Koliko studenti znaju strane jezike

Started by Becks, 27-10-2006, 10:06:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Becks

Opste je poznato da je engleski jezik danas potreban isto koliko i maternji, a u poslednje vreme se trazi znanje bar jos jednog. Hajde da vidimo kako studenti stoje sa jezicima i da li misle da su oni neophodni. Ocekujem iskrene odgovore o poznavanju jezika, i zasto pojedinci imaju strah od ucenja istog i beze od tog posla. Primetio sam u poslednje vreme da ljudi izbegavaju tu temu javno, pa evo prilike da se o tome anonimno raspravlja.
    Takodje je cinjenica da svi imaju bolju osnovu iz engleskog nego iz bilo kog drugog jezika, a kad treba da se odluce na koji ce kurs ici uvek odaberu taj drugi jezik ne zato sto im se svidja, vec zato sto ,,nije engleski''.  Sta mislite da li je bolje znati samo engleski ili samo nemacki ili samo francuski....  To je po mom misljenju suluda ideja pojedinih ljudi koji samo sebi cine losu uslugu, gube vreme koje ce doci do izrazaja samo kad nauce i engleski.  Evo primera: hocete da se zaposlite, znate engleski i francuski i to poslodavac boduje sa 10 poena, 6 engleski i 4 francuski. Ako znate samo engleski dobicete 6, a ako znate samo francuski onda 0.

Djole

Ja jako slabo znam engleski i svestan sam toga da je to sramota i da moram pod hitno da uradim nesto po tom pitanju. Danas nije pohvalno ako ne znas engleski pa ja zato i ne pricam puno o tome, ali evo obecavam da cu se potruditi i upisati na neki kurs.

stef

Ja sa time dobro stojim. Dobro pricam engleski, francuski pricam tecno (maternji mi je),a treba da krenem na casove spanskog od januara (a i engleskog  zbog testova).

hulio_salinas

ja sam dobar iz engleskog... dobro se sporazumevam preko grane...

sa francuskim mogu komotno da zivim kao turista u Francuskoj... znam osnovno: kupovina, pomoc,... znaci sporazumevanje u pravom smislu te reci...
dok smo ucili u skoli hteo sam ubiti profesorku i zapaliti knjigu... nikad ga nisam znao... ali kada sam otisao u Francusku, jednostavno sam propricao... niko nije mogao da veruje da ja pricam francuski....

sta je moc podsvesti?

srpski slabo znam... malo "prevrcem" suglasnike pa me ljudi tesko razumeju... to je zbog hronicno zapusenog nosa...

Natasa

Cao svima,

Na osnovu svog iskustva u razmeni nazalost mogu da tvrdim da nasi studenti jako jose, ili lose znaju engleski. To ne znaci da ima onih koji znaju, ili odlicno znaju. Cesto nisu ni svesni da ne znaju, vec misle da znaju zato sto su u stanju da se bazicno razumeju. Uglavnom je to problem konverzacije, posto nikada nisu imali sansu da zaista govore engleski. S time se stvara onda i strah od greske i cesto su jako cutljivi i nepricljivi. Naravno ne svi.

Englski generalno jos tu i tamo ljudi i umeju da se snadju, ali drugi jezik je katastrofa. To znaci da ne mogu ga se sluze njime, vec da je na nivou prepoznavanja, ili vrlo ogranicenog razgovora.

Mislim da za to nisu samo krivi maldi/studenti, ali naravno velikim delom i jesu. Doduse takva je i situacija...gde ces pa da pricas sa nekim ko je stranac?

Sto se mene tice, moj nemacki je losiji od engleskog, pogotovu u poslednje 2god od kada sam u IPSF, gde engleski mora da mi je tecan...spanski sam krenula, i boaze zdravlja valjda cu da nastavim.

Becks

Lepo kazes Natasa, zaista ima dosta onih koji misle da ga znaju pa je to jos veca katastrofa. Kad ih covek slusa sa strane dodje mu da povrati. To je verovatno sto su nekad negde u nekoj skoli imali 5 iz jezika, a svi znamo kakvi su ti casovi sa 40 ucenika u nasim srednjim skolama.

I ovde su nestale neke poruke, jaooooo ko mi dira temu.     Ajmo ljudi ovo je jako bitno

:police: samo opusteno

pereca

Niko nije brisao poruke nego su sve poruke od preksinoc nestale  :roll:
Verovatno je do servera.
Brede, znas li nesto o ovome?

Becks

hulio_salinas

Alnus Glutinosa

Evo ovako, jednom recju- katastrofa, a sad da obrazlozim...

francuski- ucim ga od treceg razreda osnovne i ne bih znala da sastavim 5 recenica zaredom, al' zato mozete da me probudite u po noci, u po dana, da me ispitujete slaganje vremena, pasiv,prebacivanje indirektnog u direktni govor, znacu savrseno...Toliko o nasem obrazovnom sistemu...  :F

engleski- gramatiku nemam pojma, razumem kad citam i slusam, izgovor los, recnik spakovan za neka bolja vremena... ali to cu valjda uspeti da sredim, treba samo da dodje do neke  cesce komunikacije na istom...

nemacki- idem na kurs nesto jace od godinu dana, ide malo teze, ali ne odustajem dok ne naucim  :/

katarina

Secam se prvog, uvodnog predavanja kad sam krocila na nas fax! 84. godiste se seca, bio je to onaj profa engleskog, koji nam je rekao da je potrebno da svaki dan budemo u kontaktu sa jezikom! Dve godine kasnije sam shvatila da on i nije bas toliko blesav, kako je meni tad izgledao, i da je to susta istina! Ako vec nemate sa kim da pricate engleski, bar ga citajte. Bilo sta! Casopise, internet, knjige... Pa evo traje i sajam knjiga jos koji sat, pa sigurno na standu BC ima nekih zanimljivih knjizica rangiranih po nivoima znanja...

Takodje, Cambridge je izdao seriju romana pod nazivom: Cambridge English Readers. Mozete ih pogledati na sajtu:
www.cambridge.org/elt/readers.
Tu takodje mozete uraditi i test, da bi ste saznali kom nivou pripadate. Nikako nemojte narucivati te knjige preko neta, jer se kod nas mogu naci po dosta nizim cenama(200din). Ja sam se navukla na njih i mogu vam reci da koriste!
Inace mi jezici slabo idu, al ja dogurah do FC! Ove godine se spremam da ga polozim!

Natasa

E link je odlican. Stvarno je i zanimljiv i informativan. Cisto testa radi uradila sam ga.... 5 nivo  :~ nije lose, a?

katarina

E pa i ja sam peti, ali ladno mozes da citas knjige i iz sestog...
Peti spada u neke upper-Int, koliko se ja secam...

willie the scot

sprdnja...
engleski znam vrlo dobro
italijanski dobro
nemacki cu poceti da ucim u veoma bliskoj buducnosti.(govorno podrucje obuhvata 100 miliona ljudi u nasem susedstvu,da ne pominjem uticaj farmaceutskih firmi iz nemackog govornog podrucja...)
ne zanosite se da znate jezik dok ne pocnete da citate ozbiljnu literaturu na tom jeziku.

katarina