Formula 1 i ostali AutoMoto Sportovi

Started by hulio_salinas, 23-10-2006, 21:01:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Chef

F1: Hamilton prvi startuje u Indijanapolisu
Subota, 16. jun 2007. 21:13

Britanac Luis Hamilton potvrdio je da æe u Formuli 1 ostaviti dubok trag, po¹to je posle trijumfa na Velikoj nagradi Kanade uspeo da izbori i pol poziciju pred nedeljnu trku u Indijanapolisu.

Meklarenov as je u fini¹u treninga izvezao najbr¾i krug (1:12,331 minut) i za treptaj oka iza sebe ostavio timskog kolegu ©panca Fernanda Alonsa (1:12,500).

Iz drugog startnog reda na trci u SAD startovaæe vozaèi Ferarija, Brazilac Felipe Masa koji je zabele¾io treæe najbolje vreme, odnosno Kimi Raikonen.

Iako je Alonso bio br¾i na trenizima pred kvalifikacije, mladi Britanac je kad je bilo najva¾nije pokazao da se odlièno nosi sa pristiskom, ba¹ kao ¹to je to uradio i pro¹le subote na kvalifikacijama za Veliku nagradu Kanade.

"Moram da priznam da sam pomalo iznednadjen", rekao je Hamilton. "Na treninzima nisam mogao da pronadjem adekvatan naèin da se suprotstavim Alonsu, za koga sam znao da æe biti brz. Ipak, sad je bilo drugaèije...U svakom sluèaju lepo nas je videti obojicu u prvom redu, a rivale iz Ferarija iza", rekao je britanski vozaè.

Alonso, sa druge strane, iako nije osvojio pol poziciju, nije bio nezadovoljan postignutim na stazi u Indijanapolisu.

"Ovaj vikend je zasad odlièan za mene. Bio sam najbr¾i na treninzima, a u kvalifikacijama sam drugi, ¹to nije lo¹e, posebno jer sam izvezao najbr¾i krug. To æe mi dati mnogo samopouzdanja pred nedeljnu trku", rekao je vozaè Meklarena, èija dva bolida treæu trku zaredom imaju oba mesta u prvom redu.

Peto najbolje vreme u kvalifikacijama ostvario je Nik Hajdfeld iz Zaubera, dok je Heiki Kovalainen za volanom Renoa izborio pravo nastupa iz treæeg reda, ¹to je njegov najbolji rezultat na zvaniènom treningu.

Najmladji uèesnik trke u Indijanapolisu i debitant u bolidu Zaubera Sebastijan Vetel zabele¾io je odlièno, sedmo vreme. On je priliku da poka¾e svoj talenat dobio nakon ¹to je Robert Kubica na pro¹lonedeljnoj trci do¾iveo te¾i udes i po preporuci lekara moraæe da pauzira ovog vikenda.

Trka za Veliku nagradu SAD u Indijanapolisu, sedma ove sezone, startuje u nedelju od 19 èasova.

(MONDO)

mikele

F1: Hamilton vozi kao mator!
(http://nono9.us)

Taj momak se ne ¹ali! Mladi Britanac Luis Hamilton u debitantskoj sezoni u Formuli 1 ostvario je drugu uzastopnu pobedu u ¹ampionatu i sada ima 10 bodova vi¹e od klupskog kolege, ©panca Fernanda Alonsa.

Hamilton je u subotu cièao od sreæe kada je osvojio pol-poziciju, a u nedelju u trci za Veliku nagradu SAD u Indijanapolisu vozio je "kao mator" i od poèetka do kraja nikome nije gledao u rep bolida.

Branilac titule Alonso, koji se posle trke u Montrealu, po¾alio da u Meklarenu "vi¹e vole Hamiltona", poku¹ao je sredinom trke da napadne 22-godi¹njeg Britanca, ali je ovaj odbio napad i do kraja trke njegovo vodjstvo nije bilo ugro¾eno. Hamilton je trku zavr¹io sa dve sekunde prednosti nad Alonsom.

Treæe i èetvrto mesto pripalo je Ferariju. Felipe Masa bio je treæi sa 15 sekundi zaostatka, dok je èetvrti bio Kimi Raikonen.

Peto msto pripalo je odliènom Heiki Kovalainenu u Renou, ¹esti je bio Jarno Truli u Tojoti, sedmi je bio Mark Veber, a osmi, debitant Sebastijan Fetel u BMW-u, koji je zamenjivao Roberta Kubicu, nedovoljno oporavljenog posle udesa u Montrealu.

Tragièar trke je Niko Rozberg koji je do pred kraj trke bio na ¹estoj poziciji, ali je zbog kvara na motoru morao da odustane.

Ovim trijumfom, Hamilton je i dalje vodeæi u generalnom plasmanu vozaèa sa 58 bodova, drugi je Alonso sa deset poena zaostatka, treæeplasirani je Brazilac Masa sa 39 bodova, dok je na èetvrtom mestu Finac Raikonen sa sedam poena manje.

Kao ¹to se i oèekivalo, ¾estoko su startovali vozaèi Meklarena i od prvog kruga krenuli u medjusobni ogled na inaèe veoma zahtevnoj kru¾noj stazi u Indijanapolisu.

Verovatno su Hamiltona posebno inspirisale Alonsove izjave date engleskim medijima, u kojima je rekao da je pobedjivao i "veæe vozaèe" od Luisa u dosada¹njoj karijeri, navodeæi pritom Mihaela ©umahera i Kimija Raikonena.

Rivalstvo dvostrukog prvaka F1 Alonsa i britanskog novajlije Hamiltona najbolje se videlo na 35 krugova do kraja, kada su iz krivine iza¹li poravnati, ali je Britanac izdr¾ao pritisak i uspeo da zadr¾i vodjstvo, kako se ispostavilo do samog kraja.

Odavno nije vidjena ovolika borba izmedju klupskih kolega na jednom Gran Priju, zbog èega bi bilo posebno zanimljivo èuti medjusobne (interne) razgovore izmedju vozaèa Meklarena i tehnièara u boksu.

Trku je obele¾io i lo¹ poèetak Ferarijevog Finca Raikonena, koji je veæ u prvom krugu izgubio èetvrtu poziciju prepustiv¹i je Niku Hajdfeldu iz BMW Zaubera odnosno zemljaku iz tabora Renoa - Heiki Kovalainenu, ali se u nastavku pribrao i na kraju osvojio èetvrtu poziciju.

Osim toga, na sedmoj trci ovogodi¹njeg ¹ampionata u Indijanapolisu, tokom koje je bilo u¾asno vruæe - èak 35 stepeni u vazduhu, dok je temperatura staze iznosila vrtoglavih 53 stepena, start trke obele¾ila su i odustajanja trojice veterana.

Veè u drugom krugu, pistu je napustio Britanac Dejvid Kultard iz Red Bula, dok su ne¹to kasnije otpali i Hondin Brazilac Rubens Barikelo, kao i Nemac Ralf ©umaher iz Tojote.

U konkurenciji konstruktora, ubedljivo vodi Meklaren sa 106 bodova ispred Ferarija, koji je sakupio 71 poen.

(MONDO)

hulio_salinas

Vozi kao mator kad ima najbrzu formulu.

:>

mikele


mikele

#94
"Profesor" tipuje na Alonsa


Alan Prost, nekada¹nji èetvorostruki prvak sveta u Formuli 1, rekao je da je strategjja Meklaren Mercedesa da oba vozaèa tog tima, Fernando Alonso i Luis Hamilton, voze pod jednakim uslovima pogre¹na i da bi mogla da se okrene protiv ekipe jer donosi previ¹e tenzija.

Borba izmedju timskih kolega, dvostrukog uzastopnog ¹ampiona Alonsa i mlade britanske nade Hamiltona, koji je pobedio na poslednje dve trke i koji trenutno vodi u generalnom plasmanu vozaèa, donela mnogo tenzija i podigla veliku pra¹inu ne samo u javnosti, nego i u timu Meklarena.

Èuveni "Profesor" je u izjavi ¹panskom "El Paisu" naveo da veruje da æe, ipak, Alonso osvojiti titulu i ocenio da 22-godi¹nji Hamilton nije nikakvo èudo, veæ da je u dosada¹njem toku sezone jednostavno bolje iskoristio prednosti najnovijih tehologija koje vozaèima pru¾aju moguænosti usavr¹avanja performansi na stazi.

Reè je o simulatoru "Woking" koji mnogi vozaèi koriste, kako bi se ¹to lak¹e prilagodili pojedinim stazama, a simulator pru¾a odliène uslove rada, ukljuèujuæi i simulaciju metereolo¹kih uslova, ki¹e, mokrog asfalta, vetra...

"Hamilton je daleko vi¹e koristio simulator od Alonsa… Njegov stil vo¾nje je mnogo mek¹i, ne toliko o¹tar kao kod ©panca", tvrdi 55-godi¹nji Francuz, koji se potom osvrnuo na razlike izmedju sada¹njih trka i perioda kada je on nastupao u Formuli 1.

"U moje vreme, vozaè je bio va¾niji od bolida, a sada na prvo mesto dolazi tehnologija", rekao je Prost i dodao da se zbog velikih ogranièenja i napretka u automobilskoj tehnologiji, trke vi¹e ne odluèuju na stazi nego u boksevima.

Alan Prost, jedan on velikana Formule 1, titule prvaka je osvajao tri puta sa Meklarenom i jednom sa Vilijamsom, a u 13 sezona, èak 51 put se penjao na pobednièko postolje.

(MONDO)

Ayrton Senna

Meklarenove (NE)Doumice !

Sve èe¹æe se u medijima mo¾e èuti èuvena i veæ nadaleko poznata Meklarenove prièa da u njihovom timu ne postoji prvi i drugi vozaè, veæ da su isti po rejtingu. No, to stanovi¹te je tokom godina oprobano i mnogo puta u ovom timu dokazano, jer, seæajuæi se predhodnih sezona, konkretno krajem '80., i èuveni tandem Prost-Sena, tada je dolazilo do medjusobnog takmièenja timskih kolega, pa i izbacivanja sa staze, pa i gubljenja titula.

Sve to je na pomolu i u novoj sezoni. Jer, sa ponovo dobrim automobilom, Meklaren je u moguænosti da svojim vozaèima dopusti i o¹triju borbu, koje su vidjene i do sada, ali da li æe taktika imati uspeha i da li æe vozaèi Meklarena stiæi do titule?

Za sada sve to izgleda moguæe, jer, Ferrari deluje pomalo uspavano, ali pitanje je trenutka kada æe se crvena furija prenuti iz sna!
Do tada, gledaæemo dve srebrne strele u okr¹aju.

mikele

Quote from: Ayrton Senna on 20-06-2007, 10:49:08

Za sada sve to izgleda moguæe, jer, Ferrari deluje pomalo uspavano, ali pitanje je trenutka kada æe se crvena furija prenuti iz sna!
Do tada, gledaæemo dve srebrne strele u okr¹aju.
Надам се да си управу и да ће се Ферари пробудити из овог сна и свима нама донети занимљивији наставак сезоне. :loptica
Мада лично мислим да је титула у конкуренцији конструктора већ освојена од стране Мекларена,али за титулу у конкуренцији возача има још увек наде за Ферари,тј за Филипеа и Кимија.Додуше када се узме у обзир поузданост Меклареновог болида(оба возача су завршила свих 7 трка до сада),те шансе су јако мале,али никада се не зна.
И надам се,такође,да ова сезона неће бити као претходних неколико које су протекле у доминацији само једне екипе(прво неколико година Ферари,а затим две године Рено) и које нису биле ни мало неизвесне.Последњи неизвестан шампионат смо имали 2003 године када је Шумахер имао само два бода више од Кимија,а пре тога неизвесности није било од 1999 године.Значи само два узбудљива шампионата у последњих 10 година.То је јако мало и зато овај спорт иде корак по корак уназад,на жалост.

mikele

Kimi i Masa sada¹njost i buduænost Ferarija
(http://nono9.us)

Prvi èovek Ferarija ®an Tod ima puno poverenje u svoje vozaèe Felipea Masu i Kimija Raikonena. "Oni su sada¹njost i buduænost Ferarija. Na nama je da im obezbedimo dobar i brz bolid", rekao je Tod novinarima na proslavi povodom ¹ezdesetog rodjendana italijanskog proizvodjaèa automobila.

U dosada¹njem toku ¹ampionata Formule 1 Meklaren je osvojio 35 bodova vi¹e od Ferarija, a "ruki" u bolidu "srebrne strele" Britanac Luis Hamilton prvi je u generalnom poretku vozaèa.

Dvadesetdvogodi¹nji Britanac, koji je dobio poslednje dve trke u Kanadi i u SAD, ima deset bodova prednosti nad klupskim kolegom, dvostrukim uzastopnim svetskim prvakom, Fernandom Alonsom, dok je su vozaèi Ferarija, Masa i Raikonen, treæi i èetvrti.

Raikonen, koji je u ekipi iz Maranela ove godine zamenio sedmostrukog ¹ampiona sveta Mihaela ©umahera, pobedio je na otvaranju sezone u Australiji, medjutim, na poslednje èetiri trke nije uspeo da se domogne pobednièkog podijuma. Masa je slavio dva puta ove godine, u Bahreinu i u ©paniji, dok je u Indijanapolisu zauzeo treæe mesto.

Upitan da li Ferari razmatra da ¾rtvuje ovu godinu, kako bi naredne bio konkurentniji, Tod je rekao da je zbunjen kada ljudi prièaju da je njegov tim u problemu.

"Ferari je dobio tri od prve èetiri trke ove sezone. Samo jedan tim je ispred nas. Njihov (Meklarenov) paket je za sada bolji", naveo je Tod.

Prvi èovek Ferarija istakao je da u ovom trenutku ne mo¾e da prognozira kakve æe rezultate njegov tim ostvariti 1. jula na trci za Veliku nagradu Francuske, odnosno sedam dana kasnije na stazi u Silverstonu.

"Iskreno, ne znam", rekao je Tod, a zatim dodao: "Bili smo razoèarani nastupima u Monte Karlu, Kanadi i Indijanapolisu. Medjutim, odradili smo uspe¹ne testove u Silverstonu i mislim da æemo u narednim trkama biti konkurentni".

(MONDO)

hulio_salinas

Hmm... Sadasnjost i buducnost ako budu imali ovakvu formulu... Realno..

Chef

1. jul 2007. | Izvor: B92, zvanicni sajt | IL
F1: Dvostruka pobeda Ferarija
U poslednjoj trci formule 1 vo¾enoj na stazi Manji-Kur za Veliku nagradu Francuske, pobedio je Finac Kimi Rainkonen u Ferariju. U osmoj trci u sezoni, Raikonen je stigao do 11. pobede u karijeri.

Drugi vozaè Ferarija, Felipe Masa, zauzeo je drugo mesto, a treæi je bio vodeæi u generalnom plasmanu, Luis Hamilton u Meklarenu. Vozaè BMW-a, Robert Kubica, napravio je uspe¹an povratak u F1 posle samo tri nedelje od velikog udesa koji mu se dogodio na Velikoj nagradi Kanade, zauzimanjem èetvrtog mesta.   

Finac je slavio sa dve sekunde i 414 hiljaditinki prednosti ispred klupskog kolege iz Maranela Felipeom Masom. Raikonenu je ovo druga ovosezonska pobeda - prvi put ove sezone slavio je u Australiji. Ovo je ujedno prvi put ove sezone da je Ferari ostvario dvostruki trijumf. Dvostruki svetski prvak Fernando Alonso zavr¹io je trku na sedmom mestu.

U ukupnom poretku i dalje vodi Hamilton sa 64 boda, a slede Alonso sa 50, Masa sa 47, Raikonen sa 42 i Nik Hajdfeld sa 30.

Poredak prvih osam na VN Francuske:
1. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) 1:30:54.200
2. F. Massa (BRA/Ferrari) + 2.400
3. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 32.100
4. R. Kubica (POL/BMW) + 41.700
5. N. Heidfeld (NEM/BMW) + 48.800
6. G. Fisichella (ITA/Renault) + 52.200
7. F. Alonso (©PA/McLaren) + 56.500
8. J. Button (VBR/Honda) + 58.800

Sledeæe nedelje vozi se trka za Veliku nagradu Veliku Britanije na stazi Silverstoun, uz direktan prenos na TVB92.

================================================================================


30. jun 2007. | Izvor: B92, Tanjug | Milo¹ Todoroviæ
Rosi pobednik VN Holandije

AFPValentino Rosi ostvario je impresivnu pobedu na Velikoj Nagradi Holandije, koja se odr¾ala u Asenu. Italijan je furioznom vo¾njom tri kruga pre kraja preuzeo voðstvo od Kejsija Stounera i pobedio. To je bila treæa pobeda za 28-godi¹njeg vozaèa u sezoni, a trku je poèeo na 11. mestu i pobedom je smanjio prednost Stounera u ukupnom plasmanu na 21 poen. Svetski ¹ampion Niki Hejden zavr¹io je najuzbudljiviju trku u sezoni na treæem mestu.

Moto GP:

1. Valentino Rosi (Italija, Jamaha) 42:37.149
2. Kejsi Stoner (Australija, Dukati) 42:39.058
3. Niki Hejden (SAD, Honda) 42:43.226
4. Dani Pedrosa (©panija, Honda) 42:47.614
5. D¾on Hopkins (SAD, Suzuki) 42:50.287
6. Kolin Edvards (SAD, Jamaha) 42:52.288
7. Aleks Baros (Brazil, Dukati) 43:13.224
8. Aleks Hofman (Nemaèka, Dukati) 43:18.917
9. Entoni Vest (Australija, Kavasaki) 43:20.754
10. Marko Melandri (Italija, Honda) 43:20.945

Generalni plasman:

1. Stoner 185 bodova
2. Rosi 164
3. Pedrosa 119
4. Hopkins 94
5. Kris Vermulen (Australija, Suzuki) 88

250 kubika:

1. Horhe Lorenso (©panija, Aprilia) 40:25.904
2. Aleks De Anðelis (San Marino, Aprilia) 40:29.761
3. Alvaro Bautista (©panija, Aprilia) 40:34.587
4. Andrea Doviciozo (Italija, Honda) 40:43.852
5. Hiro¹i Aojama (Japan, KTM) 40:56.704
6. Marko Simonæeli (Italija, Gilera) 40:57.039
7. Ektor Barbera (©panija, Aprilia) 40:59.227
8. Mika Kalio (Finska, KTM) 41:06.711
9. Roberto Lokateli (Italija, Gilera) 41:37.733
10. Juki Takaha¹i (Japan, Honda) 41:44.862

Generalni plasman:

1. Lorenso 178
2. Doviciozo 155
3. De Anðelis 155
4. Bautista 116
5. Barbera 80

125 kubika:

1. Matija Pazini (Italija, Aprilia) 38:58.171
2. Ektor Faubel (©panija, Aprilia) 39:04.286
3. Gabor Talmaèi (Maðarska, Aprilia) 39:04.317
4. Serhio Gadea (©panija, Aprilia) 39:04.525
5. Simone Korzi (Italija, Aprilia) 39:04.625
6. Tomojoshi Kojama (Japan, KTM) 39:04.804
7. Luka¹ Pe¹ek (Èe¹ka, Derbi) 39:04.814
8. Sandro Korteze (Nemaèka, Aprilia) 39:15.867
9. Mihael Ranseder (Austrija, Derbi) 39:16.061
10. ©tefan Bradl (Nemaèka, Aprilia) 39:19.951

Generalni plasman:

1. Faubel 138
2. Talmaèi 131
3. Gadea 105
4. Pe¹ek 103
5. Kojama 98


Chef

Nadjoh i sledece na ovom linku www.f1-hr.com/vijesti.php?id=1903

EKSKLUZIVNO: SRBIJA IDE KA FORMULI 1

Susjedna Republika Srbija sve je bli¾e, èini se, organizaciji utrke Formule 1. Nakon posjete Bernieja Ecclestonea, zajedno sa suprugom Slavicom, Beogradu u sijeènju ove godine, vlada Srbije ovih je dana bez prevelikog publiciteta poèela s realizacijom ovog velikog projekta.

Izbor lokacije staze su¾en je, gotovo je izvjesno, na jedan prirodni amfiteatar u okolici ®eleznika, oko 20 km ju¾no od Beograda (i 15 km jugoistoèno od aerodroma Suræin), blizu velikog èvori¹ta dvaju va¾nih auto-puteva. Trenutno se zavr¹avaju projekti staze i njezine infrastrukture, pri èemu su kontaktirani struènjaci iz FOM-a (Formula One Management) i struènjaci Hermanna Tilkea, Ecclestoneovog ½kuænog½ graditelja svih F1 staza posljednjih godina. .

Organizatori su veæ bili i u kontaktu s Milo¹em Pavloviæem, beogradskim vozaèem u Renaultovoj Svjetskoj seriji i jedinim vlasnikom natjecateljske super-licence iz ovih krajeva, i on æe biti izravno konzultiran u svim aspektima gradnje staze koji su relevantni za odabir profila staze. Buduæi da su Pavloviæeve ambicije i same vezane uz dolazak u Formulu 1, ovaj se potez organizatora èini i logiènim i mudrim. .

Premda se u posljednje vrijeme puno publicirao Ecclestoneov proboj Formulom 1 na lukrativna nova tr¾i¹ta Bliskog istoka i Azije, vijesti iz Srbije pokazuju da on Europu jo¹ ne smatra posve iscrpljenom u pogledu pronala¾enja novih zemalja, potencijalnih organizatora Grand Prix utrka. S obzirom da se radi o regiji koja je za veæinu komercijalnih partnera dana¹nje Formule 1 vrlo tr¾i¹no interesantna, koja pro¾ivljava brzo gospodarsko buðenje i koja je logistièki relativno blizu svim ekipama u Formuli 1, Ecclestoneov izbor, kao i uvijek, ima puno smisla.

01.07.2007 
=====================================================================================================

Ne znam da li je tacno, ali ako jeste.....

mikele

Прошао је прави ''ауто-мото'' викенд.У само два дана,догодила су се два велика спектакла.
Први је мото трка у легендарном Асену,а други је последња трка Ф1 на чудесној стази(чудесна је јер се налази у недођији) у Мањи Куру.
А порука са ова два догађаја је иста ''Империја узвраћа ударац''.Али да кренемо редом.
У Асену се возила 9 од 18 трка,значи да смо на половини МотоГП шампионата(нећу да коментаришем класе од 125 и 250 кубика).И епилог прве половине је:5 победа Кејсија Стонера на Дукатију,3 победе Валентина ''доктора'' Росија на Јамахи и једна победа кишног човека Вермулена на Сузукију.
На овој трци у Асену,Роси је показао да су га многи прерано одписали и још једном је показао зашто га зову ''доктор''.Стартовао је са 11 стартне позиције и из круга у круг је напредовао.После само пар кругова већ је дисао за врат водећем Стонеру.Иако Стонер има много бржи мотор,није могао да одоли Росију.Роси је прво мало тестирао Стонера и опипавао терен где га је најбоље претећи јер моћни Дукати је много бржи од Јамахе на правцу и много пута је ове године Стонер управо на тим правцима престизао Росија.Та се тактика показала као добитна јер је Роси само пар кругова пред крај претекао Стонера и није му дао ни промил шанси до краја трке.Свака част мајсторе.На тај начин Роси је смањио предност коју је имао Кејси и још једном је потврдио да се не одриче титуле коју је прошле године несрећно изгубио.
У Мањи Куру Ферари је показао да излази из кризе која је била проузрокована кваром ваздушног тунела за тестирање аеродинамичности болида.Овог викенда су константно били бржи од оба Мекларена и као последица тога дошла је двострука победа.Сада само треба доказати све то и следећег викенда када је на програму трка у Силверстону.А с`обзиром да је Ферари тамо тестирао болиде последњих недеља,велика је вероватноћа да поново буду бржи од својих највећих конкурената.
Хамилтон има сасвим солидну предност,али има још да се вози.Како је он стекао ову предност за 8 трка,тако може и да је изгуби за 9.Мислим да је Силверстон прекретница.


И да поновим,закључак свега је ''Империја узвраћа ударац''

mikele

Meklaren i Ferari pod istragom FIA
(http://nono9.us)

Medjunarodna automobilistièka asocijacija (FIA) otvorila je istragu o navodnoj nelegalnoj razmeni informacija izmedju ekipa Formule 1, Meklarena i Ferarija.

U Meklarenu odbacuju optu¾be i tvrde da su temeljno sproveli istragu u svojim redovima, kojom je utvrdjeno da ni jedan èlan engleske ekipe nije iskoristio informacije, koje su ranije navodno primili od in¾enjera Ferarija, navodi se u saop¹tenju britanskog tima.

Ekipa Rona Denisa je ranije objavila da je otpustila jednog radnika nakon ¹to je otkriveno da je krajem aprila primio paket informacija iz Ferarija. Sluèaj je odmah prijavljen FIA, kako bi se utvrdilo da Meklaren nije iskoristio informacije za pobolj¹anje svojih bolida.

Ferari je takodje otpustio jednog in¾enjera, Britanca Najd¾ela Stepnija, nakon istrage kojom je utvrdjen poku¹aj sabota¾e na bolidima Felipea Mese i Kimija Raikonena pre trke za Veliku nagradu Monaka.

(MONDO)

mikele

Још једна трка формуле 1 је за нама и на тај начин смо закорачили у другу половину овогодишњег шампионата.
Трка за велику награду В.Британије на легендарној стази у Сулверстону,одакле су полетали савезнички авиони приликом бомбардовања Немачке,донела нам је дефинитивну потврду да се Ферари враћа у овај шампионат.Да није било проблема приликом старта на болиду Филипеа Масе,могла би то да буде друга узастопна двострука победа Ферарија,али на жалост Маса је стартовао из бокса и феноменалном вожњом је стигао до 5 места.Реално,боље није ни могло.
Кими је још једном показао да су многи неправедно сумњали у његове возачке способности и победом на овој трци свима је запушио уста.Морам додати и то да је Ферари још једном одрадио екстра посао и изабрао праву тактику која је Кимију донела трећу победу у сезони,а 12 у каријери.По мало је разочарао Хамилтон који није возио на нивоу на којем је био на претходним тркама.Али на то је сигурно утицао и велики притисак јавности,која је од Хамилтона очекивала победу на домаћој стази и први пут да се после 2000 године(када је победио Култард) пева химна ''Боже спаси краљицу''.
Алонсо је био стандардно добар и у средишњем делу трке је водио,али то је било само захваљујући томе што је Кими остао нешто дуже у боксу(9,1с,а Алонсо 6,3с) и наточио је више горива што му је касније омогућило да остане 5 кругова дуже на стази од Алонса и да одвезе пар најбржих кругова.Након другог одласка у бокс,Кими се вратио на лидерску позицију и до краја није дозволио никоме да га озбиљније угрози.Чиста победа за нову неизвесност у шампионату.
Поредак у конкуренцији возача је следећи:Хамилтон 70,Алонсо 58,Раиконен 52,Маса 51,Хајфелд 33...
Следећа трка је ВН Европе која се вози на стази у Нинбургрингу 22 јула.Тамо нас чекају нова узбуђења која нам доносе возачи Ф1 шампионата.

mikele

F1: Raikonen miran posle dve pobede
(http://nono9.us)

Vozaè Ferarija Kimi Raikonen potpuno je smiren i hladnokrvan uoèi Gran prija Evrope, koji se u nedelju vozi na Nirburgringu. Uzastopne pobede u Francuskoj i Velikoj Britaniji nisu uticale da Finac postane euforièan i poène da razmi¹lja o tituli. Na kacigi mu ne pi¹e uzalud "Ledeni èovek" (Iceman).

"Lepo je pobedjivati, ali pobede ne mogu da me promene, ni kao vozaèa, ni kao osobu", rekao je Raikonen novinarima uoèi prvih nezvaniènih treninga u Nemaèkoj.

Interesantno je da je Finac samo tokom jula ove godine pobedio na vi¹e trka nego tokom èitave prethodne sezone, kada je vozio za Meklaren - sada velikog protivnika njegovog novog tima.

"Pa jeste, osvojio sam solidan broj poena na poslednje dve trke. Moj bolid bolje funkcioni¹e i to je jedina razlika. Izvlaèim iz ma¹ine vi¹e nego ¹to sam mogao ranije, ali osim toga je sve isto", dodao je Raikonen.

Njegov najbolji plasman na Velikoj nagradi Evrope je treæe mesto, osvojeno 2002. Pro¹le godine bio je èetvrti, 2005. jedanaesti, a 2004. i 2003. je morao da odustane pri kraju trka, u trenucima kada se nalazio u vodjstvu. U tom smislu, Nirburgring svakako ne spada u njegove omiljene staze.

Posle devet od ukupno 17 trka predvidjenih za ovu sezonu, prvo mesto u generalnom plasmanu zauzima Meklarenov debitant, Britanac Luis Hamilton, koji je sakupio 70 bodova. Njegov klupski drug i svetski ¹ampion Fernando Alonso ima 58, Raikonen 52, a Brazilac Felipe Masa (Ferari) 51 bod.

(MONDO)