Slu¹a¹ li ti mene uop¹te?

Started by hulio_salinas, 28-10-2006, 18:22:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Wolf

Quote from: Darker on 13-01-2007, 17:14:24
To mo¾e da bude dosadno, tako ogoljeno, ali te igre i igrice tako znaju da umore...
Slazem se u potpunosti...

katarina

Ta moja izjava se bazirala iskljucivo na trenucima u vezi kada nastane nesporazum....hmm valjda je svima u interesu da se to sto pre resi...upravo u situacijama: "Slusas li ti mene uopste?"

Darker

    
Зашто не слушаш шта ти говорим
Због чега долази до неспоразума у комуникацији између мушкараца и жена. Да ли су жене живи детектори лажи. Зашто употребљавају тоалет као терапеутску собу и зашто је незамисливо да мушкарац за столом каже: „Хеј, Френк, идем у тоалет, хоћеш са мном?” , открива аутор књиге „Зашто мушкарци не слушају, а жене не могу да читају мапу”

Мушкарци, ако намеравате да слажете жену, онда је боље да то урадите телефоном, писмом (и-мејлом) или у кревету, покривени ћебетом преко главе, а никако гледајући партнерку у очи.

Овакав савет јачем полу стиже од Алана Писа, стручњака за говор тела, и аутора многих књига о односима између мушкараца и жена. У конкретном случају, ваља га послушати јер, како тврди, жена је детектор лажи на две ноге. Мушкарац ће се лако одлучити да слаже, а при томе није свестан да га одају несклад између његових речи и говора тела. Истраживања говоре да је у разговору „очи у очи” јачи пол заправо слабија карика. Жене много боље примају невербалне информације и анализирају их боље него мушкарац. Јер, проток између њених хемисфера, леве и десне половине мозга, бржи је. Жена је способна да препозна лажљивца на километар и зато се мушкарац много ређе одлучује да је слаже гледајући је у очи. Мушкарац теже излази из проблематичних ситуација.

Драма због „ситница”

Ма колико се волели и трудили да се међусобно разумемо има ствари које мушкарци никада неће схватити код жена и обрнуто. Њему никада неће бити јасно зашто она диже драму око, по њему, безначајне ствари, зашто никада не зна када треба да заћути или зашто су јој потребне још једне ципеле. Жена никада неће разумети зашто је мушкарцима тешко да слушају њој важне приче или да запамте где у орману стоји шећер или неки обичан предмет.

Не губите енергију, нерве и труд, поручује својим бестселерима брачни пар Алан и Барбара Пис, који су објашњавајући говор тела и различито гледање на живот очима мушкарца и очима жене згрнули милионе долара. Њихових 14 бестселера, од тога осам број један, преведено је на 50 језика, продато у 20 милиона примерака. Кључни у двојцу је Алан, Аустралијанац родом, стручњак за говор тела, социолог и психолог. Аутор је бројних серија о говору тела у продукцији Би-Би-Сија и Дискавери канала.

У познатој књизи „Зашто мушкарци не слушају, а жене не могу да читају мапу” („Why Men Don′t Listen and Women Can′t Read Maps”) дато је мноштво занимљивих објашњења, али и савета за бољи заједнички живот. Могу да се прихватају као хороскоп, али и као популарна наука.

Не мирују ни кад спавају

Као прво, у уводу, за разбијање страха, али и заблуда, аутори кажу да су мушкарци и жене различити, али нису ни бољи ни слабији једни од других, већ само другачији. Заједничко им је да припадају истој врсти, али јасно је и да живе свако у свом свету, са различитим системима вредностима, по другачијим правилима. Сваки пол има своје системе вредности, своје ставове, стилове понашања, навике, убеђења... Колико пута сте били сведоци да мушкарци никада не би урадили нешто типично женски или обрнуто. Ево баналног примера: када мушкарац крене у тоалет, он тамо одлази искључиво из једне једине потребе. Жене употребљавају овај простор као терапеутску собу – одлазе тамо као странкиње, а излазе као најбоље пријатељице. Да ли можете да замислите ситуацију да мушкарац за столом каже „Хеј, Френк, идем у тоалет, хоћеш са мном?”.

С друге стране, жена познаје пријатеље заједничке деце, њихове наде, жеље, романсе, страхове, зна шта мисле, како се осећају, какву авантуру смишљају, док су мушкарци магловито свесни неких малих људи који се такође мувају по кући.

Неуропсихолог са универзитета у Пенсилванији, професор Робен Хур упоређивао је снимке мозга жена и мушкараца током одмора доказао разлике у функционисању. Кад спава, мушкарац стварно спава: 70 одсто његове електричне активности је искључено. Код жене прича је, ако је веровати овом неурологу, потпуно другачија: иако у фази мировања, чак 90 одсто електричних активности се наставља. Жене стално примају и анализирају информације из своје околине.

Мушко око је веће од женског. Прилагођено је за пажљиво гледање на даљину. Мушкарац јасно и прецизно види далеко испред себе, али је угао гледања далеко ужи, као да гледа кроз двоглед, нека врста тунелског вида.

Алан и Барбара Пис поручују да мозак мушкарца није програмиран за детаље. Тако да када он негира да је видео интересовања неке жене, а партнерка му управо то пребацује, он у том тренутку вероватно говори истину. Такође, мушкарац може без напора да пронађе пут до неке забачене, скривене пивнице, али по правилу никада не може да нађе ствари у фрижидеру, орманима са полицама, у фиокама.

Истанчана чула

Жена је као радарски детектор, тврде аутори књиге. Њој је потпуно јасно када је друга жена узрујана, повређена , узбуђена, док  мушкарац то схвата тек када и види сузе, изливе беса или када му се јасно каже да се нешто догађа. Објашњење крије мајка природа: као и већину других женки сисара, природа је жену опремила много софистициранијим чулним вештинама него што их имају мушкарци, јер су жене бринуле о потомству и браниле легло, односно породицу. Била им је потребна способност да осете и најфиније, једва приметне промене расположења у понашању других. То се данас најчешће назива женском интуицијом и што мушкарци ватрено негирају. Женина истанчана способност да примети нијансе је веома висока и то је кроз историју збуњивало мушкарце који када флертују буду ухваћени. Један од истраживача каже да не може да верује како је оштар вид његове супруге када он нешто жели да сакрије, а како њу тај вид потпуно напушта када у гаражу треба да паркира ауто у рикверц. И за то постоји објашњење: процена удаљености браника од зида гараже је заправо просторна вештина, која је смештена у десној хемисфери у мушкарца и слабо је развијена код већине жена.

Снимци активности мозга показали су да женски мозак има развијену мрежу нервних влакана која повезују десну и леву страну мозга, односно за чак 30 одсто више веза међу различитим центрима у мозгу, па се ту крије тајна зашто могу да ходају, разговарају и поправљају кармин у исто време.

Мушки мозак је другачији – испарцелисан, па битне ствари држи у одвојеним фиокама и зато му је специјалност да се усредсреди заправо само на један задатак. Зато мушкарци говоре у краћим и боље структурисаним реченицама, најчешће је њихов увод једноставан, суштински а закључак веома јасан. Ако мушкарца силујете са више тема одједном, брзо ће се погубити. Ако жена у разговору и са мушкарцем жели да буде убедљива и објасни шта жели мора да му сервира проблем ставку по ставку.

Оливера Поповић
[објављено: 28.03.2007.] Politika

Maslacak

ne treba mi gomila pari cipela.
ne koristim wc kao "terapeutsku sobu" ili sta vec.
umem da citam mape.
ne umem da radim ni dve stvari u isto vreme, a kamoli tri.

e, sa parkiranjem (a i sa voznjom uopste) stojim nesto losije :K

i tako... :>

Darker

Quote from: Maslacak on 03-04-2007, 21:04:50
ne treba mi gomila pari cipela.
ne koristim wc kao "terapeutsku sobu" ili sta vec.
umem da citam mape.
ne umem da radim ni dve stvari u isto vreme, a kamoli tri.

e, sa parkiranjem (a i sa voznjom uopste) stojim nesto losije :K

i tako... :>
Pa to nije zato ¹to si ¾ena, nego zato ¹to si moj alter, ddddddddddddddd

Shaft


Al-Jasmina

Ti ne slusas a ona cesto i ne pita :>

Shaft


Masha

Ma ima jedna izreka koja kaze: Tiha voda breg roni. Prema tome, nikako dramiti zbog sitnica. Kada se dese neke stvari preko kojh se ne moze preci kao u slucaju sitnica onda lepo, mirno i stalozeno porazgovarati o tome. Ako je ton povisen i drzak  to ce svakom muskarcu biti dovoljno dobar argument da vas ne slusa i naravno, bicete okarakterisani kao neko ko stalno zvoca i uopste necete razgovarati vec cete se, sada vec povisenim tonom sa obe strane, prepucavati. I niko tu nikoga nece saslusati.

katarina

@maso :cvet    upravo tako razmisljam.

A sta ciniti kada druga strana ne moze da se obuzda, ili se obuzda samo na trenutak, a posle opet padne u vatru kada dobije valjane argumente?

Al-Jasmina

Udaljiti se!
Vuk dlaku menja...

vladimir

Quote from: katarina on 07-04-2007, 17:32:08
A sta ciniti kada druga strana ne moze da se obuzda, ili se obuzda samo na trenutak, a posle opet padne u vatru kada dobije valjane argumente?

Sex pomirenja!!! :>
Ne postoji nesporazum koji to ne mo¾e da prevazidje...

katarina

O Vladimire, samo ti je to u glavi! :)

Ne, stvarno, ni jedan sex ne moze da resi problem! Mozda moze da bude bolji ZBOG problema radi pomirenja, ali problem ostaje...negde u malom mozgu! Ja ne volim da se zamlacujem!

Masha

Ja stvarno nisam neko ko drami zbog sitnica niti sitnice pominjem, ali isto tako ne volim da guram stvari pod tepih. Krupne stvari nijedan sex ne resava. On samo moze odloziti pricu na krupnu temu jer, ko pobogu, posle dobrog sexa zeli da da razglaba. Ali, ako se svaki pocetak razgovora zavrsi dobrim sexom, onda ce veza, kad tad, puci.

Roben

Сад ћете можда да помислите како мрзим жене и њихов поглед на свет али уверавам вас да стварно није тако. Не постоји жена на овом свету која не драми због ситница у то сам се уверио 1000 пута. Обожавају да гунђају као да их то испуњава а не схватају да мушкарце то страшно нервира. Постоје примери и примери да не набрајам све али један драстичан је да никако не могу да схвате зашто мушкарци воле да гледају фудбал и да их тад ништа друго не интересује. Ако мушкарац дође пијан кући обавезно гунђају као да ће нешто да промене уместо да пусте човека да спава, а ако не гунђају тад гунђаће кад се мушкарац пробуди. Жене обожавају да са партнером проводе своје слободно време и нису никад задовољне, док мушкарци воле да имају одушка. То су све неке ситнице које жене не схватају а које мушкарце много иритирају. Па жене размислите мало о томе а мислим да ће се свака пронаћи у некој реченици. И у томе је поента зашто мушкрци не слушају жене