Formula 1 i ostali AutoMoto Sportovi

Started by hulio_salinas, 23-10-2006, 21:01:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

Oooo! Hvala Bogu! Ledeni Finac!!!

Hamilton je naduvan, Alonso izduvan - KIMI RULES!

  :~ :~ :~ :~

:pljes: :pljes: :pljes: :pljes: :pljes: :pljes: :pljes: :pljes:

Ayrton Senna

BMW I WILLIAMS POD ISTRAGOM SUDIJA



Ekipe BMW-Sauber i Williams-Toyota nalaze se pod istragom sudija zbog mogucih tehnièkih neregularnosti na automobilima na nedeljnoj trci za VN Brazila na stazi Interlagos.

Istraga je povezana sa temperaturom goriva, koja, po tehnièkim pravilima Formule 1, u bilo kom trenutku ne sme biti manja od 10 st.C. u odnosu na temperaturu okoline. BMW i Vilijams shvataju da su prekoraèili ovaj opseg.

Niko Rosberg(Williams) zavrsio je trku na èetvrtoj poziciji, iza njega plasirali su se vozaèi BMW-a Robert Kubica i Nick Haidfeld. Ako  ovi vozaèi budu diskvalifikovani, na èetvrto mesto dolazi vozaè Meklarena Luis Hamilton, novim bodovnim pomeranjima Britanac bi imao 112 poena, dva poena vi¹e od pobednika nedeljne trke Raikonena, pa bi mu samim tim raspletom pripala i titula, koja se trenutno nalazi u rukama Ferarijevog vozaèa.

(preuzeto sa oficijelnog sajta F1)


Izgleda da su Maks Mozli i Berni Ekleston cvrsto re¹ili da titulu ¹ampiona osvoji Hamilton, makar i za zelenim stolom.  :wall:
Nije fer prema Fincu, ali saèekajmo konaènu odluku za par sati !
__________________________________________________________________________________________________________________________

Ponedeljak, 2:15

Konacno su sudije donele odluku. Ekipe BMW-a i Williamsa izbegle su kaznu, sudije su odluèile da ne diskvalifikuju vozaèe ova dva tima, iako su u timovima znali da kr¹e tehnièka pravila.

Ipak su doneli korisnu odluku, jer ¹ampionat je odluèen na stazi. Èestitam Kimi !!!

mikele

#152
Ја када сам чуо све ово синоћ,нисам могао да верујем.
Па рекох себи да ли је могуће?Још само то није стрефило КИмија.
Али,хвалим те Боже,ФИА је донела праву одлуку,мада свака друга би била катастрофална.Мада,и да су их казнили,вероватно би екипи одузели бодове,а не возачим.То је ове године у моди. :wink:
Пошто сам синоћ учио до казно,с`времена на време сам ишао на нет да видим да ли има нешто ново и када сам коначно видео одлуку,пао ми је камен са срца.
================================================================================
Alonso: Sramota ako Hamilton bude prvak!
(http://nono9.us)

Dvojac Meklarena, Fernando Alonso i Luis Hamilton, za jedan bod su ostali bez titule prvaka Formule 1, ali se Meklaren nada da æe za "zelenim stolom" mo¾da da izdvejstvuje da titula ipak pripadne mladom Britancu zbog nekih neregularnosti drugih timova.

Alonso, medjutim, smatra da bi takav razvoj dogadjaja bio "sramotan!"

"Ako Hamilton dobije titulu na osnovu ¾albe Meklarena, to stvarno neæe biti fer i bila bi sramota za ovaj sport. Nisam siguran ¹ta on (Hamilton) misli o tome - verovatno da smatra da ako mu na taj naèin bude dodeljena titula da æe to biti zato ¹to je zaslu¾io, a ne da je reè o poklonu. Mislim da bi bio sreæan", rekao je Alonso.

Meklaren se ¾alio na odluku Medjunarodne automobilske federacije (FIA) da ne kazni timove Vilijams i BMW Zauber zbog sumnje da su koristili nedozvoljeno gorivo, odnosno da je temperatura goriva bila nepropisna.

Odluka o ¾albi Meklarena biæe doneta u decembru.

Alonso je ponovo kritikovao svoj tim, tvrdeæi da nije imao veliku pomoæ tokom cele sezone i ocenio da je lo¹a taktika doprinela da britanski tim ostane bez titule ove sezone.

"Nije tajna da mi iz tima nisu mnogo pomogli... Svi æemo morati da izvuèemo pouke iz ove sezone", rekao je Alonso.

On nije ¾eleo da se odredi prema svojoj buduænosti u Meklarenu, dodajuæi da je i dalje pod ugovorom i da nije pregovarao sa drugim ekipama.

Predsednik Ferarija Luka Montecemolo pohvalio je stav Alonsa, dodajuæi da je ¾alba Meklarena besmislena. "Pravila su takva da ako je neki tim ka¾njen, to ne znaèi automatski da drugi tim dobija bodove", rekao je on.

(MONDO)

Како их није срамота да се жале?
Па ако хоћемо тако,Кими је требао да постане шампион још одавно,тј онога тренутка када су одузети бодови Мекларену,требали су да одузму бодове и Хамилтону и Алонсу.
Ееееееејјјјјјјјјјјјј и после тога они имају образа да се жале,страшно.
Алонсу свака част.Човек реално размишља.А овом изјавом је само потврдио моје тврдње да му је било битно само да Хамилтон не буде шампион.

hulio_salinas

27. oktobar 2007. | Izvor: B92, Novosti
Pavloviæ za drugo mesto u Barseloni



Milo¹ Pavloviæ, vozaè ekipe 'Drako', zauzeo je èetvrto mesto na trci u Barseloni i jedan nastup pre kraja sezone ima dobre izgleda da zauzme drugo mesto u ukupnom poretku 'Formule Reno'. Za drugo mesto u 'Reno svetskoj seriji' Pavloviæu æe na poslednjoj trci, na istoj stazi u nedelju, biti potrebno da prestigne trenutno drugoplasiranog Hanleja. Lider, Portugalac Alvaro Parente, u subotu je na cilj stigao kao treæi i sa novih deset bodova postao nedosti¾an za pomenuti dvojac u borbi za osvajanje ¹ampionata.

Pavloviæ je i na startu imao èetvrto mesto, èime je zaradio dodatna dva poena. Poziciju je lako saèuvao, jer su se on i vodeæa trojka Duran, Molina i Parente lako odvojili od ostalih.

Pavloviæ se nije upu¹tao u borbu za vi¹e pozicije, kako bi imao ¹to 'odmorniji' automobil za nedeljnu poslednju trku sezone, koja na stazi "Katalunja" poèinje u 13 èasova.

Na subotnjoj trci pobedio je domaæi takmièar Migel Molina, koji je Meksikanca Salvadora Durana pretekao zahvaljujuæi spretnijoj promeni pneumatika, ¹to je bilo i jedino uzbuðenje na ovoj trci.

Plasman na trci u Barseloni: Molina, Duran, Parente, Pavloviæ, Alje¹in, Van der Garde...

Generalni plasman: Parente 124 boda, Hanlej 90, Pavloviæ 89...

Ayrton Senna

Sad je itekako zanimljivo. Ako Milo¹ osvoji drugo mesto, otvoriæe vrata Formule 1 jo¹ ¹ire. Mada, postoje glasine da æe Milo¹ testirati vozilo(a) F1 u predstojeæoj zimskoj pauzi, ali nisam siguran za koji tim. U svakom sluèaju, biæe 'najbr¾i' Srbin, makar nekoliko sati.

U svakom sluèaju, Milo¹ mo¾e da dobije sedi¹te u F1 narednih sezona, ali kao i uvek, problem su finansije. Valjda æe se neko odluèiti  da mu pomogne i izdvoji sredstva, jer Formula 1 je ipak Formula 1.  :1 

hulio_salinas

28. oktobar 2007. | Izvor: B92
Pavloviæ sezonu zavr¹io na 3. mestu



Srpski vozaè Milo¹ Pavloviæ osvojio je treæe mesto u ¹ampionatu Formule Reno. Pavloviæ je poslednju trku u ¹ampionatu Reno Svetske serije zavr¹io na èetvrtom mestu. On je na stazi u Barseloni zavr¹io iza Britanca Henlija, pa mu je izmaklo drugo mesto u ukupnom plasmanu.

Prvak je jo¹ranije bio poznat – vozaè Tek 1 rejsing tima Alvaro Parente iz Portugala.

Drugi u ukupnom poretku je Britanac Ben Henli iz Prema Pauertima, a treæi na¹ Milo¹ Pavloviæ, vozaè ekipe Drako.

mikele

И ово је велики успех за Павловића. :pljes: :pljes: :pljes:
Ја сам чуо неке гласине да се тренутно у Ф1 воде неке полемике о томе да сваки тим мора да ангажује по једног младог возача који ће да тестира возило пред почетак сезоне.И да ти возачи морају да буду тоталне новајлије,тј да по први пут седају за волан болида Ф1.
Ако се то изгласа Милош би имао реалне шансе да бар буде међу тих 20-так новајлија који ће тестирати.
Мада реално он је доста ''матор'' јер има већ 27,а то је далеко више од 22 колико има Хамилтон и Розберг,23 има Кубица,а Фетел има само 20 година.Али као доказ да никада није касно требао би да нам послужи Себастијан Бурде(победник Чемп Кара 4 године за редом) који има 27 година и који ће од следеће сезоне да седи за воланом болида екипе Торо Росо.Мада то му неће бити први пут јер је још 2002.године тестирао за екипу Рено.

Ayrton Senna

Potpuno se sla¾em, Mikele. Iako je Pavloviæ ne¹to stariji od gore pomenutih novajlija, a i trenutnih zvezda F1, ipak Milo¹ ima ¹ansu da se doka¾e, samo ako bude seo za volan nekog bolida. Pa i poslednji Britanac koji je bio ¹ampion F1, Dejmon Hill, dobio je svoju ¹ansu u 30-tim, pa je ipak pokazao ¹ta ume, jedne sezone je zamalo ostao bez titule(sudar sa ©umaherom), a veæ sledeæe je naplatio dug (1996).

Moram opet malo da se vratim na prièu Nika Hajfelda i Fernanda Alonsa, koji su u svojim intervjuima malo kritikovali 'mlade zvezde'. Seæajuæi se svojih poèetaka, Hajfeld je rekao da je on morao da se dokazuje u bolidu slabijih performansi, u nekom malom timu(poput Minardija, D¾ordana...), a danas mladi vozaèi odmah dobijaju mesta u velikim timovima, pa kad voze i dobar bolid, uz svoj talenat, lak¹e mogu da se doka¾u nego sa automobilom slabijih performansi.

Berni Ekleston je pre odreðenog vremena izneo svoju teoriju da F1 mora da se ¹iri ka Istoku, ukljuèujuæi Rusiju pre svega. Do sada Rusi nisu imali nekog vozaèa u seriji jednoseda, tako da je Milo¹ bio u vidiku menad¾era Formule 1 poslednjih godina. Zbog toga najvi¹e, odradio je i testiranje za Reno. Ako Berni bude od reèi, postoji dobra ¹ansa da u Formuli 1 vidimo i jednog Srbina.

Biæe veliki uspeh za Milo¹a ako dobije mesto u Formuli 1, makar i kao test-vozaè, va¾no je da bude u blizini 'najbr¾eg cirkusa'. Samo, ostaje pitanje sponzora koji æe podr¾ati Pavloviæa na ovom putu. U svakom sluèaju, po¾elimo mu sreæu!  :pljes:

mikele

Formula 1: Kovalainen umesto Alonsa?
(http://nono9.us)

U Meklaren Mercedesu veæ razmi¹ljaju ko bi mogao da zameni uvredjenu zvezdu Fernanda Alonsa.

Uoèi starta pregovora o (ne)nastavku saradnje izmeðu agenta ¹panskog asa i èelnika britanskog tima, procurela je informacija da bi Heiki Kovalainen lako mogao da postane novi kolega Luisu Hamiltonu.

Finac, koji je ove godine debitovao u Formuli 1 za ekipu Renoa, upravo kao zamena Alonsu, prvi deo sezone proveo je "oruæi" travnate i pe¹èane povr¹ine oko staza, ali kako je vreme odmicalo, pokazao je vanserijski talenat, s kojim bi lako mogao da pomuti slavu finskih velikana, Mike Hakinena biv¹eg dvostrukog i Kimija Raikonena aktuelnog ¹ampiona.

Meklaren bi u tom sluèaju bio pravi tim za Kovalainena, ali samo pod jednim uslovom.

"Moj prelazak u Meklaren dolazi u obzir samo ukoliko budem imao izjednaèen tretman sa Hamiltonom. Ne ¾elim da budem drugi vozaè", jasno je poruèio Kovalainen magu Meklarena Ronu Denisu.

"Preda mnom je nekoliko zanimljivih opcija, videæemo ¹ta æe biti. Ne pla¹im se duela sa Luisom, Kimijem i Alonsom. ®elim da postanem ¹ampion, dakle moram da ih pobedim", otkriva Kovalainen, koji bi lako mogao samo da zameni sedi¹ta sa Fernandom Alonsom.

©ef Renoa Flavio Briatore ponudio je Alonsu da se vrati u ekipu s kojom je 2005. i 2006. bio ¹ampion sveta, ali je raèunao da æe u tom sluèaju "¹utnuti" Djankarla Fizikelu.

Dok kao siguran vozaè Meklarena za narednu sezonu èeka da vidi ko æe mu biti kolega, Luis Hamilton ne gubi vreme. On je potpisao deset miliona dolara vredan ugovor sa kompanijom "EA Sports", koja æe imati prava da programira simulaciju F1 vo¾nje sa njegovim likom i imenom.

Hamilton je ovih dana bio zauzet i obilaskom ®eneve, koju je izabrao za novu rezidenciju, u potrazi za adekvatnom stanom, kuæom, vilom...

"Luis je iza¹ao na ulicu i niko ga nije prepoznao. Odmah je bio siguran da je uradio pravu stvar kada je odluèio da napusti Britaniju", izjavio je agent nekretnina koji je jo¹ u avgustu ponudio Luisu apartman u luksuznom delu grada.

Hamilton je kao razloge selidbe iz rodne Engleske naveo neopisivu pomamu za njim, kada god poku¹a da izadje na ulicu.

Medjutim, zanimljiv je podatak da u ¹vajcarskom poreskom sistemu ne postoji zanimanje "vozaè Formule 1", te da æe Hamilton, plaæati porez na multimilionsku zaradu kao i obièan "¹ofer", izmedju 1,0 i 2,35%, a ne 47,5% kao ¹to je to bio sluèaj u Engleskoj.

U ©vajcarskoj, "poreskom raju za vozaèe Formule 1", od ranije ¾ive Mihael ©umaher, Berni Ekleston, Fernando Alonso, Dejvid Kultard, Nik Hajdfeld, Jarno Truli, ®ak Vilnev, Alan Prost... koji su prona¹li "utoèi¹te" od neizdr¾ive popularnosti u rodnim zemljama.

(MONDO)

mikele

Promene u Ferariju i Hondi
(http://nono9.us)

Ferari je za novog sportskog direktora imenovao Sefanija Domenikalija, koji je tako preuzeo du¾nost od ®ana Toda, ubuduæe najverovatnije menad¾era tima.

Rukovodstvo Ferarija odluèilo je da napravi organizacione promene i u drugim sektorima. Tako je na mesto izvr¹nog direktora postavljen Mario Almondo, Aldo Kosta je tehnièki rukovodilac, a ®il Simon biæe glavni in¾enjer u timu.

Ferari je ovu sezonu zavr¹io sa dve titule u Formuli 1 - u konkurenciji vozaèa (Kimi Raikonen) i konstruktora.

Rokada æe se dogoditi i u ekipi Honde, koju bi od 26. novembra, kako su najavili britanski mediji, trebalo da preuzme nekada¹nji tehnièki direktor Ferarija Britanac Ros Braun.

Braun bio jedan od najzaslu¾nijih za sedam ¹ampionaksih titula Nemca Mihaela ©umahera i veruje se da æe uz njegovu pomoæ Englez D¾enson Baton postiæi znatno bolje rezultate u sledeæoj sezoni.

U nedavno zavr¹enoj sezoni Formule 1 Honda je zauzela tek osmo mesto, sa samo ¹est osvojenih bodova. Glavni pomoænik Braunu u sledeæoj sezoni biæe izvr¹ni direktor tima Nik Fraj.

(MONDO/agencije)

mikele

Eklston: Odlazim ako Raikonenu oduzmu titulu!
(http://nono9.us)

Prvi èovek Formule 1 Berni Eklston zapretio je da æe podneti ostavku ukoliko na predstojeæem sudjenju Svetska automobilska federacija (FIA) ne potvrdi titulu vozaèu Ferarija Fincu Kimiju Raikonenu.

Meklaren je ulo¾io ¾albu po zavr¹etku Velike nagrade Brazila, poslednje trke u sezoni, tra¾eæi od FIA da diskvalifikuje tri bolida koja su vozila sa gorivom nedozvoljene temperature. Ukoliko bi se to desilo, automatski bi drugoplasirani Luis Hamilton pretekao u broju bodova Raikonena i preuzeo titulu svetskog ¹ampiona.

Eklston, koji je u Formulu 1 u¹ao pre 35 godina, izjavio je da æe se "sigurno povuæi" ukoliko dodje do obrta za "zelenim stolom", prenosi londonski "Gardijan".

"Ukoliko neko misli da bi najbolje re¹enje bilo oduzimanje titule Raikonenu, onda meni ne preostaje ni¹ta drugo nego da dam ostavku", kategorièan je 77-godi¹nji Eklston.

(Tanjug)

mikele

F1: Raikonen ostaje ¹ampion!
(http://nono9.us)

Finac Kimi Raikonen osvojio je titulu prvaka Formule 1 na stazi u najuzbudljivijoj sezoni u poslednjih desetak gdina, a trofej mu je ostao u ruci i posle odluke za "zelenim stolom".

Medjunarodna automobilska federacija (FIA), odnosno njen sud, odbio je ¾albu Meklarena koja je mogla, da je usvojena, potpuno promeni kraj sezone Formule 1 i da Britanac Luis Hamilton bude progla¹en za ¹ampiona.

Meklaren je ¾albu bazirao na prekr¹ajima koje su napravile ekipe BMW Zauber i Vilijams Tojota i smatrao je da bi vozaèi Robert Kubica i Niko Rozberg trebalo da budu diskvalifikovani sa poslednje trke u sezoni, Velike nagrade Brazila. Sve zbog toga ¹to su te ekipe koristile hladnije gorivo od dozvoljenog.

"Posle saslu¹anja svih strana i nakon analize raznih dokumenata i dokaza, sud je ocenio da je Meklarenova ¾alba neprihvatljiva", navedeno je u odluci suda koji je zasedao u Londonu.

Raikonen je na stazi Interlagos u Sao Paulu 21. oktobra osvojio titulu prvaka za samo jedan bod ispred Hamiltona i doskora¹njeg vozaèa Meklarena, Fernanda Alonsa.

Ferari, ali i Alonso, odmah posle saznanja da æe se Meklaren ¾aliti, ocenili su da bi bilo nepravedno da Hamilton dobije titulu van staze. Ne¹to slièno izjavio je i prvi èovek Formule 1 Berni Eklston. "Ako Raikonenu oduzmu titulu, odlazim iz Formule 1", rekao je Eklston.

(MONDO)

Ayrton Senna

AUTODROM U SRBIJI?!


(http://www.imagehosting.com)

U kratkoj poseti Beogradu boravio je predsednik Svetske automobilske federacije (FIA), Britanac Max Mosley.

Evidentno je da Srbija od svih zemalja u okru¾enju nema pravi autodrom. Postoji mnogo planova i nagove¹taja da se to promeni, ali jo¹ uvek rezultati nisu vidljivi. Ipak, i na tom planu se ne¹to de¹ava.

Predhodnih dana je Beograd posetio Max Mosley, predsednik FIA-e. On je u kratkom razgovoru sa Vojislavom Ko¹tunicom, predsednikom Vlade Repubike Srbije, izneo zanimljive namere Svetske automobilske federacije da podstakne izgradnju moderne piste na kojoj bi se odvijala sportka takmièenja na svetskom i evropskom nivou, ali i razni treninzi, obuke vozaèa, kursevi vo¾nje i sl. Naime, FIA u narednom periodu planira da investira oko 90 miliona evra u tzv. „manje razvijene automobilske sredine“. A Srbija je jedna od njih i nalazi se na vrhu liste, tih prioriteta. Sagovornici su se saglasili da bi to bio izuzetan podstrek za razvoj automobilizma u ovom regionu, ali i veliki podsticaj za turizam, kao i promociju na¹e zemlje.

Istovremeno, razgovarano je i o ¹ansama na¹eg najuspe¹nijeg automobiliste na interacionalnoj sceni, Milo¹a Pavloviæa da se uskoro naðe u najelitnijem automobilskom takmièenju, Formuli 1. On je ovogodi¹nju sezonu Svetske serije Renault zavr¹io na treæem mestu, ali je ostvario dve pobede i mnogo odliènih vo¾nji, koje su mu omoguæile da se sada naðe u najozbiljijim pregovorima sa jednom od ekipa F1. Meðutim, ono ¹to je potrebno Pavloviæu, pored talenta koji nesumnjivo poseduje, su i velika finansijska sredstva. Zbog toga su se Vojislav Ko¹tuinca i Max Mosley saglasili da ostvarenje ove ideje treba da bude „dr¾avni projekat.“

Nakon toga, Mosley se sastao sa vodeæim ljudima u Skup¹tini grada Beograda, a potom je prisustvovao sveèanosti dodele priznanja FIA Centralno-evropske zone (CEZ) koja okuplja automobiliste iz Italije, Austrije, Maðarske, Bugarske, Poljske, Slovaèke, Èe¹ke, Slovenije, Rumunije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i naravno Srbije, a koju je organizovao Sportski auto-moto savez Srbije.

Potom je predsednik Svetske automobilske federacije oti¹ao iz Beograda, a nama je preostalo samo da „artikuli¹emo“ interese i da se sa reèi preðe na dela, odnosno da Srbija dobije pravi autodrom.

Meðutim, i pored toga ostaje pitanje da li æemo ovu posetu prvog èoveka FIA znati da iskoristimo na pravi naèin?! On je pokazao dobru volju i, u ovom delikatnom politiènom trenutku, do¹ao u Beograd. Primljen je na najvi¹em dr¾avnom nivou i to je dobro. No, da li je u Auto-moto savezu Srbije, posebno njegovom sportskom ogranku nai¹ao na pravog sagovornika?! Poznavajuæi stanje u ovoj ogranizaciji, provejava strah da cela dobra i pozitivna prièa ne bude devalvirana zbog interesa pojedinaca...


(Zoran ®ivkov, magazin 'Vrele Gume', 24.11.2007)

Ayrton Senna

Alonso potpisao za Reno


(http://www.imagehosting.com)

Dvostruki ¹ampion Formule 1 Fernando Alonso voziæe sledeæe sezone za Reno, prenose ¹panski mediji. Dnevnik "El Mundo" preneo je da je Alonso potpisao ugovor vredan 35 miliona evra, ali nije navedeno na koliko godina je saradnja dogovorena.

Alonso je u novembru, posle samo jedne sezone, napustio Meklaren, a odmah nakon raskida ugovora sa britanskim timom povezan je sa povratkom u Reno, sa kojim je osvojio obe titule, 2005. i 2006. godine.

Pregovori Alonsa i Renoa intenzivirani su u petak posle odluke Svetske automobilske federacije da ne kazni francuski tim za posedovanje poverljivih podataka o Meklaren timu.

26-godi¹nji ©panac, najmlaði ¹ampion Formule 1, prethodnu sezonu je zavr¹io na treæem mestu, iza Kimija Raikonena i Luisa Hamiltona, a njegov boravak u Meklaren timu obele¾io je sukob sa timskim kolegom Hamiltonom i ¹pijunska afera u kojoj je Meklaren ka¾njen sa 100 miliona evra, odnosno oduzimanjem svih bodova u ¹ampionatu konstruktora.

Nelson Pike Junior je glavni kandidat da vozi pored Alonsa u Renou sledeæe sezone, prenose ¹panski mediji. Francusku ekipu ove godine predstavljali su Ðankarlo Fisikela i Heiki Kovalainen.

(izvor: www.B92.net/sport)

hulio_salinas

Odradio je ¹ta je imao u McLarenu i vratio se tatici.