Primer testa iz hemije za prijemni

Started by Bred, 06-06-2006, 00:35:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Wlada

Е да, познатија је као протолитичка. Тако се учи у средњој свуда.

Па увек су слична.
15 питања из опште и неорганске хемије и 15 из органске.
Општу и неорганску сви знају па је и добро ураде, али на органској и матишу се пада јер ретко ко спрема коректно.

jelena89

Wlada je sve objasnio.. soli AL,Cu,Zn su uglavnom amfoterna, a posto je akcenat na samo, onda te soli ispadaju.. a to sto su AL i Cu (slaba) redukciona sredstva, ne znaci nista kada su u pitanju soli, kao kompleksna jedninjenja.

buu

Wlada se hvali :batina
Neorganska je smesna, videcete vec, a i takodje koliko ce pitanja iz organske da kazem biti zavucena!!!
Ali to je dobro za privikavanje, organska 1 i 2 su najtezi ispiti u prvoj god

Wlada

Боље сад научите то да не бисте кубурили на факсу.
Што се тиче AL и Cu, Јелена је лепо приметила, они ће бити редукциона средства када су у елементарном стању, и то само у реакцијама са јаким оксидационим средствима + посебни услови.

Научићете све то на факсу, али предзнање ће вам много помоћи.

jelena89

Koje od sledeæih jedinjenja mo¾e da gradi ciklièni poluacetal:

1) 5-hidroksiheksanal 2) 2-hidroksiheksanal  3) 2-hidroksicikloheksankarbaldehid 4) 3-hidroksibenzaldehid

je l 5-hidroksiheksanal? ako se hidroksilna -OH grupa nalazi sto dalje od aldehidne grupe onda se stvara ciklicni poluacetal.. numeracija ide od aldehidne grupe, ne?  :>

njanja

da, 5-hidroksiheksanal, jer je upravo tu OH- grupa najudaljenija od aldehidne, i numeracija je krece od aldehidne  :wave:

jelena89

e hvala :cvet ja sam radila neki zadatak gde je bilo jako puno funkcionalnih grupa (mozda 8) i trebalo je odrediti naziv, ma uzas.. ali priblizno sam dobro uradila. moram da ponovim taj deo. ali to nije bilo za prijemni, to je nesto teze..

manojlo88

Da,tacno vam je to... I jos nesto; nije vazno da li je -OH najudaljenija u odnosu na aldehidnu (moze biti 10oclani aldehid i OH na 8. pa nece nastati ciklicni poluacetal),uvek nastaju petoclani ili sestoclani prstenovi jer su termodinamicki najstabilniji...tako da treba time da se vodite...

Wlada

термодинамички а и стерно, тј просторно најстабилнији

manojlo88

To...a da ne spominjemo aksijalne i ekvatorijalne polozaje vodonicnih veza u konformaciji koverte... :K :K :K :K :K :K

jelena89

da,da.. vi ste sve to znali pre nego sto ste se upisali na farmaciji i ispolagali sve ispite iz organske hemije..  :)): vodicu racuna o tome  :cvet

manojlo88

Ma ovo za veze i konformacije je sala,...:) Ali o onome vodite racuna,dovoljno je znati da nastaju petoclani i sestoclani prstenovi...a o razlozima....ima vremena...:)

tasha_90

dobar savet... imas li jos neki? dobro bi dosao... :help: :cvet

manojlo88

E pa sad... Ne znam ovako; vi iznesite sta vas muci, a neko ce se vec naci da vam pomogne...

jelena89

hteo si da nas impresioniras svojim znanjem? :)): sad sam se setila, to se spominjalo kod ugljenih hidrata, ali nesto u kratkim crtama.. :>