Protest studenata Filozofskog fakulteta

Started by Bred, 13-10-2006, 07:45:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

hulio_salinas

***trinity pa organizuj na nasem faxu potpisivanje. Potreban je samo 1 sto i 3-4 hemijske olovke... Za dva-tri dana se skupi o-ho-ho potpisa... Prosiris to dalje na kolege sa drugih fakulteta i stvar se mnogostruko ubrza...

Darker

E, a meni nije jasno, za¹to ja da podr¾im nekog ko hoæe sa godinu dana ¹kolovanja manje da ima isti status kao ja? Mislim, zabole me za status, negome zanima princip po kom razmi¹ljate...

hulio_salinas

jednom si ti napisao u temi "Pravo na dostupnost naucnih informacija":
Zato ¹to nije sebièan? I egocentrièan? I sujetan?

pereca

Evo i moje misljenje...
Darker ima pravo da misli kako misli. Nije sebican, covek ima pravo na svoje misljenje. Mozda je samo dublje razmisljao o svemu.
Ja mislim da nisam kompetentna da procenim da li znanje dosadasnjih diplomiranih filozofa odgovara tituli mastera (jer nemam pojma o filozofiji). Ali sigurno u ovoj zemlji ima neko ko je kompetentan po tom pitanju. Mozda neko iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Ili neko slicno telo.
Ono sto zelim da kazem, a moje je licno misljenje, je da mozda ipak treba da se analiziraju nastavni programi od fakulteta do fakulteta i nakon toga izvrsi ili ne izvrsi ekvivalencija. Ali to ne treba da rade ni studenti ni fakulteti (jer ih optuzuju da samo hoce da profitiraju).
Kad je radjen nas nastavni program, konsultovana je i struka, Farmaceutska komora, Farmaceutsko drustvo.. Jer stvari spolja se mozda jasnije vide.
Uostalom, nije bitna titula, bitan je kvalitet koji vam niko ne moze osporiti.
Mozda ce neki da me biju zbog mog licnog misljenja, ali kao studentski predstavnik cu pruziti podrsku kolegama sa drugih fakulteta u vidu mog prisustva na protestima. Samo zato jer smatram da mozda o ovome ne odlucuju ljudi koji su objektivni.
Mozda nije losa ideja da se o svemu izjasni Parlament, jer je njima stalo i do studentskih i do profesorskih glasova na izborima.

Smrda

Ja se slazem sa tobom Pereco,ali ukoliko je potrebno mislim da treba dati podrsku drugim studentima,naravno uz sve te stvarcice koje si nabrojala...
a da li me boli za drugog ili ne...pa mozda me i boli,ali uvek se vodim onim ...ne radi drugima nista sto ne bi volela da tevbi oni urade....
a ne kosta nas nista da skupimo potpise zar ne?!?!
sem toga...volim da mislim da bi i oni za nas fax isto uradili...

Darker

Pereco, sla¾em se. Sve je to ok, samo sam postavio logièno pitanje...
Hulio, postoji razlika izmeðu nekog ko nije sebièan i sujetan i nekog ko je ovca!

mullala

Evo, ja prva priznajem da sam ovca... U stvari, kokoshka :>
Uvek bih uradila za druge puno stvari, narocito ako to od mene ne iziskuje ama bas nikakav trud :)
A ako iziskuje neki trud... pa onda bih razmislila i verovatno prokalkulisala koliko tom nekom to nesto znaci.
Pa bih onda postavljala proporciju sa svojim trudom :)
A meni nije jasno sto si tako planuo? Bas imas svadjalacki ton - mora da je od gripa :cvet
A i ti, Hulio, pazi sta pises supermoderatorima  :police:

I dakle, gde i kad mogu da se potpisem?

Coolgemini

Pruzicu podrsku uvek ako je situacija realna i opravdana sa moje tacke gledista,a pomoc cu pruziti jedino ako sam u mogucnosti da je izvedem..
Mislim da su studenti filozofskog fakulteta zasluzili podrsku,bar s te strane sto su jedini pokrenuli celokupnu ovu akciju i revolt..Ne vezano sto mozda ne zasluzuju titulu mastera,u ovoj zemlji je i dalje sve tako nedefinisano i nejasno da ne mozemo ni zakljuciti sta bi sve ostalo trebalo da izgleda i da bude..Sad bi samo trebali da krenemo u zesci jurish na smanjenje cena studiranja..Tu bismo trebali biti prvi... :roll:

Bred

1. Studenstko solidarisanje je ono na sta treba da bacimo akcenat i zbog toga nisam hteo da iznosim svoje misljenje.
2. Ono sto je problematicno jeste to sto se "filozofi" nisu bunili tad kad su skolarine povecane nego sad. Zasto? I da ljudi osecaju da je dogorelo do nokata, na protestima ne bi bilo 300 studenta nego 300000studenata. Znaci da nekome tj vecini cene nisu previsoke.
3. Ne mogu se izjednacavati cetvorogodisnje i petogodisnje studije kao ni petogodisnje i sestogodisnje.
4. Kako ti ljudi ne shvataju da se ama nista bitnije nece promeniti cak iako dobiju  status mastera? Ako su poslodavci ranije trazili diplomirane pravnike sad ce traziti mastere i to je to.

pereca

Drago mi je da ste svi shvatili poentu, da ste svesni vrednosti svih, ali i da ste spremni da dajete podrsku kolegama sa drugih fakulteta (koji nam i ne mogu biti konkurencija :wink: )

Sto se tice potpisa, sacekacemo uputstva kolega sa drugih fakulteta kojima je to potrebno. Cim nam nesto jave, krenucemo u akciju.

Al-Jasmina

Uvidjam da sam pogresila,
ali barem sam za nas i ono sto je nama bitno rekla pravu stvar!
Ostali - neka je sa srecom! Sta drugo da kazem, svako je u pravu!

Bred

Studenti i drugu noæ proveli na fakultetu
Studenti tra¾e da se smanje ¹kolarine i pobolj¹aju uslovi studiranja
Blokada Filozofskog fakulteta nastavlja se i danas. Stotinak studenata Filozofskog, Filolo¹kog, Arhitektonskog, Stomatolo¹kog i drugih fakulteta veæ drugu noæ proveli su u zgradi fakulteta, spremni da tu ostanu dok im ne budu ispunjeni zahtevi za smanjenje ¹kolarina i izjednaèavanje naziva diplomirani i master.

BLOKADA - Studentima koji su prespavali na Filozofskom fakultetu juèe ujutru su se pridru¾ile kolege koje su do¹le na predavanja. Studenti uglavnom pozdravljaju obustavu nastave, dok profesori samo odmahuju glavom i ¾urno napu¹taju zgradu fakulteta.

- Dosad su za nas bili nedodirljivi, ali èim smo blokirali zgradu fakulteta dobili smo pa¾nju dekana. Predlo¾io nam je dono¹enje zajednièke platforme koja predviða smanjenje ¹kolarina za 40 do 50 odsto, ali tako ¹to æe se zahtevati od dr¾ave da izdvoji vi¹e novca iz bud¾eta za finansiranje fakulteta - ka¾e Vladimir Simoviæ iz Odbora studentskog protesta.

Iako znaju da bi to bila odluka na "dugom ¹tapu" studenti su se slo¾ili, a dekan je odluku preneo dekanskom kolegijumu, koji æe narednih dana odluèivati o tome.

- Kada kolegijum to prihvati, platforma æe biti prosleðena i drugim fakultetima u Beogradu, kako bi sve pre¹lo na nivo univerziteta, a zatim i Vladi. Ako to Vlada usvoji, ¹kolarine na svim fakultetima BU biæe ni¾e - dodaje Simoviæ.

Studenti ka¾u da su od poèetka protesta suoèeni s prebacivanjem odgovornosti izmeðu Vlade, Ministarstva prosvete, Univerziteta i fakultetskih uprava i da to vi¹e nisu mogli da trpe.

- Va¾no je da i studenti drugih fakulteta organizuju sliène proteste, kako bi naterali uprave da pregovaraju s njima - ka¾e Radosavljeviæ.

Predstavnici protestnog odbora demantovali su informacije da su fakultet blokirali anarho-liberali i naglasili da protest nema politièku pozadinu.
J.Subotiæ ||||

24sata

qwertz

Ovako sto se izjednacavanja diploma tice potpuno se slazem sa studentima nabrojanih fakulteta!! Ali, takodje smatram da se uz ne bas toliko naporan rad moze ostati na budzetu!! (Obnoviti dve godine i nije veliki uslov prelaska na samofinansiranje)! Krace receno: umesto sto blokiraju i demonstriraju, bolje im je da malo sednu da uce!! Uz prosecnu inteligenciju, sigurno bi za ovo vreme koje trose na ulicama spremili bar jedan ispit!!  :twisted:

Bred

Studenti prekidaju blokadu?

STUDENTI Nastavno-nauèno veæe Filozofskog fakulteta danas bi na sednici, u 11 sati, trebalo da usvoji zajednièku platformu profesora i studenata, nakon èega æe studenti obustaviti blokadu fakulteta koja traje od èetvrtka. „Su¹tina platforme je da se od dr¾ave zahteva da finansira fakultete u skladu sa Uredbom o finansiranju, odnosno da snosi polovinu njihovih tro¹kova umesto èetvrtinu. Tada æe i ¹kolarine da biti ni¾e", ka¾e Tadej Kurepa iz Odbora studentskog protesta. Studenti su pre ne¹to vi¹e od mesec dana poèeli da protestuju zbog visokih ¹kolarina za koje, kako ka¾u, sigurno znaju da ne odlaze na renoviranja i kvalitetnu nastavu.
js ||||

24sata

Smrda

uredba o finansiranju...opet zamazivanje ociju....