Analiza "¾vrljotina" -skice na¹e podsvesti

Started by lijepa bosanka, 08-11-2006, 14:41:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

lijepa bosanka

Analiza “¾vrljotina”
Skice na¹e podsvesti

Razgovarate telefonom ili èekate da vam konobar donese kafu – ruka sama od sebe poèinje da crta po papiru za poruke ili na salveti... Mo¾da ti crte¾i nisu remek-dela umetnosti, ali su svakako interesantni, jer ih crta va¹e unutra¹nje biæe

Na prvi pogled besmisleni, crte¾i otkrivaju ¹ta je „umetniku„ na du¹i. Bez gre¹ke mogu da upute dobrog psihologa na va¹e trenutne misli, ¾elje, nade i strahove. Pre nego ¹to poènete sa de¹ifrovanjem, pa¾ljivo pogledajte ¹ta ste nacrtali. Mo¾da su cvetiæi, kuæice ili krugovi sme¹ni, ali su ogledalo va¹eg emotivnog i mentalnog stanja. Zato im treba priæi ozbiljno, jer nije mala stvar kad treba da otkrijete o sebi ono ¹to mo¾da ni sami ne znate.
Za poèetak, gde se crte¾ nalazi – na sredini lista, na levoj ili desnoj strani? To je veoma va¾no, jer govori o tome kakav ste tip generalno. Ako je crte¾ na sredini, optimistièna ste osoba; na desnoj strani, otvoreni ste za promene i radoznali; s leve – ostavljate sve u sebi i ne volite da se „otvarate„.

Cvetiæi, listiæi, suna¹ca

Iako ovakvi crte¾i deluju radosno, oni govore da va¹e trenutno raspolo¾enje nije ni blizu takvog stanja. Ne dr¾i vas pa¾nja, odsutni ste, nedostaju vam ljubav i drugarski odnosi. Oseæate se usamljeno. Ranjiva ste osoba, previ¹e sentimentalna i podlo¾na melanholiji.
Mo¾da zvuèi grubo, ali je „lek„ za va¹ sluèaj veoma jednostavan: treba da shvatite da se ljubav i daje, a ne da se samo prima. Pogledajte ljude s kojima provodite najvi¹e vremena – ¹ta znate o njima i koliko su vam zaista bliski? Pitajte ih za njihove probleme, saslu¹ajte njihove ¾ivotne prièe, pomozite im kad mo¾ete... Sve æe vam se istom merom vratiti, budite ubeðeni. Zato je bolje da se zainteresujete za druge, jer æe se onda i oni zainteresovati za vas.

Spirale, krugovi

Vama u stvari treba pomoæ, mada ste u svom okru¾enju poznatiji kao Katica za sve. Okolina se navikla da od vas tra¾i usluge, a vama je, s druge strane, te¹ko da ne pomognete drugome ili da naru¹ite svoj ugled blagorodne osobe. I tako, vrtite se u zaèaranom krugu. Umesto svog, ¾ivite tuðe ¾ivote i ne vidite izlaz iz situacije u kojoj se nalazite. S vremena na vreme imate oseæaj da je sve besmisleno – a nije! Okrenite se sebi i prvo re¹ite ono ¹to se vas lièno tièe, bez straha da æe vas proglasiti za bezoseæajnu.

Mnogouglovi

Pre nego ¹to odluèite kako æete da re¹ite neki problem, detaljno ga prouèite. Va¾no vam je da znate ¹ta æete postiæi, kakav je krajnji ishod. Idete korak po korak napred, sve dr¾eæi se plana koji ste skovali. Ali, ako ne¹to poðe naopako, odmah odustajete i niste u stanju ni da mrdnete. Verovatno se u vama i sada de¹ava unutra¹nja borba – odustajete, ali niste sigurni da li vam treba vi¹e snala¾ljivosti i bolja orijentacija. Za vas je re¹enje da na stvari gledate mnogo jednostavnije i u skladu s tim ih re¹avate.

Kuæice

Nije svejedno kakvu ste kuæicu nacrtali. Ukoliko je simetrièna i uredno nacrtana, sa svim elementima koji èine jednu kuæu, u va¹oj du¹i je mir, u harmoniji ste sami sa sobom. Mnogo puteva koji vode u kuæu, iz nje, ili su oko nje – tra¾ite prijatelje, treba vam dru¹tvo, a mo¾e da znaèi i da tra¾ite izlaz iz trenutne situacije. Ukoliko vam je pak kuæica naherena, samo ¹to se ne sru¹i, krova nema ili je èudno nacrtan (kriv, bez svih delova...), ako nema ni vrata ni prozora na va¹em crte¾u, onda, na¾alost, sigurno imate neki porodièni problem. Mo¾da je u va¹em porodiènom gnezdu sve u redu na prvi pogled, ali vi se sigurno oseæate lo¹e u dru¹tvu ukuæana.

Srculenca, usne

U va¹oj du¹i je spokojstvo, okru¾eni ste prijatnim, simpatiènim ljudima.
Sudeæi po crte¾u, jedna osoba se izdvaja, i ona vam je posebno draga. Opet po crte¾u, pla¹ite se da otkrijete svoje misli i oseæanja. Za tako ne¹to uop¹te nema osnove, jer va¹a podsvest (ono ¹to crtate) oèigledno „zna„ da ne treba da se pla¹ite. Ne bojte se da preuzmete inicijativu u svoje ruke i ka¾ete glasno ¹ta vam je na srcu. Naravno, to je samo za njegove u¹i. Nije uputno da to govorite preko razglasa.

Mre¾ica, saæe

De¹ava se da ne reagujete na vreme i ne usprotivite se onima koji vas poni¾avaju i vreðaju. Pravog odgovora se setite kad je veæ kasno („E, a da sam mu rekao...„). Crte¾ kojim doèaravate crno-belu ¹ahovsku tablu, upuæuje da se u vama nakupilo dosta nezadovoljstva i razoèaranja. Oseæate ogorèenost. Vreme je da otvoreno istupite i borite se za sebe i svoja prava.
Ako ste pak nacrtali pèelinje saæe ili obiènu mre¾icu bez popunjavanja crnih polja, uveravate sebe da je sad pravo vreme da postavite kuæu i porodicu na prvo mesto. Oni su vam u mislima bez prestanka. Sve promene koje se eventualno dese, vodiæe ka boljitku. Ako mre¾icu uokvirite, znaèi da nikome ne dozvoljavate da vam dira u intimu. To je samo va¹e.

Maèevi, strele

Ukoliko su vrhovi strela i maèeva okrenuti nagore, u vrhunskoj ste formi i spremni da se za svoje ciljeve borite do kraja. Ukoliko su okrenuti nadole, znaèi da niste ba¹ sigurni da ste u pravu. Ne ulazite ni u kakve sporove, ne trudite se da na silu defini¹ete svoju poziciju i mi¹ljenje, jer treba jo¹ ne¹to da se desi kako biste mogli da se odluèite na kojoj ste strani.

Lica, figure

Oseæate se bespomoæno. Pred vama je moguænost izbora, ali vi se pla¹ite da niste u stanju samostalno da doðete do re¹enja. Ovakvim crte¾om vi u stvari govorite kako poku¹avate da usaglasite svoje akcije sa drugim ljudima i da budete u toku sa zbivanjima. Vi¹e se bojite da æete ne¹to uraditi pogre¹no, da vam drugi neæe odobriti ono ¹to radite, nego ¹to konstruktivno razmi¹ljate o problemu i njegovom re¹enju. Morate da budete jaèi, da se ne osvræete na tuðe mi¹ljenje i potpadate pod tuð uticaj. Razmi¹ljajte vi¹e o svojoj koristi.

Iks-oks

Moguæe je da vam oseæaj krivice na dâ mira. Poku¹ajte da trezveno razmislite o situaciji u kojoj se nalazite. Mo¾da se kajete zbog nekih svojih ranijih kratkovidih postupaka? Jeste te¹ko, ali nije nemoguæe da sa sebe skinete taj glomazni teret. Takoðe je moguæe i da okolina ve¹to manipuli¹e vama, koristeæi gri¾u savesti koju imate. Oni æe ostvariti svoj cilj, a vi æete se oseæati lo¹e, ne zato ¹to su oni uspeli, veæ zato ¹to æete biti jo¹ vi¹e krivi ¹ta god da se desi. I tako u krug. Morate da stavite taèku na te njihove perfidne igrice. Izuzev ako niste kojim sluèajem mazohista, pa vam odgovara da vas kinje.

Izvor:Lisa

Smrda

jaooo...kakva sam ja kombinacija...odmah sad odoh do cika psihica....ali ima necega u ovome zaista....

Coolgemini

i ja mislim da ima...negde sam vec citao o ovoj podsvesnoj reakciji :roll:
Meni leze trouglovi i mnogouglovi....svaku rec sam u stanju da ubacim u trougao dok pricam fonom :K

Alnus Glutinosa

Ja sam potpuna suprotnost od ovoga sto ovde pise...  :shock

Maslacak

mislim da ovo nema veze sa zivotom...
ja crtkam bas SVE od navedenog :>

lijepa bosanka

Pa dobro i ne osjeæa¹ se isto cijeli ¾ivot....Ja ovo vi¹e shvatam kao analizu trenutnog stanja... :wink:

Nekada sam u fazi da crtam trouglove,nekada kuæe,nekada lica,ali najèe¹æe srculenca....ma zavisi i o kome raymi¹lja¹ ili s kim prièa¹... :)

Vampire 666

ni ja se nigde ne uklapam...ja uvek crtam neke 3-D figure....

nasty girl

ja crtak kucice i lica i figure....

i stvarno ima nesto u ovome...

hulio_salinas

ja se bas nigde ne uklapam posto bas nista ne crtam!!   :K :K :K

kada razgovaram mobilnim telefonom setam i objasnjavam sagovorniku rukama (mobilan sam)   :][   :shock
a kada razgovarama fixnim, fixiram pogled u jednu tacku i istripujem se da sagovornika gledam pravo u oci...   :][   :shock

oh no!!! I'm crazy...   :roll:  :Z

Maslacak

ja najvise crtam na predavanjima...i dok ucim...
sto dosadnije, to bolja inspiracija...
imam prava umetnicka dela po sveskama i papirima :>

u srednjoj mi je najinspirativnija bila sociologija... :happy:

ej, a sta bi bilo to kad crtkas zivotinje...ja npr mnogo volim da crtam guske :K

sandric

ja crtam uglavnom cvetice...smrc to znaci da ocajnicki vapim za ljubavlju

Vampire 666

ja na predavanjim jos od sredje skole crtam kukaste krstove, obrnute krstove, pentagrame, izmisljam neke satanisticke izraze pa ih kaligrafski ispisujem po papiru...mislim da sam do sada nacrtao par desetina palih krstova...

Darker

Isuse Hriste, Bog s'tobom :K :K :K :K
Ja ne crtam ni¹ta, nisam talentovan... :stid: :stid: :stid: :run

Maslacak

ko je rekao da smo mi ostali talentovani? :K

Coolgemini

Quoteej, a sta bi bilo to kad crtkas zivotinje...ja npr mnogo volim da crtam guske
To je garant alien :> :>...sve cinjenice ukazuju na to :>

Quoteja na predavanjim jos od sredje skole crtam kukaste krstove, obrnute krstove, pentagrame, izmisljam neke satanisticke izraze pa ih kaligrafski ispisujem po papiru...mislim da sam do sada nacrtao par desetina palih krstova...
Uh...i posle ce neko reci kako je Hitler umro...a stacioniran je u Beogradu i hrani se krvlju uzavrelih farmaceuta :> :>