Zdravstvena slika

Started by hulio_salinas, 28-10-2006, 18:09:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

hulio_salinas

izvor: krstarica.com (http://www.krstarica.com/lat/magazin/muskarac/)


Zdravstvena slika



Jedan od najva¾nijih krivaca za to ¹to je ¾ivotni vek mu¹karaca kraæi od ¾ivotnog veka ¾ena jeste na¹a slabija briga o sopstvenom zdravlju, ¹to æe reæi da u mnogo manjem broju odlazimo u posetu lekaru kako bismo utvrdili svoje zdravstveno stanje. Lekaru odlazimo najèe¹æe samo onda kada smo bolesni, a u nekim nemilim sluèajevima to ume da bude prekasno. Nepostojanje navike da se redovno odlazi u posetu lekaru i na taj naèin spreèi bolest ume da ima visoku cenu. Kada jednom uzme maha, bolest se du¾e i te¾e leèi, a ako je zloæudna, èesto joj nema leka.

Ovo je jedan od razloga ¹to se u gotovo svim razvijenijim zemljama sveta veæ nekoliko godina vode svojevrsne kampanje za za¹titu mu¹kog zdravlja. Preventivni zdravstveni pregled mu¹karca od glave do pete - mozga, srca, pluæa, zglobova, organa za varenje i polnih organa - mo¾e da bude od neprocenjive vrednosti; ne samo zato ¹to bi se na taj naèin mogao produ¾iti ¾ivotni vek veæ i zbog toga ¹to bi taj ¾ivotni vek bio kvalitetniji. Nije nepoznanica da je preventiva uvek jeftinija od leèenja bolesti. Zbog toga nemojte oklevati da posetite svog doktora i raspitate se kako funkcioni¹u stvari u va¹em organizmu. Èitava stvar postaje alarmantnija ukoliko se veæ neko vreme ¾alite na bol u pojedinim delovima tela, ali zbog poslovnih obaveza ili zbog straha odbijate da odete lekaru. Bol koji oseæate (ako ga oseæate) nije ni¹ta drugo do S.O.S signal koji vam ¹alje va¹e telo.

Cena nemara najèe¹æe nije nimalo naivna. Zbog toga slika mu¹kog zdravlja, bez obzira na starosnu dob jaèeg pola, najèe¹æe mo¾e da se opi¹e na svaki drugi naèin, ali nikako kao blistava. Nemojte dozvoliti da vam bilo ¹ta ugrozi psihofizièko zdravlje. Ako ni¹ta drugo, imajte na umu da se na kraju sve mo¾e odraziti na potenciju, koju sigurno ne ¾elite da izgubite.