Protest studenata Filozofskog fakulteta

Started by Bred, 13-10-2006, 07:45:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Na platou ispred Filozofskog fakulteta juèe je organizovana protestna ¾urka zbog visokih ¹kolarina na fakultetima u Srbiji. Na platou se okupilo oko 100 studenata Filozofskog fakulteta koji su zahtevali da se cena ¹kolarine sa 86.000 dinara smanji na 35.000 dinara, kao i da se svi administrativni tro¹kovi umanje za 50 odsto.

PROTEST - Oragnizatori skupa izjavili su da je cilj ¾urke da se protest pro¹iri i na studente drugih fakulteta na kojima su cene ¹kolarine previsoke. Matija Medenica, jedan od organizatora protesta, rekao je da su studenti zahteve pre dva dana predstavili dekanu Filozofskog fakuleta, koji im je odgovorio da fakultet ne prima dovoljno novca od dr¾ave i da je ¹kolarina zbog toga visoka.

Medenica je takoðe izjavio da æe grupa studenata danas imati sastanak sa Upravnim odborom fakuleta i dekanom, kao i da æe u ponedeljak biti odr¾an studentski zbor na kom æe odluèiti ¹ta dalje. ||||

24sata

Smrda

ajmo i mi tako.....
pa nama je skoro duplo veca skolarina....

Coolgemini

Pa ajmo...bilo bi dobro..ako neko ima prava da se buni,onda smo to mi...mi najvishe ginemo od svih fakulteta...a i najbolji smo zamorcici koji sve trpe :roll: :roll:

mullala

Smrda

ma jeste...bili su izlepljeni flajeri po gradu....
cudi me da ih je bilo samo 100...steta

mullala

A ko ne ide u grad? :(
sta cemo mi koji sedimo kuci i ucimo :lol:

Becks

Sad nam se obija o glavu samostralnost Univerziteta. Unutar Univerziteta se pravi raspodela novca dobijenog od drzave. Odgovorni ljudi ne prave dobru raspodelu novca. Tako da npr. i pravni i mi dobijamo priblizan novac tj. nesrazmeran nasim troskovima, a svi znamo da pravni nema nikakve, ali nikakve troskove oko vezbi, hemikalija, itd... Posto je rektor pravnik to je tako, pa tamo profesori imaju plate i preko 100000. Iz tog razloga je nama veca skolarina. Tu je problem. Drzava samo daje ukupnu kolicinu novca, pa kad su pokusali da indirektnim uticajem isprave krivu Drinu, i smanjili ukupan fond, s ciljem da se fakultetima koji nemaju velike troskove (citaj: skoro nikakve) smanje primanja, doslo je do problema, jer je univerzitet ista svima smanjio podjednako, tako da je osoblje prirodnih fakulteta, koje je ionako bilo ugrozeno, citaj: diskriminisano, postalo jos ugrozenije, pa se ovaj pokusaj vlade izjalovio.
     Naravno to je u medijima predstavljeno kao ugrozavanje svih fakulteta. Slazem se da ovaj pokusaj vlade nije bio sjajan, ali kada se uzme u obzir cilj toga, i da se , verovatno, sa ljudima sa BU ne moze razgovarati, onda se vidi da je to bilo jedino resenje.  Medjutim nista od toga.
     Samostalnost u ovom slucaju donosi lose. Univerzitet kao bitan deo drustva, treba, kao i organizam, za bitne funkcije da ima vise nivoa regulacije (kontrole), pri cemu niko nece moci samostalno da ugrozi iste, kao sto je to slucaj sada ili kad je BU bio pod punom kontrolom drzave.
     Apsolutno treba traziti smanjenje skolarina i administrativnih troskova, ali mislim da je smanjenje koje filolozi traze (sa 86000 na 35000) nerealno i da bi to dovelo do jos gore raspodele para, naravno na nasu stetu.
     Skolarina kod nas je izuzetno velika i moramo traziti pojeftinjenje oko 30%, a sto se tice administrativnih troskova tu su cene zaista nerealno visoke, pogotovo sto je najavljeno poskupljenje koje obavezno moramo spreciti(prijava ispita 200 je strasno, a ne tko davno je bila 50. Kod nas cene skacu samo 100%, mislim, jel' su ovi gore pri cistoj svesti, a evro pada i cene miruju, donekle. Ni u jednoj oblasti privrede cene nisu za 2 god skocile dva puta po 100%).

Smrda

sad pravo svi iz bolonje u hol faxa pa .....udri brigu na veselje?!?!?
nego je li neko zna da kakvi su izgledi da to njima prodje??
je li zurka uspela?

hulio_salinas

ma nema sanse da uspe...

dekan je rekao da Vlada ne da kes, a Vlada kaze da je sve na rukovodstvu fakulteta...

to je igra macke i misa... bolje reci macke i macke, dok studenti stradaju... tako nekako...

Smrda

hulio_salinas

bilo kako bilo, studenti nece ovo isterati... pogotovo PROTESTVOVANJE ZURKOM... to je ironija ironije... sta ce pomisliti oni, protiv koga se protestvuje? zurka...

Smrda

pa hulio...mi smo srbi,znas kako je to kod nas...kad ne znas sta ces...a ti na sto!!!

stef

100 ljudi? Zurka? Pa morali bi svi da se skinu goli da bi nesto uradili!!!  :shock

hulio_salinas

pa da su se skinuli goli, navijaci Zvezde, partizana i Rada bi mislili da je gej parada, pa bi ih isutirali k'o miseve... to je razlog zasto su bili obuceni...

hahahhaaa

Becks

Dobro je ovo Hulio. Igra macke i macke, 100 macaka, a mi smo tu samo jedan jedini mis. Ne treba im dozvoliti da prave budale od nas. Jednostavno kad nam daju neko opravdanje treba samo odmahnuti glavom i rukom, i sto neko rece ,, na sto'', a mozemo i golisavi. To skidanje nije los nacin protesta. Vidim da pali u mnogim zapadnim zemljama, do duse mi nismo zapad. A i kad biju vise boli kad si go....