Dilema - Nokija ili Soni Erikson

Started by Bred, 02-11-2006, 08:24:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nokijini telefoni su sve slièniji kompjuterima, dok se Soni Erikson uglavnom okrenuo zabavi i mlaðoj generaciji.
Borba Crvene zvezde i Partizana u svetu mobilnih telefona vodi se izmeðu Nokije i Soni Eriksona. Finska kompanija insistira na razvoju operativnog sistema „simbijan“ koji je Nokijine telefone pribli¾io kompjuterima.

RIVALITET - Soni Erikson se, na drugoj strani, osim „P990i", okrenuo zabavi i mlaðoj generaciji i ne èudi da je popularniji kod srpskih srednjo¹kolaca. Da ne bude zabune: Motorola, Samsung, Panasonik, Filips ili LG, takoðe prave dobre telefone, ali veèiti su veèiti.

Nokiji se zamera da je „simbijan" previ¹e usporio kori¹æenje telefona i da je neophodna èitava veènost da se iz jednog foldera uðe u drugi. A ¹ta da ka¾emo o vremenu potrebnom za podizanje sistema prilikom "paljenja", recimo modela „N70"?! Strpljenje, ni¹ta drugo. Zato je Nokija zaigrala na kartu kvaliteta, kako tehnologije, tako i izrade, koji mo¾e da se uporedi sa folksvagenovim „golfom". Ljubav na drugi pogled, ali za èitav ¾ivot. Kupci finskih telefona najèe¹æe su mu¹karci srednjih godina, kojima nije bitan oblik i zvonjava uz pesmu Mitra Miriæa, veæ pouzdanost.

Dobitna japansko - ¹vedska kombinacija odluèila se za kompaktnije, zabavnije i privlaènije telefone, ali nikako manje kvalitetne od Nokije. Soni Erikson aparati se mogu nabaviti gotovo u svim bojama, a kod mladih su u poslednje vreme posebno popularni „vokmen" modeli kao ¹to su „W810i" i „W900" u koje mo¾ete da spakujete omiljene pesme u mp3 formatu. „Vokmen" telefoni su atraktivnog izgleda, sa velikim memorijskim karticama (512 MB i vi¹e) i kvalitetnim slu¹alicama.

Kamere kod oba proizvoðaèa su savr¹enstvo u malom. Kod nas se veæ mogu kupiti modeli Soni Erikson „K800i" (od 315 evra) i Nokija „N73" (410 evra) sa kamerama od 3,14 megapiksela i blicom. To praktièno znaèi da vam vi¹e nisu potrebni fotoaparati, veæ svaki va¾an momenat mo¾ete da „uhvatite" i mobilnim telefonom.

Procene su da u svetu ima 600 miliona korisnika u vi¹e od 170 dr¾ava. Taènije, svaki deseti stanovnik Zemlje ima mobilni telefon. U Srbiji je taj broj oko dva miliona korisnika. Savet: telefone birajte prema raspolo¾enju, jer oni postaju obièna potro¹na roba.
A.Pijevac ||||

24sata

Al-Jasmina

Dosadila mi Nokija
a Soni mi je TV i to je dovoljno...

Smrda


hulio_salinas


Al-Jasmina

Ovako ili onako nokija (ne) gine :)

Dread Lord


Vampire 666

SE su takodje dobri, ali...imaju strasno los prijem signala u Srbiji...oprema koju nasi operateri koriste je Siemens-ova i Motorolina, pa izgleda da svedjani nisu bas kompatibilni sa istom...

Nokije jesu odlicni telefoni, ali su precenjene. Imaju najlosiji odnos cena/kvalitet. Novac koji cete potrositi za kupovinu nekog 3G telefona sa sve memorijskom karticom je jedva dovoljan za kupovinu neke Nokie u nizoj srednjoj klasi bez kamerice i 3G mogucnosti...

dyki

Quote from: Vampire 666 on 08-11-2006, 07:59:15
Nokije jesu odlicni telefoni, ali su precenjene. Imaju najlosiji odnos cena/kvalitet. Novac koji cete potrositi za kupovinu nekog 3G telefona sa sve memorijskom karticom je jedva dovoljan za kupovinu neke Nokie u nizoj srednjoj klasi bez kamerice i 3G mogucnosti...

Dobro, nije da nije, ali to je tako kada se pojave novi modeli. Evo npr. Nokia 6630 koju sam platio... mnogo :) sada kosta 160e (mozda i manje). Za te pare (ako izuzmemo vizuelni utisak telefona koji je objektivno - veoooma ruzan) ne moze da se nadje nista slicno po kvalitetu (inace ja mrzim Nokie, ne piajte zasto sam onda kupio Nokiu za koju mislim da je ruzna :) ali doticna za koju sam mislio da je extra osetljiva mi je pala na beton bar 5-6 puta i dva puta na metalne sipke, dobro se izubijala ali i dalje sljaka bez problema ikakvih! Ne znam za SE ali respect na izdrzljivosti!)

Bred

Moje licno misljenje je da su SE telefoni trenutno najpovoljnij po odnosu cena/kvalitet. nokia mi je pre bila gotivna ali sada su extra skupi telefoni u odnosu na mogucnosti koje nude. ne slazem se sa wampom za siemensove centrale i mislim da polako sve vise ima ericsoon centrala sudecipo ugovorima koje potpisuju nasi operateri.

hulio_salinas

najpovoljniji po odnosu cena/kvalitet?

a sta je onda kvalitet?

ako uzmes u obzir koliki vek trajanja ima Nokia telefon (u odnosu na ostale), nikako ne mozes reci da je to skupa investicija!!!

M^i^M^a

Nokia N95 je bruka telefon(kod nas ga ocekuju pocetkom iduce godine)...verovatno ce mu zato i cena biti...  :roll:

Dread Lord

Nokia N95 ce kostati oko 750-800 evra mozda i vise!

Smrda

e..ovako znalci moji..
ajde sad..
ponudjena mi je nokia 6200(valjda) na poklon....a sto je dzabe i bogu je drago,ne?
elem,meni je malo ruzna i golema...i ne mi se bas nesto svidja,ali kao sto rekoh sto je dzabe...
sta kazete?
kakav je fon?
znam da ima neke zezalice z net i bla,bla...a mene bas za to i briga...

Al-Jasmina

Pa ako je valjda, utvrdi bre koji je fon pa onda pitaj opet :)

Bred

hulio, neces sa tim fonom ici u grob. za 2 god ces ga garant promeniti.