Primer testa iz hemije za prijemni

Started by Bred, 06-06-2006, 00:35:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

manojlo88

Ne,nego da se nasalim sa  Vladom... :wave:

Wlada

Наравно, код угљених хидрата је јако битна циклизација
и настајање цикличне полуацеталне везе...
Да ли сте се запитали зашто постоје само фуранозни и пиранозни облици шећера
без обзира колико угљеникових атома поседује шећер?
Зашто не би постојао прстен са 7 атома?

Стабилност о којој је овај Манојло овде говорио је одговор.

Можда све ово нисмо знали, али нама то није било на пријемном па смо ето сад научили.
Ви будите бољи од нас  :wink:

jelena89

pa ja sam bas zato i spomenula ugljene hidrate, jer se pojavljauju samo piranozni i furanozni oblici, a to sam povezala sa onim sto je manojlo napisao.. a to nema u knjigama za gimnaziju, pa nismo ni mi, a ni vi mogli da znamo/te to, ali se moze zakljuciti.. ja sam se nasalila, naravno da cenim sto ste nam pomogli i preneli znanje. eto vam jedan  :ljubav: ali u obraz  :)):

Wlada

Quotenaravno da cenim sto ste nam pomogli i preneli znanje.
Требали сте много више да питате, јер овде има доста студената који хоће да помогну... Да сам ја знао за форум кад сам уписивао факултет мислим да бих пријемни (много) боље спремио.
Но добро...

Quote from: jelena89 on 29-06-2008, 09:13:49
eto vam jedan  :ljubav: ali u obraz  :)):

Један? Па да се снађемо нас двојица?  :lol:

jelena89

bice dva kad vas vidim, ali eto moze i sad za svakog po jedan  :)): a ja pitam nesto sto znam odgovor, ali nisam skroz sigurna.. tj. proveravam se. evo jedno pitanje: Katalitickom hidrogenizaijom 3-penten-2-ona pomocu vodonika (u visku) u prisustvu nikla dobija se: 1) 2-pentanol 2) 3-penten-2-ol 3) 1-pentanol 4) 2-pentanon
ako ima u visku vodonika (2 mol) onda se vodonik adira i na dvostruku vezu, a i hidrogenizuje se karbonilna grupa i dobija se alkohol, e sad da li je 2-pentanol?

buu

Da, tako je!
Pa sada ko ce meni da da poljubac?  :hmm

jelena89

buu, pa tvoja potencijalna koleginica jelena :)): :ljubav: fali ti masnica  :)):

Wlada

Каталитичком хидрогенизацијом алдехиди и кетони ће се увек редуковати до алкохола (ето га тај атом никла као редукционо средство).
Истом реакцијом се редукују и алкени.

Када год видиш атоме метала као катализаторе (изнад стрелице) знај да је у питању редукција.
Метал сам по себи неће бити јако редукционо средство те ће редукција ићи до првог ступња (СООН у СНО, СНО у СН2ОН, трострука веза у двоструку,двострука у једноструку).

philoserbiana

evo,da se i mi matori podsetimo  :cvet

Bred

Quote from: Wlada on 29-06-2008, 14:26:52
Quotenaravno da cenim sto ste nam pomogli i preneli znanje.
Требали сте много више да питате, јер овде има доста студената који хоће да помогну... Да сам ја знао за форум кад сам уписивао факултет мислим да бих пријемни (много) боље спремио.
Но добро...

Priznajem, moja greska.
Zbog licnih obaveza nisam mogao to adekvatno da ispratim i "izreklamiram".
Ali obecavam, sledece godine ce biti mnogo bolje, ako bude sve teklo po planovima.
:wink:
:cvet

sunchica

da li bi mogla da se otvori tema gde bismo mogli da pitamo za neke zadatke iz hemije i matematike koje  ne znamo?
hvala unapred :love:

Bred

Naravno, a ko vam brani da vi sami to uradite?
Niko.  :wink:
Cak bi bilo pozeljno da se aktivirate po tom pitanju.

Najbolje bi bilo da za svaki zadatak otvorite temu da ne bi gurali sve u jednu i posle meni pravili posao da sve to razdvajam.

Dakle, slobodno pitajte SVE STO VAS INTERESUJE ali prvo proverite da li vec ne postoji ISTA/SLICNA tema.

:)

MaNdOs

Da li neko zna gdje bih mogao da naðem ostale testove iz hemije sa pro¹logodi¹njih ispita? Ovdje sam na¹ao samo testove iz 2004 i 2006... I takoðe, mislim da sam negdje proèitao da za matematiku nisu dozvoljeni digitroni a za hemiju jesu!  Je li ovo taèno?

Poozdrav!  :wave:

jecaperec

Za matematiku nisu dozvoljeni digitroni a za hemiju se ne secam :>:

MaNdOs

Quote from: jecaperec on 17-05-2009, 22:32:19
Za matematiku nisu dozvoljeni digitroni a za hemiju se ne secam :>:

:namcor :K2: