Formula 1 i ostali AutoMoto Sportovi

Started by hulio_salinas, 23-10-2006, 21:01:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mikele

Данашњи дан није могао боље да почне. :)
Старт трке је прошао по плану и осим мало натезања око трећег места између Масе и Алонса,који је на крају морао да попусти,међу водећима није било неких битних промена.Једино је Ралф направио грешку па је пао на само зачеље колоне.
Хамилтон је кренуо страховито и из круга у круг је постављао најбржа времена на стази.А Раиконенове предпоставке да је Хамилтон лакши су се испоставиле као тачне,али само делимично.Хамилтон јесте био лакши,али не у толикој меру,тако да је млади Британац отишао 4 круга пре Кимија у бокс са предношћу од око 8 секунди.Кими је та 4 круга искористио да постави најбржа времена,што није било довољно и после бокса је био око 4 секунде иза Луиса.
А онда кључни моменат трке:стаза је почела да се суши,а возачи нису мењали гуме приликом првог одласка у бокс(оставили су гуме за влажну стазу,тзв интермедијар гуме).Хамилтон је нагло почео да губи време и Раиконен је скидао преко 3 секунде у кругу.А затим му није много требало да се нађе испред Хамилтона.А да ствар буде гора по Британца,Алонсо је истим темпом скидао заостатак за Хамилтоном,а у једном тренутку је Алонсо скинуо 7 секинди у једном кругу,што је требало да буде знак Луису да иде у бокс.Е ту је дошло до изражаја неискуство Хамилтона,који је кренуо у још један круг,гуме су биле све горе и горе,тако да је на крају једва стигао до скретања за бокс.Али то је било све јер се на самом уласку у бокс заглавио у шљунку поред асфалта,на срећу многих љубитеља Ф1 јер на тај начин добијамо супер неизвесну завршницу овогодишњег шампионата.
Ово је први пут после 1986 година да 3 возача конкуришу за титулу пред последњу трку,што довољно говори каква ће напетост бити 21.октобра на стази Интерлагос у Бразилу.
Да ли ће млађани Луис издржати притисак далеко искуснијих Алонса и Раиконена?
Видећемо кроз две недеље.

Duke

Po meni ovo je fer... I Raikonen je imao toliko pehova ove godine...

jecapereca

Bolje je i zanimljivije ovako sto ce poslednja trka da odluci sampiona a ne da je to bilo reseno pre 3,4 ili vise trka

Ayrton Senna

Sena, Prost, Mensel, Pike - borba za titulu

(http://img222.nono9.us/my.php?image=f17um7.jpg)

Fernando Alonso. Kimi Raikonen. Ako neko od ove dvojice ¾eli da zaustavi Luisa Hamiltona u nameri da osvoji titulu ove sezone, moraæe da vozi "na ivici no¾a". Trenutno, Hamilton ima 4 poena prednosti nad Alonsom, i 7 nad Raikonenom, a ova neizvesna borba za titulu èini sezonu jednom od najzanimljivijih u poslednjih desetak godina.

Tokom ere Mihaela ©umahera bilo je borbe za naslov ¹ampiona, ali se mnogo puta de¹avalo da Nemac osvoji titulu mnogo pre kraja sezone.
Mnogi hvalospevi su ispisani o njegovom uspehu, njegovim vo¾njama, ponekim borbama na stazi i van nje. Nemac je toliko okupirao javnost poslednjih godina svojom dominacijom, tako da nije nikakvo iznenaðenje ¹to se ova sezona mo¾e proglasiti najuzbudljivijom u poslednjih nekoliko godina. I zaista, da bi prona¹li neki slièni primer zavr¹nice sezone, potrebno je da se najpre izbri¹e pra¹ina sa knjiga istorije.

Ako se vratimo dvadesetak godina unazad, u 1986 godinu, otkrivamo epsku bitku. Èitajuæi iz knjiga, razmatrajuæi ko je ko u Formuli 1, otkrivamo da su te sezone Najd¾el Mensel i Nelson Pike, vozaèi Vilijamsa, Alan Prost, vozaè Meklarena, kao i vozaè Lotusa, Airton Sena, bili direktni konkurenti za osvajanje ¹ampionskog naslova. Sa ovakvim pedigreom vozaèa koji su jurili po stazi, nije nikakvo iznenaðenje ¹to je borba za naslov prvaka sezone 1986 godine bila izuzetno uzbudljiva i "gusta".

Tri runde pre kraja, sva èetvorica su bila u borbi za titulu, kada je karavan stigao u Portugal, na konaèni obraèun èetvorke. Mensel, vozeæi sna¾an Hondom pogonjeni Vilijamsov bolid, vodio je u ¹ampionatu vozaèa sa 61-im bodom. Do Portugala, veæ je pobedio u 4 gran-prija, ali se jo¹ uvek suoèavao sa jakom konkurencijom, ni¹ta manje od strane svog klubskog kolege Pikea. Zajedno, njih dvojica, veæ su obezbedili konstruktorsku titulu za Vilijams. Meðutim, odnosi imeðu ove dvojice su postajali sve hladniji kako se pribli¾avala konaèna borba za titulu. Delilo ih je samo 5 poena.

Samo 3 poena iza Pikea nalazio se njegov stari sparing-partner Prost. Francuz, koji je svoj prvi naslov prvaka osvojio predhodne godine, nameravao je da zadr¾i titulu u svojim rukama. Obezbediv¹i tri pobede, a po¹to je narednih sedam trka zavr¹avao u poenima, nalazio se u velikom zaletu. Autsajder, ali i èovek koji je hvatao prikljuèak za vodeæom trojkom, bio je Sena sa 48 poena. Iako je pobedio na samo jednoj trci, Brazilac je osvojio ¹est pol-pozicija do 13-e trke, a u Portugalu je zabele¾io i sedmu.

Ali, Mensel je bio taj koji je dominirao u nedeljnoj trci. Po¹to je poveo trku sa starta, nije ispu¹tao lidersku poziciju do kraja trke, tako da je prvi pro¹ao kroz cilj, ispred Prosta i Pikea. Sena, koji je bio na poziciji 2 tokom trke, zavr¹ava èetvrti po¹to je ostao bez goriva u poslednjem krugu.

Ovaj rezultat je ostavio vozaèa Lotusa u priliènom zaostatku od 19 poena za vodeæim Menselom. Pike i Prost su i dalje bili u igri. ©tavi¹e, u predposlednjoj trci u Meksiku, njih dvojica su jo¹ vi¹e smanjila svoj zaostatak za Menselom. Posle oèajnog starta, sve ¹to je Mensel uspeo da postigne bilo je peto mesto. Iako je pobednik VN Meksika bio vozaè Benetona Gerhard Berger, Prost i Pike kao drugi i èetvrti, dodali su respektabilnih 6 i 3 poena na svoj konto.

Tako se o tituli odluèivalo na poslednjoj trci u Australiji. Po¹to je preuzeo vodeæu poziciju jo¹ sredinom ¹ampionata, Mensel je bio veliki favorit sa 6 poena prednosti, ispred Prosta(64), i 7 poena vi¹e od klubskog druga Pikea(63). U kvalifikacijama, Mensel je stekao prednost osvojiv¹i pol-poziciju sa znaèajnih 0.311 sek. Meðutim, na dan trke sreæa je napustila Britanca.

Uprkos lo¹em startu, Mensel je uspeo da se probije do pozicije 2. Ali dramatièan gumi-defekt na pravcu Adelaid u 64-tom krugu izbacio ga je van trke. Bojeæi se sliènog problema na Pikeovom automobilu, Vilijams nije imao puno izbora sem da pozove Brazilca na preventivno zaustavljanje, prepu¹tajuæi titulu, 9 poena, i drugi uzastopan naslov ¹ampiona u konkurenciji vozaèa Prostu.

(http://img221.nono9.us/my.php?image=f13jj8.jpg)

Te¹ko je neuporediti ovosezonsku borbu za titulu. Meðutim, predvideti pobednika je te¾a stvar. Sa dvostrukim ¹ampionom, dokazanim pobednikom, i "èudom od deteta" debitantom u konkurenciji, uz hladnokrvnog leteæeg Finca, sve je moguæe u zavr¹nici sezone 2007. Ali, ako nas je istorija neèemu nauèila, èeka nas uzbidljiva vo¾nja...


(Preuzeto sa oficijelnog sajta F1)

Lucy87

Da li neko prati reli WRC?

Sta mislite ko ima vece sanse za titulu Loeb ili Gronholm? :ziveli

Ayrton Senna

Gronholm je veliki favorit, jer zbog predstojeæih relija u Japanu, Irskoj i Velikoj Britaniji(u Velsu), Ford æe sigurno maksimalno pripremiti auto. Uostalom, Gronholm se na kraju ove sezone penzioni¹e, preostala tri relija su poslednja koje æe voziti zvanièno, verujem da æe se svi u Fordu anga¾ovati kako bi omoguæili da se Finac penzioni¹e kao ¹ampion.

Meðutim, nikada ne treba otpisati trostrukog uzastopnog ¹ampiona, Sebastiana Loeba. Francuz je poslednjih sezona pokazao da je veliki ¹ampion, i da osim svoje omiljene podloge asfalta, zna da vozi i na zemljanoj podlozi. Uz to, Citroen C4 se pokazao kao sposoban auto, okretan na svakoj podlozi, uz pravi izbor guma, sa Loebom za komandama to je pobednièka kombinacija.

Ugalvnom æe taktika odluèivati pobednika u preostala tri nastupa. Automobili, i Ford Fokus i Citroen C4, pokazali su da su pouzdani, i da su brzi na svakoj podlozi. U vozaèke sposobnosti dvojice ¹ampiona ne treba sumnjati.

Da podsetim, Gronholm je ove sezone pobedio 5 puta, ali je svaki reli zavr¹io u bodovima. Loeb je ove godine pobedio 7 puta, ali dva puta je odustajao, zbog èega Finac trenutno ima malu bodovnu prednost(4 poena razlike u korist Gronholma).

Zbog konfiguracije preostala tri relija - Japan-zemljana podloga; Irska-asfalt; i Vels-zemljana podloga(po¹to se vozi u Decembru biæe vi¹e blata), blagu prednost dajem Markusu Gronholmu, ali zaista nemogu da dam taènu prognozu. U ovom trenutku to bi bilo nezahvalno.

Mislim da je bolje da u¾ivamo u preostala tri relija ove godine, pa, neka bolji i sreæniji pobedi...

Ayrton Senna

Na pragu odluke ¹ampiona - najava trke u Brazilu

(http://img85.nono9.us/my.php?image=f18ud1.jpg)

Vozaè Meklarena Luis Hamilton znaèajno je sebi ote¾ao situaciju nakon izletanja u pesak na prilazu boksu, u Kini, ali je jo¹ uvek u potpunosti u trci za naslov prvaka sezone 2007., zajedno sa jo¹ dvojicom vozaèa, klupskim kolegom iz Meklarena i drugim vozaèem Ferarija. U Brazilu ovog vikenda izgledi su jo¹ uvek na njegovoj strani da mo¾e do titule svetskog prvaka, i tako postane prvi vozaè koji je titulu osvojio u debitantskoj sezoni.

Trenutno, Hamilton ima 107 poena, iza njega je Alonso sa 103, na treæoj poziciji u ¹ampionatu vozaèa nalazi se Raikonen sa 100 poena, u ovakvom rasporedu reklo bi se i autsajder u odnosu na vozaèe Meklarena.

Ako Hamilton pobedi, sve je re¹eno, u tom sluèaju imaæe 117 poena.

Ako Fernando Alonso pobedi, Hamilton mora biti drugi - odnos æe biti 113-115 u korist mlaðanog Britanca.

Ako Alonso pobedi a Hamilton bude treæi, obojica æe imati po 113 poena, ali æe Alonso izvuæi vi¹e koristi zbog svojih 5 pobeda u odnosu na 4 pobede Hamiltona ove sezone.

Kada se i Raikonen pridoda predhodnoj kombinaciji, raèunica postaje komplikovanija. Kimi mora da pobedi, Alonso ne sme biti plasiran iznad treæeg mesta, a Hamilton iznad ¹estog mesta. U takvom raspletu, Raikonen i Hamilton imali bi po 110 bodova, a Alonso 109, s tim ¹to bi Raikonenu to bila ¹esta pobeda ove sezone, naspram 4 Hamiltonove.

Najlak¹a situacija za Hamiltona bi bila da Raikonen pobedi, Alonso ili Masa kao drugi ili treæi, a da on bude plasiran kao èetvrti. Tada bi Kimi imao 110 poena, ako Alonso bude drugi imao bi 111, kao  treæi 109 poena, a Luis bi u takvom raspletu osvojio 112 poena i titulu.

Meðutim, sva èetvorica vozaèa æe iæi na pobedu, obzirom da su svi sjajni vozaèi. Trojica jo¹ uvek moraju da razmi¹ljaju o osvajanju titule, dok bi jo¹ jedna pobeda kod kuæe za Masu bila kao melem na ranu, posle ne ba¹ sjajnih nastupa u Japanu i Kini.

"Priæi æu samoj trci kao i do sada, sa ¾eljom da pobedim" izjavio je Hamilton. "Deo mojih misli biæe fokusiran na konaèni cilj - osvajanje titule svetskog ¹ampiona, ne trke - ali idem na pobedu. Razumem situaciju u kojoj se nalazim, i ¹ta moram da uradim. ®elim da zavr¹im na podijumu, ali znam da nesmem puno da rizikujem."

"Imam puno poverenja u sebe. Biæe to te¹ka borba, znajuæi da je titula bila na dohvat ruke, a ja je nisam osvojio, ali jo¹ uvek postoji moguænost za osvajanje. Iako sam odustao u Kini, jo¹ uvek imam vodeæu poziciju i velike ¹anse da osvojim ¹ampionat, tako da se oseæam dobro, jer sam i dalje u poziciji da to uradim. Mentalno sam jo¹ jaèi posle vikenda u Kini. Neki vozaèi ne bi bili sreæni zbog svega, ali ja uzimam negativne stvari i pretvaram ih u pozitivne."

U senci bitke za titulu ¹ampiona, dva tima, Vilijams i Red Bul, boriæe se jedan-na-jedan za èetvrto mesto u ¹ampionatu konstruktora, sa Kazuki Nakajamom za volanom, koji æe debitivati na trci za VN Brazila u ekipi Vilijamsa kao zamena Aleksu Vurcu. 22-ogodi¹njeg vozaèa GP ¹ampionata sponzori¹e Tojota, i u zavisnosti od rezultata u trci uveliko zavisi buduænost mladog Japanca u formuli 1, i sigurno sedi¹te sledeæe sezone u ovom takmièenju.


(preuzeto sa oficijelnog sajta F1)








mikele

Искрено,иако сам велики фан Раиконена(што се могло и приметити јел),мислим да су му шансе јако мале.Не мислим то због тога што он не може да победи на стази у Интерлагосу,већ шато што једноставно не верујем да Хамилтон може да буде испод петог места(6-).Па ко ће бити онда испред њега?У реду,Кими,Маса,Алонсо,али фале нам још двојица.Хајфелд,Кубица,Ковалаинен?Тешко.
Једина шанса за Раиконена је да се понови прошла трка,тј да Хамилтон не заврши трку,а онда он и Алонсо да одлуче на стази о новом шампиону(што је мало вероватно јер би било мало много да Луис два пута за редом киксира).Наравно уз обилату помоћ Фелипеа који би у том случају требао да буде испред Алонса.Сам Филипе је изјавио да ће на сваки начин помоћи Раиконену,а ја се искрено надам да ће тако и бити јер Кимију треба неко да буде испред возача Мекларена и да им на тај начин скине бодове.Видећемо...
Како се трка ближи,мене већ хвата еуфорија.Још ако буде кише,као што зна да буде у Бразилу...
Биће весело :wink:

jecapereca

Tenzija pred trku raste...
Pol pozicija pripada Masi,slede Hamilton, Raikonen ,Alonso..
Trka se ne sme propustiti!

mikele

Кими је нови шампион!!! :Bog :Bog :Bog :Bog

Favis


mikele

Људи још увек сам под утиском.Не могу да верујем да се ово десило.Јер ово је била завршница која се виђа једном у 100 година.
Да ми је неко пре неких месец дана рекао да ће ово да се деси,ја бих му рекао да је луд,скроз.Кими је на само 2 трке пред крај шампионата има чинило се недостижних 17 бодова мање од тада водећег Хамилтона.
Морам да напоменем да је Маса урадио фантастичан посао данас и да није било њега,Кими не би постао шампион.На самом старту трке Фелипе је одлично затворио Хамилтона и тако омогућио Раиконену да избије на друго место,а остало је већ историја.
А сада,на крају,ситуација је следећа:
1.Раиконен 110
2.Хамилтон 109
3.Алонсо 109

Па да ли је могло бити драматичније од овога?Не верујем.
Али мислим да је Кими потпуно заслужено узео титулу.Ево и зашто:
-има највише победа(Кими 6,а Алонсо и Хамилтон заједно 8 )
-има највише најбржих кругова(он и Маса по 6),тако да је освојио и награду спонзора DHL-a која се од ове године додељује возачу са највише најбржих кругова(он је испред Масе јер има ''највише других'' најбржих кругова).
-два пута је био вицешампион(2003 и 2005),када је срећа њему окретала леђа и када је он био у сличној ситуацији као Хамилтон сада
-и једноставно је најбржи,не зна да вози калкулантски као рецимо Шумахер или Алонсо.Као доказ томе рећићу вам следеће:Раиконен је на само 4 круга пред крај када је имао целу ситуацију у својим рукама и када није имао разлога да форсира(нико није био ни близу да му одузме титулу,једино Маса,који му је чувао леђа) јер је био на прагу освајања титуле,он је у тим тренутцима извозао набржи круг трке(по мало лудачки,ја сам се следио) и тако свима доказао да је,једоставно,најбржи.Нешто слично је урадио и на прошлој трци у Кини када је пар кругова пред крај возио као у трансу иако није било баш неке потребе за тим и,наравно,поново најбржи круг.Значи код њега нема калкулација,него увек гас до даске. :Bog :Bog :Bog

Ayrton Senna

#147
OD AUTSAJDERA - DO TITULE ©AMPIONA 2007.  K I M I   R A I K O N E N    :pljes:  :pljes:  :pljes:

   

Bolji zavr¹etak sezone se nije mogao po¾eleti. Pre trke za VN Brazila, postojala su prvenstveno dva pretedenta za titulu ¹ampiona 2007., vozaèi Meklarena Luis Hamilton(107) i Fernando Alonso(103).

Sudbina se poigrala i ove sezone, kako voditelji prenosa na B92 reko¹e, gremlini su proradili u Hamiltonovom automobilu izbaciv¹i ga iz plasmana koji mu je donosio titulu vrlo rano u trci.

Moram da ovu sezonu uporedim sa sezonom 1986. kada je pri sliènoj situaciji, Mensel viðen kao ¹ampion trku pre kraja, slièno kao Hamilton danas, ali je pobeda i titula oti¹la u ruke tada viðenom pratiocu, pomalo autsajderu Prostu.

Iskreno, Kimi je ove sezone ostvario 6 pobeda, 2 vi¹e od dvojca Meklarena, iako je pre ove trke imao minimalne ¹anse, ipak Brazil napu¹ta sa titulom. Sasvim zaslu¾eno, jer posle pehova 2003. i 2005. kada je Kimi bio u trci za titulu, a gubio zbog zaista nemoguæih i neoèekivanih pehova, i to u timu Srebrne Strele, ovoga puta u timu Ferarija, naplatio je stare dugove. Izgleda da je ledenom Fincu crvena boja Italijanske Skuderije mnogo sreænija od Britansko-Nemaèke srebrne.

Hamilton je na kraju podlegao pritisku. Suvi¹e su tereta stavili na njegova mlada leða, iako se mlaðani Britanac branio i sam sebe hrabrio, nije izdr¾ao. Lièno mislim da je problem sa automobilom bila njegova gre¹ka, ili je preforsirao ili pritisnuo pogre¹an taster, jer je auto u¹ao u sejfti-mod, ali je Hamilton uspeo da se vrati. A vozaèka gre¹ka na startu je bila oèigledna, pretekli su ga i Raikonen i Alonso. Ima jo¹ vremena za njega, veæ sledeæe sezone nadam se.

Ipak je Ferari ovog vikenda imao moæniji automobil, to su dokazali time ¹to su pretekli skoro sve na stazi, samo je 6 vozaèa bilo u istom krugu(jo¹ èetri bolida pored dva Ferarija).

Vreme je da se èestita! B R A V O  K I M I ! ! !   :pljes: :pljes: :pljes:


laclaire

Danas gledam kvote u kladionici, kvota da Kimi osvaja je bila ravno 6.00 (na Hamiltona 1.35) i kazem bratu onako u polusali da odigramo navijacki na Kimija, a on mi kaze "Jesi li lud, znas sta sve treba da se dogodi pa da Kimi osvoji?"  :>
I sve se dogodilo   :>  neverovatna zavrsnica i cini mi se da se skoro nece dogoditi da tri vozaca imaju sansu za titulu pred poslednju trku i da sampionat osvoji onaj sa najmanjim sansama. Svaka cast Kimiju, zasluzio je posle silnih malera koji su ga pratili u karijeri   :pljes: 
Takodje nemam dilemu ko ce biti sampion sledece godine - ponovo Kimi, samo mnogo lakse nego ove godine :wink:

jecapereca

E pa Mikele ispunila ti se zelja!
Bravo za Kimija.Koliko je pehova imao doslo je vreme da se i njemu sreca osmehne