomom mastera odluèivati svaka visoko¹kolska ustanova ponaosob.

Savet Univerziteta mo¾e uputiti preporuku o ceni, ali ona nije obavezujuæa, rekla je Bokan.

Skup¹tina Srbije usvojila je pre dva dana tumaèenje odredbi Zakona o visokom obrazovanju kojim se izjednaèavaju zvanja "diplomirani" i "master", odnosno zvanja onih koji su diplomirali ranije i onih koji studiraju prema Bolonjskoj deklaraciji.

Studentske organizacije zadovoljne su zbog odluke o izjednaèavanju statusa diplomiranih studenata i onih koji po novim nastavnim programima stièu zvanje mastera.

hulio_salinas

Hm... Uvek "vi¹i" peru ruke, a "ni¾i" prljaju.

Tako je bilo i sa smanjenjem uslova za "Bolonjce". Ovo su igre bez granica.

stef

 Jos bolje, nas fakultet je raspolozen da izjednaci diplome, jer je 5 godina= 300 ESPB.

Bred

dobro stef da li ce tebi kao diplomiranom farmaceutu na diplomi sad pisati mr.ph ?
ako je sad vec odluka na fakultetima, onda sta se ceka kod nas da se jedna takva odluka i zvanicn usvoji?

stef

#101
 Pa konkretno za inostranstvo mogu odmah  da napisu da je diploma ekvivalent mastersu. A dok se to ne usvoji, moracemo da se zadovoljimo sa dipl.

sandric

a kada ce se nas fax javno izjasniti o automatskoj zameni diploma?Jedna godina jeste 60 bodova ali u novom programu su uvedeni neki manji predmeti koje mi nismo imali,pa necemo valjda morati da ih polazemo?

Bred

da, citam u 24sata da je stav KONUSA da se automatsko izjednacavanje moze postici samo za 5togodisnje studiej pod uslovom da se 80% gradiva podudara! :wall:

mikele

Quote from: Bred on 08-11-2007, 14:11:46
da, citam u 24sata da je stav KONUSA da se automatsko izjednacavanje moze postici samo za 5togodisnje studiej pod uslovom da se 80% gradiva podudara! :wall:
Ја мислим да се код нас подудара.Видећу да се распитам па ћу вас обавестити. :wink: