Farmaceutsko istrazivacko drustvo "Dr Jovan Tucakov"

Started by Adonis_Vernalis, 28-06-2006, 09:55:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Adonis_Vernalis

Da li je FID osmislio nekakav vid aktivnosti u narednom periodu?

Ne bih rekao. Mislim da nije. Ili, barem, ne znam za taj vid aktivnosti, a nazivam se èlanom uprave FID-a.

Voleo bih da nije ovako kako jeste. Voleo bih da FID cveta i precvetava. No, ne ¾elim da upravljam va¹im aktivnostima. Ako je vama svejedno postoji li FID ili ne, meni æe biti vi¹e nego sitan do¾ivljaj slegnuti ramenima i preæi na zabavljanje meni bliskijim, a u svakom sluèaju o¹trijim temama, koje ne trpe odlaganje.

FID, or not to FID... pitanje je sad.

Ne zavisi sudbina FID-a od mene. Zavisi od vas. Ili menjajte ustrojstvo FID-a, ili ga ukidajte. Izmeðu ta dva ekstrema postoji jo¹ milion nijansi. Odaberite jednu, i to vam je to. ©ta god odaberete - odabrali ste.

Enea

Zashto oni kojima je FID-a ostao nisu
zeleleli da nastave tamo
gde su neki drugi stali? (odnosi se na sajt FID-a)

'Molim Vas ne, sada samo jedan ispituje mahovine'

....

Adonis_Vernalis

Enea,

ne odnosi se problem samo na sajt FID-a, veæ na funkcionisanje celog udru¾enja.

Izgleda da ne funkcioni¹e.

Èini mi se da æemo morati malo da ga preuredimo. On veæ postoji kao udru¾enje graðana, registrovan je tamo gde treba da bude registrovan, ima ¾iro-raèun, Statut, i sva ostala pravna akta koja ga èine udru¾enjem graðana.

Jedino ¹to nema program. Na osnovu programa se pribavljaju sredstva za njihovo izvr¹avanje, onako kako to veæ godinama èine razne NVO po Srbiji. ©to vi¹e programa, to bolja finansijska situacija, to brojnije i zainteresovanije èlanstvo, to veæi dijapazon aktivnosti. Tu se krug zatvara.

Ponoviæu jo¹ jednom: osnivanje Centra za nauèno-istra¾ivaèki rad studenata ni u kom sluèaju ne mo¾e da ugrozi rad FID-a, jer CNIRS nije udru¾enje, veæ jedno od tela Studentskog parlamenta. CNIRS nema èlanstvo. FID mo¾e, a ne mora da saraðuje sa CNIRS, i obrnuto. Èlanovi FID-a mogu (i treba) da se ukljuèe u rad CNIRS. Veæ dve godine, CNIRS organizuje studentske mini-kongrese, gde se odabiraju radovi koji se prezentuju dalje, na pravim studentskim kongresima, na kojima veæ dve godine uzastopno po èetiri rada na¹ih studenata bivaju nagraðena...

Hajde, mrdnite malo! Glave ne slu¾e samo zato da bi nosile kape i da bismo ih èe¹ljali, nego slu¾e i za razmi¹ljanje. Uoèite problem. Predlo¾ite re¹enje. Izguglajte potvrdu svojeg razmi¹ljanja. Prikupite radove koji se odnose na problem koji ste uoèili. Imate i raèunarski centar, sa pristupom KOBSON-u, preko kojeg mo¾ete ostvariti pretragu svih relevantnih nauènih baza podataka, a ne samo baze raspolo¾ivih frajera i cica sa Facebook-a. Naèinite nacrt projekta. Okupite se oko njega. Ra¹èlanite ga na stavke. Napravite gantograme projekta. Izraèunajte koliko novaca koja faza projekta ko¹ta. Bacite to na papir i krenite u fund raising, pa na realizaciju.

I onda vi¹e neæe biti naplakivanja nad ¾alosnom sudbinom jedne organizacije koju sami èinimo, i koja je dugo i polako gradila svoj ugled i popularnost meðu studentima, pa malo zastala.

Nemojte svoja razmi¹ljanja, pritom, ogranièavati okvirima predmeta koje slu¹ate. FID je Farmaceutsko istra¾ivaèko dru¹tvo, a ne Farmakognozijsko istra¾ivaèko dru¹tvo, pa istra¾ivanja ne moraju biti striktno terenska, da idemo bilje brati i na logorskoj vatri kobasice peæi. Istra¾ivanja mogu da budu i sociolo¹ka, na primer. Ili, zapitajte se, recimo, koliki je dnevni unos vitamina A u studentskoj populaciji Beogradskog univerziteta, i da li on odgovara dnevnim potrebama, ili ne. Koliko tog vitamina unose studenti koji ¾ive i hrane se privatno, ali odvojeno od svojih primarnih porodica, koliko oni koji ¾ive i hrane se po domovima, a koliko oni koji ¾ive i hrane se u okrilju svojih porodica... Ili: kojih 10 biljnih lekova èini top-listu najprodavanijih preparata u svakom gradu u Srbiji? Ima li razlike izmeðu Subotice i Kragujevca, ili mu doðe isto?

Ra¹irite vidike i krenite da radite. Ili, nemojte. Prepustite sve lepo zaboravu. I Crvena zvezda propada, zar ne? I samo joj Èak Noris mo¾e pomoæi, a on ne sme da doðe u Srbiju, jer je èuo da je Mile Kitiæ jaèi nego ikad...

Bred

Hm, nisam onda a ne razumem ni sad potrebu za osnivanjem SNIFA i primoravanjem FIDa da se po svaku cenu integrise u studentski parlament sem zelje istog da unono3 u sebe sve sto valja na faxu a nije studentski parlament.

:wink:

Adonis_Vernalis

Potreba za osnivanjem Centra za naucno-istra¾ivaèki rad studenata postoji. Odnosno, meni je jasna. Podr¾avam je, jer predstavlja na neki naèin materijalizaciju onoga za ¹ta sam se zalagao: premotajte ovu temu negde do 1. ili 2. stranice, i videæete ¹ta je to. Nisam ba¹ najsreæniji zbog toga KAKO je izvedeno to ¹to je izvedeno, ali sam sasvim zadovoljan ¹to je jedna moja te¾nja prepoznata kao dobra, pa joj se iza¹lo u susret.

Brede, FID ne mo¾e da bude apsorbovan od strane CNIRS, po¹to potonji nema èlanstvo. Drugo, CNIRS nije udru¾enje, veæ telo koje èini nekoliko ljudi, studenata i profesora. FID igrom sluèaja ima prostorije na fakultetu, ali bi mogao da ih ima i u Knez Mihailovoj, ako se FID-u to prohte, i ako mo¾e to da plati. Formalno-pravno, FID je nevladina organizacija koja se bavi neprofitabilnim poslom studentskih farmaceutskih istra¾ivanja. Samim tim, mo¾e (a i trebalo bi) da posluje na isti naèin kako posluju i druge NVO.

Treba da imaju sopstvene projekte. Ukoliko ¾ele, èlanovi FID-a mogu da predlo¾e sopstvene teme CNIRS-u u vreme kada se teme predla¾u. Mogu da prihvate veæ uoblièene teme, pa da "konkuri¹u" kao i svi ostali studenti za rad na njima. A mogu i da se pojave potpuno samostalno na svim nauènim i struènim skupovima koji po svom profilu odgovaraju obraðenim temama. Mogu da izdaju èasopise, novine, da se javljaju u medijima... Sve to mogu, i ne moraju uop¹te nikome nikakve raèune da pola¾u i prila¾u, do sopstvenim organima upravljanja: Savetu i Skup¹tini.

Kad se bolje pogleda, FID uop¹te nije u lo¹oj poziciji. Naprotiv! Ali, mora da radi, a ne da raducka.

Bred

Ne znam, moj utisak da su se ljudi iz FIDa malo razocarali  nakon "prisilnog" prispajanja u parlament, mozda je i do toga.

Takav sam utisak stekao iz razgovora sa njih nekoliko koji su tad bili aktivni u FIDu ...

Adonis_Vernalis

Mo¾e biti da su ljudi razoèarani time ¹to FID vi¹e nije jedini oblik istra¾ivaèkog organizovanja studenata na¹eg fakulteta, veæ samo jedan od oblika. CNIRS "puca" na individualnu, dakle liènu inicijativu studenta: interesuje me nauka, pogledam raspolo¾ive teme, odaberem si jednu, prijavim se na konkurs, dobijem temu, pa je onda gulim u saradnji sa nadle¾nim profesorom ili asistentom koji je, buduæi da je predlo¾io temu - du¾an da je izgura do kraja. CNIRS ima veliki broj tema, jer teme predla¾e veliki broj nastavnika. Sasvim je drugo pitanje za¹to CNIRS-u veliki broj profesora i asistenata daje teme, a sa FID-om su svojevremeno radili samo malobrojni. Na ovo pitanje ne umem ni da zamislim odgovor, a kamoli da ga formuli¹em, pa jo¹ i napi¹em.

Mo¾e biti i da ljudi iz FID-a gre¹e kada misle da su pripojeni parlamentu: ne mo¾e se nevladina organizacija pripojiti nikome, ukoliko sama to ne ¾eli. Prièa da je CNIRS "progutao" FID lièi na sledeæu stvar: zamislite da je Komisija za poslediplomsku nastavu (koju èini nekoliko profesora) po¾elela da sebi pripoji npr. Kreativni centar... ili pokret "Mladi istra¾ivaèi Srbije"... Nezamislivo!

FID je pao u zasenak, ¹to je idealna pozicija za njegov veliki povratak. Samo, treba je prepoznati i iskoristiti. Nadam se da æete iznaæi mudrosti da to uradite onako kako treba.

prommy

Sa obzirom da zadnjih mesec dana nisam bio tu, vidim da je tema poodmakla, pa ako bih mogao par odgovora na nekoliko zapocetih tema..

Fid zaista jeste bio NVO, koja teoretski nije morala da se prikljuci CNIRS-u, sto cak deluje i logicno, premda je CNIRS centar, nema clanove i sve vec objasnjeno.. Ali realno, dugo smo razmatrali sve mogucnosti, predocicu vam par cinjenica.. Prof. Nada, nas dekan je insistirala na integraciji sa CNIRS-om "..kako znate i umete, to vam je polika.. Pa necemo valjda imat sto istih organizacija.." Razumljivo donekle za poziciju dekana, jer se na prvom sastanku lidera org naseg faksa pojavilo 15 ljudi!? Kojih org?! Elem, sledeca cinjenica, po novom nacrtu zakona o visokom obrazovanju (a def se mora razmisljati u napred) na fakultetima ce moci da borave jedino org koje prizna studentski parlament kao svoje i jedino te org ce dobijati novcanu pomoc za rad od fakulteta. Fid je nekada imao kancelarije u Bul. Umetnosti, pa je prebacen u Kumodraz, kako bi imao kredibilitet org sa sedistem na fakultetu. Postoji to resenje u arhivi Fida. Fid nije, niti moze biti org parlamenta! Prvi parlament je osnovan 2000 na Medicinskom fakultetu, da bi prvi poceo sa radom tek dve godine kasnije.. Prakticno od juce! Jos uvek svi fakulteti i nemaju svoje parlamente.. Fid je znacajno stariji! Tek ce vreme pokazati da li je ovakav recept za uredjivanje studenskih aktivnosti dobar, ali to je vec neka sesta tema..(Licno smatram da imamo dovoljno intelektualnog potencijala, da se sami, kao zemlja organizujemo, ne da banalno prepisujemo i sprovodimo smernice..) Da li je Fid mogao ponovo da se povuce sa fakulteta i nastavi kao NVO sa strane? Veoma tesko, jer bi to zahtevalo veoma ozbiljne menadzerske i PR strukture za samo postojanje, pa tek onda i za sve projekte i aktivnosti.. Ako neko misli da ima potencijal da vodi Fid iz te perspektive.. Slobodno!

Procena je bila da je integracija sa CNIRS-om mudrije resenje.. Nije najsrecnije izvrsena, jer se na svaki argument Fida odgovaralo sa "parlament", "mora tako" i najinteligentniji "na Medicini je tako".. Kako god imamo novi statut, koji bez obzira sto Fid ukida kao NVO i njegove aktivnosti translira na racun fakulteta ipak ne zatvara vrata ni jednom projektu, kao i nijednoj produktivnoj ideji!! Uostalom statut nije mrtvo slovo, da se menjati, kao i parlament! Pre svega svakome ko pogleda autore radova i uslove konkursa shvata da se radi o igri velikih brojeva da se opravdaju aktivnosti! Jer velika vecina ne odgovara uslovima.. Cemu onda uslovi? Da odbiju studente koji ne znaju da su oni fiktivni..

No, cinjenice da potkrepim nastavak rada Fida, da su na proslom konkursu CNIRS-a 75% radova dobili clanovi Fida, da je na sadasnjem 10ak tema prdlozio Fid! Takodje bez problema je realizovan III seminar multidiciplinarnost farmacije, sa do sada najeminentnijim gostima.. Priprema se letnji teren, svako ko je na mailing listi Fida (mali odraz autonomije unutar CNIRS-a) moze da prati kako teku pripreme. Naravno i da se prikljuci!

Zasto je zamrla ova tema, kao deo ovog foruma, je odluka da parlament ima svoj forum i da su ostali nepotrebni.. Glasanje o bilo cemu jedan glas Fida i dva CNIRS-a.. Tako da ovo sve je samo moj utisak.

Malo konstruktivnosti: Novi nacin rada, ne iskljucuje projkte, vidite to po letnjoj akciji! Osmislite projekte, javite se, radimo!! Novac je problem, samo ako ne postoji dobar projekat! Primera radi, ADAS je finansirao zadnja dva projekta Fida, koji cak nisu ni odradjena.. Zasto? Pitajte autore, oni imaju pravo da zavrse ili ne svoj rad.. Samo kazem da se sredstva mogu prikupiti!

Da li je ceo scenario mogao biti bolji? Verovatno je morao! Sa ove distance vidim krupne greske u koracima koje je stari Fid pravio! Uvek preferiram da se resenje trazi u svom dvoristu! Bilo kako bilo, idemo dalje! Na prethodnoj letnjoj akciji je bilo 7 saradnika sa instituta, 5 gostiju i mi domacini.. Ove godine, nadam se bar toliko i bar neko od profesora. Pa da se lagano skidaju senke.

Adonis_Vernalis

Po¹to mi je detalj da je FID prestao da bude NVO - promakao, jer sam i ja dugo bio odsutan i sa Fakulteta, i iz zbivanja na Fakultetu, onda mi je isto tako promakao i detalj da sam formalno razre¹en du¾nosti èlana Saveta FID-a, jer, ako sam dobro razumeo, Savet u organizacionom smislu vi¹e i ne postoji, a samim tim ni funkcija njegovog èlana. To su krupne novosti, a ja za njih do sada nisam znao. Ne ¾alim za funkcijom, veæ za nekim mojim liènim planovima koje sam imao sa FID-om, a koji se sada moraju korenito promeniti.

Po¹to FID vi¹e nije NVO, onda u velikoj meri u vodu pada cela moja prièa o njegovom "vaskrsnuæu" u obliku u kojem je radio. Inaèe, ovaj segment Promijevog teksta o tome da je potrebno osnovati ozbiljne menad¾erske i PR strukture kako bi FID samo postojao, a kamoli radio, mo¾e da bude apsolutno taèan, ako se kao parametar za poreðenje uzmu NVO politièke provenijencije, kakva je svojevremeno bila pokret "Otpor", a i neke druge koje su danas aktivne. Meðutim, ako se kao parametar za poreðenje uzmu NVO sliènog profila kakav je bio FID, onda se mo¾e uoèiti da veæini takvih organizacija nisu potrebne gotovo nikakve strukture, a one PR su èist luksuz. Odreðeni broj tih NVO funkcioni¹e veoma dobro, ¹to se mo¾e videti po broju ostvarenih projekata, a i po kolièini sredstava koja su prometnuta kroz njihove raèune. Jedna od njih (neæu je imenovati, zasada), koja je osnovana pre godinu dana i bavi se ekolo¹kim problemima na teritoriji ju¾nog Banata, sa zapa¾enim rezultatima - ima svega 10 èlanova, koliko je bilo neophodno da se registruje kao udru¾enje. Od tih 10 èlanova, samo tri aktivno rade, i to samo u slobodno vreme. Vredno konkuri¹u, ne samo za sredstva koja obezbeðuju nadle¾na ministarstva, veæ i inostrana udru¾enja. Èesto ih i dobiju. Kad ih dobiju, sklope ugovore sa neposrednim izvr¹iocima, a anga¾uju veoma èesto i profesore univerziteta da re¹e neki problem koji je tema projekta. Kancelarija te NVO je u stanu jednog od aktivnih èlanova, koji je imao obavezu samo da na vidno mesto na fasadi zgrade, kao i na po¹tanskom sanduèetu, istakne logo NVO koju je osnovao i koju vodi. ©to se odnosa sa javno¹æu tièe, ova NVO na lokalnoj (prilièno gledanoj) televiziji ima plaæeni termin, redovno organizuje konferencije za ¹tampu, a ima i nekoliko dokumentarnih filmova u svojoj arhivi.

Dakle, FID je mogao da funkcioni¹e i mimo Parlamenta. Mo¾da bi to izgledalo amaterski, nakon posedovanja vrlo fancy kancelarija u podrumu Fakulteta i nakon napu¹tanja bogatog izvora sredstava za finansiranje projekata u vidu beskrajne fakultetske kase, ali bi barem postojao.

Ponuda o voðenju FID-a kao NVO je simpatièna, ali nije realna. Iz najmanje 2 razloga. Prvi razlog: kako voditi ne¹to ¹to se veæ autoukinulo, te vi¹e ne postoji kao samostalni entitet? Kako "odvaditi" èlanstvo iz CNIRS-a, pa ga zvati FID-om? Drugi razlog: kako voditi FID, a ne voditi CNIRS i vice versa?

I na kraju, sada i ja imam niz pitanja, na koja molim da mi se odgovori, jer neæu vi¹e da budem neobave¹ten i da veselo pucam iz prazne pu¹ke kao do sada. Postoji li FID, uop¹te? Da li to znaèi da sada CNIRS ima i èlanstvo, buduæi da se fuzionisao sa FID-om? Ili FID vi¹e nema rukovodstvo? Ili su i èlanstvo i rukovodstvo fiktivni, kao i fantomski projekti... Otkud onda realni rezultati tih fantomskih projekata? A ako FID ima i svoje èlanstvo, i svoje rukovodstvo, ¹ta onda nema? Nema priznanje Parlamenta. A-ha, u tom èuèu grmi zec. A za¹to ga nema? Pssst... to je politika. Uostalom, sve to veæ postoji na Medicini, pa se tako mora.

To je veæ previ¹e za moj namuèeni mozak. No, dobro, fidovci moji, do sada smo lepo saraðivali. Nema razloga da ubuduæe bude drugaèije. Znate gde sam, znate gde je Farmakognozija, pa kad po¾elite da se njome bavite, a vi me obavestite.

Do tada se povlaèim iz aktivne diskusije na ovu temu. Mo¾da bi bilo dobro da se i ona zakljuèa, jer vi¹e nema potrebe za njom.

Bred

Profesore, ovo ->
Quote from: Adonis_Vernalis on 22-05-2009, 17:59:39
I na kraju, sada i ja imam niz pitanja, na koja molim da mi se odgovori, jer neæu vi¹e da budem neobave¹ten i da veselo pucam iz prazne pu¹ke kao do sada. Postoji li FID, uop¹te? Da li to znaèi da sada CNIRS ima i èlanstvo, buduæi da se fuzionisao sa FID-om? Ili FID vi¹e nema rukovodstvo? Ili su i èlanstvo i rukovodstvo fiktivni, kao i fantomski projekti... Otkud onda realni rezultati tih fantomskih projekata? A ako FID ima i svoje èlanstvo, i svoje rukovodstvo, ¹ta onda nema? Nema priznanje Parlamenta. A-ha, u tom èuèu grmi zec. A za¹to ga nema? Pssst... to je politika. Uostalom, sve to veæ postoji na Medicini, pa se tako mora.

je u koliziji s ovim ->

Quote from: Adonis_Vernalis on 22-05-2009, 17:59:39
Do tada se povlaèim iz aktivne diskusije na ovu temu. Mo¾da bi bilo dobro da se i ona zakljuèa, jer vi¹e nema potrebe za njom.

:wink: :K

Adonis_Vernalis

Brede, nije, jer ovo:

Quote from: prommy on 22-05-2009, 11:54:07

Zasto je zamrla ova tema, kao deo ovog foruma, je odluka da parlament ima svoj forum i da su ostali nepotrebni..

opravdava ovo:

QuoteDo tada se povlaèim iz aktivne diskusije na ovu temu. Mo¾da bi bilo dobro da se i ona zakljuèa, jer vi¹e nema potrebe za njom.

Drugim reèima, ja sam postavio pitanja, pa oèekujem odgovore. Samo æu ih proèitati. U stvari, vi¹e i ne oèekujem odgovore, jer mi se prilièno jasnim èini pone¹to od toga ¹to se zbiva. Kad porastem, reæi æe mi se samo.

Bred

Bolje da se ne cita izmedju redova vec ono sto moze da se kaze-da se i kaze.

Adonis_Vernalis

Mo¾da si u pravu. Pa dobro, onda neka mi se ka¾e sve ¹to mo¾e da se ka¾e, da ne bih èitao izmeðu redova.

Mislim da sam svoj stav po ovom pitanju dovoljno jasno iskazao. Da ga podvuèem: smatram da FID nije morao da se fuzioni¹e sa CNIRS. Mogao je, po ugledu na Mlade istra¾ivaèe Srbije, jo¹ dugo, sretno i beriæetno da se bavi farmaceutskim istra¾ivanjima. Mogao je da u svoje èlanstvo primi zainteresovane studente Farmacije iz cele Srbije i time nadraste samog sebe. Smatram da je jedini gubitak koji bi morao da pretrpi u sluèaju da je doneta drugaèija odluka - samo gubitak kancelarijice u podrumu, koju je ionako delio sa drugim studentskim organizacijama i koju je ionako koristio samo odreðenim danima u nedelji, odreðeni broj sati. Pragmatizam generalno podr¾avam kao stav, ali mislim da je u ovom sluèaju bio kontraproduktivan. Pritisak kojem je FID bio izlo¾en, prividno je stra¹an, ali se mogao potezom malog prsta u potpunosti ukloniti. Otprilike mi lièi na ovo: zamislite da vas neko ¹èepa za kosu. Bol je jak. Onaj koji vas je zgrabio vuèe li vuèe i nema nameru da vas pusti. ©ta biste uradili? Imate dve varijante: poðete za nasilnikom, koji vas i dalje vuèe za kosu, u smeru u kom namerava da ide. Ili, odseèete pramen koji vam je zgrabio. Privremeno ostanete proæelavi na mestu gde je pramen bio, ali nastavite da idete u smeru u kojem vi ¾elite da idete. Vremenom, kosica poraste i vi¹e se ni ne vidi gde je pramen bio odseèen, a nasilniku u ruci ostane samo dlaka.

I, na kraju, nije mi jasan mehanizam kojim je FID pripojen CNIRS-u. Proceduralno, promenu Statuta i odluke o pripajanju/izdvajanju vr¹i Skup¹tina, na neèiji predlog, a na odgovarajuæoj sednici. Ko èini Skup¹tinu? Svi èlanovi. Kada je ta sednica odr¾ana? Mo¾da i jeste, ali nisam bio tu. No, i ja sam (bio) èlan FID-a, pa nisam dobio poziv za tu sednicu, ni pismeni, ni usmeni. Za¹to nisam dobio poziv? Za¹to me niko iz FID-a nije obavestio o tome ¹ta se zbiva? Za¹to niko nije potra¾io savet od èlana Saveta? Niste morali da ga usvojite, ali ste mogli da èujete i neku drugu argumentaciju.

Na posletku, kakav je moj status kao èlana? Da li sam automatski preveden u èlana CNIRS-a? Da li profesori i asistenti mogu da budu èlanovi studentskih organizacija koje okuplja studentski Parlament, ili sam postao uljezom a da uop¹te nisam imao nameru da ometam posed? Po¹to veæ jesam èlan CNIRS-a, ali kao profesor, onda molim da me bri¹ete iz èlanstva FID-a, jer ne mogu da budem dva puta èlan iste organizacije, po dva osnova. Biram da svoje pravo da pratim svoju sopstvenu ideju o ukljuèivanju studenata u nauèni rad - ostvarim preko CNIRS-a.

vucica

Kada sam procitala sve ovo pisanije oko odnosa FID-a i SNIF-a i njihove integracije u CNIR osetila sam obavezu da nesto kazem tj napisem mada bas nisam sigurna da ce bilo sta sto budem napisala biti bas pametno  :K2:. Elem, ja sam visegodisnji clan FID-a i poslednjih par godina sam u organizaciji svih aktivnosti FID-a bila jako aktivna tako da mi je odluka na koju smo dosli najvecim delom pod pritiskom naseg dekana prof. Nade jako tesko pala. Gasenje FId-a za mene je bilo jako bolno i ni dan danas ne prihvatam da FID ne postoji. Jednostavno svi mi koji smo bili aktivni clanovi FId smo dozivljavali kao nas i nikada ne bismo dozvolili da on nestane da na to na neki nacin nismo bili primorani. Sto se vase opaske profesore tice da niste bili obavesteni o tome sta se sve desavalo sa FId-om i oko uslova integracije mislim da to nije samo nasa greska vec malo i vasa. Svi vi profesori koji ste saradjivali na neki nacin sa FId-om imate i mnogo mnogo drugih obaveza tako da niste bas uvek dostupni za maximalnu saradnju. Mozda je neko od nas i pokusao da porazgovara sa nekima od profesora ili asistenata oko tadasnjih desavanja ali nije uspeo da ostvari kontakt. Nisam sigurna da je tako bilo ali MOZDA ipak jeste. A mi koji smo sve svoje snage usmeravali u rad FID-a i organizovanje seminara i letnjih akcija radili smo pod parolom KOGA NEMA BEZ NJEGA SE MORA tako da smo i tu integraciju izvrsili sami jer nismo imali mogucnosti da uradimo bilo sta drugo na veliku zalost svih nas jer sve je moglo biti mnogo drugacije i mnogo povoljnije po FID i sve kojima je do FID-a stalo.
Sto se tice Prommyevog komentara da je veliki % radova u CNIr-u pripao clanovima SNIF-a zelim samo da kazem da to jeste istina ali svi su te radove ½zaradili½ svojom zaslugom i svojim kvalitetima kao i svi drugi koji su radove radili a ne zato sto su bili clanovi FID-a. To kazem jer sam i ja jedna od tih studenata. Prijavila sam se na konkurs, dobila temu, odradila rad i osvojila nagradu na kongresu u Lepenskom Viru i jako sam ponosna na to! A ako me pitate da li se osecam kao clan FID-a ili CNir-a reci cu vam KAO CLAN FID-a jer FID je nesto sto ima dusu i sto dozivljavam kao svoju kucu kao svoju porodicu. CNIR je previse bezlican po mom misljenju i zbog toga se ne slazem sa svima vama da FID ne postoji. Papir nije vazan jer dok god ima nas starih FID-ovaca koji jos uvek volimo FID i ono sto je on bio FID moze da ozivi i da pocne da radi i bolje nego pre. Ali tu postoji8 jedan veliki problem a to je da za FId malo ljudi zna na zalost i malo profesora ga je podrzavalo dok je radio. Imala sam prilike da cujem od ljudi u cijem krugu sam se kretala a koji nisu bili clanovi FID-a da se u FId-u ne moze uraditi rad samoinicijativno da FId ne daje teme i da zbog toga oni koje nauka interesuje nisu zeleli da trose vreme u FID-u. A to je najveca glupost koju sam ikada cula!!! Ali mi sami mislim studenti nismo mogli da podignemo FID u ocim drugih bez podrske profesora i zbog toga je SNIF zavladao i bacio FID u zasenak kada se pojavi.
Ali ajde da ozivimo FID ajde da ga podignemo iz pepela kao FENIX!!! Hajde da se udruzimo svi i vi profesore i mi studenti (iako je dosta nas pred kraj studija) hajde da zainteresujemo mladje jer je najveca steta koja moze da se desi da FID stvarno nestane!!! I evo za kraj mto pod kojim smo uspeli da organizujemo proslu a nadam se i ovu letnju akciju SVI U AKCIJU DA NAM USPE AKCIJA!!!! A posle sta nam BOg da!!!
Toliko od mene i jedan veliki pozdrav svim bivsim, sadasnjim i buducim FID-ovcima!!!

Adonis_Vernalis

Draga Vuèice,

nisam bio obave¹ten o zbivanjima, jer fizièki nisam bio prisutan 6 meseci, zbog bolovanja. Moj mejl postoji. Dostupan je èlanovima Foruma. Imam i mobilni telefon. Nekim èlanovima FID-a je poznat, a i svim mojim kolegama na poslu, ukljuèujuci i celu Botaniku. Primao sam i po¹tu, èak i preporuèenu. Mogli ste me obavestiti. A mogli ste asistentima na Farmakognoziji reæi ¹ta se sprema. Oni bi me obavestili. Buduæi da sam besposlen le¾ao u rekonvalescentskoj postelji, i vapio za novostima iz spolja¹njeg sveta, van moja dobra, stara, bezbedna, 4 zida, svi moji senzori ka spolja¹njem svetu su bili veoma aktivni. Ni¹ta do njih nije stizalo, osim kosmièkog ¹uma. Time sam, posredno, dokazao da vanzemaljaca nema.

Morali ste me obavestiti... Na moju podr¹ku ste mogli raèunati. I na pun kufer saveta, ¹to korisnih, ¹to beskorisnih.

Ni¹ta niste pitali, a re¹ili ste ono ¹ta ste re¹ili. I nema nazad. Prelomili ste: FID VI©E NE POSTOJI. Mo¾e se ponovo iz blata praviti, ali onaj stari, dobri FID vi¹e ne postoji.

A sad jedno malo obrazlo¾enje. FID se jo¹ uvek provlaèi kroz akta i forume. Postoji (taènije, obitava), jer jo¹ uvek postoje FID-ovci. Kada diplomirate i odete, a to æe biti za par godina, ko æe FID-u ostati, buduæi da ne mo¾e da prima nove èlanove, jer, i de iure i de facto, ne postoji? Kad odu i poslednji FID-ovci, neæe ostati niko i ni¹ta. Taènije: ostaæe FID-ovske fotografije i filmovi u mom liènom folderu... I? Par bele¹ki u analima. Èak nema vi¹e ni sajta FID-a. Nedostupan je, jer je uga¹en kao nepotreban.

Hoæete vaskrsnuæe FID-a? Hoæu ga i ja. Ko je zainteresovan, molim da mi se obrati privatnom porukom. Neæu da dozvolim da ne¹to ¹to valja nestane pod pritiskom Svetske i Domaæe ekonomske krize, novih vremena, novih obièaja i op¹te nezainteresovanosti. A onda, svojim putem. O kursu æemo se dogovoriti.